zuzazu napisao: 25 Okt 2018, 10:44
Neke kompanije kazu da odstampate vasu kartu, medjutim cak i da nemate odstampanu - ne mogu vam nista.
U sistemu vas trazi po imenu i prezimenu, i broju licne isprave. Ako ne moze da vas nadje, pomocicete salterusi ako imate rezervacioni kod.
Najmanje godinu i po dana, Pegazus koristi QR CODE. Daunlodujete kod i pokazete telefon na check in (ako u opste imate prtljag) i telefon pokazete organu na pasoskoj.
Karte su teska proslost.
Nisam puno leteo sa lepoticom, ali sam cuo da je nadrkana, pa sam je jedva cekao. Prvo sto je bilo kada je usla u kokpit (normalno, kasnila je na let) je da pita imam li Instagram i koliko pratilaca imam. Rekoh da ne znam, mozda 40-50. Ona rece ''Ja imam 85.000'', i ponosno sede u sediste Na letu, i odlaznom i povratnom uglavnom spava. Meni odgovara da je ne slusam. ''Spavaj zlato, cika ce da leti, znam umorna si......''
Pa to kao u nekom rijalitiju, starlete, ovo ono, samo slikanje je bitno. Ko da ima i ekipu sa televizije sa sobom. Ko sve prolazi filtere.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Svi filteri nestaju. U moje vreme niko nije mogao da prodje lekarski ko je imao i najmanju tetovazu, a kriterijum je imao iste parametre kao za vojne pilote. Lekarski se razlikovao samo u detaljima. Mislim da su oni imali opterecenje za G. a mi nismo. Tesko je mogao da prodje neko ko nema neku skolu vezanu za tehniku. Danas? Ko ima novca da plati trening, taj prolazi.
Kao stara garda, meni je neshvatljivo da avion leti neko ko ne zna osnove aerodinamike, ali eto - leti. I onda kada mu se nesto desi, ne razume zasto mu se desilo, pa treba da se vratimo na osnove, koje on nema.
Nama blizak primer je Alen Scuric koji se drznuo da na T6 palamoodi o buducnosti sirokotrupnog aviona (tehnicka, ne ekonomska analiza), a duboko verujem da apsolutno blage veze nema o aerodinamici, komandama leta, motorima (sve posebni ispiti na akademiji), aerodromima...
Posaljem kopilota da obidje avion, covek se vrati ''Sve je u redu, walk around completed'', nije proslo malo, u kokpit ulazi neki od aerodromaca ''kapetane, jeste videli pticu u krilu?'',. Pogledam kopilota, zvera u prazno, Odem dole, kad ne vrabac, nego roda. viri iz kriger flapsa!
Vraca se drugi, takodje sa pretpoletnog pregleda ''curi nam gorivo!!!'', strcim dole i vec od vrata vidim sta je. ''Gde curi?". ''Evo ovdem vidite koliko!''. Voda se cedi iz erkondisna. ''Sine, voda....". ''Voda??? Sta ce voda tu?''. Jbga sta da mu kazem, nije naucio ni gde se sta nalazi u avionu.
Evo, saznajemo da su donacije za Er Srbiju na godisnjem nivou vece nego sto je bio ukupni dug JATa pre gasenja kompanije:
Poslednja izmena od zuzazu u 25 Okt 2018, 11:22, izmenjeno 1 put ukupno.
Ja ih isto zovem Miki Maus. Check instruktori u Miki Maus kompanijama imaju nalog da ne obaraju nikog, jer u ovoj nestasici niko ne moze da dopusti da mu bar jedan covek ne leti.
Zato sve velike, jake, moderne, firme gledaju da kupe nov avion, Ako imas nov avion, mogucnost kvara je na minimumu, Sa starim avionom (kao Avioletovi B737) svaki let je simulator. Tu nema zezanja.
Onda te nove avione daju klincima od 300 sati ukupnog naleta, pa ih ovi odvaljuju o pistu. FDM (flight data monitoring) sistem belezi svako sletanje preko 1,8G kao hard landing, sto opet zahteva vanredan tehnicki pregled i pisanje izvestaja. Morali su da dignu parametre na 2.1G.
BTW, lepotica mi nabroja sta sve nose od foto-video opreme na putovanja. Zapravo je smisao putovanja eksponiranje, a ne samo putovanje.
Sad me podesti, nisam gledao Sully film sa Tom Henksom. Moram da odgledam to Ovoj na IG pise da je "part time pilot". Sta je to? Angazuju je kompanije po potrebi?
Mislim da treba da odrastete. Ceo svet funkcionise na principu ponude i traznje. Ako nema necega dovoljno uvek se snizavaju kriterijumi. Moja sestra je npr zavrsila jedan od jacih hemiskih fakulteta u NL i on se zatvorio posle par godina jel je bio tezak i niko nije hteo da ide na njega, nego su istli tamo gde prolaze lakse. I onda firme traze one koji su zavrsili prva, ali ako ne nadju takve idu dalje, ne mogu da stanu Isto tako se desava i u nuklearnom reaktoru kao i kod pilota, razlika nema.... Dobro dosli u vrli novi svet. A svi nude jeftinije, brze bolje, pa ti se odupri...
PS: Inace zadnjih par godina je osetni pad kvaliteta svih studija u NL jer ako su fakulteti iole stroziji studenti ih zaobilaze, oni dobijaju manje finansiranje i tako u krug.... A sto je najgore svake godine se objavljuju liste prolaznosti i slicne statistike i svi naravno idu tamo gde su cifre prolaznosti vece... Zaljubljenike ne racunam, oni se inace mogu nabrojati na prste ruke u svakoj struci...
H4wkeye napisao: 25 Okt 2018, 13:17
Sad me podesti, nisam gledao Sully film sa Tom Henksom. Moram da odgledam to Ovoj na IG pise da je "part time pilot". Sta je to? Angazuju je kompanije po potrebi?
Part time se odnosi na kapetane koji ne rade ceo mesec (recimo 20 days on/10 days off) ili celu godinu (recimo rade samo letnju sezonu).
Odgledaj Sullyja, da vidis kako su pokusali da im napakuju pogresnu odluku (i sve konsekvence koje to povlaci sa sobom).
Medjutim, pogledaj i svedocenje pred Kongresom. Recimo od 1:40
Obratiti paznju na njegove reci o buducnosti profesije.
@ljuba, razumem, ali za tebe Sullijeve reci: "the single most important piece of safety equipment is an experienced well trained pilot."