Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Delija »

Floyd se nesto previse lozi oko tog stana... Kanda bi on ipak da pazari, ali ne ide :isplazijezik:

sasa lbg napisao:...kamata ispod 3 % je podnosljiva...
A gde to ima? :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Provaljen sam :kezo:
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Delija napisao:Floyd se nesto previse lozi oko tog stana... Kanda bi on ipak da pazari, ali ne ide :isplazijezik:

sasa lbg napisao:...kamata ispod 3 % je podnosljiva...
A gde to ima? :)
U intesi.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Jeste, ali juce :)

Zaboravi na NKS, gledaj EKS, sa uracunatim NKOSK-om, osiguranjem zivota i nekretnine i svim ostalim dazbinama.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Gledao,sagledao,izracunao,nije besplatan ali na kraci vremenski period 10-15 g meni prihvatljivo.
Na 30 g potpuno druga prica,citaj skupo.

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Floyd napisao:I jesam se skućio... ne spavam u parku :)

Dusan napisao:
nidza napisao:Nešto i u toj Švici ne verujem da ljudi ne kupuju stanove jer im se tako više sviđa, nego što ne mogu da dobace to tih basnoslovnih iznosa.
Imas ljude koji imaju kapital koji im omogucava da kupe nekretninu jako lako i time ''rese stambeno pitanje'', bez banke i kredita, ali i pored toga biraju da rentiraju.
To si izmislio :mrgreen:
Ne izvrćite.

Ko kupuje onda nekretnine tamo? Švajcarci za psihijatriju? Neko mora i da bude vlasnik svega toga, da bi imali šta ljudi da rentiraju. Deluje da je sve pod rentama, kreditima, fondovima, tako da su na kraju tog lanca banke opet profiteri.

Ko je dao primer cele zgrade koja je pod kreditom, a žena rentira gomilu stanova?
Zar vam nije logično da ako ona od rente vraća i kamatu i ima svoj neki profit od koga živi, održava zgradu, renovira stanove, znači da vi što rentirate zapravo njoj plaćate nekretninu koju ćete u potpunosti da joj isplatite?
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

sasa lbg napisao:Gledao,sagledao,izracunao,nije besplatan ali na kraci vremenski period 10-15 g meni prihvatljivo.
Na 30 g potpuno druga prica,citaj skupo.
Sve je to ok, samo si kamatu potcenio. EKS je reda velicine 4,5%.
BTW, sto je manji period otplate, to glupi NKOSK i ostali dodatni troskovi vise uticu na EKS.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Slazem se, ali ne do kraja zavisi kako kotiras kao klijent banke (visina plate). Postoji jos uvek nesto malo fleksibilnosti kod banaka.
Uglavnom duzi vremenski period ubija mnogostruko vise od ovog sto si nabrojao.

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Sreca sto ne raspravljamo da li su i kola investicija, posto znam mnoge ljude da im se dize kosa na glavi sto drze investiciju na ulici - cak i minimalno kada moraju. Pa se zato ne odlucuju za istu :) Meni je isto tako jako igrala cena / stanje automobila kao otezavajuca okolnost u voznji posto se jako nerviras gde ga osavljas i koji su sv ludaci u saobracaju - makar i da te izgrebu... Lepo ekonomisti kazu da ekonomija nema bas mnogo veze sa ekonomijom nego vise sa psihologijom :) odnosno zeljama ljudi - prikrivenim i stvarnim... E na zapadu postoje daleko vise problema jel imas vise mogucnosti da uspes ali isto toliko i da se zeznes :) Jer uvek vazi ono: Ko visoko leti nisko pada :)

PS: Ponavljam - pitanje stana je medju nezanimljivijim na zapadu - uvek aktuelno, ali ne mnogo zanimljivo :)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

sasa lbg napisao:Slazem se, ali ne do kraja zavisi kako kotiras kao klijent banke (visina plate). Postoji jos uvek nesto malo fleksibilnosti kod banaka.
Uglavnom duzi vremenski period ubija mnogostruko vise od ovog sto si nabrojao.
To su sve prazne price bankara i cist marketing - "o kako mi Vas volimo, pa Vi ste nama najbitniji klijent..." :thumbdown:
Svi mogu da dobiju najbolje uslove koje uopste smeju da ponude i to je to. Nema tu mnogo price oko toga.
Isto tako i razne "akcije" koje se reklamiraju kao privremene u stvari traju sve vreme - isto kao i akcije mobilnih i kablovskih operatera i internet provajdera - navlakusa za prost narod.

