Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od fq400 »

Mislim da suviše značaja dajete turskim serijama - niti je neka zavera, niti je neko nametanje kulture, asimilacija, prisila, kako god to nazivali, već je jednostavno reč o nečemu prizemnijem, a to je profit. Jednostavno, ove serije su relativno jeftine, a dobro su prošle kod nas jer je sad došao red na njih, posle britanskih, američkih, španskih, indijskih i koje su već bile popularne u nekom trenutku.

Meni ne smeta to što su turske, već što su površne, glupe i jeftine. Isto mi smeta i kod ostalih 'proizvođača', ne samo Turaka. Na svu sreću danas čovek zaista ima izbor šta da gleda, a da li neko gleda turske, španske ili čije god serije je njegov izbor/njegov problem.
ali se zato svuda mogu videti raznorazne turske,hrvatske i mnoge druge serije sa cijom kulturom i tradicijom Srpski narod nema ama bas nikakve veze
Po ovoj logici bi samo domaće serije/filmove i trebalo prikazivati, jer ne vidim koja to kultura i čija tradicija ima veze sa srpskom, ako je već nemaju Hrvatska ili Turska. Sviđalo se to nekome ili ne. Uostalom, to je ipak samo televizija, zabava, ne znam zašto bi moralo da ima bilo kakve veze sa kulturom ili tradicijom. Ako hoće neko da gleda, gleda, ako neće, promeni kanal, ode na YouTube, uzme knjigu ili šta god.
Nikada ih necu uvrediti ili pokazati netrpeljivost prema njima,ali isto tako necu da gledam promovisanje njihovih musavih obicaja i njihove kulture u Srbiji
Mislim da bi se nazivanje nečijih običaja 'musavim' moglo okarakterisati i kao uvreda i kao netrpeljivost, uprkos tome što kažeš da ti to nije namera. Samo kažem...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Šta mislite šta gledaju hrvati u udarnim terminima?
Pa isto turske i srpske serije. :mrgreen: Trenutno se gleda Bolji život, to ne propuštaju.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Pa kad im niko nije ponudio neku našu seriju rekordne gledanosti...Bolji život ili Srečne ljude...Šurdu iz ko zna koje godine...onda one Rode :kuku: ...

Upravo ovo o čemu pišemo je možda i poenta priče.
Pričamo o sapunicama...imamo li mi nešto na tom nivou što možemo da ponudimo pa da budemo hit na nacionalnoj televiziji neke zemlje.

Šurda je bio godinama najgledaniji u Češkoj u to vreme!
Valter i danas drma Kinom! :kezo:

Interesovanja se menjaju stoga i ove istorijske sapunice sada izbijaju u prvi plan.

A veza sa Turskom je...samo 500 godina!
Bežali mi od toga, koliko hoćemo, nikada nećemo pobeći!

Da me ne shvatite pogrešno ako može Hare Krišna ili Meksikanci što ne mogu Turci koji slušaju Cecu i ostale folkere.

A površnost tih serija i jeste poenta da se ne misli o ozbiljnim stvarima.
Neka vrsta sedativa i bežanja od stvarnosti.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Vrteli su oni i maltene sve te serije koje navodiš. "Vratiće se rode", "Žikina dinastija", recimo... Jedino za "Vruć vetar" nisam siguran... :)
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

I šta je to čudno? Veze izmedju Srba i Hrvata su jake barem kao kod Čeha i Slovaka, ne postoje bliži narodi.

Nije Srbija tu gde jeste ni zbog serija, ni zbog Turaka a ni zbog Hrvata nego zbog pogrešne spoljne i unutrašnje politike u poslednjih najmanje 24 godine kao i zbog propuštenih šansi da se konsoliduje ekonomija od 2001 do danas, da ne pominjemo devedesete.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Saša napisao:Vrteli su oni i maltene sve te serije koje navodiš. "Vratiće se rode", "Žikina dinastija", recimo... Jedino za "Vruć vetar" nisam siguran... :)

Turci vrteli ove serije na TV????
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

hrvati...

Ni meni se ne svidjaju turske serije, al isto tako mi se nisu svidjale ni spanske, meksicke, i sva ostala sra*a na isti fazon...
Ne svidja mi se ni Grand produkcija, pa i dalje obrcu neverovatne kolicine para i ne skidaju se sa TVa, a narod sece vene za njima...

