Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od ljubitelj »

Ima li tu istine ili lupetaju?
Istina, mada ne verujem da je samo 2 skidanja gume dovoljno da se "istegnu". Možda su ove suepr niskoprofilne manje tolerantne.
Koliko se sećam ranije sa gumama profila 70 ili 65 bilo je neko preporuka proizvodjača da se do 5 puta mogu skidati i stavljati na točkove a preko toga izbegavati.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Sve je rizik, xaxa.
Taj sa X6 se lepo nada da ce iste gume voziti 3 sezone. :) Jedino ako prelazi 5000km po sezoni.
22jke Conti za X5, X6 su ~1550e zimske. Za onih 400+€ mogao je skidati 10x i balansirati. A svakako bi trebao proveriti balans pred svako stavljanje, nije to 13ica 15ica felna, da se ne debalansira lako i da je auto sto se ponekad vozi preko 80.
Situacije iz prakse su bas razlicite i jako cesto se desi da su felne krive, gume deformisane, sto se tek vidi na balans masini. E sad ko kako hoce, njegov auto.
Dva seta jesu usteda ako sam menjas tockove i iskljucivo tad. I da ne vozis puno, da ne pogodis rupe, da vozis dovoljno male gume i tako. A vuci dva seta kod vulkanizera da ti menja gume je prvo fizicki posao ozbiljan, drugo nemas ustedu, trece i mi gubimo vreme i maltretiramo se. Svake godine pojacavam cenu zamene tockova, jer za 20min sam npr mogu zameniti 4 gume i izbalansirati, a sa dva seta felni, prstenovima na njima, duvanjem, rasporedjivanjem, pakovanjen izgubim 15min. Jos ako hoce balans, bukvalno mi je lakse da zamenim 4 gume i izbalansiram.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

dag81 napisao:Sve je rizik, xaxa.
Taj sa X6 se lepo nada da ce iste gume voziti 3 sezone. :) Jedino ako prelazi 5000km po sezoni.
Da, to mi je isto palo na pamet da na takvom autu gume retko izdrže duže od dve sezone, tim pre što on prelazi oko 25.000 godišnje a vozi taj auto nenormalno brzo. :) Ali valjda mu je ovako lakše kad su već tako rekli da da ne razmišlja dalje, plus bezbednost mu je stvarno na prvom mestu pošto mu novac nije nikakav problem.

Sent from my iPhone using Tapatalk
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

dag81 napisao: 25 Dec 2022, 13:22 Sve je rizik, xaxa.
22jke Conti za X5, X6 su ~1550e zimske. Za onih 400+€ mogao je skidati 10x i balansirati. A svakako bi trebao proveriti balans pred svako stavljanje, nije to 13ica 15ica felna, da se ne debalansira lako i da je auto sto se ponekad vozi preko 80.
Situacije iz prakse su bas razlicite i jako cesto se desi da su felne krive, gume deformisane, sto se tek vidi na balans masini. E sad ko kako hoce, njegov auto.
Dva seta jesu usteda ako sam menjas tockove i iskljucivo tad. I da ne vozis puno, da ne pogodis rupe, da vozis dovoljno male gume i tako. A vuci dva seta kod vulkanizera da ti menja gume je prvo fizicki posao ozbiljan, drugo nemas ustedu, trece i mi gubimo vreme i maltretiramo se. Svake godine pojacavam cenu zamene tockova, jer za 20min sam npr mogu zameniti 4 gume i izbalansirati, a sa dva seta felni, prstenovima na njima, duvanjem, rasporedjivanjem, pakovanjen izgubim 15min. Jos ako hoce balans, bukvalno mi je lakse da zamenim 4 gume i izbalansiram.

Kod nas je zamena 18 ica 15€, centriranje i montaza cca 60-70€, plus ne unistavam letnje felge i gume sa skidanjem in ponovnim montiranjem...sad kazi da nema ustede i para a i vremena, jer to sve zamene za mnogo manje vremena nego traje montaza i centriranje.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Forum je u Srb, ne znam kakve veze imaju cene u Slo.
Drugo " centrirati" predpostavljam da mislis na balans koliko je na onih 15e za 4 tocka?

Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Ako ćeš stalno nositi kompletne točkove kod vulkanizera... i nije neki pos'o. Jeste jeftinije i brže, ali treba imati dupli set felni, što nije mala stavka. Svakako je najbolje rešenje imati dva seta i sam ih čuvati i menjati, ako postoje uslovi. Naravno, to samo manjina u urbanim sredinama može i želi.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ja i mogu i želim, i na službenom čak gde nemam plaćanja iz svog džepa. Stres mi je svaki put jbg, nema potrebe za tim. Pritom svaki put neko ludilo u danima pred vreme za zamenu zimske-letnje / letnje zimske. Svi nervozni, čeka se koliko hoćeš, većina vulkanizera u to doba ne vodi računa da li će mi spustiti alu felnu čelom na beton itd. (čast izuzecima). Ovako bukvalno sam za 20 min. izmenjam sve točkove, posle operem, obeležim, uskladištim. Naravno svestam sam da nemaju svi uslova za to, a i većina koja ima neće da se maje jer ih zabole za felne. :)

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Sad razmišljam, ima da kupim onu žaba dizalicu i sam da krenem da menjam. Za dva auta po 2 seta felni moram da odvojim pola radnog dana i solidno da se iscimam i još da platim 1600 din.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Naravno ako vec imas dva seta, sarafaj sam, za resto para idi na pivo i rucak

Branko59
Reactions:
Pridružio se: 13 Maj 2021, 09:40

Post od Branko59 »

Na Puntiši imam zimske gume 12 meseci bez prekida, godinama. Prelazim oko 10.000 km godišnje što po gradu što na otvorenom, na auto-putu. Gume na zadnjim točkovima su stare 6 godina (Goodrich), imaju još upotrebljive šare, ali ću da ih menjam sa prednjim zimskim koje vozim tri godine (Semperit), a ovih dana kupujem dve nove zimske da stavim napred i tako narednih dve-tri godine vozim opet 12 meseci, a onda ću opet menjati samo dve prednje(zimske) i tako u krug. Vozač sam 40 godina i nikada nisam izazvao nikakakv udes, barem ne svojom krivicom, niti ugrozio sebe ni svoju porodicu niti druge učesnike u saobraćaju. Učio me je da vozim otac koji bio profesinalni vozač sa svim katergorijama osim A. U auto-školi sam dobio dozvolu, ali oni me nisu naučili vožnji, tamo sam samo po zakonu morao da prođem obuku. Volim oštru vožnju, ali ne i bezglavu. Auto sa zimskim gumama mi nije nikada prokliznulo na 35 stepeni, niti sam uletao punom brzinom u blato ili baru i naglo kočio ili takve slične gluposti radio. Na auto-putu vozim do 120-130 km/h i da imam i bolji auto ne bih brže vozio, tamo gde sam krenuo stići ću desetak minuta kasnije.
Gledam testove na SAT-u i smejem se. Testiranje guma na automobilu koji naglo koči pri brzini od 100km/h po vlažnom, a još bolje, po blatnjavom kolovizu :glavomuzid: .Pa koji ludak može da vozi velikom brzinom po klizavom putu ili još gore, blatnjavom, i da naglo koči. E, te stvari se ne uče auto-školama, da gledaš daleko ispred sebe, da predviđaš situaciju te shodno tome reaguješ na vreme. Možeš imati najbolje gume i auto sa sigurnosnim padobranom kao borbeni avion, ali ako nemaš mozga u glavi i osećaja za vožnju džabe ti sve to. Praznoglavci ne osećaju kretanje, nemaju elementarno tehničko obrazovanje da bi shvatili da nijedna ma kako perfektno urađena mašina ne može zameniti ljudski mozak. Čak, takvi testovi kako su u SAT-u dobronamerno urađeni mogu imati kontraefekt jer nekim tupavcima će dati lažnu sigurnost da mogu da voze koliko im volja jer imaju 100% ispravne mašine. Ma ko je poginuo zato što mu gume nemaju šare 4-6 mm ako je vozio u skladu sa vremenskim uslovima? Kad čovek oseća kretanje, dobro sagledava prostor oko sebe, poznaje svoj automobil i sve njegove nedostatke voziće shodno tim elementima neće imati nikakvih problema. Ljudi, dozovite se pameti, ako nemate osećaj za vožnju jednostavno nemojte da vozite. Nisu vam zimske gume u letnjem periodu krive što ste se zakucali u nekog ili sleteli s puta u krivini već nedostatak nečeg drugog, a to je već tema za psihologiju.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Uh...odakle krenuti...

