Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od ljubitelj »

ddanijell napisao: 07 Nov 2017, 21:49 Svejedno je da li imam 17 ili 18'' jer krajnji obim tocka ostaje isti, tako da ako ne mogu lanci na jednom nece moci ni na drugoj opciji.
Ali ne uvek tj na svakom autu da je svejedno. Osim obima bitno je i da lanci ne zakacinju delove tocka poput kocnica ili obliznje sasije.
A to se moze desiti ako se stave sire gume koje idu uz 18 felne a sa uzim gumama na 17 ili 16 nema problema.

Obicno pise u uputstvu od auta koje gume zimi mogu u kombinaciji sa lancima.
ddanijell
Reactions:
Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE

Post od ddanijell »

@maniaxxx
Kad te zaustavi vasa policija pitaj ih za ime auta :kezo: , znace oni.
Sto se lanaca tice i guma, u mom slucaju obim je isti u bilo kojoj kombinaciji. Mesta za lance ima puno jer je ovo crossover , prilicno su daleko tockovi od rubova.
Za sirinu ne mogu uze od 225, mogu samo 235 i 245 .

https://www.wheel-size.com/size/seat/at ... drive-eudm

poslednji model na dnu pogledati 2.0 tdi 4drive
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

@maniaxxx

I jos jednom, ne citirati post neposredno iznad.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ddanijell
Reactions:

Post od ddanijell »

Pusti coveka kad voli :rofl:
Sve sam blizi ideji za ovako nesto:
225/55 r17 riken wintera 101v 57eura komad , iz cistog inata , isplati mi se da ih bacim posle 2 zime.
edit: ne posle 2, svake zime ima da ih bacam ako treba, u odnosu na dunlop 3x jeftinije :) , a nema sanse da je 3x losije.
Ajd sad me napljujte ;) (bice mi lakse)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ništa im ne fali, poslužiće sasvim dobro. :)

TT

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

ddanijell napisao: 07 Nov 2017, 22:28 300e? Daj nadji i meni dolazim odmah sutra dajem ti 400 :) Moze?
Komplet koji meni treba u 17'' kosta 600-650e, a u 18'' 800-1000e , i ovo su samo gume da ne bude zabune.
Našao sam ti.
225/55 r17 riken...
Koštaju ravno 300e, ali tebi ih dajem za 400e.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mene sad zanima kako nije bila dobra kombinacija guma i felni, šta se tu desilo?
Ako nije za javnost, i to je ok.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

ddanijell napisao: 07 Nov 2017, 20:04 Kako se ponasaju conti koje si montirao? Sve ok?
Vidis kakvo je vreme, nije za zimske tako da nemam neke utiske osim onih sto sam ih vec imao posle prvog dana, da su tihe I mekse od letnjih (sto je normalno).
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ddanijell napisao: 07 Nov 2017, 23:13 Sto se lanaca tice i guma, u mom slucaju
Samo kazem da u opstem slucaju nije svejedno i da zavisi od auta do auta pa se treba drzati fabricke preporuke.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

@ Danijel - Po nekom nepisanom pravilu treba da budes napljuvan sto hoces da stavis Wintere na novO autO, medjutim posto ces 95% vremena voziti po Vojvodini (kontam), ne treba ti nista drugo, samo ih ne treba terati do granice mogucnosti.

Drugar je prosle godine otisao sa Winterom na Kop, stavio lance gde je trebalo i teraj dalje. Vozi A6 2011.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ddanijell
Reactions:

Post od ddanijell »