Hvala Bogu, kome se ne gleda takav program, ima strane kanale, ima internet pa nek izvoli...

A izjava da nemamo veze sa Hrv i Tur kulturom :srbin: Hteli mi to da priznamo ili ne, pa s kim onda imamo? sa Marsovcima?
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Narod definise jezik, to je sa berlinskog kongresa.

Na balkanu i ako je vuk karadžić lobirao da isti princip vazi, odbijeno je i na balkanu je uveden verski princip. Austrija je tako zelela, kasnije se videlo i zasto aneksijom bosne i hercegovine...

Da je uveden verski princip npr u nemackoj svakako prusi, bavarci ne bi bili danas jedan narod, katolici protestanti ....

Cinjenica je da juzni balkan jeste jedan narod, pa samo ako pricamo o naucnim radovima, izvori su 50-50 srbija hrvaska, cak a razmena jedino takvo moguca ...

sve ovo sto se desavalo je u stvari dobra fora da se zavadi jedan narod...

Srbi su jedini narod koji kad npr promeni veru vishe nije srbin nego hrvat... Jer srbin moze da bude samo pravoslavni, to je druga greska, ali pravoslavne crkve...

Tad je mnogo srba muslimanske veroispovesi postalo, narod vera...

Da ne pricam da su crno gorci i srbi isti narod, pa pola centralne srbije su potekli iz bivshe crne gore, ali pre 200 godina...

A turci, oni su svakako deo srpske kuture, jer su posle toiko godina postali slicni u hrani, ponasanju, gradnji.....

A serije turske, to je trend, i ne samo kod nas, gledaju se u dubajiju, maroku, hrvatskoj, americi, pa slican fenomen, spanskih serija koji je nastao pre desetak godina....

Turska postaje jaka i ozbiljna zemlja, a samim tim i produkcija sapunica je jaca nego ranije... ljudi se u celom svetu zasitili americkih gluposti pa prelaze na spanske, turske, pa ceposle i kineske gluposti ...

evo sad ima napad i indiskih na pola kanala :o
Korisnikov avatar
Milan
Reactions:
Pridružio se: 29 Apr 2012, 16:50

Post od Milan »

Kao nametanje neke kulture i trenutnog pomodarstva pre svega sam mislio na turbo folk, Cecu, Karleušu koje imaju frapantnu popularnost u narodu i uticaj na društvo i omladinu što je najgore. Najgore je, takođe, što je ova prva žena jednog od najvećeg kriminalca ikada na ovim prostorima, ali to nije problem nikome da je promoviše u boginju. Dokaz da ona nije samo bitna mladima je ona sprdnja oko njenog suđenja i kućnog pritvora. To mi je tako teško palo, da to nije normalno, to mi je jedan od najvećih pokazatelja koliko je ova zemlja divlja i koliko su zakoni nebitni u ovoj zemlji kao i koliko pravosuđe slabo radi samo kada neko za nekoga zalegne. Poenta cele priče - veza na pravom mestu je jača od svega.

Takođe, extremni nacionalizam koji je promovisan 90ih u ratovima usadio nam je tu mržnju prema svetu i svemu i svačemu. Govoreno nam je da mi nismo ni za šta krivi, da su nam uvek drugi problem. Kosovo, rat u Bosni, rat u Hrvatskoj, pa i taj NATO. Neko je i to spomenuo kao "nismo mi ratovali sa njima, nego oni sa nama". Pa druže, potpisali smo poraz posle 72, 73 ili koliko već dana, za to vreme smo izgubili 3000+ duša i infrastrukture u vrednosti od ko zna koliko milijardi eura.

