Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Biciklizam

Post od BAJKER »

Menjac sa tim sistemom koji mu omogucava da jace zategne lanac u tvom slucaju voznje po nasipu i ravnicama nece ti doneti neki benefit. Tako da ako mene pitas bolje uzmi SLX bez tog sistema.
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/ ... %8Di/5534/
Slika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Iskusni ljudi ce reci da je ram srce bicikla, a wikipedija:

Bicycle frame

A bicycle frame is the main component of a bicycle, onto which wheels and other components are fitted.

Sve ovo sto si planirao da zamenis i stavis na Forestera, nista ne vredi koliko da si zamenio ram.

Dobri ljudi su zaista dali odlican predlog - daj bajs zeni da vozi ili ga cak prodaj sa nekim gubitkom, i uzmi odlican "polovan" bicikl kao sto su uradili Nidza ili Paja. Ili uzmi ram kao sto je uzeo Bajker, pa ga polako pakuj kako iskrsne nesto dobro na oglasima.

Inace si brzo vidjen kako prodajes Forester ram kada shvatis da si krenuo da menjas delove od pozadi.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nakupovaće mehaniku pa ćemo ga ubediti da kupi i ram, a staru mehaniku će da vrati na Forestera i proslediće ga ženi.
Plan uopšte nije tako loš kako izgleda na prvu loptu, nego Šaranče ne otvara sve karte.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Jel moze jedno konkretno objasnjenje sta bi ja mislim konkretno na mene dobio kupovinom kvalitetnog rama i kojeg ako uzmemo cinjenicu da je moj ram ne kvalitetan? I u cemu je razlika izmedju mog aluminijumskog rama i nekog rama drugog prizvodjaca takodje aluminijumskog? Sta bih konkretno dobio zamenom rama? Evo paja je menjao ram i koju je prednost dobio izmedju alu rama KTM i sadasnjeg Fokusa ako izuzmemo samo tezinu?
Zu evo pomenuo si nizdu znam da vozimo dva razlicita bajsa ali ako poredimo moj i njegov ram sto se tice kvaliteta u kojim uslovima voznje se njegov bajs ponasa bolje nego moj trenutni? Znaci ne pricamo o teoriji nego iskljucivo u praksi.
Uzmi u obzir da smo obica rekreativci i da ja bajs vozim bukvalno svaki dan nekada jednom dnevno nekada vise puta dnevno jer ga koristim i kao prevozno sredstvo.
paja napisao:Nakupovaće mehaniku pa ćemo ga ubediti da kupi i ram, a staru mehaniku će da vrati na Forestera i proslediće ga ženi.
Plan uopšte nije tako loš kako izgleda na prvu loptu, nego Šaranče ne otvara sve karte.
Najgora stvar u svemu je sto bi zena sela jednom na bajs eventualno dva puta i verovatno vise nikada ona nije ni imala bicikl i bas me cudi kako i zna da vozi :kezo:
Malo pre sam gledao i tacno nable sa forestera pasuju na moj MTB tako da cu najverovatnije sve sa forestera prepakovati na MTB.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Ja nisam promenio ram. Promenio sam vrstu bicikla.

Sačekaj Zuazazua da vidi pitanje. On će ti najbolje odgovoriti.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/462625 ... kim-plenom

Neko sa foruma sa ultralakim i neprejebivim biciklom, gumama koje ne ostavljaju otiske, nedukucivom enigmom za najiskusnije detektive? :kezo:
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

paja napisao:Ja nisam promenio ram. Promenio sam vrstu bicikla.

