Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Dobro veče

Post od ljubitelj »

Geza napisao: 27 Jul 2023, 20:39 Grčka invazija na Kipar?
Pa koja je vojska iz Atine otišla na Kipar i izvela puč/ državni udar ako nije grčka vojna hunta to uradila 15/jula/1974. godine ? Ja koliko znam u Atini je komanda te vojske i Grčka je država čija vosjka je to uradila.
Šta je svrgavanje legalne vlasti jedne (strane) zemlje ako nije čin agresije?

Turska reakcija na napad je bila 20/jula/1974. i sprečila širenje otvorene fašističke politike, šta je trebalo da mirno posmatraju kako Grci i na Kipru nastavljaju proterivanje stanovništva koje se već dogadjalo u Grčkoj?

Grci izgubili rat koji su započeli a Turci pobedili i zauzeli u ratu/ okupirali deo Kipra koji drže i dan danas.

Nama starijima nije nepoznato stanje u Grčkoj tih godina, pa u samoj Grčkoj je tada bilo progona/ preseljenja stanovništva kao aktivne vladajuće politike sa donetim takvim zakonima.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Retko kada si potpuno u pravu, ali ovog puta...

Sent from my LE2121 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Martin Mystere napisao: 27 Jul 2023, 20:36
A vojska i služi ne uvek i nužno da ratuje nego i da se ne osete baš svi jačim nego i da se potencijalno odvrate od mogućeg napada tj da ne bude rata.

Evo Hrvatska je članica NATO, na nju se odnosi pomenuti član 5 i niko ne može da je napadne bez da se NATO ne umeša i opet se naoružava tako što će za odbranu da u periodu od 2023-2026 na municiju, naoružanje i opremu potroši 3,8 milijarde evra (informaciju objavilo MORH) zarad odbrane svoje teritorije
Upravo tako, profesionalna vojska služi za to, naravno adekvatna okruženju da može potencijalno da odvrati od napada. Mi kao država resurse za vojsku koja bi odvraćala NATO koji jeste naše okruženje prosto nemamo i ne možemo imati što je toliko jasno iz disproporcije Srbija vs NATO potencijal (ekonomije, stanovništvo itd).

Hrvatska je dobar primer, ona jeste NATO vojska i troši novac zarad odbrane NATO teritorije i u skladu sa NATO komandom/zahtevima. Hrvatska se tu mnogo ne pita.

U tome je i poenta, mi trošimo novac iako znamo unapred da ne možemo sa tim oružjem da odbranimo od bilo kojeg dela NATO teritorije oko nas. I uvodimo ponovno oružano služenje vojnog roka za civile.

I vraćamo se na početak, kako to menja stvarni odnos jačine kada su baš svi oko nas jači od nas i to višestruko i gde je tu odvraćanje od mogućeg napada kada je očigledno da bi u tom napadu bili poražena strana. Koga naša vojska treba da odvraća od napada , NATO?

To da ne bude rata se rešava unapred osmišljenom politikom, u našem slučaju ne razmatrati NATO za neprijatelja jer je besmislen takav sukob, tako da što tešnja saradnja sa NATO je uslov.
I da se vratimo na primer HR, da je Srbija članica NATO (kao što je Crna Gora ili Makedonija ili Albanija) velika verovatnoća je da neće biti napada a time ni rata.

Zato i hipotetičko pitanje sa početka diskusije, hoćemo li da ponavljamo lekciju iz 1999. i da opet uvodimo u priču nekakav potencijalni sukob sa okruženjem pa nam treba jačanje vojske zarad toga jer ponavljam drugih neprijatelja osim NATO nemamo.
Koga naša vojska treba da odvraća od napada , NATO?

Izvinjavam se što sam povezao tvoj stav ojačavanja vojske sa ovom pričom oko vraćanja civila u vojnu formaciju.

Pominjao si Vojvodinu, Preševsku dolinu, KSB, nisam razumeo kakva bi tu bila uloga naše vojske i protiv koga/čega?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Malo su i Turci proterivali Grke pre toga. Čisto radi diskusije. Ratova vazda bilo.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

zdushan napisao: 27 Jul 2023, 22:56 Koliko je poznato iz pravilnika i servisnog uputstva za invazije, turci su izvršili invaziju na Kipar 1974 godine.
Potpuno ludilo sta se ovde piše...

