Ауто за почетнике у вожњи до 6-6.500е ?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
JaNM
Reactions:
Pridružio se: 21 Jan 2025, 12:36

Re: Ауто за почетнике у вожњи до 6-6.500е ?

Post od JaNM »

grujicd napisao: 22 Jan 2025, 13:54 Vozim 30+ godina pa i dalje zna da me uhvati nervoza u gužvi (a kako i ne bi), da auto cimne ili da se ugasi. Dešava se. To bar nije opasna situacija. Uključenje (i tuđa uključenja) na autoputu već nisu zezanje. Poželjno je da kad god ti se ukaže prilika (npr. prva na semaforu) vežbaš maksimalno ubrzanje. Pazi - ne kažem da voziš preko ograničenja, već samo da do tih 50-60 probaš da stigneš što je brže moguće iz mesta, kad postigneš dozvoljenu brzinu posle voziš normalno. To podrazumeva kod benzinaca i da "razvučeš motor" do viših obrtaja i da tek onda prebacuješ u višu brzinu, a ne kao što se radi u opuštenoj vožnji. Kad se uključuješ na autoput moraš da izvučeš maksimum od auto da što pre postigneš brzinu ovih koji su već na autoputu. Ovo pišem posle ćerkine prve vožnje autoputem gde joj nisam to objasnio (moja greška) pa smo se vozili pola kilometra zaustavnom trakom dok nije uspela da se uključi.
Zato i hocu i sa instruktorom to da prodjem pa cu onda vezbati i sama
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

Bax napisao: 22 Jan 2025, 13:55 Probaj i i sa instruktorom, meni je isto ta voznja bila problem, i dok je god neko suflirao nije islo.
Onda sam uzeo neki auto, i krenuo sam da vezbam, i posle nekoliko nedelja to je bila druga prica.

Osnovna greska je sto pocetnici dugo drze nogu na kvacilu, i to polako vremenom korigujes....

Ima tu super kola, Grande Punto, Fiesta, Corsa, Clio, Jazz, Yaris, Fabia sve to sa malim 1.2-1.4 benzinskim motorom, samo ako nadjes neki koji je provereno dobar od poznate osobe, ostalo su nijanse.
.
To jeste. Lako je dok je neko tu. Ali kako kazu, moras da izadjes iz zone komfora da bi u necemu uspeo i da bi nesto promenio. Tako da se vodim tom parolim. 💪🏻
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Na treba praviti od voznje nuklearnu fiziku. Svi smo to prosli, kao i za mnoge druge stvari. Bitna je volja, ako nekog ne interesuje voznja, vozice ofrlje i sa 30g staza. Da je voznja auta nesto strasno, ne bi bilo toliko automobila danas, a bice ih sve vise. Ni ja nisam smeo sam kao pocetnik, pa sam jedan dan uzeo kljuceve i preparkirao auto par mesta dalje. I to je moje probijanje leda.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Nedelja ujutru čim svane. Pravo na ulicu. :)

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

shandu90 napisao: 22 Jan 2025, 11:10
JaNM napisao:
Heinz napisao: 22 Jan 2025, 09:53 Smart nije opcija?
Ne. Treba mi ipak nesto sto moze i da preveze druge ljude. Sestra treba da se porodi u maju pa bih volela da mogu i sediste za bebu da stavim.
U tim malim autima ces morati suvozacko sediste napred da gurnes. Tek u golfu i sl. velicini moze da stane bez problema. Imao mali auto, probao i sad imam veci.

Sent from my iPhone using Tapatalk
U vezi sa ovim... od jeftinijih malih auta, Grand Modus je sjajan. Prostora na pretek, zadnja klupa se pomera, odličan što se tiče bezbednosti, i povoljan za održavanje kao i Renault Clio. I Grand verzija, što noviji, jako pouzdan. Neverovatno kako dobar auto se dobije za malo para.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

+1
Modus je sjajan auto.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

JaNM napisao: 22 Jan 2025, 13:49
Aha. Hocete da kazete da ovaj menjac na Fiesti nije taj robotizovani kao u Toyoti?
Da, u ovom primerku »Fieste« (kao i drugim iz perioda ~2003-2008. sa benzincem 1,6 i automatskim prenosom) bi trebalo da je klasični automatski menjač.

Na papiru je sve OK, ali nemam ličnih iskustava niti saznanja u vezi menjača. Što se auta i motora tiče, iz ličnog iskustva, jeste malo stariji ali su vrlo dobri, lepo leže, solidno prostrani za svoj segment; motor je srednje ekonomičan i ne naročito živ za svoju snagu ali prilično elastičan, poželjno je održavati ga kod majstora koji radi »Fordove«. Za nekih 30.000 kilometara pored redovnog održavanja (koje je povoljno, ali ipak jasno skuplje nego kod uporedivih »Fiata«) sam samo menjao sijalice — izdvajam ovo jer imam utisak kako ipak kratko traju. Naravno, kod tako starih auta je pogotovo najbitnije stanje konkretnog primerka.
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

trojanac napisao: 22 Jan 2025, 17:15 Nedelja ujutru čim svane. Pravo na ulicu. :)

Pa nece biti nedelja ali ce biti ponedeljak ujutru 😁 Pocinjem sa casovima voznje 🤗
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Srećno.
Posetite www.garaza.rs !
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

trojanac napisao: 22 Jan 2025, 23:07Srećno.
Hvala. Trebace mi.
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

Evo mene opet. Sta mislite o Pezou 208 2013 ili 2014 godiste 1.4 hdi?
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Generalno zahvalan model i motor. Imaš neki konkretno na umu?

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Sa 1.6 sam prešao dosta kilometara, lepo se vozi, potrošnja oko 6 kombinovano. Pozadi nema toliko mesta i ono što mi je uvek smetalo kod njega je B stub na 5v verziji, koji (bar meni kad podesim sedište kako mi odgovara), maltene da bude ispred glave. 1.4 je super motor, ali bih pre gledao 1.6, takođe je odličan motor, potrošnja je ista ili slična, a na otvorenom ima snage sasvim dovoljno.
Имам једно потпитање...
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

trojanac napisao: 23 Jan 2025, 20:50 Generalno zahvalan model i motor. Imaš neki konkretno na umu?

http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... ed-n-a-v-i

http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... 208-14-hdi

http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... hdi-allure

http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... 208-14-hdi

Mada im je jaca cena. I ne ne znam sta je ovaj e-hdi
JaNM
Reactions:

Post od JaNM »

elMaestro napisao: 23 Jan 2025, 20:53 Sa 1.6 sam prešao dosta kilometara, lepo se vozi, potrošnja oko 6 kombinovano. Pozadi nema toliko mesta i ono što mi je uvek smetalo kod njega je B stub na 5v verziji, koji (bar meni kad podesim sedište kako mi odgovara), maltene da bude ispred glave. 1.4 je super motor, ali bih pre gledao 1.6, takođe je odličan motor, potrošnja je ista ili slična, a na otvorenom ima snage sasvim dovoljno.
Joj ja nesto izbegavam te jace zbog cene registracije.
Odgovori