Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Одг: Koliko troši?

Post od NexT »

sasa lbg napisao:oseca se da turbo disel slabije vuce na ovakvoj vrucini.
+1
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Koliko troši?

Post od pedja »

pedja napisao:Octavia 1,9TDI
Beograd-Jagodina
4 osobe, stvari, klima na max
140km, oko desetak u gradu, ostalo na autoputu
prosecna brzina 112kmh, potrosnja po bordu 7.2L
Vratih se. Ovaj put sam izostavio grad.
Dakle, Naplatna rampa-Naplatna rampa.

2 osobe, nesto manje stvari nego prvi put, klima nije bila na maksimumu mogucnosti.
120 predjenih km
138km/h - po bordu 6.4l/100km
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

e, to je vec nesto drugo...
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Kad se kaze klima na maximumu, da li ona tada vise opterecuje motor nego kad je npr.na minimumu ili ga uvek jednako operecuje a mi u kabini samo doziramo rezultat njenog rada?

Sent using Tapatalk
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Probacu da pretpostavim, dakle uzmite sa rezervom ali kontam da je tacno.

Kada kompresor radi on uvek isto opterecuje motor, tj uvek radi punom snagom. Medjutim, kompresor kada odradi svoj deo posla (naduva pritisak i rashladi hladnjak) on se ugasi i sve dok se ne pojavi potreba da se on ponovo aktivira on ostaje ugasen. A to koliko cesto ce se kompresor paliti zavisi od toga koliko je ti koristis unutra, dakle ako ti je na minimumu manje zagrevas hladnjak pa ce se redje paliti kompresor i obrnuto.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:

Post od dunx81 »

Jasno...uglavnom utice na potrosnju.

Sent using Tapatalk
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja iskreno i ne razumem sta na maximumu znaci...
Da li najjace duva,da li je temperatura na minimumu ili nesto trece?
Sto je niza zeljena temperatura,to ce kompresor vise raditi,a ako je skroz na minimumu,onda radi konstantno(ako je u pitanju automatska,sa manuelnom je pitanje da li se gasi uopste ili samo mesa hladan i topao vazduh,meni je logicno da se ne gasi,tu je najveca razlika izmedju manuelne i automatske),a sto je slabije duvanje(ventilator),to ce takodje duze raditi,jer mu treba vise vremena da ohladi...
Zato je automatski mod najbolji sto se ekonomije tice... Ili je mozda najbolji rucni mod sa zeljenom temperaturom i setovanjem na najjace duvanje,ali ko ce to da podnese :)
E sada,takodje je pitanje da li se zaista kompresor ikada gasi?
Kola se konstantno greju,a meni iz izduva konstantno duva hladno,sto ne bi bilo moguce da nije stalno upaljena klima...
A moguce je i to sto ja stavim na 23 stepena,dok je napolju 30,pa zato uvek hladi...
Ali u sustini,stednju goriva imate jedino kada je temperatura napolju normalna,do 25 stepeni,a tada je pitanje da li vam zaista treba bas klima :)
Mada ja palim klimu kada god je napolju vlazno ,jer isusuje vazduh,te smanjuje znojenje i lepljenje :)
Vrucinu mogu da podnesem,vlagu ne :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:

Post od dunx81 »

Na Astri mi je granica izmedju klime i grejanja na 25c. Do 24 hladi,kako okrenem tockic i prebaci na 25 krece da duva vruc vazduh....odosmo sad u tehniku.

Sent using Tapatalk
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Re: Одг: Koliko troši?

Post od somi-car »

NexT napisao:
sasa lbg napisao:oseca se da turbo disel slabije vuce na ovakvoj vrucini.
+1
Da li je ovo istina?

Iskreno, ucinilo mi se juce i prekjuce da je motor malo lenj...ali pomislio sam da mi se ucinilo...
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Istina je, vreo vazduh je redji, pa u istoj jedinici zapremine ima manje kiseonika za sagorevanje nego kad je hladniji. E sad, koliko se to oseca, da li vise kod atmo ili turbo motora...ali se definitivno oseti
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Oseti se, definitivno...

Radili su neko istrazivanje na tu temu, ne secam se u kojoj emisiji... Al koliko me sluzi secanje, optimalna temperatura za turbo dizele je 17 stepeni i 50% vlaznosti... Ili tako nesto...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

A interkuler? (ko ima)
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

imam interkuler.

Secam se ko klinac da su mi govorili kako auto najbolje ide posle kise :D verovatno su mislili na svez vazduh..
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa to oni matori dizeli, sto ne mogu preko 1000m, sto ne mogu po suncu, po kisi, po hladnom :)

Ne osecam da mi nesto manjka snage. Bas cu pogledati koje su temperature ulaznog vazduha.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Oseti se bez dileme. Ja bas hteo da kazem kako po mom iskustvu turbo dizle najbolje ide na oko 15 stepeni kad je suv vazduh, kad MaliVuk vec napisa tako nesto. Isto vazi i za auto sa intercoolerom.

@Heroj,

Sigurno se gasi kompresor (jedino moguce da na max podesavanju ne gasi, mada sumnjam jer bi mogao i komrpresor ostetiti ako pretera), ja u principu nikad ne koristim auto opciju na klimi, uvek drzim na manuelnom podesavanju. Nervira me kad mi auto svaki cas drnda podesavanja, pogotovo kad upalim auto a on na auto pocne da duva iz sve snage da bi sto pre postigao zadatu temperaturu. U pricipu potpuno ista stvar kao i sa klimom u kuci, znate i svi da kompresor ne radi svo vreme...

Obicno mozete osetiti kada se ukljuci kompresor, na svim kolima (a znatno vise na slabijim) dok ste u leru motor kao stucne za trenutak jer ga optereti kompresor. Ja sam imao izrazen taj problem na Mondeu, on je bas cimao motor kad upali klimu (ne znam jel to i danas radi), zbog ovoga mi se mnogo puta desilo da mi se ugasi auto u stani kreni rezimu kada ga drzim na kvacilu. Daklre krecem iz mesta, lagan gas, on upali u tom trenutku kompresor i krrrk ugasi mi se auto. Svakako elektronika bi trebala da eliminise ovo, jer cim pali klimu on mora da povecava gas, ali eto na mondeu to nije bas najbolje radilo.
Odgovori