Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Vazduhoplovi

Post od maxer »

Ja samo komentarišem zašto su probali to čvrsto gorivo na bazi gume, a i nisu se nešto proslavili tim probama :kezo:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Moracemo da otvorimo novu temu Raketna tehnika :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... uKlDaV7gOc

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... EuSznmDIOs
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Post od dgajic »

Da podelim jedno iskustvo, sad u sredu povratak iz Amsterdama, Air Serbia...sletanje sa one druge strane od Avale, prelecemo Savu, izbacuje tockove i vec smo bili blizu kad jednom pun gas i gore, i to bas pod zestokim uglom...u avionu tajac, ja gledam okolo, kontam da cu da vidim drugi avion posto mi to prvo palo na pamet. Pilot se javio verovatno posle 2-3 min, mada je meni izgledalo kao vecnost, pokvario se avion na poletanju, ostao na pisti pa smo morali jos jedan krug...ali je to rekao u varijanti, konacno sam dobio priliku da ovo uradim, bas je cool :) tako da su svi nasi koji su razumeli umrli od smeha...stranci su gledali u varijanti sta se ovi srbi smeju, garant cemo svi da izginemo, posle je preveo za njih pa su i oni slicno reagovali.

Uglavnom, mozak mi je izvrno kad ga je podigao, cesto letim, ovo mi se prvi put desilo. Inace, volim sa nasima da letim, zato sto nasi piloti bas "meko" slete, i ranije dok je bio Jat i sada, ne znam da li je to stvar skole ili cega, ali moje iskustvo je da recimo ovi iz Lufthanze solidno bubnu o pistu.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dobar štos. Zavisi i od pozicije sedenja koliko osetiš sletanje. Ako si više napred, manje ćeš da osetiš i obrnuto.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

dgajic napisao:Inace, volim sa nasima da letim, zato sto nasi piloti bas "meko" slete, i ranije dok je bio Jat i sada, ne znam da li je to stvar skole ili cega, ali moje iskustvo je da recimo ovi iz Lufthanze solidno bubnu o pistu.

Tzv. "Positive landing", odnosno blagi udarac o pistu, smatra se bezbedijim od "French kiss" sletanja.

Cinjenica je da su nasi piloti uceni da uvek ucine putniku let prijatniji. Nezno sletanje, blaga promena rezima leta (penjanje/poniranje).... ali to nije svetski trend odavno.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Zar kompanijama nije u cilju manja oštećenja letelica?
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

zuzazu napisao: Tzv. "Positive landing", odnosno blagi udarac o pistu, smatra se bezbedijim od "French kiss" sletanja.
Iz mog, putničkog iskustva, Aeroflotovi piloti su majstori "francuskog poljupca".
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Grujo, nece se letelica ostetiti. Stajni trap je projektovan za mnogo jaca opterecenja.

Znaci "positive landing" nije da izbusis rupu na pragu piste kad ga zapalis, vec da se oseti lagani udarac (hajde tako da opisem).

Za DC9 je u knjigama pisalo da je projektovan da udari u zemlju sa vertikalnom brzinom 500ft/min, kod kasnijih aviona ovaj se podatak ne javlja.

Posto u preciznom prilazu ponires sa nekih 700-800ft/min, ovo prakticno znaci da avion i ne moras da "poravnas" iznad piste, vec pod uglom po kojem si prilazio slobodno zveknes o pistu.

Postoji uredjaj avionu koji prijavljuje hard landing i u tom slucaju se zove mehanicar da izvrsi pregled stajnog trapa.
Korisnikov avatar
delano
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2015, 12:30

Post od delano »

Jel generalno vise zaradjuju piloti koji rade transport putnika u odnosu na cargo ili nema razlike ?
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

The truth behind the 10 deadliest plane crashes of all time

http://www.telegraph.co.uk/travel/trave ... n-history/
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Kakav užas na Tenerifeu (br. 1). Da li je moguće da je KLM stvarno krenuo da poleće bez dozvole kontrole letenja? Bar da je pitao posadu PanAm-a da li su se skrenuli sa piste (a čuo je sigurno da idu iza njega).

Sudari na zemlji su stvarno najgluplja vrsta nesreća.

I slučaj br. 6 je jako glup - uspešno sleteli, a onda čekali 25 minuta dok se svi putnici nisu ugušili dimom. :glavomuzid: Umesto da su odmah otvorili vrata i emergency izlaze, napumpali one gumene tobogane i počeli evakuaciju.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

U slučaju saudijskog aviona, mislim da je iz nekog razloga još bio presurizovan nakon sletanja i da nisu mogli da otvore vrata na vreme (dok se nisu ugušili).
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

snork napisao:Kakav užas na Tenerifeu (br. 1). Da li je moguće da je KLM stvarno krenuo da poleće bez dozvole kontrole letenja? Bar da je pitao posadu PanAm-a da li su se skrenuli sa piste (a čuo je sigurno da idu iza njega).

Sudari na zemlji su stvarno najgluplja vrsta nesreća.
O nesreci ima dosta materijala na internetu. Dovoljno je poceti sa Wikipedijom pa da se shvati da je prethodnica svake nesrece skup vise sr@nj@.

Tacno je da bzvz da se to dogadja na zemlji ali tu su avioni na najmanjem rastojanju jedni od drugih (kao i od drugih vozila ili zgrada), losa horizontalna signalizacija, losa svetla, komplikovani i nejasni aerodromi (treba samo videti na sta lice pravila taksiranja i parkiranja na francuskim aerodromima) kao i cinjenica da su svi ili puno opusteni ili puno umorni nakon leta.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Slika

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori