Računari
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Računari
Ftj, nisam uspeo da provalim šta je, moguće da se i SBB-ov ruter zaglupi jer posle reseta krene dobro da radi. Sa druge strane na laptopu sa ručno stavio DNS (1.1.1.1, 8.8.8.8) i on sve vreme radi ok, ali uređaji koji povuku DNS preko DHCP-a krenu svi da zezaju u isto vreme. I recimo youtube radi dobro, znači nije do protoka (200mbps je konekcija), ali sve drugo što mora prvo da kontaktira DNS za 10-20 raznih konekcija koje su na prosečnoj web strani to radi loše. Taj DNS koji povuku je neki SBB-ov. Moram još da istražim. Ali bilo bi dosta lakše da SBB nije zaključao to podešavanje.
@nidza Sa samim WiFi nemam problema jer imam Ubiquity AP koji mnogo bolje pokriva stan nego uređaj od provajdera, ali on ne radi rutiranje, to je ostalo na SBB-ovom uređaju. Inače kad imam taj problem to je i na 2 PC-a koji su žicom povezani, nije do WiFi-ja.
Šta dobro radi od tih kućnih rutera? Neki Asus?
@nidza Sa samim WiFi nemam problema jer imam Ubiquity AP koji mnogo bolje pokriva stan nego uređaj od provajdera, ali on ne radi rutiranje, to je ostalo na SBB-ovom uređaju. Inače kad imam taj problem to je i na 2 PC-a koji su žicom povezani, nije do WiFi-ja.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ja sam uvek pre za TP Link mada verujem da ima danas veliki izbor dobrih. Samo videti šta je raspoloživo na tržištu.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
Moguće da zakuca cpu na tom ruteru zbog većeg broja konekcija pa ne stiže da obradi nove dns zahteve, a s obzirom da nemaš način to da proveriš najbezbolnije bi bilo da zameniš taj kućni ruter. Pre će biti da je on u defektu jer to ne bi smeo da bude problem za kućne rutere i gejming potrebe. Malo naprednija opcija bi bila da kupiš neki bolji ruter a da tražiš provajderu da svoj ruter/modem stavi u bridge mode tako da rutiranje ide samo preko tvog kućnog rutera.
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Pazi sad: zameni adapter za struju za taj modemgrujicd napisao: 28 Jan 2025, 11:11 Ftj, nisam uspeo da provalim šta je, moguće da se i SBB-ov ruter zaglupi jer posle reseta krene dobro da radi. Sa druge strane na laptopu sa ručno stavio DNS (1.1.1.1, 8.8.8.8) i on sve vreme radi ok, ali uređaji koji povuku DNS preko DHCP-a krenu svi da zezaju u isto vreme. I recimo youtube radi dobro, znači nije do protoka (200mbps je konekcija), ali sve drugo što mora prvo da kontaktira DNS za 10-20 raznih konekcija koje su na prosečnoj web strani to radi loše. Taj DNS koji povuku je neki SBB-ov. Moram još da istražim. Ali bilo bi dosta lakše da SBB nije zaključao to podešavanje.

- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Da, zanimljivo da SBB dođe i zameni uređaj, a ostavi stari adapter. Kao isti je. Nemoj brate , molim te, zameni ga.
Posetite www.garaza.rs !
Možda je mator uređaj s obzirom na to da je 200 mbps u pitanju.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Menjali su pre par meseci kad je stari crkao. Ne sećam se da li su ostavili staro napajanje. Znao je i prethodni da pravi isti problem.
Preporodila mi se mreža u stanu kada sam kupio kršten ruter, pa mi ruter provajdera više nije ni bitan. Zamenio sam i provajdera, svoju mrežu ne diram.
Kod sbb-a samo da se uzme onaj beli modem jer ima više kanala za dl i ul, crni je baš slab. I da se doda kvalitetan ruter kao što je nidža rekao.
Jedini zez je što sbb neće da stavi svoj modem u bridž mod, tobože to je samo za biznis korisnike.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Jedini zez je što sbb neće da stavi svoj modem u bridž mod, tobože to je samo za biznis korisnike.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Yep. Zato ti i kazem. Proveri adapter. Sve sam isto prosao, zamenjen modem isto se ponasao.....proveri adapter.grujicd napisao: 28 Jan 2025, 13:54 Menjali su pre par meseci kad je stari crkao. Ne sećam se da li su ostavili staro napajanje. Znao je i prethodni da pravi isti problem.
Kućni WiFi sve što sam radio do sada bez problema bilo gde.grujicd napisao: 28 Jan 2025, 10:31 Da li te stvari koriste kućni wifi ili razgovaraju na neki drugi način?
Meni lično je SBB u bridge-u sa javnom IP, potom Mikrotik koji rutira, firewall i AP high power model (tako da je domet oko 50tak metara plus cela kuća bez mrtvih zona.
