Biciklizam
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Re: Biciklizam
Pajo, pozicija 1 + rukavice, povremeno menjas poziciju ruku drzeci i rogove pa menjas naizmenicno cisto da ti ne trnu ruke.

Meni sake utrnu za vreme duze voznje, pa i ja trazim neki dobar polozaj. Ili je to mozda karpalni tunel ... 

- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Cim trnu ruke to je znak da je u sakama slabija cirkulacija + tezina na kojoj se olanjas rukama pa treba menjati polozaj ruku na volanu.

Danas mi šake nisu trnule, samo me je žuljalo grip u korenu leve šake. Ugl to će rešiti rukavice tako da sam ja ok.
@ Nikaragva
Tvoje šake ipak trpe veće opterećenje zbog tvoje mase pa je možda i to uzrok. Po onome što sam ja čitao trnjenje je znak da položaj nije kako treba. Retko je fiziološki problem. Probaj da malo koriguješ položaj sedenja. Ako ti je lula štelujuća, a čini mi se da jeste, podigni je malo (promeni ugao). Time ćeš malo uspravnije sedeti pa će veća masa biti oslonjena tamo gde te žulja, a ne na šake. To bi moglo da pomogne.
Druga opcija je ovo što ti Bajker sugeriše da češće menjaš hvat i tako razrađuješ cirkulaciju. i rasterećuješ ruke.
@ Nikaragva
Tvoje šake ipak trpe veće opterećenje zbog tvoje mase pa je možda i to uzrok. Po onome što sam ja čitao trnjenje je znak da položaj nije kako treba. Retko je fiziološki problem. Probaj da malo koriguješ položaj sedenja. Ako ti je lula štelujuća, a čini mi se da jeste, podigni je malo (promeni ugao). Time ćeš malo uspravnije sedeti pa će veća masa biti oslonjena tamo gde te žulja, a ne na šake. To bi moglo da pomogne.
Druga opcija je ovo što ti Bajker sugeriše da češće menjaš hvat i tako razrađuješ cirkulaciju. i rasterećuješ ruke.
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Kako me nerviraju likovi koji divljaju s biciklom po trotoaru...idi na kolovoz pa divljaj, kad si baja... 

paja napisao:vratio se zadivljujuće lako uzbrdo od Brankovog mosta do Cvetka

Izvinjavam se ostalima, ali posto znam da Paja ume da se nasali i da se nece naljutiti - Da li ti mene za*ebavas sa ovakvom izjavom?!

Crni Pajo pa sta je tu uzbrdo? Neki deciji nagib koji se ne oseca. I to se nagim vizuelno primeti tek od Vukovog spomenika ka Cvetku. Al inace je i to p* dim.
Vidi se da od Beograda pa severnije ljudi svasta nazivaju uzbrdicom.

- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Pazi, zavisi i koliko je voženo pre toga i od još drugih faktora... Meni se recimo ponekad dešava da kada se vraćam sa Avale ukriziram na relativno blagoj, ali dugačkoj uzbrdici koja počinje od početka Jajinaca i ide do semafora na Banjici sa tramvajskim šinama...u kolima se ta uzbrdica ni ne oseća.
Stjepo, pazi vamo.
Uzbrdo je bre ko uspon na Kop.
Sad ozbiljno, možda i nije neki uspon ali je konstantan i za mene dugačak, a mene uvek sačeka na kraju vožnje posle 30-ak km. Prvo je uzbrdo od početka Brankovog mosta do Terazija, posle ide dosta ravno, pa od Vuka do kuće samo uzbrdo. Dodaj tome okolnost da godinama nisam vozio bicikl ozbiljno i da sam i kad sam vozio vozio neko čelično čudo od 20 kg i eto razloga što mi je ova deonica bila zlo i naopako. I da ne zaboravim da mi je kondicija ostala u osnovnoj školi., a sad je tražim u svakoj pakli Davidofa koju otvorim.
Dakle ja sam navedeni uspon na Kop prešao dva puta u dva dana sa tendencijom da to uradim i sutra tako da sam vrlo zadovoljan samim sobom jer sam za zadnjih desetak dana prešao preko 200km i dalje stojim na nogama (malo imam frku sa stepenicama, al ne može baš sve da valja).
Jasno?

