Uzeo sam interfejs za ac stag,instalirao drajvere za win10 ali kako se nakači na auto u sekundi izbaci ovo i ne mogu mu ništa. Čak neće ni da se ugasi,moram preko task managera da ugasim ceo program. Zna li neko šta drnda?
Kad ljubitelji dizela skontaju da se ugradnjom plina dobija više konja i još više obrtnog momenta pa ga krenu ugrađivati, nadrljali smo. Ode cena plina u nebesa.
Ne znam, ali znam da TNG/CNG masovno ugrađuju u kamione jer je i najmanja ušteda ogromna na njihovim kilometražama. Recimo, samo 10% uštede ti otplati kompletan trošak vozača (njegovu platu i ostalo). Plus, dobija se na kvaliteti izduvnih gasova jer TNG/CNG ubrizgan zajedno sa dizelom deluje kao svojevrstan katalizator kod sagorevanja tako da se sagori veliki deo onih štetnih čestica koje bi inače završile u atmosferi. Dakle, TNG/CNG - ogroman plus kako god da okreneš.
Odavno se to radi, i Ivan (Todorovc, iz Rasica) i ja smo razmatrali pre mnogo godina i zaključak je da se ne isplati u privatni putnički auto ugradnja jer treba baš mnogo kilometara samo da se povrati uloženo.
Procena je da prvih 250-300,000km je trošak a tek posle toga kreće novčana ušteda.
Ja sam probao radi eksperimenta na atmo dizelu TNG i rezultati su jako dobri, tako da i ovi dobijeni na Doblu su sigurno očekivani i realni.
I dalje je jaka cena, tih 1200 evra + papirologija/homologacija. Jedino aku su u medjuvremenu ukinuli da nije potrebna homologacija i oni silni papiri.
Inače kombije i minibuseve standardno prepravljaju, VW Crafter 2,5 i Fiatovi dizeli su popularni i dobro su se pokazali uz TNG, tj dual fuel kako se zove pošto istovremeno troši oba goriva.
Radi se i dizel+TNG i dizel+CNG ugradnja.
Javni bus prevoz je u mnogim gradovima je sa takvim konverzijama mnogo godina, Beč na primer a i Novi Sad je na listi.
ps. ima kompletna priča sa AC Stag dizel +TNG opisana za VW minibus koji prelazi godišnje 80-100,000km, sa sve merenjima potrošnje kroz praksu. Uglavnom uprosečeno mešavina ima oko 30% TNG i 70% dizela a sama potrođanja goriva se povećava za oko 20% za mešavinu u odnosu na solo čist dizel.
Objavljeno je kao zvanično testiranje samog AC Stag tj kao podrška reklami.
Ivan (AC Rasic) je pre par godina ugradio u njegovog Mondea sistem dizel/tng.
Pored povecanja snage dodavanjem tng-a u smesu dobija se skoro potpuno sagorevanje dizela, jako malo cestica ostaje posle sagorevanja, manja kolicina dima znaci duzi vek sistema koji stradaju od posledica talozenja cadji (egr, dpf,..).
A prena slici koju je tada Ivan postavio na Ford forum za put od 1000 km mu je trebalo 30l tng-a i 34l dizela.
Sto ce reci potrosnja je oko 50/50 i samim tim usteda u ceni goriva oko 25%. Dakle, ovaj sistem se isplati tek nako 60-70k km.
Ako se gleda sa te strane da se u toj ceni dobija i "cipovanje" i ako se cena ugradnje umanji za cenu cipovanja dolazimo do matematike da se sistem isplati za 40-50k km.
Ja se držim Petrola kada god mogu a kada baš moram sipam na NIS-u (jer imam firminu karticu za gorivo kod njih). Svi oni manje-više imaju neke vikend akcije ili kartice lojalnosti sa pogodnostima. Petrol recimo vikendom spušta redovno cene svih derivata za par ili više dinara plus za TNG vraćaju još 2 din po litri na njihovu zlatnu karticu (za ostala goriva vraćaju i više), tako da su isto vrlo povoljni. No glavni razlog što sipam kod njih je što sa njihovim plinom do sada nikad nisam imao problema.