Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Novi Sad

Post od Darko »

Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Kažu na beobildu da su ti popunjeni delovi bili samo limovi, nije to bio beton. Pominju se i u dokumentu zavoda za zaštitu spomenika da dozvoljava da se zamene staklom.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Nije odobrena odmah sam napisao ne da nije uopšte. Posle je dozvoljena...
Ne znam kakav beton i lim.
Ispuna je čelik I staklo. Pre Nike bilo ništa tu..
Taj čelik I staklo imaju sigurno više tona dodatnog nepredvidjwnog stalnog opterećenja...

Sent from my SM-N986B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Vertikalne šipke koje su nosile nadstrešnicu, su se na krovu držale i učvršćivale ovim betonskim kockama na prvoj slici. Zatega se napregne nekim šrafom ili sajlom da pocne da "radi" i onda se oko nje napravi kocka od jakog betona koja služi kao sidro i prenosi opterećenje na ostatak konstrukcije. Kao što se vidi na drugoj slici, prilikom izrade hidroizolacije sklonili su te kocke, verovatno jer su im smetale za odvod vode sa krova. Ili su prosto bili u fazonu "šta će ovo ovde, samo smeta". Oni su faktički otkačili nadstrešnicu.
Nadstrešnica je u stvari bila obešena o krov. Na zgradu je samo bila "naslonjena". Krov je sa druge strane jako tanak. Svoju krutost dobija oblikom harmonike od papira. Ova nadstrešnica je svojom težinom vukla sredinu velikog raspona šalter sale na gore. Pošto je konstrukcija računata kao celina, sad sigurno postoji opasnost i za glavnu rešetku, tj. za krov objekta, sve može da se sruši koliko odmah.

Slika
Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Novi Sad

Post od shandu90 »

Bas mi iskocio klip neke arhiteke koja kaze da bi sad trebalo celu zgradu zatvoriti i istresti sto pre da se ne desi jos jedno rusenje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Ovo što ću sada da kažem nemojte da shvatite kao da branim bagru. Mrzim ih. Ali, kad su mi se malo slegle emocije, počeo sam da se pitam zašto je ta nadstrešnica uopšte napravljena tako od betona i bez stubova? To je rizičan dizajn. Ok, da se održavalo sve i proveravalo ne bi palo. Ali zašto uopšte uvoditi takav faktor rizika, gde neki propust u održavanju dovodi do katastrofalnih posledica? Kako taj arhitekta nije mislio pa ovde će da stalno prolaze ljudi ispod ovoga što visi u vazduhu? Ne znam, možda oni stalno gledaju razne strukture u vazduhu, kupole, krovove velikih raspona, pa imaju osećaj da je to sve sigurno ako se statika dobro proračuna i ostave faktori sigurnosti. Opet, jedno je kad praviš nešto gde funkcionalnost diktira određena rešenja i nemaš izbora. Ovde to nije diktirala funkcionalnost već neka vizuelna ideja kako to može da izgleda. Forma pre suštine. Sad samo razmišljam gde još ima takvih objekata, da li ovo može još negde da se desi...
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Novi Sad

Post od milanns »

To bismo trebali da pitamo inzenjere koji su projektovali. Ne verujem da je moguce. A nekako sam sklon da verujem da su bilo solidno kompetentni. Najblaze receno.

Naposletku, 60 godina bilo ok. Do rekonstrukcije. Ili vec cega. Kontam da Necemo nikada saznati.

Ali bilo bi dobro da si u pravu sa tom laganom relativizacijom (ne mislim nista lose, nego govorim generalno o takvom stavu koji se i od rezima cuje) i da je samo prenapregnuti beton od pre 60god opasnost. Sta se uradi: Vidimo gde ga ima i Porusimo, ako nismo. Kinezi ili vec ko napravi novo i nema tako nejasnih arhitektonskih resenja. I nema ni opasnosti. Ili stavimo svud stubove gdegod nesto nam sumnjivo visi. Ali Ja mislim da je stvar ipak dosta crnja i kompleksnija.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Koliko čitam na Beobildu, u to vreme se još nije znalo da će čelik u takvim strukturama biti slaba tačka u toj meri. A i dominantan pravac je tad bio brutalizam, sa masivnim betonskim delovima. Takva arhitektura stanice je produkt tog vremena. Samo mislim da bi i pokojni Imre Farkaš, iz ove perpektive i sa naknadnom pameću (što nije fer prema njemu jer budućnost niko ne može da vidi) zaključio da je ovo bila loša ideja.

Inače to uopšte ne opravdava ekipu koja je radila rekonstrukciju! Čak naprotiv, to je bilo idealno vreme da se ispita sigurnost svega i mogu da budu samo još krivlji ako se time nisu bavili. Krv je na njihovim rukama.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Deo koji je pao je funkcionalno vezan za krov, niko pre 60 godina nije mogao da pretpostavi da će doći do dodatnog opterećenja bez ikakve provere. Za održavanje se slažem, trebalo je to dosta ozbiljnije pregledati.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Novi Sad

Post od ftj »

Na kraju su i vece sanse da nije problem sto su preopteretili galerijom i tim staklima nego sto su na krovu nesto sjebali to na sta se kace ti stubovi kad su radili hidroizolaciju.

https://x.com/naimleobesiri/status/1852 ... 73954?s=46

malo da glumim istrazitelja al na ovom snimku se vidi kako je malo napuko beton oko ovog stuba pri vrhu i to bas na strani koja je prva pala

Slika

Kupola hale 1 sajma je najveca kupola na svetu od prednapregnutog betona. Ok ona se ne drzi odozgo al eto.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Napisao sam sve lepo gore i objasnio šta se desilo.
Nije uopšte kriv prvi arhitekta to su teške gluposti.

