Isplativost električnih vozila

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: 2024 Fiat Grande Panda

Post od nidza »

U odnosu na pare, relativno gledano prema odnosu ljudi prema struji.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Pa ne znam koliko treba da košta struja?
Ja leti plaćam 50-ak evra, na 50kvm i 3 člana, zimi bude oko 80-100e.
Kad pogledamo medijalna primanja u državi i ne bih rekao da je struja džaba.
E sad što neko ima primanja 300e a neko 3 soma to je druga tema, naravno da će ovom drugom biti džabe.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ja ne mogu da procenim da li neko ima 300 ili 3000e platu kada prošetam gradom i vidim bez izuzetka sve popaljeno ko Las Vegas. Mislim da to nema veze sa primanjima nikakve. Nikog ne interesuje kolika je cena struje i da li na duže staze nešto može da optimizuje, zato kažem da je jeftina.

Panda će po gradu da troši plafon 15kWh/100km, što mu na 1500km mesečno ispadne 225kWh. Ako na 100 domaćinstava jedno zameni jedan auto za ovakav auto, dovoljno je svi da manje potroše struje za 4 promila da bi ukupna potrošnja struje ostala ista.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

nidza napisao: 25 Jul 2024, 15:35 Ja ne mogu da procenim da li neko ima 300 ili 3000e platu kada prošetam gradom i vidim bez izuzetka sve popaljeno ko Las Vegas. Mislim da to nema veze sa primanjima nikakve. Nikog ne interesuje kolika je cena struje i da li na duže staze nešto može da optimizuje, zato kažem da je jeftina.
Jako grešiš. Ako neko živi u stanu, ima gradsko grejanje ili tako nešto, on ni ne može ništa da optimizuje. Ko više struje troši, pre svega radi grejanja, taj idekako hoće struju da optimizuje! Eno, moj ćale stalno sabira i oduzima, a da on to ne radi, radio bi ja.😅

Da komentarišemo kako stanovi sijaju ko u Las Vegasu, pa šta bi hteo. Nije sijalica ljudima najveći potrošač da bi sedeli u polumraku i preterano pazili da su ostavili neku (štedljivu!) sijalicu bezveze upaljenu negde. Pa ni TV nije veliki potrošač. Nećemo sad ko babe i dede valjda: milje preko televizora, povremeno se pali samo poneka sijalica, a onda TV palimo u 7 uveče da pogledamo Slagalicu, Dnevnik i Bolji Život.😁
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Eto, sve si objasnio kakav pristup struji imamo. Šta sam ja drugačije napisao? :D
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Pa da je to nenormalan pristup korišćenju struje?
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Moguće da se nismo dobro razumeli.😁 Ako sam te dobro shvatio ranije, hteo si reći da je struja kod nas dovoljno jeftina da se ljudi ni ne obaziru koliko će struje potrošiti. Mislim, donekle sam se složio sa tobom, ali sve dok se priča o uređajima koji su nam svakako potrebni tokom dana, a koji ni ne troše puno zapravo. Ali mimo toga, ako nekome treba više kWh tokom meseca zbog grejanja recimo, onda on baš mora da vodi računa o tome koliko će kilovata potrošiti, pa čak i kako će eventualno ti kilovati biti raspoređeni između više i niže tarife.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja ne znam tačno šta je jeftino, za +200 kWh mi je račun porastao 4000 din. 686 kWh 10573 din

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Koliko te košta 1500km čiste gradske vožnje u BMB?

+200kWh pogledaj koliko ti podiže račun u nižoj tarifi, ne ukupan.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ja komentarišem samo cenu struje.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Isplativo je itekako nekom ko sada ima elektro. Ali - čim se omasove takvi automobili - otići će i struja gore ili će naći neki drugi način da dodatno oglobe vlasnike takvih automobila, ne brinite ništa. Samo ćemo promeniti "gorivo" na koje vozimo. Plin je pre 15 i kusur godina (ili više) bio isto smešno jeftin ali čim se omasovila upotreba - otišla cena 3-5x gore, krenuli da sa atestima, reatestima i ostalim glupostima. Tako će biti i sa strujom.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Tad ćeš dobiti motiv da za 8 soma staviš na krov 10kW solarnu centralu, ili dve. Naftnu rafineriju da instaliraš malo teže.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ispaltivo je samo onima koji mogu na kućni priključak po ceni za domaćinstva opštu potrošnju.
i ako malo kilometara prelaze pa im ne treba često-dugotrajno punjenje.
A to je cena bez poreza, naknade, takse, akcize i ostalog što se inače plaća kada sipaš na pumpi kao dodatak na cenu benzina/dizela.

Ako je firma pa je industrijski priključak i imaš svoj brzi punjač u toj firmi onda je nejasno, upitno jer moraš da plaćaš paušal na snagu (ne potrošnju nego nameru da ima dostupnu datu snagu) koji je poprilično veliki (zadnji put kada sam gledao bio je 150,000dinara mesečno za 100kW), zatim trošak prenosa struje, pa onda plaćaš potrošene kWh energije i obračunate kWh tzv jalove energije (gde ima i kaznena tarifa za koeficijent manji od 95%).

