Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od Scuderia »

Za 5 godina ce biti isto da li prodajes 2011 ili 2013 godiste (kad su isti model) i cenu ce dizati samo oprema i stanje auta, tako da neke tamo 2018 godine, oba ce kostati 15k evra, ovaj koji kupi crnog izgubio je 25-30k, ovaj koji ga je kupio novog izgubio je 45k.

Uostalom, kome je budzet ogranicen na 40k nema sta da razmislja o 20k evra skupljem novom autu. Ajd ako neko vozi godinu, dve auto, gubitak ce biti tu negde slican, ali ja licno ne bih vozio auto koji nov kosta 60-70k evra samo godinu ili dve.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

A ni 65 000km kontam da nece praviti razliku :)
Inace razlika u ceni izmedju crnog i onog ganc novog sto sam stavio sa 3-4 000e vise opreme je samo 14 000e te ne znam kako u bilo kakvoj racunici mozes doci do 20 000e razlike u ukupnom gubitku :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Tom liku vredi (minimum) 1000e mesečno da ne zakasni negde ako se bilo šta desi kolima. Okačio je oglas i čeka nekog da se upeca. Kilometraža nije strašna, jer je napravljena verovatno na otvorenom. Takav auto može da se tera u tim uslovima još 10x toliko.

Tapatalk HD
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Joj sto ne volim ovu raspravu novo vs polovno. Kao prvo ne znam zasto uopste podrazumevamo da neko ko kupuje ovaj F10 ima da doda jos tih 14k za nov? Kao drugo ako i ima zbog cega bi ih dodavao ako mu miris novog vozila ne znaci nista?

Evo ako se auto vozi 5 godina vise ce izgubiti onaj ko kupi novog, jer ce ih prodati za iste/slicne pare za 5 godina, drugo, ako se vozi i tih godinu, dve izgubice i jedan i drugi isto novca, ovaj ce crnog prodati za 30, a ovaj novi ce otici star 2 godine za 43 npr (koliko sad kosta crni) i eto i jedan i drugi pukli isto s tim da je ovaj sa crnim 2 godine u dzepu imao 14k evra viska za neke druge stvari/potrebe/eventualne kvarove na autu/servise.

A i pored svega toga ovo je najjeftiniji F10 530d sa M paketom u oglasima. Hteo ne hteo jeftinijeg nema i jos pored toga je bas po mom ukusu pa bi se osecao bas glupavo da odem i za 14k evra vise sastavim potpuno isti po konfiguratoru :kezo:

Tu su i rizici sa potencijalnim kvarovima na polovnjaku, istekla garancija, ne poznajes prethodnog vlasnika, ali na kupcu je da odluci koliko vrede takvi rizici. Ovo bi bilo sve od mene jer je rasprava na tu temu kao i ona sa karavanima i kao rasprava o tome da li je lepsa crvena ili crna boja. Svaka roba ima svog kupca.

Eh, ne bi se ja mnogo razmisljao da imam sad u dzepu 45k evra za auto.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Scuderia napisao:Za 5 godina ce biti isto da li prodajes 2011 ili 2013 godiste (kad su isti model) i cenu ce dizati samo oprema i stanje auta, tako da neke tamo 2018 godine, oba ce kostati 15k evra, ovaj koji kupi crnog izgubio je 25-30k, ovaj koji ga je kupio novog izgubio je 45k.
Hoces da kazes da sad isto vredi neki auto 2008. god sa 120kkm i isti model 2006. sa 190kkm?
Dalje, gde je tu cena odrzavanja koje je najskuplje izmedju 150 i 180kkm...tu se radi prvi veci servis, servis automatika itd.

I jos nesto...moje misljenje je da neko ko se nategne do zadnjeg evra ne bi uopste trebao da razmislja o kupovini polovnog auta koji kosta kao 2 nova nize klase ;)
Poslednja izmena od Floyd u 23 Feb 2013, 19:30, izmenjeno 1 put ukupno.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Floyd napisao:Hoces da kazes da sad isto vredi neki auto 2008. god sa 120kkm i isti model 2006. sa 190kkm?
U zavisnosti od stanja, da, a jos ako vratis kilometrazu za 30-40 hiljada tek onda mozes zaboraviti na prednost ovog mladjeg. Mada na stranu sve to, cak i da bude kilometraza kao iz tvog posta te 2018 ako crni bude kostao 15k, ne moze ovaj 2013 da kosta vise od 20, a nikako 29 (sto je ovih startnih 14k vise).
I jos nesto...moje misljenje je da neko ko se nategne do zadnjeg evra ne bi uopste trebao da razmislja o kupovini polovnog auta koji kosta kao 2 nova nize klase
I moje je, ali nije bitno da li se neko nateze ili ne nego da li smatra da vredi ili ne dati tih 15k evra vise za nov.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Scuderia napisao:Joj sto ne volim ovu raspravu novo vs polovno. Kao prvo ne znam zasto uopste podrazumevamo da neko ko kupuje ovaj F10 ima da doda jos tih 14k za nov? Kao drugo ako i ima zbog cega bi ih dodavao ako mu miris novog vozila ne znaci nista?

Evo ako se auto vozi 5 godina vise ce izgubiti onaj ko kupi novog, jer ce ih prodati za iste/slicne pare za 5 godina, drugo, ako se vozi i tih godinu, dve izgubice i jedan i drugi isto novca, ovaj ce crnog prodati za 30, a ovaj novi ce otici star 2 godine za 43 npr (koliko sad kosta crni) i eto i jedan i drugi pukli isto s tim da je ovaj sa crnim 2 godine u dzepu imao 14k evra viska za neke druge stvari/potrebe/eventualne kvarove na autu/servise.