Sačekaj Zuazazua da vidi pitanje. On će ti najbolje odgovoriti.
Znam da nisi menjao ram nego ceo bajs i nidza je uzeo ceo bajs, ali ono sto ne znam koje stu prednosti rama? Za pokretne i pogonske delove koji se najvise akaju to sam kolko tolko skapirao, ali oko rama tu ne znam nista.
Ako uzmemo na primer moj i tvoj ram samo ram bez drugih delova bajsa i ako izuzmemo tezinu i hi tech izgled koje su to ostale prednosti tvog rama u odnosu na moj u rekreativnom smislu?
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

nikaragva :kezo: :kezo: :rofl: :rofl:

Prvo, tvoj i Nidzin ram nemaju istu geometriju (mala je ili nikakva verovatnoca da su isti). Geometrija utice na to koliko je ram podvozan. Znaci uglovi na biciklu - da li je takmicarski ili relaksirajuci, za sprint, ravno ili brdo. Kakve duzine su mu cevi, hoces li da vozis grbav kao kamila, ili da polegnes po njemu? Gde mu je teziste?

Znaci, vise nego sto ces osetiti razliku da li je ovaj ili onaj menjac, ove ili one nable, ovaj ili onaj lanac i da ne nabrajam dalje - osetices razliku kako se bicikl vozi.

Ima bicikala, sednes na njega, muka ti da ga vozis posle par stotina metara. Ima bicikala, samo sednes a on krene kao lud za mali obrtaj pedala. Ne znam kako drugacije da ti objasnim. To vec treba probati. Jedan, drugi, treci...

Tezina je mrsomudjenje nas dokonih, prava stvar je kako se bicikl vozi. Mozda jedan od najtezih MTBa koje sam imao (GT) isao je kao ni jedan...

Nisam video, ni vozio Forestera, ali ako mu vidim gornju cev i koliki mu je sloup, vec ti mogu reci kakav je, i da ne sednem na njega...

A ako ti je bajk samo za rekreativnu voznju kako kazes, onda ti ni pobrojane komponente koje si predlozio, zaista ne trebaju.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Nemoguće je porediti tvoj i moj ram. Različite su vrste i samim tim neuporedivi.
Moj ram je drastično brži od tvog što zbog drugačije geometrije i agresivnijeg položaja na njemu što zbog drastične razlike u težini.

Ti voziš zemljane staze i nasipe u velikoj meri i tebi je trekking pravi izbor. Ako budeš menjao ram ostani na trekking-u. Ja vozim čist asfalt pa je moj bicikl prilagođen tome.

@ Nikaragva
Nisam ja. Ja u to doba bio negde između Niša i Vranja. :D
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Posto je "biciklista" pljackas bio sa maskom na licu, prvo je sto su trebali ocevici da zapamte kakav i koji je bicikl vozio :kezo:
Recimo da pise Focus odma bi posumljali na Paju, ili Capriolo-Forester na Saranceta :mrgreen:
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Cek, cek, imao je fantomku :think:
1+1 = ?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

zuzazu napisao:nikaragva :kezo: :kezo: :rofl: :rofl:

Prvo, tvoj i Nidzin ram nemaju istu geometriju (mala je ili nikakva verovatnoca da su isti). Geometrija utice na to koliko je ram podvozan. Znaci uglovi na biciklu - da li je takmicarski ili relaksirajuci, za sprint, ravno ili brdo. Kakve duzine su mu cevi, hoces li da vozis grbav kao kamila, ili da polegnes po njemu? Gde mu je teziste?

Znaci, vise nego sto ces osetiti razliku da li je ovaj ili onaj menjac, ove ili one nable, ovaj ili onaj lanac i da ne nabrajam dalje - osetices razliku kako se bicikl vozi.

