Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Re: Grčka 2012

Post od Sh@rance »

misha napisao:Srecan put i lep provod ! :pivo: Ja krecem sledece subote,jedva cekam ! :sreckovic:
Ja druze za 6 dana tj 28 uvece nemogu da docekam, a tek deca :D
Korisnikov avatar
mix024
Reactions:
Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS

Post od mix024 »

Evo ja se vratio iz Grčke pre 2 dana.

Bili smo u Athena palas village, dete, žena i ja, sa još dve porodice (prijatelji) iz Subotice. Išli smo sa 3 auta (Leon, Golf IV i Megane ovaj predzadnji), mada svako ima svoj tempo i našli smo se tek u hotelu jer je dogovor bio da se niko ne forsira zbog ostalih. Moram da se pohvalim da sam zadnji krenuo i debelo prvi stigao. Ne zato što jurim, već zato što oni prave pauze za spavanje svakih 2 sata, a ja se iznerviram kada trebam da stanem.

Ako nekoga interesuje hotel, neka pita, pa ću napisati opširnije, a evo nekih kratkih crta. Prvo + :

- stvarno je sve veoma uredno i čisto
- posteljina se menja svakodnevno
- kompleks je dosta velik i zanimljiv

Sada - :

- internet se plaća (10 eur 5 sati), ali ni to nije problem. Problem je što i kada ga platiš ne radi, odnosno radi, ali kao dial up od pre 10 godina. Vreme se računa kumulativno, osim ako ne zaboraviš da se izloguješ.
- hotelska plaža nije baš neka, a dve ležaljke i suncobran se još doplaćuju 6 eur.

Inače uvek idemo kolima i uvek dobro istražimo okolinu, što smo uradili i ovaj put. Tih 10 dana smo prešli još oko 500 km.

Hrana u hotelu je OK, ništa preterano. Nakon par dana ipak postaje monotona i zadnja dva dana nisam ni jeo u hotelu. Ne kažem da je hrana loša, samo je izbor svaki dan bio isti.

Bili smo 10 dana, vreme nas je poslužilo extra. Jedan dan su bili talasi, ali ih moja ćerka obožava, pa smo žalili što ih nije bilo drugih dana. Taj dan je vetar baš ludački duvao, ali se moglo kupati.

Naravno 10 dana je prošlo veoma brzo, mada se nadamo još jednom odlasku u avgustu. Videćemo...

U povratku smo svratili i u Ikea-u i naravno u Jumbo i nakupovali se solidno.

Patrola kroz Srbiju nisam video nijednu, u Makedoniji ih ima ponegde, mislim da sam video 2 u odlasku i tri u povratku. U Grčkoj sam za 10 dana video jednu patrolu da zaustavlja, a ostali su se samo tako vozali.

Na kraju da pohvalim i auto koji je perfektno obavio svoj zadatak. Ukupno prešao oko 2600 km, prosečna potrošnja oko 9,3 l/100 km sa pridržavanjem propisa u Makedoniji i Grčkoj, a kod nas je bilo 140 - 180 km/h na autoputu.

Svima koji uskoro kreću - sretan put i da vas vreme posluži kao nas!

Uživajte!
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Vratih se iz Grčke, bratske nam zemlje.... :presrecan:
Kao što rekoh, deset dana sam boravio u Nea Plaji (Nea Playa), oko 70 km od Soluna, na ulasku u Halkidiki, između Nea Kalikratije i Nea Moudanije. Imali smo apartman u neposrednoj blizini mora - vila u kojoj smo boravili, ulica, taverne, šetalište, plaža!
Slika
Odmah da skrenem pažnju - Nea Plaja je mesto puno privatnih apartmana i studija, koje vikendom i praznicima koriste "solunci" i Grci sa severa zemlje. Od ponedeljka do četvrtka i petka samo par turista, a od petka prepodne do nedelje ponoći je puno Grka. Očekivao sam da se omladina bahati i ostalo, ali mogu reći da su mnogo kulturniji od nas. Kulturnij, u smislu da otpad kupe sa sobom i odlažu u kante za smeće, a ne kao kod nas, konkretno na gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici.... :glavomuzid: ...sedim sa kumom u kafiću oko 7-8 uveče i kažem - ovoliku količinu otpada nećeš videti na plaži u Grčkoj.

