Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Računari

Post od superboss »

Nikad se nisam nosio maksimom: "ako ne znas sta je dobro, onda znas sta je skupo".

Ne patim za tim zvucnim imenima, i ne smatram nesto manje popularne brendove autsajderskim. Pomalo se razumem u tu racunarsku tehniku, pa eto, mogu da odaberem donekle.

Kada sam birao izmedju HP i Acera, cena je bila slicna. Acer je bio noviji model, sa i3 procesorom, dok HP ima bolju grafiku sa "dedicated" giga rama, HDMI izlazom....aluminijumsko kuciste je svakako bolje od plasticnog iz zilion razloga. Delovao je dosta ozbiljnije.

Sve u svemu, sto se tice tehnike, Marfi nikad ne spava :mrgreen:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

pedja napisao:Recimo, ne znam nikoga ko ima FujitsuSiemens laptop, a da mu nesto nije crklo.
Imam Fujitsu Siemens Amilo 1720 od novembra 2005. godine i još uvek radi perfektno. Dva puta sam bio spreman da ga bacim misleći da mu je došao kraj, međutim oba puta su uzroci problema bili banalni. Prvi put se restartovao sam od sebe za šta sam brzo shvatio da je razlog što je rad na +40°C na terasi hotela ipak previše za jedan laptop. :D Kasnije se počeo zakucavati, nije pomogla ni reinstalacija sistema. I to sam rešio, a razlog je bio Google Chrome koji je proždirao i ono malo memorije koju ovaj laptop ima. Vrlo brzo sam shvatio da je puno ljudi imalo problem na relaciji Chrome-memorija. Sada sve radi kako treba, skoro punih sedam godina.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Da, ali ja tebe ne poznajem :D

Ma, isto tako, po pricama, forumima i majstorima, na sluzbenom Kliu dci 65ks dizne su trebale otici jos pre 50ak hiljada. Eno ga radi k'o sat (i valjda ce jos neko vreme). U svakom zitu ima kukolja :mrgreen:

Tptlk
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

pedja napisao:Da, ali ja tebe ne poznajem :D
Onda je i dalje rezultat 100% pokvarenih FS. :D
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Statistika je kurva! :)

Nego, jel neko zna ono sa grafikom, sto sam pitao na prethodnoj strani? :)
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ajde da se upisem kao zadovoljni korisnik FS amilo pro laptopa doduse bivsi, dao sam ga caletu ali perfektno sljaka od 2005., bukvalno bez greske :)

TT post
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

nikaragva napisao:A jbg, bas sam se nameracio da odem u rodic u kupim neki toshiba satelit :)
Jel moguce da svi imaju "for adriatic region" oznaku koji su kod nas?

Ne mogu da verujem da prave takva sranja i takve ustede. Pa ako sam uzeo laptop, prvo sto ocekujem da radi jesu punjac, baterija, tipke da se lepo pritiskaju, mis lepo da radi to svi mogu da naprave, pa tek onda perfomanse. Kada mi neki taster lepo ne radi, dodje mi da ga razbijem o beton, jebe mi kakav je procesor unutra.
Tamo sam ga i ja kupio... :) Ne znam, možda mi se baš "zalomio" loš model (Satellite A300-22Z, plaćen preko 50.000 pre par godina - kada je kurs evra bio mnogo drugačiji), možda sam i malo neuobičajen korisnik (nosim lap svaki dan na posao i kući - uštekaj, ištekaj...), no sve zamerke stoje od reči do reči. Kabal od adaptera tanji nego onaj od miša, zato i moram da ga lemim i krpim, baterija držala 2 sata i 15 minuta konstantno i onda samo odjednom ispustila dušu, bez ikakve najave, iako nije nešto preterano ni korišćena. U početku sam imao i česte "plave ekrane" (koristio Win XP u početku) no kako sam instalirao Win 7 to se srećom više ne dešava (ili vrlo retko). Za drajvere nikad nisi siguran da li si skinuo pravi ili ne, uvek neki problemi u toj varijanti "skini sa sajta". Tastatura onako prosečna, malo se ugiba, nije strašno, no najviše me nerviraju klimavi USB ulazi, periferni uređaji stalno prekidaju sa radom pa moram da se dovijam kako znam i umem... I tako, sada imam tobož brend laptop sa crknutom baterijom i iskrpljenim punjačem - da hoću i da ga prodam - pa da zamenim za drugi, ko će to da uzme i koliko to sad vredi (čitaj: ništa). A još sam pride na to bacio 50 EUR za dodatnih 2 GB RAM memorije... :glavomuzid:

Sve se nosim mišlju da ustvari treba kupovati laptopove od plafon 20-30.000 din (najjeftinije moguće koji rade posao), raditi na njima dve godine (odnosno dok traje garancija) i onda ih baciti ili pokloniti nekom detetu, pa kupiti ponovo novo. Manje nerviranja i manji gubitak para... Inače, onaj ranije pomenuti Dell koštao me svojevremeno 1500 USD (+70 EUR zamena matične ploče - o trošku proizvođača, tražili samo da platim dostavu nove iz Irske do nas), a "prosledio" sam ga na kraju drugom za 200 evra... :glavomuzid:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Npr. ja u startu otpisem laptop koji umesto ctrl ima FN taster, odnosno kojem je krajnji levo taster FN, a ne CTRL. Ne mogu to da prevarim, da mi menjaju raspored tastera nikako.
Bez obzira kakav je kvalitet i perfomanse, taj kod mene ne moze :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kao što ste i sami već zaključili, kod laptopova nema pravila. Ima loših serija kod svih, pa i onih koji se smatraju najboljima. Nedavno sam imao jedan Acer na pregledu. Dobra mašina, sve super, ako izuzmemo dizajn koji se meni ni malo ne sviđa kod Acer-a, ali cela serija falična. Kad sam ukucao na Google-u koji je model, odmah mi izbacio gomilu stranica sa tim problemom, koji je fabrički.
Imao sam 2 HP modela, 610 i 630. Oba me služila odlično, a nisu bili neka viša klasa. Ovaj prvi je i pivo popio preko tastature, ali sam ga uspešno povratio.
Sad imam ASUS, ne znam napamet koji model, nije mi pri ruci. Uzet jer je bila dobra ponuda, upola cene, star 6 meseci. Međutim, ispostavilo se da je imao problem sa tastaturom, ali su mi u servisi bez ikakvih problema zamenili tastaturu i hard disk, za koji su utvrdili da je neispravan iako se normalno ponašao. Sve u garanciji i bez ikakvih problema. Sa te strane, vrlo zadovoljan. Konfiguracija je solidna, dodao sam 4GB na postojećih 2GB memorije, tako da W7 sa svim što imam instalirano, a ima i zahtevnijih programa, radi bez greške.
Međutim, tasteri su se za godinu i po dana korišćenja prilično izlizali. Već pomalo osećam da krcka, jednostavno nije kvalitetne izrade kao ona dva HP-a iako su bili klasa ispod.

Sve u svemu, slažem se sa...
Saša napisao: Sve se nosim mišlju da ustvari treba kupovati laptopove od plafon 20-30.000 din (najjeftinije moguće koji rade posao), raditi na njima dve godine (odnosno dok traje garancija) i onda ih baciti ili pokloniti nekom detetu, pa kupiti ponovo novo.
EDIT: Inače, najkvalitetnije i najpouzdanije laptopove, po nekim podacima, danas pravi ASUS. Iza njega je Toshiba, pa HP, Dell i ostali.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Izgleda da cu ipak uzeti asus, toshiba sto sam hteo je prodata:
http://www.winwin.rs/laptop-i-tablet/la ... -glan.html
Cini mi se da je ovakav.
Oko 45.000 na 12 meseci bez kamate :)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

pazi, solidna konfa, samo ako budes imao para ubaci jos 2gb rama, pitaj njih u winwinu da ti prdaju, pa sam ubaci, da ti ne zadrzavaju. i ako bi bas imao kinte jos jedan ssd bi legao ko porucen, a ovaj hdd stavis u case i bude eksterni.
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Sdd mi je suvise mali, odnosno to sto kosta "pristojno" mi je malo.
A ram cu svakako ubaciti jos 2gb.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

pa dobro bice vremena, spasce cene da bude ne bas u rangu sa hdd, ali bice oko 80centi po gigabajtu i to za bolje ssd-ove. ne brini se. :opustanje:
Slika
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Kad sam prelazio da radim sa desktopa na laptop, sto puta merio i jednom sekao.
Na kraju je pao izbor na Toshiba Qosmio U55, 18.5'' ekran, 4GB memorije disk od 500GB, puna tastatura (i CTRL i FN :) ).
Cena, prava sitnica pre dve godine 1400€

Nisam se prevario. Dve godine me prati gde god idem, na stolu kući ne prestaje sa radom. Pri najvećim vrućinama se nije zagrevao. Radi 15 sati dnevno bez prekida.
Sve je i danas cakum-pakum.
Dakle toliko sam zadovoljan ovim laptopom da nemam reči.
Kao programeru profesionalcu, meni baš takva mašina treba.

Jedina mana je što je težak oko 7kg, sa opremom, tašnom itd - 9kg, merio juče.
Na svakom mi aerodromu odvali rame, ali vredi za sve pare.
Možda stvarno važi ona poslovica da nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari...

Sad, da ne bih Toshibu hvalio bez veze. Imam u kući dosta laptopova ali mi je za ženu jedan pritrebao i kupih Toshibu Satellite L675. Malo kilava mašinica ali ajde. USB klimavi a najgore je što se posle dve godine greje kao lud. Radi u istom stanu kao i Qosmio, dakle količina prašine ista, ali je već negde zapušio, pa ga za sada hladim ventilatorom. Hebeš laptop koji posle dve godine treba hladiti ventilatorom. (Izgleda da moram kontaktirati Trojanca da to sredimo)

Dakle, nema neke merke, koji je bolji, najbolji itd u eksploataciji. Jedno su performanse ali ovde pričam o eksploataciji, izdržljivosti i te vrste kvalitetima.

"Najvolem" kad neko suvereno izjavi da je XXX marka defintivno najbolja. Zavisi od tipa mašine, cenovnog razreda, opreme, mogućnosti rada u ekstremnim uslovima....
Nema najboljeg, ima samo onaj koji nama najbolje i najefikasnije završava posao
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Code.
gospođina Toshiba ima glupo rešenje kao i moj stari Dell. Ventilatoru se prilazi kroz tastaturu tj. mora da se raskupusa ceo laptop.
http://bobobo.ru/notebook/toshiba/satel ... 20l675.pdf
Za početak možeš da uradiš isto što i ja. Kupi bocu komprimovanog vazduha i kroz otvore za vazduh dobro produvaj ventilator. Nakon toga ga za svaki slučaj izfeniraj da sprečiš eventualnu pojavu kondenza.
Ova procedura će drastično smanjiti zagrevanje, ali ne znam na koji period jer sam u međuvremenu zamenio komp pa Dell stoji, ne pali se i čeka operaciju otvaranja i zamene termalne paste jednog dana.
Odgovori