Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od BAJKER »

Bax napisao:Ja peglam bajs do posla, jos uvek, jes malo je hladnije, ali pravo da vam kazem osvezim se na njemu .
Upravo to do god je suvo idem redovno bez obzira na temp. Pre neki dan drugar kod koga sam bio na NBGD blok 70 u isto vreme smo krenuli do moga stana, on kolima a ja biciklom, vozio sam sve vreme putem. Stigao sam 2 minute ranije nego on. Toliko o prosecnoj brzini automobila u gradu :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=n-AbPav5E5M
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=FXw ... =endscreen
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od Saša »

Išao bih i ja bajsom, ali malo mi podaleko, he, he. Cirka 100 km u jednom pravcu. :)

Btw, meni se polovnjaci smučili više i reših da jednom uzmem novo. Skromno, ali ipak novo. I uzeću ponovo, ako ikako budem mogao. :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Nije BTW, već vratimo se na temu. :D

Sad kad sam bio u Zagrebu nađem se sa školskim drugom, vozi Tiguana. Inače vrlo uspešan u svom poslu, ima sređen život, mogućnost da kupi auto kakav želi, ali je uzeo Tiguana sa nekom malom kilometražom (sad je na 50k) i kaže da je to ubedljivo najbolja kupovina. Imao je ranije nove automobile, ali kad sabere koliko ga je sve koštalo, kaže ne isplati se. Tako da, svako to vidi na neki svoj način i svi su donekle u pravu.
Posetite www.garaza.rs !
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Kupovina test auta ili mladog polovnjaka uopste nemora da bude los posao ali samo pod uslovom da je razlika u ceni veca od 10% u odnosu na novi, kao sto je bilo u mom slucaju.
Da sam terebao da platim katalosku cenu za nov auto i ja bih prvi uzeo mladi polovnjak.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Bogme kod mladih polovnjaka do 15k km cena okine mnogo vise. Video sam bas pre neki dan na mobile.de A5 SB 04/2012 presao 12000km, cena 38000 (ukljucujuci onih 19%), a pise u opisu nov placen 68000.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Da sam imao lovu u kešu - verovatno bih i ja tražio mladog polovnjaka. S tim da što je skuplji auto to je opcija polovnjaka sve logičnija. No kada već uzimaš na kredu i pritom najjeftinije idiotluk je kupiti nešto staro 7-8 ili više godina (kakvo se kod nas najčešće i kupuje, jel te). Dok ga otplatiš biće samo za presu, a i usput ćeš platiti i još toliko za održavanje. Za 9.100 evra koliko sam platio Punta mogao sam da biram po placevima šta ću uzeti, no sve je to teška mačka u džaku, a održavanje košta ko svetog Petra kajgana. Ovako dam sto evrića mesečno (što ja i supruga na naša primanja i ne osetimo), a glava me ne boli. I sledećih 5-6 godina imam nov i pouzdan i sasvim o.k autić koji zadovoljava naše trenutne potrebe, a održavanje i potrošnja smešni. :)
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

@Scuderia

Mnogo verujes onom sto je napisano ;)
Taj auto nije placen toliko vec je to preporucena kataloska vrednost u odredjenom trenutku...i moj po katalogu sad vredi mnoooogo vise nego sto sam ga platio.
Pored toga ima razlike da li mladog polovnjaka prodaje ovl prodavac ili neki "Oguz Gmbh" kao i to da li je auto imao neka veca ostecenja...recimo za jedan C250CDI za koji sam bio zagrejan (koji je bio nekih 5000e jeftiniji od proseka) sam posle upita pridavcu, dobio podatak da je isti bio uderan i popravljen u ovl servisu a cena popravke je bila preko 8000e (ne secam se tacno) sto znaci da nije bilo bezazleno ostecenje i zato ga daju jeftinije.

Niko ne poklanja a posebno ne Svabe ;)

@Sasa

:plusone:

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Nije oguz gmbh nego audi centar koji daje full garanciju kao i na nov auto, a vozio ga je radnik, direktor ili ko vec tog predstavnistva gde se prodaje. Bar tako pise ;) Pa i gleda se valjda kataloska cena. To sto je polovan ili na popustu ne znaci da ga neko ko bude sklapao novog nece toliko platiti. :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

maniaxxx napisao:Ne znam šta misliš pod cenom zimske voznje kolima? Pa avto mi treba za svaki dan, bila zima ili leto, i ne znam zašto je vožnja zimi skuplja osim zimskih guma, ali i leti mi trebaju gume.

A kakve so veze busevima u mom kraju ( da cene ne pominjem ), izpada, da je bus luksuz :glavomuzid:
Cena zimske voznje...
Pa veca je dosta,stalno tecnost za stakla,zimske gume koje su dosta skuplje,a bez kojih mozes ako zimi ne vozis automobil sto mnogi ljudi ovde rade,bas mnogo veca potrosnja goriva,sporija voznja...
Ima veze sa busevima zato sto ne morate da ih koristite,imate para svuda da idete kolima. I ne,ne znam kako si uspeo da skapiras da sam rekao da je bus luksuz...
U Srbiji sa duplo manjom prosecnom platom ljudi jednostavno nemaju takav luksuz,pa je zato tu veca prosecna kilometraza i ako je manja zemlja.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Xepoj87 napisao:
maniaxxx napisao:Ne znam šta misliš pod cenom zimske voznje kolima? Pa avto mi treba za svaki dan, bila zima ili leto, i ne znam zašto je vožnja zimi skuplja osim zimskih guma, ali i leti mi trebaju gume.

