goblin napisao:Xepoj87 napisao:Jbg, opet mi nisi napisao za sta je trcanje zdravo
Za skidanje masnoce imas daleko efikasnije vezbe, a opet zdravije.
Za jacanje misica nogu i donjih trbusnjaka, to jest verovatno mislis na ceo core(osnovu) tela, opet imas daleko efikasnije i zdravije vezbe.
Za pluca? Kako trcanje utice na pluca?
Srce? Mislis da su povisen pritisak i puls tokom trcanja zdravi za srce? Srce se cuva ishranom.
Negativnih efekata trcanja imas bas mnogo.
Mislim da previse hejtujes trcanje kao fizicku aktivnost. Ipak se radi o jedno od najboljih aerobnih vezbi koja je itekako dobra.
To sto ima i neke svoje nus pojave i sto mozes raditi i neku drugu vezbu koja ti vise odgovara i uz koju ces brze/bolje doci do nekog zeljenog cilja... nije razlog da se trcanje "pljuje".
Ajde mi samo odgovorio na sledece pitanje. Ako vec imamo bolje vezbe za postizanje kondicije ili cega god... zasto ogromna vecina profesionalnih sportista u mnogim sportovima (fudbal, kosarka, rukomet, odbojka, bilo koji deo atletike, citav niz borilackih sportova....) na svojim pripremama gde je logicno cilj postizanje odredjenih fizickih normi, gotovo redovno upraznjavaju trcanje u raznim varijantama?
Zasto se to trcanje jednostavno ne izbaci kada vec postoje bolje alternative za sve ciljeve koje si pomenuo?
PS - Apsolutno nije tacno da se srca a ni bilo koji drugi vitalan organ u telu cuva iskljucivo ishranom. Ishrana je jako bitna ali u samom vrhu znacajnih aspekata za zdrav organizam upravo spada redovna fizicka aktivnost (pozeljno bas trening ako je telo u mogucnosti), a trcanje je visoko na lestvici kao jedna od najboljih aktivnosti.
Ne treba biti iskljuciv. Nekome vise prija neka druga fizicka aktivnost od trcanja, neko forsira trcanje, neko uopste ne radi aerobne treninge.... Medjutim ne moze postojati univerzajno najbolja aktivnost za sve. Fizicka aktivnost mora biti prilagodjena svakom pojedincu i njegovim ciljevima.
Kome trcanje prija i sa trcanjem dolazi do zeljenih rezultata bez negativnih posledica (gde svrstavam i sebe), glupo mu je govoriti kako trcanje i nije bas srecan izbor.
Isto kao sto je glupo forsirati na trcanje nekoga sa ogromnim viskom kilograma, srcanim problemima, problemima sa zglobovima, kolenima, neko ko jednostavno ne zna pravilno da trci i moze da se povredi, neko ko ima totalno druge ciljeve i nacin treninga.....
Jbg, selektivno citas ono sto napisem, pogotovo sto nigde ne hejtujem trcanje, samo govorim realno stanje stvari bez ikakvih emocija i skrivenog motiva.
Xepoj87 napisao:Potpuno se slazem, a da jos na to dodamo i stres na zglobove

Medjutim, neko trci radi kondicije, a tu setnja ne pomaze.
Za bilo sta, sem kondicije, trcanje je em neefikasna vezba, em nezdrava.
Dodatno, nisam video da biciklisti i plivaci recimo, kondiciju nabijaju trcanjem
Ja govorim o stvarima kakve jesu.
Ako mislis da je skakutanje sa noge na nogu sa 90kg zdravo i da za bilo koji cilj nemas bolje resenje(a ja sam skapirao da ti ne trcis radi pojacavanja rezultata, vec radi postizanja drugih ciljeva, kao aerobni trening, za mrsavljenje i odrzavanje neke ok kondicije), gresis.
Nikome ja necu reci da ne treba da trci ili bilo sta, svako radi ono sto radi i ono sto voli, ali ako pricamo o tome sta je efikasnije i zdravije, trcanje je skoro uvek inferiorno.
Za mrsavljenje je rasipanje energije i postoje daleko slabije vezbe, a efikasnije, koje pogadjaju zonu topljenja masti, za zdravlje sam vec spomenuo, nista ne donosi u odnosu na veliki broj aktivnosti kojima mozes da se bavis, samo moze neke stvari da pogorsa, za pocetak, pored problema sa zglobovima i tetivama, stalno povisen puls i pritisak nemaju pozitivnih efekata, osim sto neko tripuje placebo efekat, za kondiciju je dobro, ali ako bas zelis konkretno da imas kondicije za trcanje, a opet imas bolje vezbe i za to.
Ti nisi nerazuman covek i nisi lozac, a da nemas pojma ni o cemu, kao pojedini ovde, pa mislim da mozes da prihvatis i skapiras ovo sto ti govorim, a ti trci ako to volis, daleko od toga da je trcanje toliko lose da bi se neko opominjao za isto.