Apropo "snizenja" kamata i jos jednog cistog marketinga - ako se kupuje nov stan od investitora sa 20% ucesca NKOSK je 3% vrednosti kredita. To grubo znaci da ako se uzima kredit na 10 godina kamata sa NKOSK-om je ekvivalentna ~0,55% vecoj kamati bez NKOSK-a iliti ovaj poslednji pad NKS je doneo uvodjenje obaveznog NKOSK-a kod svih banaka (vise se uopste ni ne nude krediti bez NKOSK iliti banke se dodatno osiguravaju) iliti EKS ostaje isti kao sto je poslednjih par godina.

BTW, da ne pricamo o bezobrazluku banaka kada klijentima pricaju bajke oko toga sta je NKOSK i kako je to dobro za njih (klijente) :ccc:
To bi moralo da bude zakonom kaznjivo zato sto je cista laz!
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Floyd napisao:
ljubitelj napisao:Mesecno odrzavanje postoji kao trosak zgrade bilo da si vlasnik bilo da sii zakupac.
Vlasnik koji izdaje sve troskove koje napravi nekretnina prenosi na podstanara, sto je i logicno jer je to njegov biznis u kome mora da zaradi.
Nece rentirati jeftinije nego sto njega kosta posedovanje, osim ako mora iz nuzde neko vreme.
Postoje troškovi koje plaća zakupac... čišćenje, grejanje, voda kablovska a postoje i troškovi sa kojim zakupac nema nikakve veze (krečenje fasade, popravke na krovu, zamena prozora, renoviranje kuhinje, kupatila...). Vlasnik takođe plaća osiguranje zidova a zakupac samo svoje imovine u stanu.

Tako je bar u CH...
Ispada da je trosak koji zakupac ima na pobrojane komunalne usluge u CH 2000+ CHF, a ostale troskove stana donira sam vlasnik stana pa je zapravo bez profita, kada sve to plati u gubitku je. Cudno mi to CH resenje...

Meni je logicnije da pobrojane komunalne usluge kostaju 1.000CHF a ostatkom do 2.000CHF se placaju krecenje, fasade, prozori, porezi, osiguranja, zarada vlasnika.

Ovde i u drugim zemljama Evrope je tako, zakupac placa sve troskove koje ima nepokretnost, i popravke krovova, fasada, renoviranja kupatila, svega.
Svaki trosak koji ima vlasnik se finansira iz prikupljene rente kao i zarada vlasnika u tom rentijerskom boznisu.
Same komunalne usluge se posebno placaju varijabilno prema stvarnom trosku van rente, dodatno.

Kod nas renta od npr 300 evra se daje vlasniku a npr 160evra komunalija se jso posebno placa, ukupno bi bilo 460evra na primer trosak zakupca.
Poslednja izmena od ljubitelj u 22 Dec 2015, 11:58, izmenjeno 3 puta ukupno.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Delija
Vidi ja uopste nemam utisak najbitniji ste nam bas suprotno!
Od svojih granica ne odstupaju , je..u te kod procene nekretnite ,dosta toga ti jednokratno naplate.

Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

ljubitelj napisao:
Floyd napisao:
ljubitelj napisao:Mesecno odrzavanje postoji kao trosak zgrade bilo da si vlasnik bilo da sii zakupac.
Vlasnik koji izdaje sve troskove koje napravi nekretnina prenosi na podstanara, sto je i logicno jer je to njegov biznis u kome mora da zaradi.
Nece rentirati jeftinije nego sto njega kosta posedovanje, osim ako mora iz nuzde neko vreme.
Postoje troškovi koje plaća zakupac... čišćenje, grejanje, voda kablovska a postoje i troškovi sa kojim zakupac nema nikakve veze (krečenje fasade, popravke na krovu, zamena prozora, renoviranje kuhinje, kupatila...). Vlasnik takođe plaća osiguranje zidova a zakupac samo svoje imovine u stanu.

Tako je bar u CH...
[\quote]

Ispada da je trosak koji zakupac ima na pobrojane komunalne usluge u CH 2000+ CHF, a ostale troskove stana donira sam vlasnik stana pa je zapravo bez profita, kada sve to plati u gubitku je. Cudno mi to CH resenje...

