Dobro veče
- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Re: Dobro veče
Davno sam učio nemački, prvo u školi stranih jezika Lingua u NS, pa imao dvomesečni kurs u Berlinu (preko DAAD-a, na Göthe institutu), gde sam položio za B1, nastavio da učim u Srbiji i opet otišao u Berlin (opet DAAD, ovaj put Carl-Duisberg institut), gde sam dobio i C1 sertifikat.
Ukratko: ne može se za godinu dana kursa kod nas naučiti kao na dvomesečnom kursu u Nemačkoj, gde pritom i "živiš" na nemačkom jeziku. Ako se nekome žuri, a ima nešto ušteđevine, neka ode tamo i nauči za 2m maksimalno, makar da može da krene, pa se dalje može i u hodu.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Ukratko: ne može se za godinu dana kursa kod nas naučiti kao na dvomesečnom kursu u Nemačkoj, gde pritom i "živiš" na nemačkom jeziku. Ako se nekome žuri, a ima nešto ušteđevine, neka ode tamo i nauči za 2m maksimalno, makar da može da krene, pa se dalje može i u hodu.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Astra >> Lambo
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Lepo bilo juče u Kragujevcu. Hvala ljudi za predloge za Kragujevac, našli mesto na Čika Dračinom parkingu. Nije bilo strašno, tako imam baš mnogo površine, svi se lepo poređali.
Lep doživljaj u Kragujevcu. Obišli posle i Šumarice.
U dolasku išli iz pravca Čačka, u povratku preko Gornjeg Milanovca. Zaključak mi je bio da je bolje bilo da sam obrnuto radio - put preko planine iz pravca Gornjeg Milanovca bi po danu bio lepši, a ovo oko Čačka je lepši put. I primetio sam da prikaz autoputu kod Gornjeg Milanovca još koje ucrtan ni u Sygic, ni u Google Maps.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Lep doživljaj u Kragujevcu. Obišli posle i Šumarice.
U dolasku išli iz pravca Čačka, u povratku preko Gornjeg Milanovca. Zaključak mi je bio da je bolje bilo da sam obrnuto radio - put preko planine iz pravca Gornjeg Milanovca bi po danu bio lepši, a ovo oko Čačka je lepši put. I primetio sam da prikaz autoputu kod Gornjeg Milanovca još koje ucrtan ni u Sygic, ni u Google Maps.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Jeste, bilo je super juče.
C1+ je definitivno potreban za rad, ali je veliki plus da je u većini srednjih i velikih preduzeća zapravo engleski zvanični jezik. Tako da čak i sa lošijim znanjem nemačkog to ne mora predstavljati prepreku za inicijalno zapošljavanje.N_L napisao: 16 Feb 2025, 09:24 Test od goethe ili necij ne sjecam se kaze b1, ali tu ne racunaju speaking jer je online test a tu sam los. A1 svakako mogu da preskocim, vise sam mislio ako ima neki intezivni kurs za a2 npr da se brzo prodje i onda nastavi fino dalje. Kvalitet predavanja i predavaca mi je bitan, znam da je bitno u sto manjim grupama biti npr ili 1 na 1.
A za c1, pa pretpostavljam da ce mi on trebati za rad, b2 i nize mozda za nize kvalifikovane poslove, ovako za finansije i komunikaciju cini mi se sto blizi nativnom nivou da si?
Na kraju krajeva, sve i da ne odem jedan od ciljeva mi je Kafku da citam na Njemackom haha a ni ne zurim pretjerano niko me ne cera (sem sam sebe gledajuci sta se desava u drzavi) al recimo ovu cijelu godinu da posvetim dostizanju sto veceg nivoa pa dogodine da vidimo sto i kako.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Svakako jeziki treba naučiti što bolje, problem sa Goethe kursevima je što se uglavnom potencira gramatika koja je u nemačkom skoro pa nemoguća za potpuno naučiti. Treba insistirati da se nauči govor i što bolja komunikacija makar i uz neizbežne gramatičke greške, bitno da te razumeju. Gramatika se posle može dotezati.
