Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Re: Biciklizam

Post od methane.master »

Floyd napisao:Mene hebe vreme pa ne mogu da vozim vec dve nedelje ali zato vozim u sobi :)
Pa da, digneš zadnji točak na klocnu, i eto ga Tour de France u sobi. :kezo:
Širim haos!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

A ne, za to sam nabavio drugu masinu :)
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

nidza napisao:Ja sredio prednja klešta da pločice ne kače nigde.

Kako se šteluje zazor? Ima neki imbus u ručicama, jel to to? Zadnje imaju malo više praznog hoda od prednjih, koje su potpuno nove.

Zadnja klešta ne mogu da skinem, jedan šraf je protegnut. Treba mi neki ozbiljniji alat, da ne oblajzne šraf.

Tapatalk Pro
Ne znam koje su tvoje kocnice, ali kod mene na Maguri postoje dva Torexa, na samim celjustima sa strane. Koliko sam ja skapirao to stelovanje na rucici je za podesavanje koliki ce biti hod rucice kada pritiskas, ne za razmak plocica od diska. Dosta sam se mucio sa tim stelovanjem i nasao da je najbolji nacin da otpustis ona dva imbusa koja odredjuju polozaj celih celjusti horizontalni i kada otpustis stisnes kocnicu pa dok drzis pritisnutu zavijes imbuse i tako ce se ''same'' celjusti nacentrirati u odnosu na disk. Onda pogledas gde je veci zazor, sa koje strane i onda mozes da blago opteretis disk ka onoj plocici koja je blize i pritisnes kocnicu, onda ce klip da pogura drugu plocicu prici blize. Meni ovako uvek uspe da nastelujem.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja sam morao napred da pritisnem malo klesta u stranu i tako sam ih stegao. Očekivao sam da se kao kod kola samošteluju, što izgleda nije slučaj. Razradio sam ih lepo i oborio ivice pločica. Super rade.

Ostaje samo tu zadnju da prokljuvim. Isuviše je nov bajs da je tečnost za zamenu. Mislim da su samo pločice malo potrošene, pa se malo povukla ručica.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Jel zna neko kako moze da se proveri istrosenost lanca bez one spravice, vec lenjirom?
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Bez metra: Stavi brzine tako da ti je lanac pozadi na malom zupcaniku a napred na najvecem tanjiru. Probaj prstima da odignes lanac sa zupcanika na delu tanjira koji je suprotan od menjaca tj. u krajnjoj prednjoj tacki tanjira. Ne bi trebalo da mozes da ga podignes vec da lepo sedi na zupcanicima tanjira.

Jedan unutrsnji i jedan spoljasni link lanca su 1 inc. Izbroj 12 komada i odmeri 12 inca (meris od pina do pina). Ako je lanac duzi do 1/16 inca, to je prihvatljivo. Preko toga, vreme je za zamenu.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Hvala, vrlo korisno! :thumbup:
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Molim :pivo:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:

Post od Dusan »

Citao sam da ako je lanac prljav ostecuje zupcanike, pa sam video i da se vremenom stvara prostor oko pinova pa se lanac izdujue i isto ostecuje zube, pa proveravam. :)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Tako je, prljav lanac ima u sebi blato, pesak i druge abrazivne cestice koje su kao brusna pasta, prednji zupcanici su od aluminijuma pa ce se tako brze trositi, naravno i zadnji se trose od zavisnosti koji zupcanik u kaseti najvise vozis. Cist i podmazan lanac su preduslov da se sklop manje trosi i da se lakse okrece.
Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja one svoje mrcine vozim 15 godina, drzim ih bez lufta, ali za lanac i zupcanike sem sto povremeno spricnem wd40 ne marim uopste, mozda sam prmenio dva lanca i ima jedan te isti zadnji sedmofaz, a nije da ga ne vozim....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ali obrišeš lanac pre podmazivanja? To je najvažnije - nikada ništa na mašinama ne podmazivati ako se prethodno ne očisti. Inače, kao što je Bajker napisao, bude gore nego da ništa nije dirano.

Bajkeru, aluminijumski lančanici napred su samo na skupljim grupama. :) Npr. kad sam ja kupovao bajs pre desetak godina, razlika između Deore / Deore LX / Deore XT srednjeg pogona (svi su bili hollowtech) je, osim u izgledu, bila što je Deore imao mali i srednji čelični, veliki alu, LX mali čelični, srednji i veliki alu, a XT sva tri alu.

EDIT: Evo šta se desi vremenom, ako se istegnuti lanac ne zameni: https://www.flickr.com/photos/velo_denz/2042827483/
Isto je i sa zadnjim lančanicima, pogotovo onim najmanjim. Imao sam prilike da vidim uživo takav slučaj.
Poslednja izmena od snork u 13 Maj 2014, 09:57, izmenjeno 1 put ukupno.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ako mene pitas, ja obicno nista ne cistim, pospricam i teram do narednog spricanja.
Doduse burazerov, na pocetku godine rasklopim i izmenjam potrosene delove u pogonu, i nanovo sve podmazem.

Oko tog lanca se ne ne cimam ni najmanje, i to tako radi i radi...

Naravno nisu mi ni ocekivanja previsoka. mada volim te stvari, sa minimalnim odrzavanjem...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Oseti se pod nogom da "bridi", nemam pojma kako drugačije da nazovem, kada je lanac ili neki od zupčanika, potrošen. E, sad, verovatno to nastane kad je mnogo potrošeno.

Takođe nisam nešto previše ambiciozan očigledno. Sa starim bajsem i u srećna vremena (1000+km mesečno) potrošni delovi su veoma dugo trajali.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Bax, super ako može tako. :) Pretpostavljam da je "tajna" u tome što WD-40 sadrži samo laka ulja, pa se prašina ni ne lepi previše.
Ђенерал Јанковић
Odgovori