Meni je logicnije da pobrojane komunalne usluge kostaju 1.000CHF a ostatkom do 2.000CHF se placaju krecenje, fasade, prozori, porezi, osiguranja, zarada vlasnika.

Ovde i u drugim zemljama Evrope je tako, zakupac placa sve troskove koje ima nepokretnost, i popravke krovova, fasada, renoviranja kupatila, svega.
Svaki trosak koji ima vlasnik se finansira iz prikupljene rente kao i zarada vlasnika u tom rentijerskom boznisu.
Same komunalne usluge se posebno placaju varijabilno prema stvarnom trosku van rente, dodatno.

Kod nas renta od npr 300 evra se daje vlasniku a npr 160evra komunalija se jso posebno placa, ukupno bi bilo 460evra na primer trosak zakupca.
Naravno da nije tako. Izdavanje je ozbiljan biznis iza koga stoji ozbiljan kapital. Investitori grade čitave zgrade ili naselja a onda ih cena kvadrata izađe mnogo manje nego na tržištu.

Srpski san da uzmeš kredit, izdaš stan koji jednog dana postane tvoj i još zaradiš svaki mesec od ničega, ovde ne prolazi.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

U Turskoj je kamata kod kredita za stan oko 0,75%.
Drugar je kupio nov stan, ucesce oko 40K, otplatice ga posle 6 godina, racunali smo da ce ga stan od oko 100K na kraju kostati oko 160K.
Od banke je na poklon dobio ugradjenu kompletnu belu tehniku u stanu.
Standard im je bahat. 1 soban je oko 110 kvm a trosoban oko 350 kvm.
Stan na osrednjoj lokaciji je pola miliona a lako dogura do dva na nekoj izvikanoj.
Inace niko ne racuna nekretninu u kvm vec u sobama. Kada ih pitas koliko je kvadrata, belo gledaju....
Automobili su skupi. Obican mini u beloj boji je kao kod nas Cooper, tu negde oko 22K.
Hrana je skupa. Sir je luksuz. Teglica meda od 500gr zna da bude i 70 €. Vecina hrane je genetski modifikovana.
Tekstilna roba je kvalitetna i dzabe.
Privatne skole i univerzitet su kao u Engleskoj.
Bolnice su kosmos za nase, a usluge oko 2 puta jeftinije.
Za njihove prilike, turisticki aranzmani su nista.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Floyd napisao: Srpski san da uzmeš kredit, izdaš stan koji jednog dana postane tvoj i još zaradiš svaki mesec od ničega, ovde ne prolazi.
Ja sam se sa jednom nekretninom poigra upravo sa ovim, ne bas preslikano ali vrlo slicno.
Jedan od stanova (malo veci, koji sam namenio da sutra ostavim jednom detetu da se skuci) koji je u mom vlasnistu, zalozio sam za kredit za kupovinu jos jednog tako veceg stana (koji planiram da ostavim drugom detetu isto kao resenje stabenog pitanja). Posto imam malu decicu, moja zamisao je da dok stasaju za samostalan zivot, taj jedan stan koji vec imam bukvalno sam od sebe kupi drugi stan za drugo dete.

Od direktnih ulaganja sam imao troskove za ucesce, neke fiksne troskove u startu oko obrade predmeta... i prvo opremanje.
Sada izdajem oba stana i ostaje mi vise nego sto me kosta rata kredita. Taj visak ce pokriti i celo prvo ulaganje koje sam imao. Tako da dok deca stasaju za samostalan zivot bukvalno mi je jedan stan kupio drugi i resio sam im stabeno pitanje a da bukvalno nisam ni osetio taj drugi stan.

I pored cele kombinacije, mislim da sam pogodio pravi momenat kada se to radi. O stanu (za decu) se ne razmislja kada dospeju u godine za osamostaljivanje, vec cim se rode pocinjes da razmisljas i ako si u mogucnosti da resavas osnova zivotna pitanja, i onda imas taj komfor da im resis tako bitne stvari a da ih ne osetis toliko.
Mnogo mi je lakse ovako nego kada napuni npr. 25 godina i kaze - E cale daj npr. 150.000eur za gajbu, opremanje, auto...
Odgovori