dragvorl napisao: 23 Sep 2018, 09:15
Svi kao placu za socijalizmom, a mnogo onih koji su bili klinci u tom vremenu i nisu ni imali prilike da se suoce sa zivotnim problemima u to doba. A niko ne kaze ovo sto je neko pomenuo da se islo u Trst za patike i farmerke, nema u radnjama praska za ves, sijalica, benzin par nepar, nezaposlenost velika, inflacija.
Da nije bilo struje svakog drugog dana po 6-8 sati po nekomi planu a cesto 10-15sati se produzi, da nije bilo vode u cesmama po 2-3 dana, da je gradski bus isao na 2-5 sati interval ako uopset dodje, da zimi nije bilo grejanja a propisana uredba da je temp. 'u stanovima koje greju toplane 16-18C maksimalno, da se po margarin moralo ici u Grac ili Trst,i jos mnogo toga...
Knizare prazne, stranih knjiga i casopisa nabavka na crno ili po specijalnim visestruko uvecanim cenama ako se uopste pojavi.
Komisioni prodavnice sa robom koju je drzava sama svercovala i preprodavala bez racuna, garancije, na crno prakticno...
Pisao sam o iskustvu 80tih godina nakon bankrota SFRJ 1981. godine, tokom te decenije u temi "imali smo nismo znali".
Bilo je i svetlih izuzetaka sto firmi sto pojedinih delova sistema ali generalno sistem je svake godine sve vise dovodio do siromastva sve veceg broja gradjana,
Inflacija nije bila manja od 200% godisnje i to se smatralo kao uspesnom godinom, kada je izmisljena SFRJ teorija kako je korisna takva kontrolisana inflacija. I kredit na kredt pa opet kredit kao modus vivendi sto drave sto gradjana/ famozni cekovi bez pokrica su tada masovno korisceni a drzava zmurila/.
Kada sam otisao iz SFRJ u jednu africku zemlju sokirao sam se, koliko je SFRJ bila siromasnija u gotovo svemu i u sustini zaostajla vec tada za tek nedavno formalno oslobodjenim zemljama Afrike koje su dec facto jos bile kolonije u punom smislu reci.
O Rumuniji, DDR i ostalim ne treba ni pricati, oni su bilo daleko iza Afrfike u gotovo svemu osim osnovnih drzavnih sluzbi i gotovo dzabe stanovanja, prevoza, komunalija, obrazovanja, zdravstva.
ALi sve osim pukog prezivljavanja bilo je luksuz.
Socijalizam u SFRJ je bio odlican sistem na papiru i u praksi dok se nepresusno upumpava neki dobijeni strani novac, i to je fantasticno funkcionisalo tokom 70tih. Onog trenutka kada to vise nije bilo izvodljivo a SFRJ objavila moratorijum Londonskom i Pariskom klubu poverilaca sve je izaslo na videlo kroz realnost da je car go.
Danas mi nije ni jasno kako je toliko dugo godina uspevalo to presipanje iz supljeg u prazno bez ozbiljnijih nemira.
I ona propustena sansa 1990. kada je EEZ ponudila Ugovor i clanstvo SFRJ.