Zašto misliš da to malecno podataka što (povremeno) koriste ti uredjaji ima bitnog uticaja na protok ostalih korisnika mreže?
Nisam merio ali cenim da svi zajedno zauzimaju 1-2% kapaciteta WiFi mreže.
Doduše ja ne igram igrice.
A može i da se stavi na neki 4g ruter direktno kao zasebna WiFi mreža i onda je to potpuno izolovano od te tvoje glavne WIFI za igranje i šta veće.
A i svime može ručno da se komanduje direktno, bez WiFi.
Smart home sa bluetooth kao osvnom sam probao u smislu testa, isto sam probao i Smart home na bazi DECT mreže (Panasonic zatvoreno okruženje ilitit ekosistem po novom rečniku)..
Ja imam ogroman problem sa SBB od početka, koji za njih deluje nerešiv.
Bilo gde da nestane struja (EPS neki kvar ili nekome u kući iskoči osigurač) pada im mreža. Oni uzimaju struju gde im padne na pamet i gde stignu a u mom kraju to je najčešće nečija privatna kuća na koju se nakače i onda im taj neko ne plaća pretplatu.
Problem je za njih nerešiv jer nemaju i neće da koriste UPSove tako da džabe što ia imam i modem i ruter i WiFi na UPSu kada SBB pada ko kamen, i to komplet i telefonski priključak (priključci). Za kučni tlf i adje ali oni to rade i firmama kojima je telefonski pristup neophodan za obavljanje posla.
Sa SBB DNS serverima nisam imao problema nigde do sada.
Mogu da pogledam koji je tačno model Mikrotika kod mene, inače taj isti model se godinama stavljao po firmama i dobro se pokazao (ja ga uzimam za NATovanje SIP trunka/ telefonije gde treba). Ima hardver za IP Sec u sebi tako da i ulogiu VPNa izmedju 2 lokacije dobro odradjuje.Šta dobro radi od tih kućnih rutera? Neki Asus?
Ispod 100 evra je koliko se sečam, 5x Gigabit portovi + USB (štampać npr) +WiFi.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Paralelis od ove godine digao pretplatu 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from my iPhone using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
16 Benefits of Using the "WIN" Key
Pressing Win + B disables the keyboard and prevents keys from typing.
Pressing Win + D takes you directly to the desktop.
Pressing Win + E opens "My Computer" directly.
Pressing Win + F opens the search function without using the mouse.
Pressing Win + L locks your computer screen.
Pressing Win + M minimizes all open windows on the desktop.
Pressing Win + P switches the display mode for additional screens.
Pressing Win + R opens the "Run" dialog box.
Pressing Win + T activates the taskbar.
Pressing Win + U displays the "Ease of Access" menu.
Pressing Win + F1 opens the "Help and Support" menu.
Pressing Win + Up Arrow maximizes the current window to full screen.
Pressing Win + Left or Right Arrow moves the current window to the left or right.
Pressing Win + Shift + Left or Right Arrow moves the current window to another screen.
Pressing Win + Plus (+) zooms in on the screen.
Pressing Win + any number key opens the corresponding application pinned to the taskbar.
Pressing Win + B disables the keyboard and prevents keys from typing.
Pressing Win + D takes you directly to the desktop.
Pressing Win + E opens "My Computer" directly.
Pressing Win + F opens the search function without using the mouse.
Pressing Win + L locks your computer screen.
Pressing Win + M minimizes all open windows on the desktop.
Pressing Win + P switches the display mode for additional screens.
Pressing Win + R opens the "Run" dialog box.
Pressing Win + T activates the taskbar.
Pressing Win + U displays the "Ease of Access" menu.
Pressing Win + F1 opens the "Help and Support" menu.
Pressing Win + Up Arrow maximizes the current window to full screen.
Pressing Win + Left or Right Arrow moves the current window to the left or right.
Pressing Win + Shift + Left or Right Arrow moves the current window to another screen.
Pressing Win + Plus (+) zooms in on the screen.
Pressing Win + any number key opens the corresponding application pinned to the taskbar.
Posetite www.garaza.rs !
WIN+X U U je ono što ja najčešće koristim.
- trojanac
- Editor in Chief
- Kontakt:
Pisao mi Microsoft
Sad razmišljm da selim sve na Google drive, tamo imam 2TB za te pare. Svakako sam ga proširio na 2GB i ubacio porodicu. Inače mi je 850GB zauzeto na OneDrive. I raste. Šta ću, volim da čuvam slike.Effective February 14, 2025, the price for Microsoft 365 Personal subscriptions will increase from RSD 759.00* per month to RSD 1,089.00* per month.
Posetite www.garaza.rs !