Meni i mojoj familiji Crna Gora odavno više nije atraktivna destinacija za letovanje jer ništa specijalno nije povoljnija od Grčke niti je (vremenski gledano) bliža, plaže nisu ni bolje ni lepše, a more nije toplije. Do Petrovca mi je poslednji put trebalo 10.5 sati vožnje, a isto toliko mi treba recimo i do Sitonije, iako je preko 300 km dalje (a još se i par sati obavezno provede na granicama). Jedina prednost Crne Gore je u tome što i dalje nema putarina, nije potreban zeleni karton, 200-300 km bliže pa eto tu postoji određena ušteda.
Moj je utisak da tamo što se Srba tiče idu ili oni sa dubljim džepom koji mogu sebi da priušte taj provod koji Goblin pominje (jedan deo njih sigurno ide tamo jer želi da budu viđeni i snimljeni - to su razne estradne ličnosti i "starlete" - ko će ići za njima i ganjati ih i snimati po kojekakvim grčkim zabitima i vuko*****ama ili još dalje, ovde su svi na gomili i na izvolte objektivima

), ili jednostavno ljudi koji tamo imaju kuće, rodbinu, kumove ili prijatelje pa povoljnije ili čak besplatno prođu što se tiče smeštaja. Ona "sredina" turista koja je nekad dolazila je izgleda napustila CG varijantu letovanja i okrenula se potpuno Grčkoj i drugim destinacijama.
U CG mi se ne sviđaju te gužve na plažama i ta skučenost gde god se okreneš, ne sviđa mi se naplaćivanje svega i svačega i po svaku cenu na svakom koraku, nedostatak parkinga, primetno hladnije more i još puno drugih sitnica. Naravno, smetaju itekako i te određene tenzije koje ste pominjali i koje definitivno vise lagano u vazduhu, bile veštački izazvane ili ne, ali one sigurno postoje. Nasuprot svemu tome je Grčka sa svojom širinom da tako kažem i nepreglednim prostranstvima plaža, nekako mi je tamo mnogo prijantnija atmosfera, ljudi opušteniji, staneš autom gde hoćeš bez ikakvog plaćanja, kupaš se gde hoćeš - opet bez posebnog plaćanja, ležaljku će ti retko gde naplatiti - dovoljno je da poručiš jedno piće, plaže - ma biraj kakve hoćeš, ima ih koliko ti srce ište i kakvih god voliš, nema gužvi, prilično toplo more... Cene - ima svega i za svačiji džep, daleko veći izbor nego u CG. Naravno, ima i stvari koje mi se i tamo ne sviđaju, recimo ta njihova štrokavost i aljkavost (po tome me mnogo podsećaju na nas

) koja se ogleda da nije sve sređeno i utegnuto kako bi valjda trebalo da je u krajevima koji žive od turizma, putevi bi im van Egnatia Odosa mogli biti malo i bolji, ali dobro - ne može baš sve biti savršeno. Što se mene tiče, dileme odavno nema, ali - ipak neću nikad reći da više ne bih nikad otišao u CG na more - ako ne bih imao bolju varijantu - što da ne, videla bi me i CG sigurno ponovo....