Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Biciklizam

Post od Bax »

Ja jesam amater, pocetnik, u pravljenju tockova, mozda tek 5 stelovanja imam u prstima (od toga dva otpisana tocka), ali jedna stvar je sigurna, mnogo je lakse napraviti meko spanovan tocak, nego tvrd.
Kazem opet u praksi je tesko pretegnuti tocak, jer u toj nekoj krvnickoj fazi dolazi do uvijanja zica, unesto do natezanja, i tu ja negde i stajem, ili i ranije, i na starim zicama se to ranije javlja jer su otpori veci....

Imam tockove sa kojima uporedjumem, koji su mi noviji, i ja jedva dodjem do njihove nategnutosti, ako i dodjem....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Ozren
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2015, 09:36

Post od Ozren »

@bajker imam jednog jako dobrog druga u Sarajevu pa mi je namjera da obidjem to famozno Trnovacko jezero o kome se dosta prica a takodje ima jako ljepih staza u okolici tako da se nadam cip pre malo vreme dozvoli da se zaputim na tu avanturu. Bilo je i planova za austriske aple ali sam od aprila 3 zadnja tocka promjeno, nabu, kasata, lanac pa mi i dosta bajk bio na servisu sto znaci nista od planova nije bilo tako da se iskreno nadam da necu imati takvih pekova da mogu ostvariti taj put. Isto tako da mi dusa odmori a da se neokrecem ima li policije jer neznam dali vam poznato da je u austriji zabranjeno vozanje bajkom po sumi. 730€ kazna pa se ti vozaj. Ok, iskreno malo zmire na taj zakon ali vec par godina je borba da se izmjeni to i postne taj sport legalan. Ali u sustini kad je bajk u pitanju ja odo sam ili sa nekim samo da je kakvih ljepih visina-)

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Jel ta zabrana se odnosi na nacionalne parkove ili uopste, pa ovi kod nas voze teske qvadove po Kopaoniku i niko nista.
Slika
Korisnikov avatar
Ozren
Reactions:

Post od Ozren »

Uopsteno, bilo gdje. Dozvoljeni su samo bajk parkovi-( mnogo je tu pitanja, od uznemiravanja zivotinja do privatnih suma pa ukoliko se desi nezgoda ko je kriv itd.. Sve same gluposti ali takodje znam da samo austrija ima taj glupi zakon dok svi okolo se samo smiju na to kad cuju i voze sa osmjehom bez rizika. Zato primjera kada trazis neku DH ili enduro rutu nema sanse da dobijes od nekoga jer se strahuje da se take iligalne staze sruse.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

A pa ti predji u Svicu ili Sloveniju da vozis :kezo:
Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Malo sam cistio KTMa veceras, neki pametnjakovic je prskao lanac i zupcanike svim i svacim pa su ulepljeni. Narociti problem je srednji, ne mogu da dodjem do njegove spoljne strane. Posto se ne razumem, bolje da pitam nego da zaserem:
Slika

Dakle, grupa izgleda manje vise tako. Da li mogu da odvrnem ova 4 torxa i time otkacim veliki tanjir a da pri tom ne skidam nogu pedale? Za mali tanjir cu se snaci sa cetkicom, on je skoro pa neupotrebljavan.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Najbolje je da skines levu kurblu i da sve izvadis ali problem ti je centralni look kljuc kojeg sigurno nemas. Nabaci lanac na javeci zubcanik i cetkicom za farbanje operi ceono gledano srednju zupcanik.
Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

?
Znaci ne moze ovo sto ja hocu, da skinem veliki tanjir?
Korisnikov avatar
Ozren
Reactions:

Post od Ozren »

Hehehe, taman kada rastavis sklonis jednu sajbu pa ce ti lakse biti samo dve odrzavati, ionako je jedna dosta-)
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Moze ali kod sastavljanja moze da ti bude problem jer moras kontru da udaris drugim alatom sa suprotne strane da ti taj sraf ne vrti uprazno zajedno sa maticom unutra a ti to nemas i otezano je jer je deo na bicikli, dakle bolje je kada skines ceo pogon pa lepo sve uradis valjano.
Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

U prevodu: ne diraj!
:D

Sad nesto zagledao tu sliku pogona sto si okacio. Ne kontam kako ne mozes da pridjes do velike sajbne da operes?
Sta ti smeta? Samo taj deo kod pedale?

Kontam da bi ga sa cetkom koja ima duze dlake i benzinom oprao, da bude kao iz tvornice.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ako možeš priđeš s unutrašnje strane "maticama" onda može sve.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Upravo sam poceo sa pripremama, za jos jedan tocak, koji se vec dugo kanim, ukupno mi nedostaje 4 dobra tocka, dva prvenca, ce posluziti prelaznio period, i to gledam kao skolu. Mada su Campi nable vrlo dobre, pa ce verovatno ici na jos neku reviziju, kad kupim bolje delove.

Ono na cemu sad radim, je zadnji tocak koji ima Maillard nablu sa indusrijskim lezajevima, prvo sam uzeo Frad lezajeve, koje sam veceras upresovao, i zamenio stare, sad na red dolazi poliranje zica, za koji dan stize tocak, koji bi trebalo da bude donor obruca, mada procenicu da li ce mu bas to biti uloga...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Slika

Danas lep dan, brzi krug oko Ade, malo i da se uziva, ne samo da se radi...
Ladno mi neki biciklista na mostu, u toku voznje doviknuo, da su mi extra visoke Campi nable :)

To izgleda raritet, kad je covek u mimohodu provalio :)

Te nable Campi Recrd nable su jako interesantne, pored toga sto je kvalitet odlican, imaju mehanizam da se podmazuju mascu iglom kroz rupice, i centralnu rupu na koju treba da izlazi stara mast, prakticno odrzavanje bez otvaranja....
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Te sa rupicom smo nekad imali na onim musko/zenskim biciklovima, a i na ponikama koliok se secam.
Pa su ljudi stavljali parce koze oko nable, da brise tu staru mast koja curi, jer se nabla umasti vremenom.
Ovako su se sve sijale, koza ih ispolira okretanjem do besvesti :)
Odgovori