Vežbanje, dijete, teretana...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Vežbanje, dijete, teretana...

Post od Uroš S. »

Uroš S. napisao:A što je iskonski čovek-protovegan počeo da termički i na druge načine obrađuje svežu i sirovu hranu?
Mene ovo ozbiljno zanima, objašnjenje od strane vegana?
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Post od crni »

a što te to zanima?
pa mnogo toga je čovek promenio tokom svog civilizacijskog napretka. sve je postalo predmet industrijalizacije pa i način pripreme hrane a sve u cilju da se olakša život.
pre svega čovek nije oduvek bio vegan jer za to prosto nije bilo ni uslova jer na mnogim mestima na zemlji nema dovoljno biljaka za ishranu. ali je isto tako čovek oduvek bio odlično upoznat sa svim blagotvornim dejstvima veganske ishrane. isto tako u svim religijama sveta se već hiljadama godina prepisuje post kao vrsta odricanja. zašto? pa zato što je čovek uvek bio sklon prekomernom jedenju koje ga je sputavalo u duhovnom razvoju.
preširoka tema...
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Crni, koji tempo - brzina, otkucaji srca, za koje vreme si išao tih 500 m?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Da, proveri malo srčku - preko 50 god ne bi trebalo da cepa brže od 140 pri naporu.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Ako je u kondiciji, sve do 180 otkucaja u minuti je ok. :mrgreen:
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Jel tako?
Ima nekih upozorenja na onim bolji trakama, proveriću baš, nikako da se aktiviram ponovo...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Meni je ponekad pulsmetar pokazivao i 200 (moguće da malo "prezupči" zbog vibracija). Ali za mojih 30 i fizičku pripremljenost to nije ništa.
Najoptimalnije je 160-180 - bar za mene. Postoje talice za to.
Prema ovom linku, moj plafon je oko 195 otkucaja.

http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLi ... 3rD6OyKTIU

U toku aerobnog treninga, otkucaji ne bi trebalo da prelaze 85%. Najbolje da to bude nekih 70-75%.

Ali za 50 godina 180 može biti popriličan tempo (ovde piše da je plafon 175). :hand:

Čekamo Crnog da se javi. :thumbup:
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Nadamo se da će da se javi...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

:kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

goblin napisao:Kod mene je ove godine kilaza isla malo cudno.
Kao i svake sezone posle leta se dosta ugojim pa zimi skidam, vec standardno al bitno da se ne pustam da se skroz zapustim.
U novembru sam imao nesto malo preko 100kg (101-103kg), krenuo sam sa redukovanom ishranom i redovnim treninzima i dosao do nekih 92kg gde duze vreme stagniram sa kilazom. Ne prestajem sa treninzima, ishrana je sredjena, osecam se odlicno, u kondiciji sam... ali kilaza zakucana na 92kg.

I juce stanem na vagu da proverim tezinu posto mi se po garderobi ucinilo da sam malo skinuo kad ono 88kg :presrecan:
Totalno neocekivano, bas sam drzao istu iklazu duze vreme, sigurno 2 meseca, nista nisam menjao u programu i bukvalno odjednom (za mozda 10-15 dana koliko se nisam merio) odu 4kg da nisam ni bio svestan.

To mi je dalo podstreh i motivaciju pa sam zapeo malo rigorozniji rezim, bas sam zestoko skresao ishranu i pojacao treninge posto mi bas malo fali do "idealne" kilaze za moj pojam i konstituciju, posto zelim da dodjem na 86kg na 1,86m visine ali u dobroj kondiciji i solidnoj snazi.
Iako se i sada osecam jako dobro, bas mi prija trenutno stanje. Na treninge idem bukvalno kao kafic da popijem pice, sa uzivanjem i bez ikakvog opterecenja a odracujem solidne treninge, redukovana ishrana mi ne pada tesko (nisam gladan nikada), zadovoljan sam izgledom...

Sada je samo pitanje hoci li uspeti da izguram do novembra da se odrzim u koliko toliko prihvatljivoj kondiciji i kilazi.
Mada mi ove godine bas sve ide na ruku posto imam neuporedivo manje poslovnih obaveza (prakticno sam slobodan i totalno rasterecen posto sam izdao biznis), a svakako 4 puta nedeljno moram da ustajem rano i vodim sina na treninge tenisa a meni je stadion odmah pored teniskih terena pa iskoristim za odradim svoj trening u isto vreme. Pa zbog slobodnog vremena imam prostora i ranije da odem na plazu sa porodicom, da odradim plivanje, voznju biciklom..... tako da bi trebalo da se odrzim do kraja leta, a mozda cak i napredujem.
member napisao:Pohvala za Crnog i Comija. I ja ko fol nesto skidam kile ,ali uz puno zabusavanja jer ne mogu da ispostujem zacrtani plan. Ali bitno je da ide. -7kg zasad. Ostalo je jos 17-18kg za skidanje dole.
Pa koliko si se ti ugojio kad imas toliko viska?
Kada sam te poslednji put video nisi bio tako kritican.
Ako si skinuo 7 a imas jos 18, bio si na +25, sto je bas mnogo.