Imam C1+ izuzetno se dobro koristim nemačkim jezikom, po rečima svih sa kojima sam ikad pričao, ali predloge i po neki padež se desi da pogrešim.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Jel se tripujem ili je bilo dosta manje ljudi nego u NS? Ili je to bilo očekivano? Nešto mi manja euforija.
Car standardno izdominirao autobusima, nije ih imao ko blokirati.
Car standardno izdominirao autobusima, nije ih imao ko blokirati.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
15 sati je trajao protest (možda se s tim preteralo, po mom milšljenju), te je i logično da se nije videla ukupna brojka. Da je sve bilo skoncentrisano u 2-3 sata, siguran sam da bi izgledalo ubedljivije.
- schonenk
- Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
- Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3
Ovo je tacno, i par sati na onoj hladnoci je bilo izazov. Mislim da je najveca snaga ovih protesta sto konacno dopire van Beograda. Treba nastaviti sa ovim pristupom i pokazati tu energiju, hrabrost i ljude i najudaljenijem delu Srbije.
Mi smo poranili u Kragujevac, pa smo nesto pre 12 bili tamo. Video da se ljudi parkiraju kod stadiona na ulasku ali sam produzio skroz do Lidla i tamo uspeo da se uparkiram. Dosli i vratili se preko GM, nije neki put ali bar nije bilo guzve i zastoja. Naleteli smo na jednu saobracajku nazalost gde je auto bio na krovu, svi mladi, i rekose da su svi ok i da im pomoc stize pa smo produzili..
Sledeci je Nis 01.03., pa se i tamo vidimo nadam se.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sledeci je Nis 01.03., pa se i tamo vidimo nadam se.
Tesko je proceniti broj ljudi jer je celodnevno, hladno je i nekako se prosirilo na okolne ulice. Nazalost snimci pokazuju samo bulevar uz reku i centar desavanja, ali je dosta ljudi setalo i po centru. Posle par sati smo pozeleli da se ugrejemo ali nigde u krugu nije bilo mesta u kaficima i restoranima pa smo odustali.
Sledeci je Nis, 01.03., vidimo se tamo nadam se. Ja planiram.
Sledeci je Nis, 01.03., vidimo se tamo nadam se. Ja planiram.
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Jeste, bas je tesko i blizu da se proceni koliko je bilo ljudi. I zato sto je trajalo (pre)dugo i rastrakano i uglavnom su svi bili uvek u pokretu. Ja sam bio na skoro svim protestima u poslednjih 10ak godina i ovo je jedini na kojem nemam uopste predstavu koliko je bilo ljudi. Da prebroje i kazu bilo je i 15k i 250k ja bih reko moguce.
Ne znam kako je bilo iz pravca severa ali ja sam dosao oko pola 12 iz Kraljeva i ni naznake guzve nije bilo u saobracaju a ni za parking u Kg. Posle kad sam se vracao uvece oko 6 isto.
Uglavnom, vidimo se u Nisu
Ne znam kako je bilo iz pravca severa ali ja sam dosao oko pola 12 iz Kraljeva i ni naznake guzve nije bilo u saobracaju a ni za parking u Kg. Posle kad sam se vracao uvece oko 6 isto.
Uglavnom, vidimo se u Nisu

- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Apsolutno se ne slažem da je C1+ potreban za rad. Ni za ovo drugo da je engleski zvanični jezik, firma u kojoj radim ima 28.000 zaposlenih pa engleski ti ništa ne znači i C2 da pričaš. Jedino "programerske" firme mogu da imaju "zvaničan" engleski jezik, nijedna druga ne.Kass napisao: 16 Feb 2025, 11:21
C1+ je definitivno potreban za rad, ali je veliki plus da je u većini srednjih i velikih preduzeća zapravo engleski zvanični jezik.
B2 jezik je potreba gde radiš sa ljudima, znači medicinske sestre, kućna nega i slično, sa pravim B2 možeš da radiš 90+% poslova.
Ja znam kako izgleda kada iz smene izlazi 6000 ljudi u Kruševcu.
