Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od pedja »

maniaxxx napisao:
Voziti treba do 0 mm, tad postane slick i gura jos sezonu dve.
Izostavio si bitan detalj.
Kada se istroše do kraja, onda se izvrnu, kao čarapa, montiraju se tako i drže bar još dve sezone.

To vulkanizerska/gumarska mafija neće da otkrije.

TapaT

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

maniaxxx napisao:
raks88 napisao: 19 Sep 2023, 22:33
dag81 napisao:@jaksa, Matador.
Za Kleber verujte mi ne bi ga stavili nikada kada bi ga videli na balansu. Ne pricam o performansama.

@raks88, a sta mislis sto je tako? W442 nista bolja od Nexena, ova nova W330 po meni takodje nije preporuka, W320 je bio odlican. Tako da ti je jasno sto su zimske jeftinije, ako nije to je zato sto nisu u klasi premiuma kao letnji Evo modeli.
Mada ko je vozio i Evo letnje, pa stavio nesto jace, kaze da se bas prometi razlika. Ja licno Hankook sam bas slabo vozio, ali volim ga ima dobre cene u vecini dimemzija. Par puta sam ga hteo izeti za sebe, a onda opet dodam malo vise i uzmem top ponudu.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
A novi w462 tj rs3, kakva su iskustva? Za njega kazem da je dosta povoljan i da je mozda pogodak sobzirom na cenu, a i na testovima se bolje pokazao nego rs2 tj w320 za koji kazes da je odlican.

Za letnju slazem se, cenovno je blizu Premiuma, skoro kao Dunlop. Jedini razlog sto sam je ja kupio je sto sam jedva dohvatio do nje, nije imalo sanse do Contija da dobacim. Mada opet, ja verujem testovima, novi turing ventus 4 pokupi najbolje ocene...

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
Samo popravak, hankook je bolji od dunlopa, skoro sve je bolje od dunlopa. Ja volim da saram sa gumama pa sam svasta isprobao, dunlop nemam nikakvi zelju da stavim opet, a conti je top ako su letnje u pitanju, zimske vec onako. Doduse ja conti dobijem bas jeftino, pa nema smisla sta drugo ni kupovati.
Šta je top zimska?
Pitam za druga...

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Hankook nije ni prici Dunlopu, zimski. RS modeli pogotovu, a ovi icept evo3 pogotovu.
RS je serija ispod Evo serije. Nikada mi nista specijalno nije bila, sve zavisi od cene.
I'cept Evo serija, Evo2 stara w320 odlicna odlicna, Evo3 W330 dosta bucna, zvalava, ispod Evo 2 za voznju.
Testove gledam da znam na koji model ce se ljudi paliti iz sezone u sezonu, pa da spremim za lager.

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

dag81 napisao: 02 Okt 2023, 21:01 Hankook nije ni prici Dunlopu, zimski. RS modeli pogotovu, a ovi icept evo3 pogotovu.
RS je serija ispod Evo serije. Nikada mi nista specijalno nije bila, sve zavisi od cene.
I'cept Evo serija, Evo2 stara w320 odlicna odlicna, Evo3 W330 dosta bucna, zvalava, ispod Evo 2 za voznju.
Testove gledam da znam na koji model ce se ljudi paliti iz sezone u sezonu, pa da spremim za lager.

Ja gore zimske od dunlop i glasnije od hankook nisam imao :mrgreen: .

A letnje dunlop su tek lose, premekane, sport maxx model katastrofa po kisi, ko najgori kinez, meni ne odgovaraju nikako.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

carov2 napisao: 02 Okt 2023, 20:57
maniaxxx napisao:
raks88 napisao: 19 Sep 2023, 22:33
dag81 napisao:@jaksa, Matador.
Za Kleber verujte mi ne bi ga stavili nikada kada bi ga videli na balansu. Ne pricam o performansama.