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Zaista ludilo šta se piše...
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Heinz napisao: 28 Jul 2023, 09:11 Malo su i Turci proterivali Grke pre toga. Čisto radi diskusije. Ratova vazda bilo.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Na Kipru pre grčke intervencije?
Nešto ne znam da je za vreme Engleza dok su držali Kipar bilo toga.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Od koga će onda Švajcarska da se brani kada ima puno jaču vojsku od naše? Gluplji su izgleda još od nas kada toliko ulažu u vojsku? :D Austrija takođe ima finu vojsku - sa kim oni nameravaju ratovati? Obe zemlje nisu članice NATO-a i okružene su zemljama koje jesu.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ha , ha, pa nije valjda da stvarno misliš da njihove vojske imaju NATO kao potencijalnog neprijatelja i da im se vojska sprema za rat protiv takvog protivnika i ulaže na takav način kao kod nas?

CH ima vojsku sa svrhom onoga što je nekada kod nas bila služba Civilne Zaštite (ili kako se to već nekada zvalo), dakle za pomoć stanovništvu a ne za ratovanje sa susedima.

Pa i Švedska nije (bila) članica NATO pa ima respektabilnu vojsku ali opet ne usmerenu protiv NATO.

Dodatno Austriji je i zabranjeno da bude članica vojnog saveza, medjutim i oko toga je bilo diskusije da kao više ne važi posleratna (2,svetski) obaveza o vojnoj neutralnosti zapisana u austrijski Ustav.

Mi imamo i "malko" drugačiju politiku medjunarodnih odnosa da bi se poredili sa Austrijom ili Švajcarskom i potenicjalnim pretnjama.
I ulažemo pare u "malko" drugačije vidove oružja od te CH koja je uzeta za primer.

Nego, jel bi ti danas da te pozovu išao odmah i bez pogovora u našu vojsku, zadužio oružje i radio baš sve što ti kažu, i pošalje te gde god kažu?
A nisi profesionalni vojnik, znači nisi ti izabrao da baš to radiš.

A šta fali da mi imamo samo profesionalnu vojsku kao što je kod suseda?

Eto vrlo bliska i konkretna tema, da pustimo daleku Švajcarsku da ona brine njihove brige.

Ja ne želim više nikakav rat niti naznaku sukoba sa NATO (bilo kojim delom zbog bilo čega), niti pripremu za neki takav scenario.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kakvu će pomoć stanovništu da pružaju sa recimo F-18 lovačkim avionima (imaju više od 30 komada), ili Leopard II tenkovima? :kezo:
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

CH iekako ulaže u naoružanje... Ulažu ogromna sredstva u avijaciju na primer
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Upravo to i kažem jer mnogi ovde pišu besmislice.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ljubitelj napisao: 28 Jul 2023, 09:18 Na Kipru pre grčke intervencije?
Nešto ne znam da je za vreme Engleza dok su držali Kipar bilo toga.
Nigde nisam napisao Kipar.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

ljubitelj napisao: 28 Jul 2023, 08:31
Geza napisao: 27 Jul 2023, 20:39 Grčka invazija na Kipar?
Pa koja je vojska iz Atine otišla na Kipar i izvela puč/ državni udar ako nije grčka vojna hunta to uradila 15/jula/1974. godine ? Ja koliko znam u Atini je komanda te vojske i Grčka je država čija vosjka je to uradila.
Šta je svrgavanje legalne vlasti jedne (strane) zemlje ako nije čin agresije?
Brate mili... :kuku:
Šalji mail grčkoj ambasadi i pitaj ih da li su saglasni sa grkom invazijom na Kipar '74.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Ljubitelju turčine!!!

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Ja priznajem ne znam istoriju Kipra, van toga da je do skora bio engleska kolonija, Dzordz Majkl je valjda poreklom odatle, da su ih Turci napali i da je dosta Srba i Rusa tamo zavrsilo sa sumnjivim kapitalom.
Ovde nesto kao pise, na brzaka procitao, ne vidim taj deo da su Grci bili negativci, ali sigurno je Grk pisao, tako da je pitanje koliko su bili objektivni.
Sto se tice etnickog ciscenja Slovena, cuo sam to jos od nekoga, ali se stvarno ne secam od koga, te koliko istine ima tu.
http://www.mojkipar.com/o-kipru/istorija-kipra/

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Odgovori