Kolaps kog današnja “poboljšana” saobraćajna struktura ne bi izdržala (jer se poprilično ukoči i sa ispod 3000). Zbog ovoga su pomerana radna vremena većim firmama, pa je sve do korone prva smena u »14. oktobru« i »Trajalu«, za radnike u pogonu i administraciji, počinjala smaknuto za po pola sata, u 4 termina..
Zato su bile smehotresne teze recimo Draškovića o 45 hiljada ljudi na mitingu SPO-a u centru, ali papir trpi sve, i verovatno su već stigle generacije koje bi taj podatak uzele za istinit jer nemaju sa čim da uporede i provere.
Mitinzi u Kruševcu nisu veliki ali su sve veći — po do par hiljada, uz jedan od nekog od prethodnih petaka koji je bio baš masovan i po mom sećanju najveći aktivistički i - uslovno - politički skup u gradu uopšte, izuzimajući svečarske (vidovdanske, prvomajske, javne koncerte koje smo imali do pre 15 godina) i skupove revolta (kažu stariji da je pobuna 1974. zbog pokušaja silovanja Milice Kostić bila veća ali i teža za procenu — jedni su odavali poštu, drugi demonstrirali, treći bili sukobljeni sa milicijom u pokušaju da upadnu u zatvor i linčuju siledžije).

Zato su bile smehotresne teze recimo Draškovića o 45 hiljada ljudi na mitingu SPO-a u centru, ali papir trpi sve, i verovatno su već stigle generacije koje bi taj podatak uzele za istinit jer nemaju sa čim da uporede i provere.
Mitinzi u Kruševcu nisu veliki ali su sve veći — po do par hiljada, uz jedan od nekog od prethodnih petaka koji je bio baš masovan i po mom sećanju najveći aktivistički i - uslovno - politički skup u gradu uopšte, izuzimajući svečarske (vidovdanske, prvomajske, javne koncerte koje smo imali do pre 15 godina) i skupove revolta (kažu stariji da je pobuna 1974. zbog pokušaja silovanja Milice Kostić bila veća ali i teža za procenu — jedni su odavali poštu, drugi demonstrirali, treći bili sukobljeni sa milicijom u pokušaju da upadnu u zatvor i linčuju siledžije).
Pa ako su bosch, aliance i henkel programerske firme onda si u pravu, a očigledno nisi. Za gore navedene i još mnoge druge znam da radi i engleski u svoj komunikaciji.
No nisam siguran da smo se dobro razumeli pa ću ponoviti. C1+ nemački ti je potreban za smislene poslove. B2 nije dovoljan ni za kakav intelektualni rad ali može biti dovoljan za rad za mašinom i ostale manuelne stvari.
No nisam siguran da smo se dobro razumeli pa ću ponoviti. C1+ nemački ti je potreban za smislene poslove. B2 nije dovoljan ni za kakav intelektualni rad ali može biti dovoljan za rad za mašinom i ostale manuelne stvari.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Eto radio sam u Boschu i ništa mi nije značilo što znam engleski, morao sam da znam nemački. Zamolio bih za link gde piše da je u tim firmama ZVANIČNI jezik engleski, kako si napisao.
Sa B2 može intelektualni rad, gomila ljudi radi tako, kao što sam napisao, a sa C1+ si nastavnik u školi.
Tako da ti očigledno nisi u pravu.
Sa B2 može intelektualni rad, gomila ljudi radi tako, kao što sam napisao, a sa C1+ si nastavnik u školi.
Tako da ti očigledno nisi u pravu.

Mrzi me da se raspravljam pošto očigledno ti ne ide baš da skontaš da trafika i med. sestra nije intelektualni rad.
Ako postavljač pitanja želi da pita nešto u čemu mogu da pomogonem saznanjima stečenim kroz godine rada tamo nek bude slobodan da pusti pp.
Ako postavljač pitanja želi da pita nešto u čemu mogu da pomogonem saznanjima stečenim kroz godine rada tamo nek bude slobodan da pusti pp.