Hranu smo kupovali u Lidlu (Nea Kalikratija) i u Apsovaltisu (valjda se tako izgovara ;) ). Cene su za oko 10 % više nego kod nas. Litar mleka (Mevgal, kao kod nas Imlek) je 0.95 e, paket od 6 Mitosa (pivo) je oko 3,7 evra, vekna hleba oko 0,9 evra... :think:
Što se tiče taverni, giros je od 2,2 do 2,7 evra (zavisi da li je pileći ili svinjski)...pića takođe - pivo, sok oko 2,5 evra. Tako da za četiri osobe vam treba oko 20 evra za večeru ili ručak.

Oko odlaska do Grčke se već sve zna...povratak je već druga priča. Kroz Grčku je sve ok, u odlasku i povratu sam išao "industrijskom zonom" i uopšte nije komplikovano kao što kažu. Malo je lošiji asfalt, ali je bolji nego u Makedoniji. :doubleup:
Na Evzoniju nema gužve, do 10-15 minuta zadržavanja. U frišopu ima svega - mene je interesovala garderoba koja je za oko 5-10 % jeftinija nego kod nas (patike, trenerke, majice, Nike, Adidas,...). Čak prodaju i robu sa "greškom" (neprimetnom) pa koga interesuje može naći garderobe od 2,5 pa do 10 evra - od majci, do trenerki (takože Nike, Adidas...).

Put kroz Makedoniju je....hm, solidan. Čak smo naišli na udes - kombi makedonskih granica od pozadi udario Audi A4 Borskih registarskih oznaka. :uf: Šteta poprilična. Nije bilo povređenih, ali dovoljno da vam propadne letovanje. Inače, primetio sam da Makedonci voze bez obzira na ograničenja, tako da - mi smo tamo stranci koji putuju na letovanje i sa sobom nosimo popriličnu količinu novca. Zbog policije.... :hand:

Gorivo sam sipao na pumpama Okta petrola (1,18 evra za litar ed), na Evzoniju u odlasku i kod Kumanova u povratku - imaju gorivo boljeg kvaliteta nego kod nas, bolje čak i od goriva koje se prodaje na Molovoj pumpi. :kezo:

Zadržavanje na granici sa Srbijom je trajalo oko 10-15 minuta - kontrola dokumenata. Put kroz Srbiju je protekao odlično.
Auto sam vozio oko 120-130 km/h. Putovali smo danju i klima je konstanto bila uključena. Sa četrir odrasle osobe i punim gepekom stvari, potrošnja se kretala od 5 litara (u dolasku i putovanjem noću-bez klime!) do 6,5-7 litara u povratku (sa klimom).
Sa autom nije bilo nikakvih problema, sve je prošlo ekstra!!! :plusone:
Slika
Toliko o Grčkoj...već smo počeli sa sakupljanjem novca za sledeću godinu!!!! :pivo:
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

blaugrana napisao:Jel Tasos ili Lefkada? :opustanje:
Ipak Tasos. Svi aranzmani koje smo trazili za lefkadu nam ne odgovaraju zbog termina...
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Sh@rance napisao:a druze za 6 dana tj 28 uvece nemogu da docekam, a tek deca :D
Pricaj mi o tome,deca svako jutro trce do kalendara da precrtaju datum. :D

@Martine,hvala za info iz prve ruke ! Mi krecemo za 6 dana u Nea Kalikratiju,takodje smo uzeli apartman na samoj plazi.
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ja cu izgleda ove godine u Toroni.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Ogi, kad ides? Hocemo li i ove godine da se ganjamo po Makedonijama? :)
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Kako stoje stvari na poslu, u subotu krecem za Grcku :D
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Texonja napisao:Ogi, kad ides? Hocemo li i ove godine da se ganjamo po Makedonijama? :)
Uzecu odmor prve 2 nedelje Septembra, kapiram da cemo, Boze zdravlja, krenuti vec u prva 3 dana meseca, u zavisnosti od toga kada rezervisemo. Kada i gde ces ti ? Citao sam da ces krajem Avgusta opet u Nikiti.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Da, definitivno ove godine mozemo jedino da se mimoidjemo.
Inace je septembar verovatno najbolje vreme za otici na odmor. Voda je topla, vreme lepo, nema guzve nigde, a sve radi kao da je sezona u jeku.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

