Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Biciklizam

Post od nikaragva »

Bax napisao:Prica oko lanca...
Ne znam da li je bilo ali nije lose da se zna...

Fabricki lanac je jedan inc od karike do karike(pina do pina):
Slika

Ukratko, ako na nov lanac naslonite lenjir od 12 inci, on ce da pokrije prvi i poslednji pin, na 12 karika.

Kad se to prevede u nase mere, evo ga uputstvo, kad menjati lanac, da ne pojede zupcanike:

-U nasim merama 10 karika lanca je 25,4 cm.
-Tolerise se do 25.5 cm, kad 10 pinova predje 25,5cm, lanac se menja.
-Ukoliko se 10 pinova primaklo 25,7 cm, lanac je ostao previse na zupcanicima, i velika je verovatnoca da ste iste pojeli, i ne vredi zamena lanca bez zamene i zadnjih zupcanika, sansa je da ce novi lanac preskakati, cak iako ne preskace, jako brzo, ce se istegnuti na meru starog...

Ne bi trebalo da je skup onaj alat koji se "ubode" u lanac i vidi se da li je istegnut.
Sa običnim lenjirom, treba to dobro izmeriti, jer su male mere u pitanju, pa se lako pogreši kod očitavanja. Pogotovo kada je sve masno :)

Sad kada sam menjao kasetu, stavio sam i drugi lanac, nije neki trošak, za svaki slučaj.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

500-1000 je alat kod nas, na Aliju 3 dolara. 0.5% je vec za zamenu, a to na 25.4 cm dodje preko milimetar, dakle vidi se golim okom na lenjiru bez problema.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Rakhil napisao:Jebite se bas, sad cu jos poceti da gledam Tur kako sam krenuo da ne ispadam glup u temi :D

Mislim da kaciga nema mrezicu, nisam imao problem neki zbog toga. Kad sam uzimao kacigu, sve koje zu imale mrezicu su bile male jer sam glavonja, pa nisam mogao da biram (Alternativa je bila par Skotova od 100+ evra)
Danas je 18. etapa, tako da si malo zakasnio sa pracenjem tura. :D

A za kacigu pitam jer je nekome na forumu pre par godina uleteo neki insekt na mostu na adi, pa u toj panici dok se zaustavio i dok je skidao kacigu ispale su mu naocare u vodu. Tada su spominjali kako je dobro imati mrezicu bar na prednjoj strani kacige, pa sam se setio da te pitam.

Mada svejedno ne planiram da dam vise od 3 soma za kacigu, tako da cu verovatno uzeti tu kao tvoju.

Sent from my Alcatel One Touch Idol using Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Rakhil napisao:500-1000 je alat kod nas, na Aliju 3 dolara. 0.5% je vec za zamenu, a to na 25.4 cm dodje preko milimetar, dakle vidi se golim okom na lenjiru bez problema.
Vidi se kada meriš liniju na papiru.
Malo je zeznuto na masnom lancu, ali može da se izmeri.
Onda i nije toliko jeftin alat, sem na aliju :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Aha, grujicd je imao susret sa osom, ali on je devojcica i plase ga insekti :mrgreen:
Ti sa tom tvojom glavicom imas da biras izmedju 20 kaciga do 3000, mosh se bahatis. Evo ti jedna povoljna sa mrezicom, takvu sam uzeo Teodori :kezo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

A evo tebi nov ram koji ide uz tvoju ličnost http://www.aliexpress.com/item/2015-car ... 10632.html
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Dodatno ojacan ljubavlju farbara.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

I could pull it off
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

Rakhil napisao:Aha, grujicd je imao susret sa osom, ali on je devojcica i plase ga insekti :mrgreen:
Ti sa tom tvojom glavicom imas da biras izmedju 20 kaciga do 3000, mosh se bahatis. Evo ti jedna povoljna sa mrezicom, takvu sam uzeo Teodori :kezo:
Nisko Rakhile, nisko. :kezo:

