Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Re: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od carov2 »

@Nidza
Baš tako, potpuno isto razmišljanje. I ponavljam, polovan auto nije po pravilu auto, kome se odmah prilikom prvog servisa menja famozni zamajac, već može biti auto sa 50k km, koji će vas super služiti. A ako baš nešto treba da crkne, za 5k evra manje u nabavnoj ceni ili više sam uvek spreman za rizik. Brojke su informativne prirode, mogu biti svakakve, u zavisnosti od slučaja.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Rakhil napisao:
U svim drugim slučajevima nova kola plaćaš znatno više, žrtvujući ne samo novac nego najmanje jednu klasu, a najčšće dve.
Meni samo ovaj deo nije nikako jasan, a cesto se provlaci kao argument za kupovinu polovnog auta. Ne mogu da zamislim situaciju gde meni treba D segment (i to mi argumentovano TREBA) a ja onda patim u B segmentu jer novo je novo. Cesce vidjam ljude koji kupe polovan dizel D segmenta pa predju godisnje manje nego ja sa C benzincem.

Izgleda mi na osnovu dosadasnjeg iskustva (ovde ne ciljam direktno na Nidzu ili bilo kog drugog) da kupovina polovnjaka cesto bude tvrdoglavi pokusaj pruzanja preko svojih mogucnosti. Koliko me nervira pausalna izjava "novo je novo", toliko me nervira i racunica da je polovno uvek isplativije.
Što da ne uzmemo moj primer, evo dobrovoljno se javljam:
Apsolutno je tačno da ima iracionalnih momenata kupovini Alfe. Kupio sam taj auto jer mi se sviđa, jer volim automobile i jer su mi više od običnog prevoza od A do B. Zapravo na ovom sjajnom automobilu je jedini kompromis bio taj što - nije nov. Da sam kupio neki drugi nov auto za iste novce (sa svakim dinarom potrošenim do dana današnjeg), onda bi on bio nov, ali apsolutno _svaka_ ostala stavka na tom automobilu bi bila kompromis u tom slučaju. :)

Mnogo mi je lakše da progutam kompromis što nešto nije novo, nego da mi je čitav auto kompromis. :sesir:

Nadam se da se razumemo da su ove stvari apsolutno individualne i ovo što sam napisao je moj lični stav. Tiče se ne samo automobila, nego sve skupe tehničke opreme. Vrlo često je računica za kupovinu polovnog uređaja sa itekako snažnom argumentacijom.
Korisnikov avatar
error974
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2014, 21:44
Garaža: Honda CRV E-Hev

Post od error974 »

Preferiram nove automobile. Kupujem auto do 13 000 evra na akciji, vozim ga par godina, a onda staro za novo ili prodaja pa ucesce za novi. Cim sedenm u novi auto osecam se kao da sam pocepao par hiljada evra, ali sa druge strane, okrenem kljuc i vozim. Jednom godisnje na servis i to je to. Jednostavno ne zelim da trosim vreme i da razmisljam o nekakvim probemima. Dok je auto nov u slucaju kvarova imam pomoc na putu, garanciju, zamensko vozilo, kasko... Mogucnost nepotrebnog trosenja vremena po majstorima i slicno je svedena na minimum.
Isto tako, polovan auto moze biti odlicna kupovina i da covek nema nekih vecih problema, ali opet, dokle god mogu da prisutim novi auto... to je to. Od vanrednih stvari u proteklim godinama sam imao metlice brisaca, par sijalica i tecnost za stakla. Prosto sam zaboravio onaj izraz na licu kada sednes u auto da krenes na posao, a ono... akumulator crkao, ili nece da upali iz x/y razloga itd...
Na zalost, sve je manje onih koji mogu da priuste sebi luksuz novog automobila.
Using Tapatalk
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ajde da ponovimo, ne bilo zgorega: polovan auto ne znači krš podložan crkavanjima, koji te ostavlja na putu i pravi bilo kakve probleme. Nije lutrija ukoliko se automobil stvarno detaljno pregleda i sredi. Dapače, to bi trebalo da uradi svaki ozbiljan kupac. Košta više u startu, ali u kompletnoj eksploataciji se na kraju svede na isto -> možeš da menjaš delove kako crknu, a izvesno je da će crći naredne 3-4 godine, ili odmah zameniš sve i miran si u celom periodu (moj scenario).

Na taj način se lako svede održavanje polovnog automobila kao da je nov. Stilo je srećom bio sjajan primerak i nikad nije bio na vanrednom servisu za 5 godina koliko je bio kod mene. Jedine posete majstoru su bile poludnevne na 10.000km.

Alfa nije bila tako dobra kupovina, tako da je potrebno bilo dovesti je u adekvatno stanje. Da kažem da mi je bilo svejedno - nije, ali sve smo rešili, zamenili majstora i sveli smo posete majstoru na 1x godišnje. Sad iako iskrsne nešto vanredno, računica je već veoma povoljna i auto se u svakom pogledu isplatio. Plus sam u lagodnoj fazi posedovanja, kada me ne bih strefila srčka i da se nešto ružno desi na autu. Najlepši period posedovanja kola kad se sve fino stabilizuje.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

sta znam, ja sa svoje tacke gledista i kupovine tri polovna automobila sam skroz pristalica te ideje.
ali, kupovati polovan auto trazi mnogo strpljenja i truda, i to onda obicno bude obrnuto proporcionalno glavobolji posle kupovine zbog kojecega.
najbolja varijanta je kupovina automobila jos u garanciji ( rs-a sam tako uzeo ), ali i kupovina od poznatog coveka tesko da moze biti losa kombinacija. isto tako se nadam da cu ih dalje na slican nacin proslediti...
da, voleo bih da sam prvi prdnuo u ta sedista ali sa ekonomske strane to bi bilo bas skupo pustanje vetra...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Uvek cu da se slozim da je polovan auto ekonomski bolja racunica u vecini slucajeva u poredjenju sa novim ekvivalentom. Samo par nepobitnih cinjenica:
1. broj polovnih kola je daleko vecih od broja novih kola
2. polovan auto se preproda vise puta, nov je nov samo jednom
3. znam neuporedivo vise ljudi koji su kupili polovan auto nego nov

Iz svega ovoga zakljucujemo kako je velika vecina vrlo pametna i pravi dobre racunice pri kupovini na racun ne tako pametne manjine koja prva prdne u sediste.

Ili sve nase price vaze samo za Srbiju, kao i vecina "cinjenica" koje volimo da iznosimo.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

U sustini istina je negde izmedju i niko ne treba da se nadje uvredjen u prici.

Neki ljudi su jako racionalni, nemaju vremena za trazenje polovnjaka, pravog majstora, popravke, a opet ovo je forum ljubitelja automobila, pa tu u formulu ulaz i dosta neracionalnog.

Sa jedne strane forum okuplja ljude iz razlicitih delova sveta, razlicitog imovnog stanja i nekim nije pitanje da li ce imati "ekstra trosak" zato sto je izvezao automobil iz salona, platio ga pet puta vise nego onaj sto ga je kupio za 3 godine i slicno.

Poznajem i ljude u Srbiji koji voze krs polovnjake do Slovenije, a vrate se sa dnevnicama koje su dovoljne za kupovinu novog automobila. Znam i one koje nema pas zasta ugristi, a uvek voze luksuzne polovnjake.

Dakle, puno prostora za diskusiju bez kraja :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od Floyd »

nidza napisao:Floyd, sad si prestrog, nije budala ko kupuje novo, ali postoji računica koliko muzike za uložen novac. Da li voziti nov A ili B segment, ili polovan C/D/E segment - sve ima svoje prednosti i mane.

Nemam pojma ni sam, tj desi mi se nekad da imam dilemu i porazmislim šta bih novo kupio - recimo Octavia RS. 20 i kusur hiljada eura. Onda otvorim malo oglase, nađem za taj novac fantastične polovnjake, mnogo bolje od onog što mi je potrebno trenuno - spustim na 10.000 i nađem odgovarajuće polovnjake i u čistom dobitku sam više od 10 hiljada eura sa kojima mogu da idem na godišnje odmore narednih nekoliko godina, kao kralj.

Zasad - polovnjak, do daljnjeg. :)
Razumem ja tebe ali razumi i ti mene :)
Ti dobro prolaziš sa polovnjacima jer živiš u zemlji gde je održavanje prilično povoljno. Kod mene nije taj slučaj... probao sam sa mladim polovnjakom koji me je godišnje koštao simbolično manje nego nov BMW :)

Kad smo kod pomenute Oktavije, razlika nije 10k kako ti misliš odnosno cenu eksploatacije ne računamo na isti način. Sa tom novom Oktavijom ćeš za 4 godine "izgubiti" možda i 15k evra ali ni taj polovnjak kog kupiš za 10k neće posle 4 godine vredeti isto toliko a tu je i održavanje koje je skuplje kod auta u godinama. U najboljem slučaju uštedećeš 5-6k evra.