@Misha
Konkretno Klikratija, mesto gde pretežno letuju Ruski turisti. Ima i Srba, nije da nema. Ima finih suvenirnica, taverni i restorančića, najviše u "pešačkoj" zoni. Plaža je takože lepa, kao i more. Na ulazu u mesto, kad silaziš sa auto-puta, sa leve strane se nalazi Lidl....
Uglavnom, fino mesto...Grčka, šta reći. :doubleup:
Nedaleko od Kalikratije, na oko 3 km ka Sozopolju, postoji plaža.
Evo nekoliko fotografija, kako sve to izgleda. :cool!:
Slika
Slika
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:

Post od Misha »

Martine,hvala za info. :pivo: Cuo sam za tu plazu na 3km od Nea Kalikratie,lepa je. Verujem da nije guzva. Kakav je prilaz sa glavnog puta ? Ima li u blizini jos plaza koje bi mi preporucio ? Da li si video mini Waterland u Nea Kalikratiji ?
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:

Post od Martin »

Prilaz postoji i uređivan je baš u trenutku kad sam bio na plaži. Bude gužva vikendom, stoga ti savetujem da naiđeš ujutru oko 9-10...dok Solunci nisu stigli na more. :rofl:
Naravno, na plaži su postavljene ležaljke i suncobrani. Ovog vikenda bi trebala da proradi tavernica na samoj plaži. Grčka klasika - naručiš jedno piće, recimo frape (3 evra) i možeš da koristiš dve velike ležaljke, malu stolicu, stolić i suncobran ceo dan. :opustanje:
Malo dalje, na oko 5-6 km od Kalikratije, nalazi se još jedna plaža, ima kao neku stenu koja je kao vidikovac...ali ništa posebno. Bolja mi je bila ova prva...a i put do te druge plaže je lošiji - malo put, malo makadam, pa ponovo put (izgrade oni put, ali ga zimi odnese more :dobarvic: ).

Evo i fotografije sa "parkinga". Malo je grbav, stoga obrti pažnju kuda ćeš proći!!!! ;)

Slika
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:

Post od Misha »

Martin napisao:rilaz postoji i uređivan je baš u trenutku kad sam bio na plaži. Bude gužva vikendom, stoga ti savetujem da naiđeš ujutru oko 9-10...dok Solunci nisu stigli na more. :rofl:
Naravno, na plaži su postavljene ležaljke i suncobrani. Ovog vikenda bi trebala da proradi tavernica na samoj plaži. Grčka klasika - naručiš jedno piće, recimo frape (3 evra) i možeš da koristiš dve velike ležaljke, malu stolicu, stolić i suncobran ceo dan. :opustanje:

Klasika,na svim plazama u Grckoj je tako. :opustanje: Solunce vikendase dobro znam jos iz Pefkohorija,vikendom nevidjena guzva a radnim danima milina.
Prilaz ovoj plazi je odlican,mislio sam da je ne pristupacan pa da cu morati aktivirati 4WD. :D
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

mix024 napisao:
Hrana u hotelu je OK, ništa preterano. Nakon par dana ipak postaje monotona i zadnja dva dana nisam ni jeo u hotelu. Ne kažem da je hrana loša, samo je izbor svaki dan bio isti.
Po prvim izveštajima prijatelja koji su se juče vratili iz Athene Pallas hrana je bila dosta lošija nego prethodnih godina. Pošto im je ovo treći ili četvrti put za redom u istom hotelu, smatraju da je kriza učinila svoje. U subotu detaljnije.
Odgovori