Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Biciklizam

Post od Paja »

zuzazu napisao:Neverovatnom brzinom raste broj korisnika ciklo kros bicikala kao jedine logicne zamene za jedno i drugo.
Pametni ljudi. :kezo:

Da dodam da su tvrđa sedišta udobnija od mekših.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Nemam pojma, verovatno si u pravu samo sto ja nisam stekao takav utisak, doduse nisam nesto preterano dugo vozio drumasa tako da je to u pitanju.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Hvala na odgovorima :doubleup:

Razlog zbog kojeg meni treba bajk je pre svega dodatna potrosnja kalorija uz klasican trening jer me mrzi da idem na trcanje, pa mi je mozda i bolje da koristim ove manje efikasne varijante te da se vise umaram.

Zanima me jos kako se kotiraju proizvodjaci, jel moze neka analogija sa satovima ili automobilima :kezo: Capriolo i Scout, to su nase marke? Scott i Cube koliko sam skontao prave odlicne bickle, od ranije znam da je i KTM u toj prici, ne znam kakve su im cene. Koji imaju najbolji ulozeno-dobijeno faktor, koji su najrasprostranjeniji kod nas, itd...?
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Pronasao sam jedan tekst koji lepo objasnjava o cemu pisem i otkriva zablude novopecenih biciklista zasto misle da je "hibrid" kako ga u tekstu nazivaju, bolji za voznju.

Hybrid bikes are great for short casual rides (perhaps 10-20 miles) however they're not the best choice when you're going longer distances. That's when a road bike would be better. The most important difference between hybrids and road bikes is your riding position - how you're seated on the bike and how you generate power when pedaling.

http://www.potomacpedalers.org/?page=ridingposition
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Samo da pojasnim da je između MTB i trekknga, trekking Bog otac za duže vožnje po uređenim podlogama.
Ispalo je malo konfuzno kako je Zu napisao pa je moglo da se tumači da je trkking najgori od sve dece.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Svi ti bajsevi su manje vise isto sr@nj€ i prave se negde na istoku. Normalno, i medju njima postoji razlika a treba dobro oko za prepoznati nesto bolji model od onog goreg.

Kako ide gradacija opreme, se lako nauci. Medjutim najvazniji deo svakog bicikla je ram, pa tu treba odredjeno iskustvo. Sledeci deo po vaznosti su tockovi.

Od pobrojanih bicikala ja bih izabrao SCOTT.

Scott pripada staroj plejadi MTB proizvodjaca koji su i zapoceli MTB revoluciju. Tu jos spadaju i Ritchey, Schwinn i dr. Svi ovi proizvodjaci koriste prvobitnu geometriju bicikla koja najvise podseca na drumski bicikl, tj. Sa najmanjim slope (uglu oborenosti horizontalne cevi) i najduzom istom cevi. To daje prirodniji i opusteniji polozaj na biciklu. Svi drugi koji izgledaju " opasno" sa velikim slopingom, i sl. su u sustini tezak djoka.

Izdvojio bih Cannondale koji je cudno dobro podvozan upravo zbog duge gornje cevi.

Izgleda dosta zbunjivo, ali sto Paja rece, tvrda (i uska) sedista su udobnija od mekih (i sirokih) a zgrcena pozicija na drumasu je udobnija od uspravne pozicije na MTB/ trekkingu (kako je i objasnjeno u tekstu)
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Cudno mi je to za poziciju jer me pozicija drumasa neodoljivo podseca na R motor, a ovi drugi na npr enduro ili bar naked koji su daleeeko udobiniji od R-a, ali verujem vam na rec jer nisam probao.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

zuzazu napisao:Izdvojio bih Cannondale koji je cudno dobro podvozan upravo zbog duge gornje cevi.
I lefty-a. :mrgreen:
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Jel koristite fabricku bocu za vodu, pijete iz nje? Ova se oseti strasno na plastiku, ne znam koliko je to zdravo.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Takva je skoro svaka flasica. Sipaj vodu u nju, ostavi preko noci i kada krenes na voznju isperi i to je to. I izbegavaj da sipas sokove unutra.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Stoji ceo dan voda u njoj, ma necu ja piti odatle, jedino ako prigusti :kezo:
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Ja je ne koristim kupujem flasiranu vodu od 0.7l par puta je iskoristim bacim i opet kupim i tako u krug.
@zuzazu koju kilometrazu pravis kad vozis bajs i koliko puta mesecno sednes na bajs?
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Mesecno mozda sednem jednom, i tom prilikom napravim 40tak km.

Tako je bilo u zadnjih par godina.

Pre toga je bilo oko 5 puta nedeljno sa turama 44km Do Ostruznice i nazad, 68km do Avale i nazad, eventualno neka Tresnja (na nedeljnom planu). I to tako nekih dvadeset godina.

Ocekujem promenu u narednim danima s obzirom da sam nabavio bicikl u mestu u kome radim, sto je bio jedini razlog apstinencije.

Scuderia, ima raznih plastika. Najbolje je da omirises bidon pre kupovine. Imas i aluminijumske bidone ali su skupi ko djavo. I sto rekose, ostavi vodu da prenoci, pa prospi i naspi svezu pred voznju.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

:doubleup:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Scuderia napisao:Stoji ceo dan voda u njoj, ma necu ja piti odatle, jedino ako prigusti :kezo:
Ako je boca od polietilenske plastike nece ti biti nista, od iste se pravi i svaka boca za vodu ili pivo, pise na dnu flasice PE znak ;)
Paja napisao: Da dodam da su tvrđa sedišta udobnija od mekših.
Sto se sedista tice nije svako sediste za svako dupe jer uzana sedista su pogodnija za nekoga ko ima i uzu karlicu, i tu su Zabari najdublje proucili fizionomiju bicikliste i napravili idealno sediste za razlicite vozace.
Slika
Odgovori