A i pored svega toga ovo je najjeftiniji F10 530d sa M paketom u oglasima. Hteo ne hteo jeftinijeg nema i jos pored toga je bas po mom ukusu pa bi se osecao bas glupavo da odem i za 14k evra vise sastavim potpuno isti po konfiguratoru :kezo:

Tu su i rizici sa potencijalnim kvarovima na polovnjaku, istekla garancija, ne poznajes prethodnog vlasnika, ali na kupcu je da odluci koliko vrede takvi rizici. Ovo bi bilo sve od mene jer je rasprava na tu temu kao i ona sa karavanima i kao rasprava o tome da li je lepsa crvena ili crna boja. Svaka roba ima svog kupca.

Eh, ne bi se ja mnogo razmisljao da imam sad u dzepu 45k evra za auto.

Puno ti stvari koje se tebi ne svidjaju zanemarujes :)

Scuderia napisao:
Zaboravljas da ce ovaj sa polovnim za to vreme morati da plati servise oko 2 000e, na gorivo ce potrositi oko 1000-1500e vise (novi je dosta ekonomicniji), nece imati garanciju a to se za 20 000km za ovaj auto placa oko 1000e sto znaci 3000e (dakle ovo je ocigledno prosek 3000e na kvarove za 60 000km, necemo uzimati u obzir srecu, oce nece se nesto pokvariti ovako kaze statistika), polovne gume bar 500e.
Takodje ponavljam, nisu ista kola, ovaj novi je znatno bolje opremljen, ima oko 5000e opreme vise, i ide bolje. Ja na primer nikad ne bih uzeo peticu bez steptronica koji fali ovom polovnjaku...

Ovom sa novim ne treba tih 14 000e za servise i eventualne kvarove jer je potpuno pokriven garancijom i odrzavanjem za to :)
Scuderia napisao:
Kao prvo ne znam zasto uopste podrazumevamo da neko ko kupuje ovaj F10 ima da doda jos tih 14k za nov?
Ako nema onda ne treba ni da kupuje ovakav auto :)
Scuderia napisao: Tu su i rizici sa potencijalnim kvarovima na polovnjaku, istekla garancija, ne poznajes prethodnog vlasnika, ali na kupcu je da odluci koliko vrede takvi rizici.
Jako olako prelazis preko ovoga :) To su vrlo ozbiljne stvari koje se ne mogu zanemariti.
Poslednja izmena od Laki021 u 23 Feb 2013, 19:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Laki021 napisao:
Scuderia napisao: Tu su i rizici sa potencijalnim kvarovima na polovnjaku, istekla garancija, ne poznajes prethodnog vlasnika, ali na kupcu je da odluci koliko vrede takvi rizici.
Jako olako prelazis preko ovoga :) To su vrlo ozbiljne stvari koje se ne mogu zanemariti.
Pa mozda, ali to sam ja, zato i rekoh da nema smisla diskutovati jer nakon ove 2 strane niti sam ja promenio misljenje niti cete vi, a samo sam hteo da postavim lep oglas.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Rekao sam ti kako se ti rizici racunaju za ovaj auto, 1000e za 20 000km, dakle na ovom konkretnom primeru to vredi nesto preko 3000e.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

E jbg sad. Vracanje kilometraze je prevara a postoji mnogo vrsta prevara kojima se "zaradi" i vise nego vracanjem kilometraze.

Neka razlika izmedju njih posle 5 godina bude i 5000e kako ti kazes...tu se tih 14000 topi na 9000.
Dodaj tu servise koji ovaj sa novim nece placati sve dok god ga ne proda a ti imas jos jedan sa polovnim a posle placas, pa par skupljih servisa posle 150kkm, pada ta rzlika na 5000e, sto mo dodje oko 1000e skuplju eksploataciju godisnje.
Da li vredi, po meni da a za kupca takvog auta ta razlika u ceni je prava sitnica.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Ok :doubleup:
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Eh da, sad proverih, novih za 57k ima samo 2. Taj beli koji je Laki postavio i jedan crni. Sledeci na listi je ovaj

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... es=LEATHER

A ako se ide po konfiguratoru moze samo jos skuplje da izadje. Za 1000e vise od onog crnog polovnjaka ovaj ima bolji menjac, siber i onaj dodatak na sedistima na naslonu za glavu, felne 19'', a isto je crn i ima belu kozu, tako da mu razlika dodje na 25k evra za isto opremljen auto.

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... =Limousine

Ili 13k u odnosu na onaj beli Lakijev, a pitanje je da li u svakom trenutku mozes bas takav da nadjes na lageru. Cak ne razumem da neko kupuje nov auto za tolike pare, a ne konfigurise ga po svom ukusu, al' dobro.
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Svako ima neki svoj rezon, i ja sam siguran da zna šta radi i kada prodaje automobil kao što je ovaj, ali i kada ga kupuje... :pardon:
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Scuderia napisao:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/bm ... =Limousine

Ili 13k u odnosu na onaj beli Lakijev, a pitanje je da li u svakom trenutku mozes bas takav da nadjes na lageru. Cak ne razumem da neko kupuje nov auto za tolike pare, a ne konfigurise ga po svom ukusu, al' dobro.

Nisi ni svestan koliko je ovaj bolji od onog prvog sto si stavio :) Nov je kostao bar 10 000e vise od onog, plus je presao 10 000km manje.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Svestan sam, ali nisam trazio dalje dok se nismo dotakli teme.
Odgovori