goblin napisao:@Laki, daj malo vise detalja u vezi rute koju si isao.
I ja sam nedavno isao na nesto slicno (mislim da sam i napisao ovde, nisam siguran).
Mi smo isli 105km za 3 dana (Budva - Ostrog, ali nista putem), raspored je bio takav da smo prvi dan isli oko 10km, a drugi i treci po 45-50km.
Prvo dana smo savladavali uspon od 1.300m, a za celu rutu savladavali ukupnu uspona od oko 3.500m visine ali ne znam tacno koliko spusta (koji je isto zahtevan kao sto znas).
Teren je bio izuzetno zahtevan, isli smo uglavnom kroz sumu, vrlo cesto bez ikakvih kozijih staza vec bukvalno probijanje, penjanje po krsu... cesto pravo planinarenje "cetvoronoske"...
Svako je nosio svoju opremu na ledjima, ja sam merio svoj ranaci imao sam nesto preko 15kg + roba.
Spavali smo u vrecama, za vodu se snalazili na izvorima, hranu nosili sa sobom.
Bilo je dosta povreda usput, padova, uganuca, ozbiljni zuljevi, otekli zglobovi, crni nokti....
Posto sam celo vreme drzao upaljen GPS, na kraju mi je izbacilo da je cela aktivnost (izmereni period kretanja) trajala oko 22-23 sata.
Pisi malo detalja u vezi vase rute.
Koliko ste dnevno prelazili, na koliko se prave pauze, sta ste nosili sa sobom (na ledjima)....
Uf, pa ne znam sta posebno da ti kazem

Kreces prvi dan

Autobusom te odvezu do pocetka rute, ulaz na rutu se kontrolise ozbiljno, proveravaju dokumente i sl.
U svakoj grupi je 8-13 turista, dva vodica i mislim 8 nosaca plus kuvar. Spava se u satorima, satore nose nosaci i posto su brzi od turista stizu uvek pre na mesto za nocenje i raspakuju a ujutru sklapaju satore i nose ih. Naravno pametnije bi bilo da ti satori stalno stoje tamo a ne da ih svaki dan sklapaju i rasklapaju i nose na ledjima, ali i u Srb bi se tesko dogovorili a ne u raspalom Peru-u.
Hranu za dorucak, rucak, veceru nose nosaci, ostale grickalice za usput i pica nosis sam, garderobu nosis sam, vrecu za spavanje... Mozes da unajmis kako kazu polunosaca koji ti moze nositi mislim 7.5kg. iskusni znaju da se pakuju, znaju kakva se garderoba nosi da je dovoljna jedna ili dve majice od onog specijalnog materijala (ili vune), da ti ne trebaju 3 para rezervnih carapa, donji ves i sl, a budale sve to vugle sa sobom i pride nose pamucne majice... Naravno treba ti nepromociva jakna, pantalone... Usput ima lokalaca koji prodaju grickalice i sokove, cena raste kako staza napreduje

tako da na sredini puta imas Ch cene a za litru ipo vode traze po 5 dolara
Krece se sa 2600m, preporucuje se doci u obliznji grad par dana ranije zbog aklimatizacije na nadmorsku visinu i redak vazduh, nekim ljudima je bilo lose po dolasku.
Prvi dan je relativno lak, ali zbog aklimatizacije je svejedno zahtevan. Ne znam tacno koliko se ide, ali recimo 12-13km. Pauze se prave na svakih tipa 2 sata.
Drugi dan je ebanje keve, krece se sa 2800 i pravac na 4200m za nekoliko sati, uglavnom kroz sumu ali sa stazom, gomilom stepenica, pada nisu to bas idealne stepnice, to je uklapan kamen i dosta su visoke. Onda se mislim spustas gomilom stepenica na nekih 3600 gde se noci.
Treci dan je opet gore dole stalno i (i kad se ide npr sa 3000 na 3500 je mnogo vise od 500m uspona jer ko zna koliko puda ides dole) i zavrsava se na nekom 38om kilometru.
Poslednji dan bese ustajenje tipa u pola 5, onda posle dorucka dva sata cekanja na otvarnju kapije za ulazak na poslednju etapu. Ovo rano ustajanje pravdaju da je to da bi bili prvi u koloni za ulazak na stazu, istina je da nosaci sa opremom moraju da uhvate voz za nazad do tipa 7h inace bi morali da ostanu ceo dan tamo.
Poslednji dan je samo 4-5km i ujutru rano se stize na MP, to izgleda prelepo. Naravno i cela staza u kompletu je fantasticna i kao iz filmofa sa cesto prizorima koji ostavljaju bez daha. Nazad se vraca vozom i to je kraj avanture. Svaki dan se na mesto za spavanje stize izmedju 17-20h ali slabo se ljudi generalno ne druze previse uvece jer su svi mrtvi i samo odu u sator i spavaju po 10-12 sati, tek poslednji dan kad se sve zavrsi vidis ko je kakav kad malo ljudi zivnu i povrate snagu.
Mi smo isli sredinom marta, to je negde kraj kisne sezone tako da je malo kockanje sa vremenom, no imali smo srece te je za 4 dana svega oko pola sata padala kisa tokom pesacenja (plus dve cele noci dok smo spavali). U isto vreme priroda je u ovom periodu najlepsa jer sve buja, zelni se a potoci su u punoj snazi.
Ako nekoga zanima nek mi pise na PM shareovacu mu album.
https://www.youtube.com/watch?v=L-ZRn3X6EKY