Sent from my Alcatel One Touch Idol using Tapatalk
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Grujicd je za informaciju vama devojčicama pre desetak dana imao najžešću offroad i planinarsku vožnju u životu. Mislim da ni Bajker nije išao po takvom terenu. Doduše nije baš da sam hteo tako nešto i nije da sam baš sve vreme vozio bajs :mrgreen:

Rentirao bajs u Potosu i pitam čoveka da li ima neku turu za preporuku. Kaže možeš tu prema Teologosu, a ako ti dosadi asfalt imaš crvenom bojom označeno gde da skreneš na makadam, a posle put označen crveno belim trakicama okačenim po drveću. Naravno skrenem ja na tu stazu, prvo je krenulo normalno, neki zemljani put, ide se dosta uzbrdo ali može da se vozi. U jednom trenutku stižem do račvanja. Na levom putu stoje dva kamena, na jednom XX a na drugom X, crvenom bojom. Da li je crveno kao oznaka za stazu ili je X oznaka da se nikako ne ide tuda? Lomio sam se malo i rešim da ipak probam taj put. Ubrzo naletim na one trakice i pun poverenja krenem dalje. Kad sam se spustio dole niz brdo stignem do kraja puta. U nastavku samo neka ograda, tamo nema prolaza. Čujem kola 50m dalje, znači ni civilizacija nije daleko. Međutim vidim neke strelice koje pokazuju prema šumi i ubrzo i trakice po drveću. Šta je tu je, ima malo kroz šumu ali izdržaću, sigurno nije previše čim je označeno. Ulazim sve dublje i dublje u šumu, vidi se da tu godinama niko nije prošao. Šiblje, paprat, žbunje, gazim samo i razgrćem. Naravno tu već guram bajs nema ni govora o vožnji. Trakice se i dalje pojavljuju. Već počinjem da razmišljam ima li vukova na Tasosu kad nailazim na lobanju sa rogovima:

Slika

Slika

Jeza mi ide niz kičmu ali ubeđujem sebe da je ovca verovatno "umrla od starosti". Nastavljam dalje. Kad god pomislim da ne može dalje da se prođe, vidim trakicu. Ubrzo stižem i do rečice. Čovek mi je rekao da treba dva puta da pređem tu rečicu. Prvi put je bilo preko mostića ali sad sam u divljini. Da li da je pregazim? Deluje izvodljivo, ali deluje i verovatno da bi se prosuo sve sa bajsem.

Srećom vidim trakicu sa moje strane rečice i preko malo močvarnog terena produžavam dalje. U međuvremenu prelazim i neki usek gde nije bilo dovoljno širine ni za guranje bajsa već sam morao da ga nosim na leđima. Gazim i dalje kroz šiblje i kamenjar i samo zveram da ne iskoči neka zmija. I tako punih 45min. Najgori deo nisam ni slikao jer je tu već bila više frka nego zezanje. Kad sam konačno izašao iz šume vidim da sam stigao tamo gde sam i počeo offroad vožnju :kuku:

Kad sam se posle još malo dodatne asfaltne vožnje vratio tamo gde sam rentirao bajs i pokazao čoveku putanju iz Runkeepera, on se samo nasmejao mojoj muci i rekao da je tuda išla neka kros kantri trka (trčanje, ne bajsem) pre par godina i odatle potiču trakice.

Sve u svemu prava avantura. Pozdrav devojčicama koje voze bajs po keju :mrgreen:
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Bajs je extra.
Trebace jos par dana da se naviknem na menjac.
Za sada ce one gace sa uloscima za bulju biti #1 na listi za apgrejd :)
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Promeni sedište, uzmi neko udobnije. Ja sam progledao, prodavac mi preporučio neko Selle Royal CoolXsenium.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:

Post od Kuzmanovic »

grujicd napisao:Grujicd je za informaciju vama devojčicama pre desetak dana imao najžešću offroad i planinarsku vožnju u životu. Mislim da ni Bajker nije išao po takvom terenu. Doduše nije baš da sam hteo tako nešto i nije da sam baš sve vreme vozio bajs :mrgreen:

Rentirao bajs u Potosu i pitam čoveka da li ima neku turu za preporuku. Kaže možeš tu prema Teologosu, a ako ti dosadi asfalt imaš crvenom bojom označeno gde da skreneš na makadam, a posle put označen crveno belim trakicama okačenim po drveću. Naravno skrenem ja na tu stazu, prvo je krenulo normalno, neki zemljani put, ide se dosta uzbrdo ali može da se vozi. U jednom trenutku stižem do račvanja. Na levom putu stoje dva kamena, na jednom XX a na drugom X, crvenom bojom. Da li je crveno kao oznaka za stazu ili je X oznaka da se nikako ne ide tuda? Lomio sam se malo i rešim da ipak probam taj put. Ubrzo naletim na one trakice i pun poverenja krenem dalje. Kad sam se spustio dole niz brdo stignem do kraja puta. U nastavku samo neka ograda, tamo nema prolaza. Čujem kola 50m dalje, znači ni civilizacija nije daleko. Međutim vidim neke strelice koje pokazuju prema šumi i ubrzo i trakice po drveću. Šta je tu je, ima malo kroz šumu ali izdržaću, sigurno nije previše čim je označeno. Ulazim sve dublje i dublje u šumu, vidi se da tu godinama niko nije prošao. Šiblje, paprat, žbunje, gazim samo i razgrćem. Naravno tu već guram bajs nema ni govora o vožnji. Trakice se i dalje pojavljuju. Već počinjem da razmišljam ima li vukova na Tasosu kad nailazim na lobanju sa rogovima:

Slika

Jeza mi ide niz kičmu ali ubeđujem sebe da je ovca verovatno "umrla od starosti". Nastavljam dalje. Kad god pomislim da ne može dalje da se prođe, vidim trakicu. Ubrzo stižem i do rečice. Čovek mi je rekao da treba dva puta da pređem tu rečicu. Prvi put je bilo preko mostića ali sad sam u divljini. Da li da je pregazim? Deluje izvodljivo, ali deluje i verovatno da bi se prosuo sve sa bajsem.

Slika

Srećom vidim trakicu sa moje strane rečice i preko malo močvarnog terena produžavam dalje. U međuvremenu prelazim i neki usek gde nije bilo dovoljno širine ni za guranje bajsa već sam morao da ga nosim na leđima. Gazim i dalje kroz šiblje i kamenjar i samo zveram da ne iskoči neka zmija. I tako punih 45min. Najgori deo nisam ni slikao jer je tu već bila više frka nego zezanje. Kad sam konačno izašao iz šume vidim da sam stigao tamo gde sam i počeo offroad vožnju :kuku:

Kad sam se posle još malo dodatne asfaltne vožnje vratio tamo gde sam rentirao bajs i pokazao čoveku putanju iz Runkeepera, on se samo nasmejao mojoj muci i rekao da je tuda išla neka kros kantri trka (trčanje, ne bajsem) pre par godina i odatle potiču trakice.

Sve u svemu prava avantura. Pozdrav devojčicama koje voze bajs po keju :mrgreen:
Koja je poenta voznje tj. nosenja bicikla po apsolutnim bespoucima? Jel si se vise umorio od voznje bajsa ili od izigravanja Ber Grilsa? Gde vozis bajs kada si u Beogradu?

Sent from my Tesla TTL7 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Blackshadow
Reactions:
Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS

Post od Blackshadow »

Jel ima na aliju dresova velikih brojeva, tipa 4-5xl?
Msm, znam da ima nego kako da znam da mi je dobra veličina?
I šta uzeti od ciklokompova, pojas HR obavezan?
Jel taj pojas može da se ,,upari'' sa nekim drugim gedžetom, ručnim satom npr.?
Kanis li pobijediti, ne smijes izgubiti!
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Dresova ima, premeris se okvirno (obim grudi, ramena itd) i krsteni selleri imaju tabele da okvirno nadjes gde si. Ja imam XL i 2XL dresove, a znas otprilike koliki sam, pa gledaj dalje.

Ciklokompovi sa HR su skupi nepotrebno, bolje daj pare na Bluetooth HR monitor pa ga uparuj sa telefonom, onda ce ti koristiti i za druge sportove sem biciklizma
Odgovori