Mada na tako velikom visku, prvih 10kg se skida bas brzo.
Jbg. Koka Kola, Marlboro, Suzuki.... i ode kilaza gore.
Od Nove godine sam se vrtio oko 100kg, i onda sam ko fol planirao da se malo aktiviram ali splet okolnosti je bio takav da sam isao sa ručka na ručak i sve naravno pečenje i krkanje mesom i onda zalivanje vinom. Kad je stricem bio, uz to je banja.,ali jako retko. Ove godine sam popio sardonea i krstaca vise nego u cijelom životu dosad. Tijelo se branilo dokle je moglo i onda je prslo ko balon i nabijem još 10ak kila. Onda su udarile vrućine pa raspalim po hladnom pivu. Pa kad me pivo smorilo, onda sam picio po hladnoj Koli, može Zero a može i obična crvena. Gurao sam da vidim koliko mogu da nabijem i da se u svinjom i nabio sam u guzicu 115kg. Nisam nikom ni rekao, a i da jesam, ne bi mi ni verovali.
Problem je što sam počeo da se raspadam iznutra. Povisen pritisak, znojenje, umor, itd. Pa sam rekao da je dosta.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

crni napisao:a što te to zanima?
pa mnogo toga je čovek promenio tokom svog civilizacijskog napretka. sve je postalo predmet industrijalizacije pa i način pripreme hrane a sve u cilju da se olakša život.
pre svega čovek nije oduvek bio vegan jer za to prosto nije bilo ni uslova jer na mnogim mestima na zemlji nema dovoljno biljaka za ishranu. ali je isto tako čovek oduvek bio odlično upoznat sa svim blagotvornim dejstvima veganske ishrane. isto tako u svim religijama sveta se već hiljadama godina prepisuje post kao vrsta odricanja. zašto? pa zato što je čovek uvek bio sklon prekomernom jedenju koje ga je sputavalo u duhovnom razvoju.
preširoka tema...
Pa zanima me jer se nešto nenormalno i neprirodno propagira kao ultimativno i jedino dobro, a pritom je postalo popularno 2010. godine.

Naravno da nije bio vegan, nije sada vegan, i neće biti nikada vegan, jer je svaštojed. Takav je sistem za varenje, takvi su enzimi, ne vari celulozu itd.

A tema nije široka, evo je gore u dva reda, ti si raširio na religiju i Agapeizovao temu. Pritom, za post se apsolutno ne slažem, to je pre svega bilo sredstvo za kontrolu masa, kada nije bilo frižidera i hrana nije mogla da se čuva, onda kao proglasimo e, naredna dva meseca jedemo samo leba ili ništa, i svi su u fazonu supeeeeer, i niko nije nervozan što ništa osim leba ni nema da se jede i da hoćeš i onda se ne poubijaju međusobno jer glavešine nisu obezbedile hranu.

Dodatno si zamenio teze, post je u većini religija apsolutan, samo ga kod nas tumači ko kako hoće, i postovi nemaju nikakve veze sa veganstvom, pogledaj pravila posta kod katolika, u islamu, u budizmu, nigde nema nikakvih pravila koja upućuju na biljke. (Što i ne može da bude kad je veganstvo nastalo pre 50ak godina)
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Sada bj vegani prvi pitali jel lebac bez glutena :)

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Post od crni »

au koliko pitanja...
pozdrav svima, živ sam i zdrav, malo me boli ahilova ali biće to ok :)
martine, nemam te sportske gadžete, imam samo ručni sat sa štopericom.
kao i uvek, trčao sam u šumi na neravnom i valovitom terenu. nisam čak siguran da ima 500m. koracima sam izmerio (korak oko 75cm) 500m, dok mi je sports tracker pokazivao 550m. ali dobro to je to. tempo je bio jak, kao kad finiširaš na 5 ili 10k. prvih 500m sam izmerio 1:45 i tu sam potpuno riknuo. odmor od 3min mi je bio kao 3 sekunde. već drugih 500m sam išao 1:55, a ostale intervale po 2min. na kraju su mi noge klecale od napora.
skoro sam bio na kompletnom sistematskom (firma me šalje) i čuka mi je prva liga kao i ukupno zdravlje. prvi put posle 10 godina nemam masnu jetru i trigliceride, izbačen mi je jedan lek za puls i pritisak (binevol), a ostavili su mi tritace, još neko vreme. kaže doktor, pratićemo.

uroše, ne znam šta da ti kažem, ne bih želeo da se naljutiš jer zastupamo dva potpuno suprotna stava pa ću ti reći na jednostavan način. probaj, samo probaj, ništa ti se neće desiti.
ja sam eto pobornik veganske hrane ali nikad nisam prešao na nju jer nemam snage i jer je to veoma teško u ovim mojim uslovima života. ali sam probao i video. moja supruga je bila isključivo na raw food 6 meseci i ne mogu ti objasniti kakva je to bila transformacija. ljudi su bili zapanjeni kad su je videli.
od 4-5 obroka dnevno dva su mi sirova. ništa ne gubim, osim sala, a dobici su neverovatni.
probaj
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Ti si pre svega vodio veoma neuredan život jako dugo, uz to imaš i godina (ništa loše ne mislim), tebi je sada sve gain što je u smeru zdrave ishrane i zdravih navika života.

Neko ko je duži niz godina "fit" (ajde da kažem tako), bavi se sportom više nego samo rekreativno, uz to je i duplo mlađi, će labuda da vidi sa promenom obroka na raw, mogu samo da se onesvestim na treningu nakon što sam ručao smoothie od rukole i maslačka sa bademovim mlekom.

Ja ne mogu bez mesa, jednostavno ogladnim za 20 minuta, pa neću ni da se pokušavam, uz to ne mogu sebi da dozvolim da budem predugo gladan.

Ne ljutim se naravno, razmenjujemo mišljenje. Samo mi deluje vrlo tanko sa argumentima. Uglavnom se sve svodi na "probaj-videćeš".
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Covek je svastojed, kao i medved.
Mi smo nastali od medveda, a ne od majmuna.
Barem sam ja nastao od medveda, a vi kako hocete.
Odgovori