@raks88, a sta mislis sto je tako? W442 nista bolja od Nexena, ova nova W330 po meni takodje nije preporuka, W320 je bio odlican. Tako da ti je jasno sto su zimske jeftinije, ako nije to je zato sto nisu u klasi premiuma kao letnji Evo modeli.
Mada ko je vozio i Evo letnje, pa stavio nesto jace, kaze da se bas prometi razlika. Ja licno Hankook sam bas slabo vozio, ali volim ga ima dobre cene u vecini dimemzija. Par puta sam ga hteo izeti za sebe, a onda opet dodam malo vise i uzmem top ponudu.

A novi w462 tj rs3, kakva su iskustva? Za njega kazem da je dosta povoljan i da je mozda pogodak sobzirom na cenu, a i na testovima se bolje pokazao nego rs2 tj w320 za koji kazes da je odlican.

Za letnju slazem se, cenovno je blizu Premiuma, skoro kao Dunlop. Jedini razlog sto sam je ja kupio je sto sam jedva dohvatio do nje, nije imalo sanse do Contija da dobacim. Mada opet, ja verujem testovima, novi turing ventus 4 pokupi najbolje ocene...

Samo popravak, hankook je bolji od dunlopa, skoro sve je bolje od dunlopa. Ja volim da saram sa gumama pa sam svasta isprobao, dunlop nemam nikakvi zelju da stavim opet, a conti je top ako su letnje u pitanju, zimske vec onako. Doduse ja conti dobijem bas jeftino, pa nema smisla sta drugo ni kupovati.
Šta je top zimska?
Pitam za druga...

Zavisi kako taj drug vozi i sta ocekuje od gume. Mozda najbolja zimska koju sam vozio je bila vredestein sta se tice snega i pirelli sta se tice lateralne stabilnosti.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

nidza napisao: 02 Okt 2023, 11:03 Bolje gume nazad je kontradiktorno sa rotacijom između osovina, koju proizvođači preporučuju. Važi bar za većinu kola, prednja vuča, 4x4 i neki RWD troše više prednje gume (ako su iste dimenzije na osovinama).

https://www.michelin.co.uk/auto/advice/ ... e-rotation
https://continentaltire.com/learn/how-t ... your-tires
https://www.goodyear.com/en_US/learn/ti ... ation.html
https://www.bridgestonetire.com/learn/m ... -rotation/
Michelin preporučuje nove (bolje) nazad:
You are recommended to fit the new tires (or the least worn) on the rear axle of your vehicle, whether it is a front or rear, 2 or 4 wheel drive.
https://thetiredigest.michelin.com/ever ... -two-tires
https://www.michelinman.com/auto/auto-t ... ire-brands

Contintal takođe, uz određenu ogradu (ako proizvođač automobila kaže drugačije):
Mixing different tread depths is generally permissible. The tire industry recommends fitting the new tires onto the rear axle. This will provide greater grip to the rear axle and mitigate any potential oversteer condition or loss of vehicle stability on slippery surfaces.
https://www.continental-tires.com/produ ... ing-tires/

Goodyear:
When tires are replaced in pairs, the new tires should always be installed on the rear axle, and the partially worn tires should be moved to the front.
https://www.goodyear.com/en_US/learn/ch ... tires.html
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

@maniaxxx

Nemoj citirati post iznad i pisati post za postom.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Neka slobodno radi ko šta želi. Nemojte samo voziti ćelave gume, leti zimske, a zimi letnje.

Ja praktikujem rotaciju i novije bih stavio na osovinu gde se više troše, da bih ih što pre uveo u rotaciju i učinio što sličnijim.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Dolazi danas zena sa Grande puntom, vulkaniziramo cep, guma Hankook zimska bas losa, mozda 4mm po sredini, 2mm krajevi. Ja kazem zeni 1000 tip top vulkanizacija i 750din balans i montata, da li je skuplje od gume. Kaze ona moram raditi nemam para za druge Razume ona tu sta je razumela, vrati se posle 45min. Kazem joj da su zadnje katastrofa, celave ivice a sredine ima nesto 2mm. Ona na to kako je imala dosta troskova, i nema da da 100e po gumi. Objasnim joj da ne mora kupovati najskuplje, bolje je i da stavi najjeftinije koje su 4900din allseason, nego da vozi ovako sa celavim gumama. Ona se tu iznenadi, u fazonu da sam znala da je toliko promenila bi prosle godine i tad su bile lose.
Elem, jako puno ljudi je neinformisano, ugrazavaju svoj i tudji zivot, zarad 2 rezervoara goriva koji sprasevza mesec dana.