A kakve so veze busevima u mom kraju ( da cene ne pominjem ), izpada, da je bus luksuz :glavomuzid:
Cena zimske voznje...
Pa veca je dosta,stalno tecnost za stakla,zimske gume koje su dosta skuplje,a bez kojih mozes ako zimi ne vozis automobil sto mnogi ljudi ovde rade,bas mnogo veca potrosnja goriva,sporija voznja...
Ima veze sa busevima zato sto ne morate da ih koristite,imate para svuda da idete kolima. I ne,ne znam kako si uspeo da skapiras da sam rekao da je bus luksuz...
U Srbiji sa duplo manjom prosecnom platom ljudi jednostavno nemaju takav luksuz,pa je zato tu veca prosecna kilometraza i ako je manja zemlja.

Pogrešno si me razumeo...u MOM primeru, pošto do posla imam vezu avtobusom svake 7 nedelje u 13 mesecu, a košta me bus đavo i po, voz vozi sat vremena a posle moram još pola sata peške, izpadne, da je bus ili voz luksuz a ne avto. Da živim u mestu, u kojem i radim, kde imaju besplatan gradski prevoz, ne bi ni palio avto osim za koji izlet i dopust.

Znam barem približno kakvo je stanje u srbiji, ali nije ni u SLO ružičasto

EDIT by mod: Ne citirati poruku neposredno iznad. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Scuderia napisao:Nije oguz gmbh nego audi centar koji daje full garanciju kao i na nov auto, a vozio ga je radnik, direktor ili ko vec tog predstavnistva gde se prodaje. Bar tako pise ;) Pa i gleda se valjda kataloska cena. To sto je polovan ili na popustu ne znaci da ga neko ko bude sklapao novog nece toliko platiti. :)
Nisam mislio konkretno na primer koji si naveo nego kazem da ima i takvih...kod takvih prodavaca je jos jeftinije nego u velikim salonima :)
Mozes ti da gledas katalosku cenu ako ce tebi tako biti lakse ali realno nije poenta gledati te cene jer onaj koji sklapa sam, placa i neku vrstu poreza na "merak" sto nemas kad uzmes auto sa lagera a jos manje kad uzmes polovan.
Velike garaze (kao ova gde sam ja kupio) narucuju pausalno modele sa opremom koja se najvise trazi i tako dobiju bolju cenu i vecu verovatnocu da proizvodprodaju.
Slazem se da je jako tesko naci bas onu opremu kakvu zelis ali eto ja sam uspeo da nadjem 95% onakav auto kakav bih narucio a tih 5% moze da se "isprave" i kasnije.
Ja npr. ni u ludilu ne bih uzeo onaj modern line paket ili bilo koji bez sportskih koznih sedista ili sa onim detaljima od sjajne plastike umesto brusenog aluminijuma...

Slika

A evo i modern line enterijera i to u najgoroj mogucoj kombinaciji...sa bez sedistima nekako i moze da prodje :)

Slika

A5 SB 2.0 TDI S-Line multitronic sa jako dobrom opremom (alcantara, MMI+ itd.) sam takodje mogao da uzmem za 500chf manje nego moj auto a po konfiguratoru mu je cena bar 12000chf veca.

Inace, cinjenica jeste da skuplji modeli, sa jacim motorima i skupom opremom, gube najvise prve godine ali ako gledas neki prosek i trazene modele tu situacija nije bas takava.
Npr. nov SX4 je 10.000e a pogledaj koliko kosta najjeftiniji polovan...

E i jos jedan primer zasto kataloska cena nije bitna...
Uzmi npr. jedan Galaxy S3 koji oficijelno kosta 600e a opusteno na zapadu moze da se kupi nov za 400e.
Ako ga ja kupim pa ga maltretiram par meseci i ponudim ga tebi za npr. 350e...da li ces gledati katalosku ili realnu vrednost tog telefona?
Poslednja izmena od Floyd u 15 Nov 2012, 21:22, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Mene samo zanima sta ova slika sto si je stavio treba da predstavlja?
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Primer enterijera koji mi se ne dopada ;)
Gore sam pisao o tim detaljima pa da bih slikom objasnio na kakve detalje mislim...konkretno ona sjajna plastika pored otvora od ventilacije.
Ja imam takvu na mestu ove crvene i stalno trebam da je briskam da bi izgledala lepo...ne bih voleo da imam to na velikim povrsinama kao ta pored ventilacije i dole pored menjaca.

Ako smeta, mogu i da je sklonim...
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Dobro jbga, kad neko uzima nov auto svakako podrazumevam da je to narucivanje opreme, ali i ako se uzima sa lagera nije to Bog zna koliko jeftinije. Na sx4 naravno da nije tolika razlika, sto skuplji auto to veca usteda :doubleup: Jesi ti uzeo nov ili neki test model?
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Floyd napisao:Primer enterijera koji mi se ne dopada ;)
Gore sam pisao o tim detaljima pa da bih slikom objasnio na kakve detalje mislim...konkretno ona sjajna plastika pored otvora od ventilacije.
Ja imam takvu na mestu ove crvene i stalno trebam da je briskam da bi izgledala lepo...ne bih voleo da imam to na velikim povrsinama kao ta pored ventilacije i dole pored menjaca.

Ako smeta, mogu i da je sklonim...
Nemoj, onda ce moj post izgledati besmisleno :)

Mozes da dodas sliku modern line enterijera, posto si njega pominjao pa da se vidi koliko je gadan :)
Odgovori