Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljubitelj »

Vladapetr napisao: 24 Nov 2018, 09:11 O, ti guru paralelne stvarnosti, možda si zaboravio :rofl: evo za tebe citat, šta mi teško:
ljubitelj napisao: 23 Nov 2018, 10:03
Darko napisao: 22 Nov 2018, 11:15 Najveca ocigledna razlika za turistu u slo je fantasticna cistoca, sredjenost, i neverovatno ocuvana priroda i zivotna sredina.
U nacionalnom parku Triglav voda iz cesme nije za pice usled zagadjenja. O tome obavestavaju postavljene objave inspekcije.

Vintgar, kultno turisticko mesto u Slo je prljavo, nesredjeno.
2 primera koje turista primeti.

Bledsko jezero, voda zagadjena, mutna, zivotna sredina zagadjena prevelikom koncentracijo hotela, autobusa, vozila i ostalog na premalom prostoru da to sve izdrzi a to utice na okolnu prirodu.

Ali, generalno jeste mnogo cistija Slovenija vec decenijama i to je prosto tako jer je drugacija opsta kultura i stav drustva kao celine prema okolini.

Slovenija je jos daleko od sredjenosti generalno, pri poredjenju sa drugima slicnim zemljama a naravno jeste sredjenija od Srbije.
Dakle, nisi rekao da su određene turističke lokacije prljave i pune smeća.
Gde ti vidis rec "smece" a kamoli napisano da su pune smeca, Citas li ti uopste sta tacno pise.
A da jeste prljavo od restorana, recepcija, benzinskih pumpu i generalno prlajvije nego druge slicne zemlje poput SLovacke, Madjarske ili Ceske i dalje jeste ono sto sam primetio.
Gde god se okrenes toaleti zmrljavi, cesto nema ni tople vode sobe u pansionima nesredjene, negde ti dodatno naplacuju paprinatu posteljinu...Ulice oko Bleda krparene, preuzani putevi da ne mogu autobus i vozilo da se mimoidju, javno svetlo vise ne radi nego radi , mobilne mreze lose pokrivene, i velike zone prostora bez signala,,,,Ima ihahaj sto jos treba da se sredi i dovede na nivo drugihtruistickih zemalja.

Nije sredjenost jedne zemlje samo to sto nema vidljivih deponija smeca, ali ni ne ocekujem da ti razumes takve finese.

Daleko je Slovenija od sredjenosti generalno kako se ovde propagira. Da jeste bolje sredjeno od Srtbije jeste, ali nije danas Srbija reper za poredjenje vec neke druge zemlje.
Ima sredjenih kao i nesredjenih turistickih lokaliteta, Vintgr dolina je konkretno vrlo nesredjena i moze se reci sramota za onoga ko to odrzava.
Bohinj je sredjen oko jezera, Vogel je u haosu. Triglav vapi za jednom obimnom akcijom uredjivanja.

ZIvotna sredina je ocigledno zagadjena kada je voda iz vodovoda zabranjena za pice i to u samom Nacionalnom Parku , kada lokalci kazu da se ne jede i ne peca riba iz reke u Nacionalnom Parku kada desetine autobusa na malom prostoru Bleda stalno svojim dizel motorima zagadjuju.
Ili mozda svi ti dizeli po tebi poboljsavaju vazduh kada stignu u Sloveniju, sve je moguce kod tebe.

Ali vazno je da ti ne porpustis priliku da iniciras svadju...ipak svako dobro .
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Da, kad se kaže da je neki predeo zagadjen to znači da ima previše belih rada ili kukureka, ne da tu ima smeća. Tako da sam potpuno neopravdano upotrebio termin smeće, praštaj ti veliki guru

Voda u Bledskom jezeru nije prljava ni mutna, kao što si juče napisao. Isto tako ni voda nije zagadjena, restorani sa jezerskom ribom su svuda okolo i služe ribu upecanu u jezeru.
Asfalt je perfektan a smeštajne jedinice su za klasu iznad sličnih u zemljama poput Madjarske, Slovačke itd... Najslabije jedinice imaju 3 zvezdice po EU nomenklatuti.
Bled je već 10 godina zaredom vlasnik titule Gorštak koju EU dodeljuje najboljoj lokaciji za gorski turizam.

Na Triglavu voda nije zagadjena, štaviše najpoznatija i višestruko nagradjivana slovenačka negazirana voda "Solčence zahaja" se ovde pakuje, direktno iz vodovodnih cevi.

