Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Servis - Razno

Post od nidza »

Halogena danas kao one okrugle sijalice sa fiće i prvih jugića u odnosu na neko očekivano osvetljavanje kolovoza. :D

Nisam video te sijalice, ali nađi neki test gde mere u žiži. Moje iskustvo sa OSRAM je da to nije daleko kad se izmeri u žiži od toga što su i naveli.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Sijlaice nemaju žižu, nemaju optička sočiva koja prelamaju svetlost. Niti se mere u žiži (farova) već ovako van fara, direktno osvetljavanje.

Pogledaj test koji sam okačio, tu je sve lepo navedeno, date i brojke izmerenih vrednosti.
Nije naučno merenje, nije ni nešto ulatra precizno ali jeste merenje koje više nego jasno pokazuje da nema ni govora o reklamiranom pojačanju svetla od strane LED.
A sam OSRAM u svom pdfu sa na svom sajtu je stavio fusnotu za to svoje reklamno DO 330% više svetla.

Nije poenta u jačini svetla jer se i halogena može podići na napon 15V (prodaju se aftermarket kitovi elektronike za to) i time jačina svetla ali se time u paketu dobija još jače grejanje i skraćeni radni vek H4.

Tako i ovaj klip nije o tome koliko jače svetli LED (ni ne dovodi se u sumnju da je bolja i jača od H4) već da je upitno reklamirano i očekivano trajanje od 3000 radnih sati i minimum 5 godina.

Čitati komentare korisnika u klipu.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Zanima me nešto u vezi rada termostata. Termostati se otvaraju na određenoj temperaturi da bi antifriz cirkulisao kroz hladnjak. Sad me zanima da li se to dešava povremeno, tj da termostat povremeno pušta vodu kroz hladnjak tokom rada motora zavisno od varijacija temperature ili jednom kada otvori ostaje otvoren dok se motor potpuno ne ugasi i voda ne ohladi?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ne, jednom kad pusti pustio je
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Pitam zato što se baš vozam ovih dana i nakon vožnje od 25km hladnjak je i dalje hladan na dodir. Verovatno da nije dobacivao do 90c jer je ovih dana baš hladno -2 do -5, i moje vožnje su bile po relativno ravnom terenu u laganijem režimu vožnje. Kada otvorim haubu iz motora ne kulja neka velika toplota ili smrad, što znači da se ne greje više nego što treba. Dosipao sam 2 puta antifriz po nekih 100ml i za sada drži, nema znakova da negde curi. Grejanje u kabini fantastično, ne moram čak ni da palim ventilatore, dovoljno je što dođe iz kanala ventilacije da stvori prijatnu toplotu. Motor radi normalno, potrošnja mislim da je malo manja. Koliko se to može proceniti preko kazaljke, jer nemam računar potrošnje...
Sve u svemu, za sada sam zadovoljan.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Obican termostat radi tako sto odrzava zadatu temperaturu motora. Ako se motor zagreje i otvori termostat, a onda recimo stojis u koloni 2 sata i drziS grejanje termostat ce se zatvoriti da bi pokusao da odrzi temperaturu motora na radnoj. Ovo je scenario recimo zimi kad ti treba grejanje.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Ja sam sad radio veliki servis na yetiju 2.0tdi, sa dsg-om. I pošto nije dizao temperaturu ja sam mu zamenio i termostat ali i dalje je isto. Sad moram da probam da zamenom termostata i na dsg-u sredim to. Ima li kojim slučajem i neki nepovratni ventil koji bi se trebao zameniti?

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Da li mu je to jedini termostat?
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

Izgleda da nije. Ima ovaj na dsg-u kao moguće rešenje problema, a i nije skup (mahle - original je 2000 dinara) samo ne znam da li ima još neki dodatni. Poslao sam majstoru broj šasije da vidi ima li još neki sem ova dva (mislim da nema).

Ne znam da li i hladnjak egr-a ima svoj-ugrađeni termostat pa da je on konstatno otvoren dok je hladno i da onda ne dozvoljava da se zagreje.

Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

EGR izmenjivač zagreva antifriz, prenosi toplotu sa izduvnih (toplih) gasova na antifriz (hladan) radi bržeg zagrevanja motora.
Ako ima termostat, treba da bude otvoren, tj da ima pun protok kroz izmenjivač.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

EGR je zatvoren kad je motor hladan, tako da nisam siguran da to može tako da funkcioniše?
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Kada je EGR je zatvoren ka usisu sva toplota odlazi kroz izmenjivač u izduv.

Pogledaj kako funkcioniše regulacija EGR sistemai posebno da je protok antifriza odvojen od protoka gasova.

(da ne kačim servisno uputstvo gde je navedeno da je grejanje antifriza kroz EGR u funkciji smanjenja zagadjenja).
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Okaci servisno uputstvo, ne bi bilo zgoreg.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:

Post od sebekkg »

Zvao sam škodin servis Moma. Opisao mu problem i reče majstor samo da se zameni još taj termostar dsg-a jer on zna da zeza.

Slika
Korisnikov avatar
MarjanKG
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 15:45

Post od MarjanKG »

Ažuriranje problema sa trapom. Oteram kod majstora i on je sve pretresao i trap je utegnut k'o puška. I slučajno pogleda korubu, tj.zadnjideo korube i vidi da je kraj deformisan .
Upreden tako da je jedan deo udar u oprugu ,a drugi lupkao po pragu. Brenerom ga je ispravio i više ne pravi zvukove.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Odgovori