Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Biciklizam

Post od Paja »

Koliko imaš žbica na novim točkovima koji su stigli iz Mađarske?
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Malo. Nedovoljno. I zato ce prvom prilikom biti zamenjeni normalnim tockovima.

Ako je navedeno odgovor na moj post onda ne vidim što bi nastavljali diskusiju.
Mogu i ja da spustim priču na lični nivo ali mi ne pada na pamet.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Jedno čisto teorijsko pitanje. Da li nabla za disk čini dovoljno uskim žice u odnosu na onu bez, da bi to oslabilo točak? Odnosno da li to ima bitnog uticaja na točak, da bi recimo 32 bez diska moglo da parira 36 sa, ili je skroz zanemarljivo?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ček, sa hiljadu milja godišnje je neko ozbiljan bajker?

Takođe ne kapiram što mora 36. Tehnologija napreduje, materijali su sve bolji. Zbog čega insistirati na prevaziđenom?

Nikad niko nigde nije izvukao funkcionalnu korist u konfliktu sa napretkom.

Siguran sam da se može staviti na papir koliko žbica je minimalno u raspodeli sile na točku. Ako je pre 50 godina da 36 žbica bio savršeno dobar točak, zašto danas ne bi bio bolji sa 32 žice i 10x jačim žicama zbog nove tehnologije? Na primer?

Tapatalk
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ako uzmes u obzir da sam ja u mesecu maju presao 120km, a da nisam mrdnuo dalje od 25. maja, 1000 milja godisnje je ozbiljan kurton za godinu dana. Ali kapiram da se lik vise poziva na to da djira neprekidno pola veka nego na godisnji prosek.
Onaj baja u knjizi sto je nikaragva okacio takodje perporucuje 32, ali sa ogradom da se bavi pretezno MTB-om, kao drumasi mogu i manje.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

zuzazu napisao:Malo. Nedovoljno. I zato ce prvom prilikom biti zamenjeni normalnim tockovima.

Ako je navedeno odgovor na moj post onda ne vidim što bi nastavljali diskusiju.
Mogu i ja da spustim priču na lični nivo ali mi ne pada na pamet.
Ako me citiraš onda to uradi kako treba.

Vidi, ponudio sam ti da prekinemo diskusiju u kojoj se očigledno ne slažemo jer znam koda vodi, ali ti to ne možeš. Moraš da budeš u pravu po svaku cenu i na svaki način i spreman si da poniziš zbog toga. Probao sam da ti na fin način skrenem pažnju da to ne radiš, ali očigledno ne vredi.

Dakle, ja vrlo znam koliko neznam i šta ne znam. Npr o istoriji biciklizma ne znam gotovo ništa, o standardima koji su bili u upotrebi pre 20,30 ili 50 godina još manje, o geometriji ramova ni toliko..... a ti upravo to potežeš kada nemaš drugi argument, ali isto tako znam šta znam, a znam sadašnjost.

E vidiš ti si tu tanak. Ako budeš insistirao navešću ti neke primere, mada ne vidim potrebu da detaljišem. Dovoljno je da si kupio 20/20 točkove pre dve godine. Dogma 32/32 ili 36/36 nije od juče nego je stara 20 godina, sada si zapeo za nju samo da bi isterao svoje, a u praksi si kupio nešto što je potpuni opozit.

A na temu broja žbica, stava Sheldona Browna i sl pretresi malo tržište. Mavic, Camagnolo, Bontragger, Fulcrum, Richey ili Shimano nemaju drumski točak sa više od 28 žbica, a i tih 28 ćeš jedva nači. Uglavnom se vrte oko 20.
Jako mi je teško da shvatim da sve te ogromne fabrike ne znaju šta je kvalitetan točak i da poverujem da namerno prave nekvalitetne točkove ne bi li se ljudi kršili i kupovali nove.

Ti sad slobodno nastavi da me ubeđuješ da su Dragiša Jelić ili Sheldon Brown veći eksperti od inženjera svih pobrojanih kompanija.
Insistiranje na njihovom stavu je na nivou da moja baba kaže da je laser u medicini sranje jer ga ona nije koristila, a da je MR delo nečastivog jer pravi čudne zvuke i troši mnogo struje.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Kao neko ko je bio unutar MR dok radi, slozio bih se sa tvojom babom - mozda nije autentican licni rad necastivog ali jebo mater ako nije bio u projektnom timu
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Bio i ja unutra više puta i navedeno su moje impresije, što ne znači da su sa medicinskog stanovišta tačne.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ajmo malo da se te teorije provere u praksi:

https://www.facebook.com/events/114995942167895/
Na Košutnjaku, na Ski stazi ovog vikenda održava se naš tradicionalni bike test!

Kao i svake godine bike test je fantastična prilika da besplatno isprobate najkvalitetnije modele najboljih proizvođača bicikala.

Osim toga, po prvi put na našem bike testu imaćete mogućnost da isprobate SPD Shimano cipele i pedale, i to na trenažeru!

Za sve one koji su u dilemi ili nikada nisu probali ovakve pedale ovo je idealna prilika da ih isprobaju u sigurnim uslovima (na trenažeru) i osete prednosti SPD sistema.

Test se održava u subotu i nedelju 13. i 14. juna od 10 do 17 časova, a na raspolaganju za testiranje će vam biti najbolji bicikli iz Scott i Polar asortimana.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Pajo,

Ja kao sto rekoh ne zelim da spustam ovo na nivo licnog ali ako je neko od nas dvojce tvrdoglav onda si ocito to upravo ti jer po pravilu moras da budes u pravu cak i kad nisi.

Ja znam da kazem "izvini u pravu si" ali tebi to nije svojstveno. Nikad. Verovatno i sigurno je dobro za posao kojim se bavis ali ne i za druzenje.

Elem, kada smo kupovali pomenute tockove, ili ces reci da i to nije tacno - nismo mogli da nadjemo kvalitetne nable sa industrijskim lezajevima sto mi je bio prioritet od cega gradim felnu, pa smo na tvoj predlog " kupi ove, nisu nesto kinte, jebi ga menjacemo" kao privremeno a ne stalno resenje uzeli postojece za koje ja od pocetka tvrdim da nisu zadovoljavajuce.

Il je tako ili mozda lazem ili ti malo po obicaju izvrces receno ili si "zaboravio"???

I sada mi to na licnom nivou prebacujes da u delu nisam dosledan recima.

Nisi fer niti si korektan.

Sheldon B i Dragis J jesu pokojni, imate tekst coveka koji se bavi biciklizmom i pravljenjem tockova, pa sam vam dao adresu kome da pisete ako imate druge ideje. Nemojte meni.

Ne znam kako vam nije jasno, da novo ne znaci i bolje, da ne navodim primere od muzickih uredjaja, aviona, fotoaparata, automobila ili x drugih stvari. Normalno, niko ne kaze da treba da ostanemo u 18V. ali mnoge nove stvari samo su mamipara za ljude u potrosackom drustvu, a istina je negde drugo.

Nista pod milim Bogom, ali nista, se nije promenilo niti u tehnologiji materijala (metala, o plastici ne govorim) od pre 20 godina. Pa se prema tome nista nije moglo promeniti ni u tehnologiji pravljenja tockova. U jednom momentu su fabrike shvatile da za par tockova mogu da uzmu koliko i za kvalitetan ram, pocele da isticu vaznost istih - i sto je vrlo bitno, i jedino razlicito od proslosti - poceli da ih mere u toku postupka centriranja boljim, preciznijim i kvalitetnijim uredjajima.

To je jedina razlika, koja vazi do momenta do kada ti se takav tocak ne decentrira. A onda to vise nije to. Tada, barem u zemljama koje nemaju takve radnje kao na Zapadu, pocinje karabudzenje. Ne jedan tekst vec milion, govore o dugovecnosti takvog tocka posle prvog centriranja u servisu i problemima sa kojima se srece korisnik nakon toga. Imate net pa guglajte, da ne ispadne da ja ovde prosipam pamet.

O tome upravo pokusavam i da pisem. Od teme carbon vs. metal do teme manje ili vise zica na tocku.
Poslednja izmena od zuzazu u 12 Jun 2015, 08:55, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Da li je stvarno istina izneto iznad da točkovi od 36 žbica više ne mogu ni da se kupe u vrhunskom rangu opreme od poznatih proizvođača?

Meni bi to bilo dovoljno da zaključim, kao laiku koji logično rasuđuje, ko je u gornjoj diskusiji u pravu. :) Malo je verovatno da je čitava industrijska grana doživela kolektivnu amenziju. Pre će biti da je tehnologija napredovala.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Drago mi je da imaš tako dobar samouvid i još bolje sećanje, samo je isto dijametralno suprotno od onog što ja mislim i čega se sećam.

O točkovima te nisam savetovao jer o njima nisam znao ništa, već si sam izabrao koje ćeš, a ja sam bio samo adresa na koju su stigli.

Sama ideja da ti samo prenosiš tekst, da nemaš veze sa tim i da pišemo nekom tamo je dovoljna da ne budeš sagovornik s kim treba polemisati. To nije argumet za tvoju tvrdnju nego pišanje po sagovornicima.

Isto bi bilo kao kad bih ja napisao da pišeš Mavicu, Shimanu, Richeyu.... i pištaš ih što im je većina točkova 20/20 i kako ih nije sramota da ne prave 32/32 ili 36/36.

Ne uspevaš da shvatiš da niko ne tvrdi da 36/36 nije najjači. Naravno da jeste, ali je pitanje da li je neophodan. To su vrlo različite stvari.

Takođe nije pitanje da li je novo bolje, nego da li je dovoljno dobro za uslove u kojima se koristi. Pitanje je i bolje od čega i u kojem pravcu. Ako je samo trajanje kriterijum onda ajde da se vratimo na čeličane sa 36/36 i bez menjača jer tu nema šta da se pokvari.

I da, ti si priču spustio na lični nivo i pored moje molbe da to ne radiš. Kad nisi imao argumet onda si potegao priču da ja nisam znao za neki alat koji je koristio još DJ i sl. To nije način normalne komunikacije već pokušaj da se sagovornik ponizi i diskredituje, a to se ne radi.

@Nidža
Sinoć sam preturio more bisiklističkih sajtova tražeći gotov fabrički drumski set točkova i nema ih sa više od 28/28 kod svih navedenih proizvođača. I te 28/28 sam jedva našao, čini mi se samo jedan set. Uglavnom su napred 16-20 i pozadi 20-24.
Postoje nable sa 32 ili 36 rupa pa pravi sam takav točak, ali gotovih nema. I ne pričam samo o vrhunskom rangu, jer su kod njih performanse ispred dugovečnosti, nego uopšte o proizvodnoj gami.

Može da se desi da ipak postoje i da ja nisam dovoljno tražio, ali i ako ih ima onda su jako retki.

Čak su i cyclocross točkovi 24/28 ili 28/28.

Pre neki dan sam gledao nove modele CX bicikala i jedva sam našao da je neko stavio 32/32. Velika većina jako ozbiljnih proizvođača je na 24/28 ili 28/28.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Da te potsetim kako je ova polemika krenula.
A to je sta @nikaragva koji ima 110-120 kg da stavi kao zadnji tocak. I ja sam dao svoje misljenje i stojim iza njega.
Kada se ti popisas po svome sagovorniku rekavsi mu da su njegovi izvori pokojni (te da je njihove skole pregazilo vreme), meni ne preostaje nista drugo nego da postujem misljenje zivog wheel builder-a. Pa posto se moje misljenje osporava, imate tekst coveka. Ako vam i to ne odgovara, ja nisam adekvatan sagovornik, vec se obratite njemu i recite mu gde gresi.

I bez iceg licnog, malo moras znati i istorijubiciklizma (ne tako daleku) da bi shvatio kako se sa 32 ili 36 ukrstenih od pre 15ak godina doslo do danasnjih skoro u pola manje.

Moja diskusija na ovu temu staje.

Svaki savet koji sam dao je apsolutno dobronameran, a iza njega stoji mojih 35 godina voznje "onih pravih" bicikala, nesto kibicovanja kod pokojnih majstora (jer novih i nema) i podosta procitanih knjiga.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

nidza napisao:Ček, sa hiljadu milja godišnje je neko ozbiljan bajker?
Krajnje smešno. Ko god rekreativno redovno vozi bajs pređe 2000km kao ništa za godinu dana. 1000 milja sigurno nije nešto što te izdiže kao ne znam kakav uspeh.
Odgovori