#maniax, sta je to lose kod zimskog Dunlopa?

maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Slazem se da su i jeftine nove bolje od celavih / starih gume.

Dunlop, moja rana, moja bol, nikako da objasnim ni sam sebi kako su do sad bile jedine gume sa kojima sam vise stajao u snegu nego se vozio, trakcija je bila 0, cak i tigar je bio tu bolji ( ali su bile daleko gore kod svega ostalog inace ). Ws3 ili kako je vec bio model, tad vrlo popularan, najbolja guma ever i slicno, ja sam se razocarao, slicno ko fulda km3, koja je uz to i tresla.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Winter Sport 3D?
Vidi 100% sam siguran da nije bilo do gume. Licno sam sa njima isao i vozio, gazio po dobranom snegu a znam ih jos sto su prolazili gde su hteli. Inace sam je imao i vozio na 3 4 svoja auta.

raks88
Reactions:
Pridružio se: 10 Avg 2016, 15:06

Post od raks88 »

dag81 napisao:Hankook nije ni prici Dunlopu, zimski. RS modeli pogotovu, a ovi icept evo3 pogotovu.

Hoces da kazes da su testovi lazni?

Meni da neko pokloni Dunlop ili Hankook, uzeo bi Dunlop uvek, ne znam zasto. Jedini razlog zasto sam ja uzeo Hankook je taj sto je bio cenovno izmedju Save i Baruma i jedno 30e jeftinija od Dunlopa. Ali to je cena kod nas, pratim i forume u HR, tamo je Hankook cenovno odmah uz premium, 30e skuplji od recimo Nexena. Ogromne su razlike na trzistima....

Testovi, najvece pitanje je dal im verovati. Neke stvari se uvek uklapaju, recimo Brigestone godinama daleko ispred svih po mokrom, Conti los na snegu, Miselin dobar po snegu itd itd. Sa druge strane, novi GY je ocigledno podbacio u segmentima gde je i ranije bio los, a ocekivalo se da ce da pokida. Hankook se i dalje probija dobro na testovima, i letnje i zimske, i turing i preformance, takva im je i cena, malo ispod Danlopa. Hr forumi je dizu u nebesa.

Poslednja izmena od raks88 u 03 Okt 2023, 08:21, izmenjeno 2 puta ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 02 Okt 2023, 22:24 Nemojte samo voziti ćelave gume, leti zimske, a zimi letnje.
Nemojte takve gume pozadi a nove napred. To je još gora kombinacija jer uvek iznenadi otkačen zadnji kraj pri kočenju uz lažni osećaj na volanu kako je super trenje sa podlogom.

Kao što piše od strane proizvodjača guma greška je ostaviti loše/potrošene gume pozadi a nove staviti napred.
Nije stvar kako ko želi već jasnih zakona fizike a te zakone niko ne može prevariti.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Mogu se prevariti zakoni, samo treba voziti pametno i pažljivo.
Još ako teraš quattro, mogu sve 4 ćelave.

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

maniaxxx napisao:Ws3 ili kako je vec bio model, tad vrlo popularan, najbolja guma ever i slicno, ja sam se razocarao, slicno ko fulda km3, koja je uz to i tresla.
Zavisi mnogo od subjektivnosti mozga/ubeđenja, stila i veštine vozača, vozila...

Ja ću privesti kraju i drugi set zimske Fulde. Svašta smo preživeli, uzeo bih je i opet.

Hankook VP3 završavam prvi i poslednji letnji set. Iako jeste dobra guma, nije mi se pokazala kao best buy. Više verujem Fuldi.

Da li treba izbegavati Hankook VP3? Naravno da ne. Noviji modeli su možda i bolji.

TapaT

Odgovori