I prednost novog auta nije samo prvo prdenje u sedištu što većina vas vidi. Ima i ono da neko hoće da vozi najnoviji model... danas u vremenu kad se modeli smenjuju na 6-7 godina a facelift izlazi posle 3, nema teoretske šanse da voziš povoljan (čitaj stariji) a pritom aktuelan model.
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Ja sam uvek pre za novo -0km, naravno da finansije to dozvoljavaju...
Ukoliko je neki auto test primerak i košta 15, umesto 16 hiljada - onda neću da razmišljam šta je moglo da se desi za par hiljada km, a ušteda nije velika (ne kažem da je 1000e malo, već da kad se izdvaja 15k ili 16k za automobil - to i nije neka razlika).

Takođe - ne bežim ni od polovnjaka sa poznatom istorijom. Megana sam kupio novog samo zato što nisam mogao da nadjem solidan polovan auto.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Dobar polovnjak sa realnom cenom pre nego nov, to bi bio moj izbor.
U Srbiji je problem što polovnjaci imaju nerealne cene, jer ne može da košta auto star 7-8 godina sa 100-150k km 50% cene novog u salonu, Civic npr.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Pošto sam prošao kroz sve ove dileme i iskusio pogrešan izbor mogu da vam kažem svoj zaključak.
Ako objektivno definišeš potreban auto, imaš lovu (ili kreditnu sposobnost) da ga kupiš novog - kupuj, tu nema greške.
Uzeti neodgovarajući auto samo zato što je nov je velika greška. Bilo da je preskroman ili preteran izbor.
Polovna kola upravo služe da se može priuštiti odgovarajući auto iako nemaš pare za takav nov. Prednost Srbije je što jeftino može da se održava i što postoje jeftini ( nekvalitetni ) delovi.
Znači, poenta je u realnoj proceni potreba i mogućnosti.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

sto rece schonenk istina je negde u sredini...
recimo, fokus star 4,5g sa 78.000km, placen nov 15 i kusur hiljada, ja ga uzeo od kolege za 5,5k... stanje bez greske, siguran auto, dobra kupovina. da sam za te pare uzeo krs, a mogao sam, i za vece, zavisi koliko ko koga zajebe, vrteo bih drugu plocu...
to da je nov ovaj konkretan auto, meni ne vredi 10k evra.
rs, ista prica, auto placen preko 20k, kupljen u garanciji za manje od pola cifre, sa samo 23.000km. takodje ne vredi...
sa druge strane, nisam potpuno zadovoljan ni sa jednim, i to je momenat gde su prvi vlasnici u velikoj prednosti - na fokusu bih ubio za tempomat, na kliju za xenone.
onaj megan rs250 sto sam ga napikirao nema handsfree recimo. da, fabrika stanje, mala km, odrzavan, cena korektna, ali jebote, nema hf...a stvar je vrhunska...
tako da je kupovina polovnjaka uvek ali uvek stvar kompromisa...
a da bih voleo da jednom rezonski kupim nov auto, voleo bih. verovatno i hocu...
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Re: AW: Nov ili polovan automobil - prednosti i mane

Post od ADrei »

Floyd napisao:
Kad smo kod pomenute Oktavije, razlika nije 10k kako ti misliš odnosno cenu eksploatacije ne računamo na isti način. Sa tom novom Oktavijom ćeš za 4 godine "izgubiti" možda i 15k evra ali ni taj polovnjak kog kupiš za 10k neće posle 4 godine vredeti isto toliko a tu je i održavanje koje je skuplje kod auta u godinama. U najboljem slučaju uštedećeš 5-6k evra.
ne bih se slozio meni je odrzavanje za Q5 koji je kupljen nov godisnje mnogo skuplje nego za A5 koji je kupljen 3god star :)
meni je za A5 mali servis 100eura a za Q5 je ù ovlascenom 400eura, sledeci je oko 650eura jer se menja i ulje u menjacu... tako da sam ustedeo i za eventualne ne planirane kvarove do sad :)

inace, naravno da je bolji nov automobil...
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Rakhil napisao:
3. znam neuporedivo vise ljudi koji su kupili polovan auto nego nov

Iz svega ovoga zakljucujemo kako je velika vecina vrlo pametna i pravi dobre racunice pri kupovini na racun ne tako pametne manjine koja prva prdne u sediste.

Zezaš?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Sarkastican sam
Odgovori