Ima bicikala, sednes na njega, muka ti da ga vozis posle par stotina metara. Ima bicikala, samo sednes a on krene kao lud za mali obrtaj pedala. Ne znam kako drugacije da ti objasnim. To vec treba probati. Jedan, drugi, treci...
Vozio sam MTB od 98. i znam taj osecaj pogrbljen kao kamila iako ga je vreme pregazilo bajs je podvozan i ide odlicno posle teziste mu je napred i dlanovi su me ubijali na njemu kao i vrat.
Forestera sam kupio iskljucivo zbog geometrije rama i polozaja sedenja prvi put kad sam seo na njega dobio ga na probu izvozao 5 km i odmah sam znao da je to to. Upravo zbog polozaja sedenja na njemu mi je biciklizam sada postalo pravo uzivanje ako poredim trenutni bajs sa starim, ako su to jedine prednosti i mane ramovima ja sam onda uzeo ram koji mi odgovara i onda ne vidim svrhu menjanja rama jer sam stvarno prezadovoljan sedim bukvalno kao u fotelji pitanje je dali bih naleteo na treking ram da ga kupim da ima isti polozaj sedenja kao sada sto sedim.
Prvo sam jurio MTB er29 ali posle trekking bicikle znam sigurno da MTB vise nikada necu kupiti.
Sto se tice bicikla da se vratim na pocetak kupovine. Posle probe Forestera i konacne odluke da ga kupim bilo je uzeti ili Forester ili Forester PRO. Razlika u opremi sitna razlika u ceni 10000 din. Hteo sam odmah uzeti tu pro verziju i prezaliti 10000 din vise. Medjutim ovog forestera sam dobio za jos 5000 din jeftinije ispod cene tako da je razlika bila 15000 din. Za tu razliku sam mu napakovao shimano XT kocnice, shimano, deore rucice kocnica, pedale, buzire i continental gume sa zastitom protiv busenja i dobio sam drugo sediste gratis. Rucice menjaca ne racunam one su bile naknadni trosak zbog pada i izasao me je kao da sam kupio Forestera pro, a sigurno sad imam dosta bolju opremu na njemu nego na foresteru Pro za istu cenu.
Generalno i sva oprema koja je sad na njemu mi je i vise nego zadovoljavajuca, ako ja na njemu ispedaliram 80km do Obreza(obedske bare) i nemam bolove u rukama ledjima i zadnjici mislim da mi geometrija sasvim odgovara, ne jurim brzinu iskljucivo kilometrazu pogotovo sto dosta vozim i van puta pa se brzine dosta razlikuju.
Probao sam pre neki dan kolegin Specialized Crosstrail Expert Disc bajs je vrh nema sta ali ako uporedim moj i njegov opet mi moj bajs vise odgovara upravo zbog polozaja sedenja.
Bajs sam skinuo sa oglasa jer bih zasigurno jurio drugi krsteni bajs sa drugom geometrijom koja mi mozda ne bih odgovarala.
Ako se ram kupuje po geometriji a ja sam ga kupio jer mi odgovara ne vidim svrhu da nesto sto meni odgovara menjam za neku drugu geometriju kome odgovara nekom drugom, pogotovo sto nam se razlikuju stilovi voznje.
Cela poenta je koja me je zbunila kupi neki krsten ram pa pakuj na njega delove, a ako sam dobro zakljucio da je razlika kako si objasnio upravo u geometriji. Od samog starta ni u malom mozgu mi nije bilo da menjam ikada ram jer ako se prelista par strana u nazad sam napisao da bih sve dao sa bajsa ali ram nikada.
Posto me jos drzi euforija pimpovanja bajsa sve pogonske delove koje cu menjati vise idu estetike radi i dugotrajnosti i kvaliteta samih delova.
Uspesno ste me bili odgovorili od toga ali posto cu sve delove dobiti u kompenzaciji sem pogona i patrone imam izbor da te delove prodam na ciklo berzi ili da ih ugradim na moj bajs ja sam odlucio da dokupim patronu i pogon i da ih ugradim na moj bajs i tu bi se cela prica zaokruzila. Imao bih bajs kakvog sam zeleo od samog pocetka :) prodavati ga sigurno nikad necu kao sto nisam prodao ni moj stari MTB.
Imam jos dve alu felne nove koje mi stoje kod caleta u supi rado bi i njih dao za neke delove za bajs jer mi ne trebaju 5 para :D
U globalu to bi bilo to.
paja napisao:Paja ima alibi. :D viewtopic.php?f=31&t=140&start=2265#p290993
Jeste a bajs ti u gepeku :kezo: :kezo:
Poslednja izmena od Sh@rance u 05 Maj 2014, 21:01, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

I bajk i pare, na to si zaboravio :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Ono na bordu mu pokazuje relaciju Unikredit banka - Bubanj potok - Nais sa jednim brzinskim stajanjem na pumpi :kezo: :rofl:
Odgovori