A da puniš aute u firmi (više komada) na spori punjač koji je ugradjen u sam auto je besmisleno po više osnova.

Ako puniš EV na punjačima, kupuješ struju teško da je isplativo po sadašnjim cenama, a to je okvirno 0,50 evra po 1kWh.

A sama cena struje za domaćinstva kod nas je jedna od najskupljih u Evropi, tu smo medju prvih 10 po paritetnoj ceni (odnos cene kWh prema ceni rada), tj. koliko se može kupiti robe (struje) za medijalnu ili prosečnu platu.

Baš pre neki dan izašta statistika da je faktor naše plate u odnosu na prosek EU (27 zemalja) 1:4, dakle cena u dinarima se množi sa 4 puta da bi bila uporediva sa cenom plata u evrima.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Živiš u soliteru i instaliraš na krov 10kW solar, pa neće moći ove noći :)
nidžo, potenciraš imaginarne situacije..evo na primer zašto ti nisi to već uradio i instalirao 10 (i dodatno opciono +10) kW solar na krov tu gde stanuješ.

Ne očekujem odgovor, hipotetičko je jer znam da nije moguće ni tehnički a ni pravno.

Sa druge strane već smo odavno apsolvirali da za EV je najpogodniji privatni posed kuće sa dvorištem dovoljne površine zemljišta da može da se instalira PV elektrana.
To da na krovu kuće imaš 20kW zaboravi, oni koji imaju kuće takvih veličina ( a to je 5-8 ari krovne površine) se ne zanimaju uštedama tog tipa previše.

Ja da mogu, tj da ima jedno 200,000 evra viška za bacanje ili da se nadje neki donator bi odmah sutra prešao na svoju ličnu PV elektranu i EV, i to ne 1 nego 2 EV auta.
Jedan se puni i uvek spreman za pokret i ujedno akumulacija energije za uredjaje u kući i dopuna za PV elektranu (baterija iz auta da bude akumulator za PV sistem).
Ja imam rešenje u tehničkom smislu ali nema para...samo toliko.
:kezo:
Ovako kako je sada stanje tehnike EV i PV solar su još uvek pogodni samo za ograničeni broj korisnika uz brojne preduslove, nikako kao opšte rešenje primenljivo za sve, ili gotovo sve korisnike SUS vozila.

Barem ne u Evropi koja nije u stanji da proizvodi PV solar a ni baterije potrebne za EV, tako da sve uvozi i to (pre)prodaje po naduvanim cenama.

Inače, za privatni PV solar cena je dosta manja kada direktno kupuješ od uvoznika, ne barataš sa aktuelnim informacijama.

saša je 100% u pravu, uvodi se akciza na gas (metan) uskoro pa da se i to blokira.
Ekologija, zaštita prirode i tako to... ;)
Kod mene u krajuima već 3 PV solarne elektrane i redovno obilazim i pričam sa vlasnicima, 45-49kWp snage su sve. Kao i sva rešenja nečega u energetici imaju brojne prednosti ali i neke mane koje praksa pokaže u našem tarifnom sistemu pre svega.

E da, ne moraš da instraliraš naftnu rafineriju ali možeš gasnu rafineriju, tj ima podosta kuća koje imaju priključen gas pa bi mogli teoretski da "presipaju" u auto i time se voze jeftino.
Samo, em što to traje, em skupo košta pumpa i sve potrebno za pretakanje em je krivično delo utaje poreza (kućni gas ne plaća one takse i ostalo što ide na benzin-dizel kao prilog ceni).

Ili nadješ nekoga "snabdevača" goriva sa pumpe za CD (diplomate) i kupuješ benzin po 100 dinara za litar, što je opet prevara države ako sipaš u auto sa domaćim tablicama.

Na pumpi je gas bio do pre par godina 70-80 dinara za 1kg, sada je 130 dinara za 1kg a od nove godine se uvodi dodatno akciza i naravno porez na akcizu pa će i sada povoljni gas (metan) postati manje povoljan.
Jelte čim se proširila popularnost ovog gasa država ne spava da uzme još neki dinar ekstra poreza. :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Pa naravno da nije primenljivo za sve, ali primenljivo je za mnoge koji bi mogli da ulete na taj potpuno neiskorišćen teren kod nas. Panda će da otvori ta vrata, eto zapamti šta sam napisao. Gorivo je strašno skupo ko god vozi makar 1 auto malo više, ogroman udeo kućnog budžeta, a o kompanijskim kolima da ne govorim, gde se ušteda multiplikuje.

Ko može da posloži sve kockice, eto jedna od njih je i ova Panda, da bez dovijanja i uvoza polovnjaka, uzmeš nov auto sa garancijom.

edit: gas je nepotrebna komplikacija i nije jeftiniji od vožnje na struju. Nije ni egal, tj. nije ni blizu. Optimalan scenario je imati sus i ev pod istim krovom, ko može.
Odgovori