Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Biciklizam

Post od Floyd »

Jesam ali kakve veze ona slika ima s njima?
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Imam neko trenje (koji gotovo i ne osetim dok pedalam) koje proizvodi specifičan zvuk, javlja se iz zadnjeg točka
Kad "lerujem" ili vozim po ravnom bez ubzanja, onda se ništa ne čuje. Dakle javlja se pod dejstvom momenta i iz pogona je. Pratio sam po okretu pedala i uvek se javi na istom mestu punog kruga pedale (krug koji opuše pedala sam koristio kao reper). Dakle nije konstantno trenje već samo u određenom trenutku.
U jenom trenutku siđem sa bicikle i guram je pored sebe. Tad pod rukom osetim da se u tom drenutku trenja javi otpor (preko pedale to nogama ne registrujem).

Zvuk me iritira pa ću morati da rešim problem.
Ima li ko iskustva šta je tačno, ili ću morati ceo pogon da rasklopim, ne uočim ništa konkretno, krenem u sklapanje i nadam se da na kraju nema viška delova? :)
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Kaseta ili zadnja glava po nekoj logici?
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Bax napisao:staro stanje

Malo je palo poliranje i montaza, samo jos da se testira na terenu :)
Slika

Slika

Slika

screencast

Kuzmanovicu :klanjamse: :klanjamse: :klanjamse:
Jos jedna ruka sa polir pastom:
Slika
pic host
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Napravi covek ogledalo od sticne. :doubleup: :bravo:

Sent from my Alcatel One Touch Idol using Tapatalk
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Stjepa napisao:Imam neko trenje (koji gotovo i ne osetim dok pedalam) koje proizvodi specifičan zvuk, javlja se iz zadnjeg točka
Kad "lerujem" ili vozim po ravnom bez ubzanja, onda se ništa ne čuje. Dakle javlja se pod dejstvom momenta i iz pogona je. Pratio sam po okretu pedala i uvek se javi na istom mestu punog kruga pedale (krug koji opuše pedala sam koristio kao reper). Dakle nije konstantno trenje već samo u određenom trenutku.
U jenom trenutku siđem sa bicikle i guram je pored sebe. Tad pod rukom osetim da se u tom drenutku trenja javi otpor (preko pedale to nogama ne registrujem).

Zvuk me iritira pa ću morati da rešim problem.
Ima li ko iskustva šta je tačno, ili ću morati ceo pogon da rasklopim, ne uočim ništa konkretno, krenem u sklapanje i nadam se da na kraju nema viška delova? :)
Ako je zvuk dok je pedala uvek u istoj tački onda teško da je do točka. Točak i pogon ne prave iste obrtaje i nelogično mi je da je točak, a da se javi uvek u istoj tački pogona.
To mi pre ukazuje na pogon.
Koji je pogon u pitanju?

EDIT Ovo je bio odgovor Nuku.

Pored pogona može da bude i pedala.
Može da bude i potpuno banalna tvar - da je uzrokovano širenjem materijala zbog vrućine.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

To sam i ja pomislio čitajući do onog dela gde se to oseti i dok gura biciklu.
Slično je bilo na ženobajsu, kaseta je zezala, teže se okretala, čak i blokirala na leru povremeno, čudni zvukovi su stalno bili prisutni, zato mi to pade na pamet a ne mora da znači :)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Zvuci mogu biti razlicitog karaktera a da ti se prividja da je recimo bas od nekud gde si umislio da je, npr pedala. ne bitno za slucaj iznad par postova, elem pre xx godina drugar mi se pozalio da mu pedala krcka, kada sam seo na bajk odma sam konstatovao da mu sedalna sipka krcka pa da odatle dolazi zvuk, podmazivanjem dela sticne gde ulazi u ram resen je problem krckanja i dosadnog zvuka.
Slika
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Paja napisao:Ako je zvuk dok je pedala uvek u istoj tački onda teško da je do točka. Točak i pogon ne prave iste obrtaje i nelogično mi je da je točak, a da se javi uvek u istoj tački pogona.
To mi pre ukazuje na pogon.
Koji je pogon u pitanju?
Al onda sam mu "uhvatio" trenje dok sam ga gurao pored sebe. Tad pedale nisu imale veze sa kretanjem.

Objasni mi boldovano u kom si smislu mislio. Malo sam nepismen, hoću reći samouk kod popravljanja bajsa, pa ne razumem pitanje.
Misliš na marku, model elemenata pogona ili nešto drugo? :)

Ova Nukova ideja za zadnju glavu mi možda zvuči kao da je to. Zašto? Pukla mi je zadnja osovina pre 2 godine, prezimela tako bicikla pa prošle godine menjana osovina. To je menjao majstor (nemam alat ni iskustva za takav poduhvat), pa je možda tu "nešto".
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Digni zadnji tocak i blago zavrti, vidi da li tocak brzo stane t.j. da li ima neki otpor prilikom okretanja. Moze da bude da su lezajevi pretegnuti.
Slika
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Danas na turu:

Slika

Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Da se dodam na listu bajkera!
Juce pazario Bergamont Helix 5.0 http://www.bergamont.de/en/bikes/cross/ ... 0-eq-gent/
Slika
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Videh slike na fb-u, deluje odlicno. Koliko para ako nije tajna? Nov ili polovan?

Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Nije tajna, 280e.
Polovan, ali bukvalno kao nov. Bez tackice na sebi. Da stoji u izlogu rekao bi da je nov.
Za sad je sve extra, odavno nisam vozio bajs, a i poslednji sto sam imao je neki Capriolo [realno nista spec], tako da je ovo velika i dobra promena.
Jedino sto treba malo bulja da se navikne :)
Vozicu ga u lokalu, za to imam vremena.
Procitao sam za tvoj pad, ja sam Bosanac, rizikovacu bez kacige voznju :)
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Lepo lepo :doubleup:

Bulja svakako treba da se privikne na sediste ali razmisli i o biciklistickom sorcu, bice ti dosta lakse.

Za kacigu kako hoces, tvoja glava, ali imas dva sveza primera na forumu, pametni Rakhil sa kacigom i malo manje pametni Kuzmanovic bez. :D

P.S. Vec vidim kako i Steva ulazi u sektu i pocinje da odvaja pare za opremu i delove. :mrgreen:

Odgovori