Nisam u Vojvodini, sa juzne strane Dunava sam :) , plus zivim u slepoj ulici gde zimi bez dobrih guma , a cesto i lanaca ne moze da se izadje, jer ima fin uspon.
Zato je i uzet auto sa 4drive gde u kombinaciji sa zimskim gumama nece trebati lanci ni u kom slucaju, sem imati u gepeku za svaki slucaj.
ljubitelj napisao: 08 Nov 2017, 09:05 Samo kazem da u opstem slucaju nije svejedno i da zavisi od auta do auta pa se treba drzati fabricke preporuke.
Slazem se, zato se i drzim fabricke preporuke za model auta koji imam i najuza koju mogu da stavim je 225/55/17 .
carov2 napisao: 08 Nov 2017, 07:56 Našao sam ti.
225/55 r17 riken...
Koštaju ravno 300e, ali tebi ih dajem za 400e.
Nadjoh i ja nocas za 228e iste te, samo sto te ne mozes da kupis u Austriji :)
U premium segmentu guma cene su kakve rekoh.
Pa majka mu stara valjda kao gastarbajter necu u selu da se brukam i vozim domacu gumu, a i ti vozis Alpin :) , nije u redu ;)
Ali dobro u krajnjem slucaju kao i vecina nasih preko, dignucu kredit pa cemo da uzmemo sve na kredit, ceo zivot na kredu i to je to, ali bicemo prvi u selu !
Salu na stranu , u 17'' se i da naci po nesto ovako jeftino, ali u 18'' je bruka skupo, plus sto ovi trecerazredni proizvodjaci i ne rade u 225/50/18 .
Heinz napisao: 08 Nov 2017, 08:47 Mene sad zanima kako nije bila dobra kombinacija guma i felni, šta se tu desilo?
Ako nije za javnost, i to je ok.
U principu nema sta da krijem, nego nisam hteo da zamaram auditorijum.
Desilo se da sa balansom nesto nije ok i da nismo uspeli da ih doteramo da ne tresu. Felne jesu nizerazredne ali kazu da su ok, a gume bile dunlop wsp5 .
Na masini sve pokaze ok dok na autu pri brzini 135km/h trese dovoljno jako da se okom primeti kako naslon suvozackog sedista vibrira jedno 5mm u ritmu te vibracije, i oseti se u celom autu.
Vulkanizer gde je uradjeno je 60km od mene , trosim svoje i njegovo vreme, 3x sam isao , gume 2x prepakovane , 4-5x kontrolisane na masini i bez promene.
Ostalo je da se probaju druge gume na onim felnama da bi se utvrdilo da li su gume ili felne u problemu medjutim to je trazilo i 4ti odlazak u momentu kada
je kod njih strahovita guzva i na njihov predlog vracen mi je novac posto bi resavanje problema trazilo jos puno vremena i rada oko prepakivanja i kombinovanja.
Ona kombinacija mi se bas svidjala , felne jesu kineske ali prelepe, sad trazim da odradim negde blize medjutim iskreno se plasim ako uzmem opet komplet gume+felne i desi se da nesto nije ok sto dolazim u isti problem.
Zato sam mislio da uzmem ovaj put samo gume i montiram umesto letnjih na moje postojece 18'' felne jer time znam da su felne perfekt i ako nesto ne valja mogu biti samo gume problem ali kada sam video ponudu i cenu nesto mi se ne mili.
Recimo Hankook 225/50/18 je 175e dok u 225/55/17 115e. Na 4 tocka razlika je 240eura + montaza na 18'' felnama. Nove 17'' alu felne su 400-600e, polovne 200-300e.
Matematika kaze da se nikako ne isplati ici na 18''.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Meni su Tigruse na Astri, i zimske i letnje. Wintera je izvukla Kop, Zlatibor i Divcibare bez problema, posebno znajuci caleta sto pojma nema kako se montiraju lanci (dobili smo originalne).

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Iz istog razloga sam odustao od 18-ki za drugi set, naprosto je razlika u ceni preterana.
A što se tiče večite diskusije o Winterama, nije zgoreg ponoviti da ponašanja te gume po snegu niko ne spori jer je svakako za respekt. Njeno ponašanje po mokrom je kriminalno, zaustavni put drastično duži i zato ih nikada ne bi stavio. Nema to veze sa "forsiranjem", uvek postoji mogućnost da ti pri 60-80 kmh neko izleti a tada je Wintera najgora od svih.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Koliko sam zadovoljan Winterom (cena/kvalitet) toliko sam razocaran Synerisom, kad pogin'o nisam... Letnje Tigar ni u ludilu.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

@ddaniell

Idi sa tim felnama i gumama koje budeš kupio kod nekog ko ima Hunter mašinu za balansiranje (čini mi se da je ima i neko od vulkanizera na forumu), na njoj se takve sitaucije rešavaju mnogo lakše (ili bar odmah znaš na čemu si ako gume ne valjaju).
Odgovori