Sent from my SM-F936B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Haha, fenomenalno. Ja ti samo želim, i ostalima oko tebe, da ne dođeš nikada u nepredviđenu situaciju. Vidim da si verovanja da to za tebe ne postoji. Nema ovde leka.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Čovek ima 40 godina vozačkog staža i ništa nije naučio.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Branko59 napisao:Na Puntiši imam zimske gume 12 meseci bez prekida, godinama. Prelazim oko 10.000 km godišnje što po gradu što na otvorenom, na auto-putu. Gume na zadnjim točkovima su stare 6 godina (Goodrich), imaju još upotrebljive šare, ali ću da ih menjam sa prednjim zimskim koje vozim tri godine (Semperit), a ovih dana kupujem dve nove zimske da stavim napred i tako narednih dve-tri godine vozim opet 12 meseci, a onda ću opet menjati samo dve prednje(zimske) i tako u krug. Vozač sam 40 godina i nikada nisam izazvao nikakakv udes, barem ne svojom krivicom, niti ugrozio sebe ni svoju porodicu niti druge učesnike u saobraćaju. Učio me je da vozim otac koji bio profesinalni vozač sa svim katergorijama osim A. U auto-školi sam dobio dozvolu, ali oni me nisu naučili vožnji, tamo sam samo po zakonu morao da prođem obuku. Volim oštru vožnju, ali ne i bezglavu. Auto sa zimskim gumama mi nije nikada prokliznulo na 35 stepeni, niti sam uletao punom brzinom u blato ili baru i naglo kočio ili takve slične gluposti radio. Na auto-putu vozim do 120-130 km/h i da imam i bolji auto ne bih brže vozio, tamo gde sam krenuo stići ću desetak minuta kasnije.
Gledam testove na SAT-u i smejem se. Testiranje guma na automobilu koji naglo koči pri brzini od 100km/h po vlažnom, a još bolje, po blatnjavom kolovizu :glavomuzid: .Pa koji ludak može da vozi velikom brzinom po klizavom putu ili još gore, blatnjavom, i da naglo koči. E, te stvari se ne uče auto-školama, da gledaš daleko ispred sebe, da predviđaš situaciju te shodno tome reaguješ na vreme. Možeš imati najbolje gume i auto sa sigurnosnim padobranom kao borbeni avion, ali ako nemaš mozga u glavi i osećaja za vožnju džabe ti sve to. Praznoglavci ne osećaju kretanje, nemaju elementarno tehničko obrazovanje da bi shvatili da nijedna ma kako perfektno urađena mašina ne može zameniti ljudski mozak. Čak, takvi testovi kako su u SAT-u dobronamerno urađeni mogu imati kontraefekt jer nekim tupavcima će dati lažnu sigurnost da mogu da voze koliko im volja jer imaju 100% ispravne mašine. Ma ko je poginuo zato što mu gume nemaju šare 4-6 mm ako je vozio u skladu sa vremenskim uslovima? Kad čovek oseća kretanje, dobro sagledava prostor oko sebe, poznaje svoj automobil i sve njegove nedostatke voziće shodno tim elementima neće imati nikakvih problema. Ljudi, dozovite se pameti, ako nemate osećaj za vožnju jednostavno nemojte da vozite. Nisu vam zimske gume u letnjem periodu krive što ste se zakucali u nekog ili sleteli s puta u krivini već nedostatak nečeg drugog, a to je već tema za psihologiju.
Slažem se u potpunosti.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Za sada 3:2, vodimo...

I ja se slažem sa Brankom, u pravu je.