Uzbrdo je bre ko uspon na Kop.

Sad ozbiljno, možda i nije neki uspon ali je konstantan i za mene dugačak, a mene uvek sačeka na kraju vožnje posle 30-ak km. Prvo je uzbrdo od početka Brankovog mosta do Terazija, posle ide dosta ravno, pa od Vuka do kuće samo uzbrdo. Dodaj tome okolnost da godinama nisam vozio bicikl ozbiljno i da sam i kad sam vozio vozio neko čelično čudo od 20 kg i eto razloga što mi je ova deonica bila zlo i naopako. I da ne zaboravim da mi je kondicija ostala u osnovnoj školi., a sad je tražim u svakoj pakli Davidofa koju otvorim.
Dakle ja sam navedeni uspon na Kop prešao dva puta u dva dana sa tendencijom da to uradim i sutra tako da sam vrlo zadovoljan samim sobom jer sam za zadnjih desetak dana prešao preko 200km i dalje stojim na nogama (malo imam frku sa stepenicama, al ne može baš sve da valja).
Jasno?

Naravno Starce da si u pravu, zato sam i rekao da znam da se Paja nece naljutiti. Ali "uzbrdica" je smesna, a on je predstavi kao da je na nju naisao nakon predjenih 50km po brdima pa se umorio. Sta bi da nakon odvozenog kruga do Karaburme mora da se vrati na Vidikovac.
A i to je nista posebno, nego zavisi od fizickog stanja.
Nikad nisam bio nesto mnogo u biciklizmu kao sportu, ali po okolnim brdima Uzica sam se kao klinac navozao. Koliko se kad i dokle imalo snage ici. Tako da je meni smesno kad napise "uzbrdica od Brankovog do Cvetka".
Aj kad vec pisem... U jednom trenutku sam, na onom tamo forumu, imao trip da sam svoj "staz" na bicikli proveo kao baba jer mnogi su pisali kako u cugu predju 40, 50... slagacu sad ali neki su pisali i blizu 100km, a da se ne bave biciklizmom aktivno nego nesto kao ja rekreativno u slobodno vreme. A meni dooobra voznja bila kad naguram oko 25km.
I onda kasnije povezem da osobe koje pisu te postove zive sa one strane Save.
Eto letos sam napravio ~26km gde sam na pola puta imao pauzi i nije mi bilo bas sve jedno. Nepoznat put, visinska razlika od polazne do zacrtane tacke oko 250m.n.v., sam krenuo, samo jedan bidon sa vodom... I kad sam stigao u predvidjeno selo i ugledao bunar...
Pa prezrelu dzenariku u blizini... I na kraju opustajucih 13km povratka spust. Za nekoga u kondiciji ovo je nista, ali meni definitivno najzahtevnija marsuta ove godine.
@Paja

Nikad nisam bio nesto mnogo u biciklizmu kao sportu, ali po okolnim brdima Uzica sam se kao klinac navozao. Koliko se kad i dokle imalo snage ici. Tako da je meni smesno kad napise "uzbrdica od Brankovog do Cvetka".

Aj kad vec pisem... U jednom trenutku sam, na onom tamo forumu, imao trip da sam svoj "staz" na bicikli proveo kao baba jer mnogi su pisali kako u cugu predju 40, 50... slagacu sad ali neki su pisali i blizu 100km, a da se ne bave biciklizmom aktivno nego nesto kao ja rekreativno u slobodno vreme. A meni dooobra voznja bila kad naguram oko 25km.
I onda kasnije povezem da osobe koje pisu te postove zive sa one strane Save.

Eto letos sam napravio ~26km gde sam na pola puta imao pauzi i nije mi bilo bas sve jedno. Nepoznat put, visinska razlika od polazne do zacrtane tacke oko 250m.n.v., sam krenuo, samo jedan bidon sa vodom... I kad sam stigao u predvidjeno selo i ugledao bunar...

@Paja

- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Stjepo, teško je porediti različite rute jer tu ima više faktora. Da zanemarimo trenutnu formu i motivaciju, nekad se lakše, uz pametnu upotrebu prenosa, izboriti sa uzbrdicom nego sa vetrom u sred ravnice. Spuštaš se niz nadvožnjak ili most i, ako ne vrtiš pedale, vetar te uspori na 5 km/h. Isti vetar te na ravnom bukvalno zaustavi. To u ravnici, naročito u Banatu, nije tako retko. Nekad odem preko Venca do tornja ili na drugu stranu do ptt-a i vratim se u grad i to mi lakše padne nego nekad krug po okolnim selima severno od grada gde je potpuna ravnica. Slična je kilometraža, oko 35-40 km. Sve zavisi.
Taman sam pomislio da sam jedini koji tako misli.Stjepa napisao: Vidi se da od Beograda pa severnije ljudi svasta nazivaju uzbrdicom.

Имам једно потпитање...
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ne vidi se baš lepo na ovoj slici, ali beograđani će znati uzbrdicu od Tošinog bunara na Bežanijsku kosu, pored škole.

Nimalo naivna uzbrdica, koju nekad nisam mogao savladati ni sa najlakšim prenosom. Međutim, kad čovek malo uđe u formu, penje se uzbrdo i posle 50km vožnje, uz odgovarajući prenos naravno.
Znajući da sam to savladavao bez ikakvih problema ranije, početkom ove godine, kad je krenulo lepo vreme, krenemo Bob Rock i ja iz Batajnice, putem prema Dunavu. Tuda sam uvek išao kolima i znam da nije baš sve ravno, ali pomislio sam, nije to ništa za mene.
Prevario sam se. Ispao iz forme, kondicija nikakva, pa je i najmanji uspon za mene predstavljao muku. Zato potpuno razumem Paju kad savladavanje tog uspona o kome se priča doživljava kao veliki uspeh.
Bitno je da se pedale okreću i da se svakim danom ide napred.

Nimalo naivna uzbrdica, koju nekad nisam mogao savladati ni sa najlakšim prenosom. Međutim, kad čovek malo uđe u formu, penje se uzbrdo i posle 50km vožnje, uz odgovarajući prenos naravno.
Znajući da sam to savladavao bez ikakvih problema ranije, početkom ove godine, kad je krenulo lepo vreme, krenemo Bob Rock i ja iz Batajnice, putem prema Dunavu. Tuda sam uvek išao kolima i znam da nije baš sve ravno, ali pomislio sam, nije to ništa za mene.
Prevario sam se. Ispao iz forme, kondicija nikakva, pa je i najmanji uspon za mene predstavljao muku. Zato potpuno razumem Paju kad savladavanje tog uspona o kome se priča doživljava kao veliki uspeh.
Bitno je da se pedale okreću i da se svakim danom ide napred.

Posetite www.garaza.rs !
Poceo sam i ja da se bavim malo biciklizmom sad kad mi je kraj sezone, isao sam pre par dana na planinu Cer koja je blizu Sapca (cini mi se 670 metara nadmorske visine ima), danas sam isao do Mitrovice i tako... Obe ture su bile oko 80km, ovu prvu sam zbog dosta neravnog puta presao za nesto preko 3 sata, a danasnju po ravnici za nesto preko 2 sata.
Kada sam se penjao na Cer, desavalo se i da u odredjenim momentima idem brzinom pesaka jer pravi uspon pocinje na poslednjih 10-ak km i penje se nekih 500m nadmorske visine ukupno. S obzirom da nisam vozio bajs ozbiljno 3 godine pre toga, bilo je tesko, ali s obzirom da sam u dobrom treningu izdrzao sam.
Vec danas kad sam isao s drustvom tih 75-80km po ravnom bilo je mnogo lakse, a isli smo do 40km/h, recimo da je prosek bio 33-34km/h.
S obzirom da je moja takmicarska oprema cela od karbona, naravno morao sam i karbonski bajs da uzmem
Uzeo sam ovaj:

