Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Biciklizam

Post od Bax »

Uradjen je veliki posao sa cika Bajkerom. Tj. on je uglavnom radio, mi smo mu drzali bicikl, i drzali mu moral. HVALA!
Otvorene su sve tri glave, odmascene, ociscene, i ponovo sklopljene. Ono sto je dijagnoza je da su konusi na prednjem tocku potroseni, te cu nabaviti novu osovinu za prednji tocak, neku malo jaceg kvaliteta. Za ostale osovine nema vecih zamerki, tj procena je da moze da se tera jos ihaha.

Mast je bila solidna u njima, ali ipak ne kao nova, i dobro je da je izbacena napolje, bilo je delova koji su kao glina....

Opran je stari francuski lanac od Kuzmanovica, u nekoliko flasa benzina, premeren, i ispostavilo se da je u fabrickim merama, zatim je na njega montiran Powerlink karika, za skidanje bez alata, i isti je namontiran na bajs (skracen na adekvatnu duzinu). Stari lanac je vec bio malo istegnut, a i cvrkutao je, tako da je sklonjen u skladiste.

Plan je da se nabavi prednja osovina, kao i da se vozi bajs koju 100km, kako bi eventualno uz zamenu prednje osovine, resili jos koji problem ukoliko iskrsne na ovome sto je sada radjeno.
Malo je bilo problema da se izvuce luft iz srednje glave, ali je i on na kraju popustio, pod vestim Bajkerovim rukama :)
Sve u svemu raketa :)

Malo slika:
radapciger skida kurblu
Slika

zanimljivi kljucevi
Slika

srednja glava stara mast
Slika

osovina srednje glave:
Slika

solje srednje glave:
Slika

Vraca se osovina:
Slika

Otvorena zadnja glava:
Slika

zadnja glava kod zupcanika
Slika
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Svaka čast. Sreća pa imaš bajkera blizu.
Bajker na sledeće okupljenje dođi pikapom i ponesi sav alat :kezo:
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

@kuzmanovic

Pa skapirao si valjda da je bio zajeb u pitanju, nije bio plan da rekreativna vožnja bajsa predje u survival mode posle pogrešnog skretanja. Po BG skoro nikad ni ne silazim sa asfalta, tako da ovo uopšte nije bilo u mom fazonu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Razume li se neko u vile? :)

Prilično je teško naći krutu vilu 28".
Ili su neke čeličare od 500-1000 dinara, ili neki karboni od 15000.

Našao sam ovo:
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-ogl ... bIMqvmqpBc

Jel valja to čemu, malo mi je jača cena, košta dosta više nego prosečna ganc nova amortizovana viljuška.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Zasto insistiras na fiksnoj viljusci, jos po ceni lockout viljuske, ne kontam?
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Ne pratim previse viljiske pa ne znam cene, ali mi 70 evra zvuci mnogo.

Inace, pitaj ga kolika je duzina vrata viljuske i vidi da li ti odgovara.

Sent from my Alcatel One Touch Idol using Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa na ovom biciklu mi amortizer ne znači praktično ništa. Nikad ga ne vozim po takvom terenu, da mi on nešto znači. Skoro pa uvek je to asfalt.

Tim pre što sam se naložio da sledeće godine pazarim mtb neki, tako da ovaj mogu kompletno da namestim za asfalt, nazad je 32mm guma, stavim i napred tako, plus kruta viljuška.

Da li te viljuške sa lock zaista zaključaju da nema lufta nimalo?
Da li tada nešto trpi na sistemu, neka plastika koja ili nešto slično. Pitam jer bi se daleko češće tako vozio nego sa otključanom viljuškom, pa da ne dođem u situaciju da pohabam amortizer koji nisam ni koristio ... :)

Ove su mi dobile lufta, pisao sam o tome već. Brzo se to meni nekako rasklima, šta ja znam. A ne daje mi se silo para za rockshock i slično, na ovom biciklu. Na mtb to već ima smisla, jer ne planiram da ga preterano vozim po asfaltu.

Pajo, koja je širina felni/guma na tvom biciklu? Da li i dalje imaš na njemu V-brake?
Meni malo velike kočnice deluju sad spram zadnje felne, koja je uža nego tvornička.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Gume su 28mm a za obruče ne znam. Imam V i ve radi ok.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

I meni radi OK, ali onako na oko deluje kao da je velik. Komotno mogu oni sa drumaša, kaliperi ili kako se zovu. Stisnute su čeljusti, pa se ona guma sa sajle malo nabije, kada se zakoči, tesno joj je kada je stisnuta kočnica do kraja. To sam hteo da kažem :)

Meni je 24mm spolja širina felne, a gume 32mm.
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

nikaragva napisao:Da li te viljuške sa lock zaista zaključaju da nema lufta nimalo?
Kod mene ima mali luft tj. viljuska ulazi unutra, to je svega par mm koji se ne oseca u voznji ali se oseti kad se drzi kocnica i pritiska volan. Ne znam da li tako treba ili mi je neispravan amortizer, zna li neko?

Nikaragva jel mozes da slikas tvoj bajs? Zanima ne kako izgleda sa 32 gumom posto ja imam 40.

Sent from my Alcatel One Touch Idol using Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa izgleda kao da mi neka žica viri iz guzičetine :kezo: :kezo:
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

nikaragva napisao:Razume li se neko u vile? :)

Prilično je teško naći krutu vilu 28".
Ili su neke čeličare od 500-1000 dinara, ili neki karboni od 15000.

Našao sam ovo:
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-ogl ... bIMqvmqpBc

Jel valja to čemu, malo mi je jača cena, košta dosta više nego prosečna ganc nova amortizovana viljuška.

Za uslove u Srbiji to je malo jaca cena, ali ce viljuska biti prodata jer ih bas nesto nema na trzistu a postoje ljudi koji zele krutu viljusku. Kao sto kazes, na jednoj strani su preteske celicane (od nekvalitetnih cevi) a na drugoj preskupe karbonke. Cena nije bez razloga ovakva, jer je ova viljuska bolja od mnogih amorta na jeftinim biciklima.

Nema rezona kupovati amort koji ce sve vreme biti zakljucan.

Kada se zakljuca, onemogucava mu se hod gore-dole, ali on nema krutu vezu stap/ulozak, niti stap/kruna viljuske tako da takva viljuska uvek "radi". Zato Kenjci i imaju resenje krute viljuske sa amortom u vratu (sve sa ne znam koliko redova iglicastih lezajeva).

Uglavnom, za tvoju ideju voznje, ovo je odlicno resenje samo kada bi prodavac malo korigovao cenu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Hm, koliko da ponudim, a da ne budem bezobrazan? :)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Punudicu ja 5000 din, ako odbije ti uleti kao spasilac sa 50 evra.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Upravo toliko bi bio maksimum. Vredi ta viljuska, ali sa ciframa kod nas tesko ce mu proci trazena cena.
Odgovori