Unesko nagrada za najčistiju zemlju sveta iz 2017. godine je došla kao logičan sled svega gore napisanog. (Jasno je da se jedino u ovoj rečenici ne sprdam na one tvoje baljezgarije).

Ne možemo da imamo raspravu ni svadju, nemoj sebi da laskaš. Mogu sa nekim da polemišem o činjenicama, ali da merim čija je paralelna stvarnost lepša/bolja/gora, ne pada mi na pamet.

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kolegina ex žena prošla sve žive testove za DE kao zdr. radnik. I na kraju kao ne priznaju diplomu. Od kad se ne priznaje srednja medicinska?
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Diploma medicinskih škola iz YU u SRB se nikada nije priznavala. I ja sam svoju morao da nostrifikujem u Nemačkoj. To je malo birokratski zaguljena peripetija, ali se može uraditi u razumnom vremenskom roku.
U zadnje vreme postoji kooperacija izmedju Serbolab-a i Dekre, pa oni koji podju na 18-mesečni kurs jezika i pripreme za zapošljavanje u D mogu da obave nostrifikovanje i u SRB (uradila moja školska, eno je već godinu dana u Frankfurtu).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Prosle godine je u DE brojcano najvise doslo srpskih medicinskih radnika, pa rumunskih, pa onda svih ostalih. Bila je negde skoro objavljena statistika.

Inace od kolege supruga je za 3.5 god polozila C1, i cekala je skoro godinu dana nostrifikaciju diplome doktora, i plus je morala nesto da polaze, ako se dobro secam.
Poslednja izmena od ikac2000 u 24 Nov 2018, 23:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Bio sam sad u Makedoniji i kod njih je preslikano stanje sto se tice odlazaka u inostranstvo. Medicinari, vozaci, majstori...
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

Ja bih trebalo da nostrifikujem diplomu, zubotehnicka skola, najbolje ovde u De ili moze i u Sr?

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Došlo ih je dosta, ali ni približno onoliko koliko je potrebno. Sve moguće bolnice imaju stalno otvorene oglase za prijem osoblja.
Za stomatološke tehničare nemam pouzdane informacije o nostrifikovanju. Pogledaj na stranici pokrajine u kojoj živiš, pošto je školstvo decentralizovano, pa ono što važi u Bavarskoj ne mora da važi i u npr. Hessenu.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Hvala.

Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Nostrifikacija se moze samo u De. uraditi, ja sam barem tako zavrsio.Iz Srbije se moze sve pokrenuti, ali pilicno komplikovano na daljinu i dugotrajno.Preko dekre je jako malo njih dobilo direktnu nostrifikaciju,tj ja nisam cuo da je neko dobio direktno.
Aco, naj bolje kontaktiraj nadleznu ustanovu i dobices sve crno na belo.
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Hvala Rele. Nasao sam i gde mogu odraditi, kao i sta je potrebno da bih nasao posao.

Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Tako se radi....
Za drugara smo sve tako resili,odluka ,ustanova gde ce sve odraditi i gde ga ceka posao. Jos samo da doceka termin u ambasadi.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Program koji su započeli Serbolab i Dekra omogućava i nostrifikaciju u Srbiji. Traje 18 meseci i nije uopšte zezanje, od celog kursa na kom je bila moja školska samo njih troje su uspeli da završe nostrifikaciju, ostali su otišli u D sa završenim kursom ali bez nostrifikovane diplome(manja plata). Polaznici po završenom kursu dobijaju 4 radna mesta na izbor (starački domovi), i u obavezi su da tu rade 18 meseci. Tokom tih godinu i po dana im se od plate skida pedesetak evra mesečno kao otplata kursa. Posle godinu i po su slobodni da traže bolji posao u struci.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Najveći problem mi je za sada jezik.

Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Kontakt:

Post od rele »

Bio u dekra projektu, znam dosta . Cekao ih uludo 6 meseci i na kraju sve sam zavrsio. Kao sto rekoh nisam cuo da je neko dobio direkt preko njih. Kod nas se radila obuka i priprema za nostrifikacioni ispit i onda polaganje u De. Barem je tako bilo.

Aco, uci jezik kad god mozes, live + ucenje su zakon. Ja na zalost skoro da nemam slobodnog vremena pa se sve svelo na live.
Odgovori