Bajs je naravno odlican, s njim nisam imao priliku da se penjem na tu planinu jer sam ga uzeo juce, ali videcu ove nedelje da odem ponovo jer me bas interesuje koliko cu ustedeti... Imao sam inace i ranije trkacki bicikl tako da verovatno nece biti nesto spektakularno ali brzi je svakako, tu nema dileme
P.S. slika nije moja, nasao sam je na netu jer nisam jos slikao svoj bicikl, cisto da ne krene neko da me proziva da stavljam slike s neta i izmisljam nesto. Nemam zaista razloga da izmisljam koji bajs vozim ali cu svakako okaciti sliku pored auta kada ga slikam da ne bude jeste-nije
Kada sam se penjao na Cer, desavalo se i da u odredjenim momentima idem brzinom pesaka jer pravi uspon pocinje na poslednjih 10-ak km i penje se nekih 500m nadmorske visine ukupno. S obzirom da nisam vozio bajs ozbiljno 3 godine pre toga, bilo je tesko, ali s obzirom da sam u dobrom treningu izdrzao sam.
Vec danas kad sam isao s drustvom tih 75-80km po ravnom bilo je mnogo lakse, a isli smo do 40km/h, recimo da je prosek bio 33-34km/h.
S obzirom da je moja takmicarska oprema cela od karbona, naravno morao sam i karbonski bajs da uzmem

Uzeo sam ovaj:

Bajs je naravno odlican, s njim nisam imao priliku da se penjem na tu planinu jer sam ga uzeo juce, ali videcu ove nedelje da odem ponovo jer me bas interesuje koliko cu ustedeti... Imao sam inace i ranije trkacki bicikl tako da verovatno nece biti nesto spektakularno ali brzi je svakako, tu nema dileme

P.S. slika nije moja, nasao sam je na netu jer nisam jos slikao svoj bicikl, cisto da ne krene neko da me proziva da stavljam slike s neta i izmisljam nesto. Nemam zaista razloga da izmisljam koji bajs vozim ali cu svakako okaciti sliku pored auta kada ga slikam da ne bude jeste-nije

- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Sto se tice uzbrdica, ja uvek imam jednu kada idem na voznju. I to mogu da biram koju cu: ulica Prilaz(ex Jakuba Kuburovica u Zemunu), onda ona iz Tosinog bunara kod Killera, kraca ali sa jezivim nagibom i poslednja, kod 11. Aprila. Svaka ima prednosti i mane ali gledam da ih kombinujem i trudim se da ih sto brze odvozam kada se vracam kuci posle voznje. Inace voznje su mi uvek preko 30 km, danas je bila 50 km sa prosecnom brzinom 28 km/h.
Aco odlican bajk, verujem da ide kao besan.
Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
Aco odlican bajk, verujem da ide kao besan.

Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
@Slobo
Bas tako, vetar toliko zna da ti potrosi snagu da je za neverovati. Ubedljivo najgore iskustvo sam imao jednom na bentu kada mi je vetar duvao u lice, usrao sam se dok sam ispedalio. Kontao sam kad krenem nazad ima da letim, medjutim, samo je malo manje duvalo, ali i dalje u mene. Tako da ne znam jel me neko zajebavao, ili je vetar promenio smer
Altitude
83 m / 441 m
Elevation
746 m ↑ / 727 m ↓
Jel moze neko da prevede to. Da li to znaci da sam imao 746m uspona i 727m nizbrdice, ne po duzini puta, nego po nadmorskoj visini. Odnosno kada se saberu svi usponi, odnosno savladane visinske razlike?
To je jedna uobicajena ruta po fruskoj gori, koja mi ne predstavlja nikakav problem, spram kosave
Jedino ako me usere, pa na usponu duva vetar u mene
sto je retko, jer je suma okolo.
Bas tako, vetar toliko zna da ti potrosi snagu da je za neverovati. Ubedljivo najgore iskustvo sam imao jednom na bentu kada mi je vetar duvao u lice, usrao sam se dok sam ispedalio. Kontao sam kad krenem nazad ima da letim, medjutim, samo je malo manje duvalo, ali i dalje u mene. Tako da ne znam jel me neko zajebavao, ili je vetar promenio smer

Altitude
83 m / 441 m
Elevation
746 m ↑ / 727 m ↓
Jel moze neko da prevede to. Da li to znaci da sam imao 746m uspona i 727m nizbrdice, ne po duzini puta, nego po nadmorskoj visini. Odnosno kada se saberu svi usponi, odnosno savladane visinske razlike?
To je jedna uobicajena ruta po fruskoj gori, koja mi ne predstavlja nikakav problem, spram kosave