Problem je po meni a siguran sam da sam u pravu jer je to moj posao.
1. Dodato opterećenje. Od preko 15 tona
2. Oslabljen beton ankerims
3. Defektu na krovu zbog izolacije. Prepravke ključnih statičkih elemenata.

Sva tri su uticala.
Da su bila samo dva mozda se ne bi srusilo.

Sistem je toliko dobar jak sa je sve to izdržao više meseci.

To dokazuje da nije dodato 30% težine i da nisu oštećeni primarni konstruktivni elementi. Konstrukcija nije zahtevala rekonstrukciju jer je izdržala takvu torturu više meseci.

Slušam kolege koje bas lupaju po tv pa i dobar kolega maldini ovde nije uzeo u obzir i nije primetio dodato opterećenje sto laik moze da primeti... a ne nešto od 20 mozda i 30 Tona dodatnog opterecenja

U prvom postu sam detaljno objasnio sistem prenapregnutog betona
Sent from my SM-N986B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Woodoo napisao: 03 Nov 2024, 00:10 Vertikalne šipke koje su nosile nadstrešnicu, su se na krovu držale i učvršćivale ovim betonskim kockama na prvoj slici. Zatega se napregne nekim šrafom ili sajlom da pocne da "radi" i onda se oko nje napravi kocka od jakog betona koja služi kao sidro i prenosi opterećenje na ostatak konstrukcije. Kao što se vidi na drugoj slici, prilikom izrade hidroizolacije sklonili su te kocke, verovatno jer su im smetale za odvod vode sa krova. Ili su prosto bili u fazonu "šta će ovo ovde, samo smeta". Oni su faktički otkačili nadstrešnicu.
Nadstrešnica je u stvari bila obešena o krov. Na zgradu je samo bila "naslonjena". Krov je sa druge strane jako tanak. Svoju krutost dobija oblikom harmonike od papira. Ova nadstrešnica je svojom težinom vukla sredinu velikog raspona šalter sale na gore. Pošto je konstrukcija računata kao celina, sad sigurno postoji opasnost i za glavnu rešetku, tj. za krov objekta, sve može da se sruši koliko odmah.

Slika
Slika
Meni je ovo najlogičnije objašnjenje. Nadstrešnica je bila kontra teg za krov i zato je bila tako masivna. Ako su zaista otkačili one stubove, onda to samo govori o kvalitetu gradnje nekad pošto nije odmah pala. Dovoljno je čak da su otkačivali jedan po jedan stub, a da posle nisu nategli koliko treba i ravnomerno. Plus dodatno opterećenje. Ona stakla su očigledno ležala na nadstrešnici jer da su bila ušrafljena za gredu, ne bi pala zajedno za betonom odmah.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Woodoo napisao: 03 Nov 2024, 00:10 Vertikalne šipke koje su nosile nadstrešnicu, su se na krovu držale i učvršćivale ovim betonskim kockama na prvoj slici. Zatega se napregne nekim šrafom ili sajlom da pocne da "radi" i onda se oko nje napravi kocka od jakog betona koja služi kao sidro i prenosi opterećenje na ostatak konstrukcije. Kao što se vidi na drugoj slici, prilikom izrade hidroizolacije sklonili su te kocke, verovatno jer su im smetale za odvod vode sa krova. Ili su prosto bili u fazonu "šta će ovo ovde, samo smeta". Oni su faktički otkačili nadstrešnicu.

Slika
Slika

Jesi li ovo kopirao ili sam tebe pročitao na društvenim mrežama?

Što se tiče sumnji u stručnost ljudi koji su ovo izgradili:

Slika
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Dobar naslov se pojavio na 021, a ja ga stavljam u kontekst toga da se sada uzaludno svi, raznih struka..., bavimo betonom i utegama...

"Poslednja dva ministra građevinarstva - Vesić i Toma Mona. To je sve što treba da znate"

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

mironiko napisao:Kažem lepo: JEDINI način da se ljudi ovako "dignu" i odreaguju kad budu izbori je da se tragedija desi JEDAN DAN PRE izbora.

U suprotnom, sve zaboravimo.

Što reče onaj zemljoradnik iz klipa: smejte se majmuni, i treba nas jebati.

Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Imamo pileće pamćenje.
Do pre 7 godina na RTS RB1 bila je subotom od 10 ujutru emisija "Borba protiv pilećeg pamćenja". Ona se bavila paralelama i izjavama svih političara akrtuelnih i onih manje akrtuelnih kroz vreme. Kažem, bila je... #srbija

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Odgovori