Takođe, još neko je rekao "kakvi smo, dobro i funkcionišemo ekonomski". Slažem se, ali donekle - jer ako bi gledao po teritorijama, izuzmi Beograd i delom Vojvodinu velika većina naroda po Srbiji jedva spaja kraj sa krajem, bukvalno. To su mesta gde možeš stan od 70 kvadrata da kupiš za 10.000 (lično video oglas), itd, itd.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Prodaju ljudi kuće od 100+ kvadrata plus dvorište, za upola manje para.
Posetite www.garaza.rs !
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Incognito napisao:U tome je problem,sto se ovde sve radi na silu.Drzava na silu pokusava da nas sprijatelji sa svima onima od kojih smo uvek imali samo stetu i to je nesto sto traje vec dugo vremena i takve stvari me strasno nerviraju.Ja necu da gledam turske serije,necu da budem u ljubavi sa turcima i bosnjacima i necu da mi niko na silu uteruje nesto sto ne zelim da prihvatim.Nikada ih necu uvrediti ili pokazati netrpeljivost prema njima,ali isto tako necu da gledam promovisanje njihovih musavih obicaja i njihove kulture u Srbiji pogotovo zbog cinjenice da smo imali strasno istorijsko neprijateljstvo koje se do danas nimalo nije umanjilo,samo je prikriveno pa se ne primecuje.
Bas me zanima da li se u turskoj u udarnim teriminima emituje bar neka Srpska serija ili bilo sta sto u pozitivnom svetlu promovise Srbiju.
.....dovoljno je reci da smo pravili zajednicku drzavu sa svojim najvecim dzelatima... :glavomuzid:

Od tih vestackih prijateljstava koja su su aktuelna u poslednje vreme mi se povraca!!
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

@FQ400

Mozda sam shvacen pogresno ili ja nisam pogodio sustinu.Nisu meni uopste bitne turske serije kao serije,niti imam nesto protiv njihove nacije ili slicnih stvari,ali me bukvalno muka hvata kada vidim koliki nivo medjusobnog nepostovanja postoji u nasem narodu.Narod koji ne postuje sebe,osudjen je na propast,a upravo Srpski narod prolazi kroz nevidjenu fazu propadanja i samo je pitanje vremena kada cemo udariti u zid.A evo zasto ovo pricam i zasto mi te serije upadaju u oci.Od naroda koji je pretrpeo 500 mukotrpnih godina pod jednom takvom imperijom,protiv koje je u borbama i ratovima izgubio 70% stanovnistva (postoje neki proracuni da bi nas danas bilo oko 16-17 miliona samo da nismo prolazili kroz sve ratove i nedace koje su nam uvek drugi nametali jer svi dobro znate da Srbija nikad nije bila osvajacka zemlja),naroda koji je poveo balkanske ratove kako bi se oslobodio od te imperije koja je u potpunosti kolonizovala i obespravila Srpski narod,mi danas imamo situaciju da se na Srpskim televizijama emituju turske serije koje velicaju one koji su nas ubijali,mucili i pravili stete nevidjenih razmera.Pa zasto smo se onda borili kada se danas divimo i velicamo sve ono sto nam je bilo neprijateljsko.Opet pitam,zasto u nasem tv etru ne mozemo da vidimo neku seriju o istorijskim podvizima Srpskog naroda,o njegovoj borbi protiv okupatora,o stetama koju su nam drugi nanosili.Ovde je narod potpuno neiformisan.Mi ne znamo ni ko smo ni sta smo,ni ko su nam prijatelji,a ko neprijatelji.
I nisu samo te proklete turske serije jedini problem.Po dva puta dnevno na Pinku emituju one usrane preljubnike gde se potajno afirmisu prevare kao nesto uobicajeno i normalno,a onda kao epilog imamo to da neki kreten ubije devojku tako sto je isprebija do smrti,tako sto je bukvalno unakazi na nacin na koji ni najkrvolocnije zivotinje ne ubijaju svoj plen.

Ovo drustvo je totalno posrnulo u svim mogucim segmentima,a najvise u moralnom.Pitam se sta rade ti ministri kulture i za koje babe zdravlja oni primaju blate iz budzeta koje im ja kao poreski obveznik placam.

@Heineken

To je nas najveci problem koji ce nas na kraju totalno dokrajciti.Da se razumemo,ja jesam za ekonomsku saradnju sa svima,za dobrosusedske i druge odnose koji ce imati za cilj mir,stabilnost i prosperitet svih naroda.Ali necu da bilo ko pokusava da me sprijatelji sa Hrvatima ciji su kardinali bacali Srpsku decu u jame,koji su milion Srba pobili u logorima,koji su proterali i pobili 700 hiljada Srba u poslednjem ratu i tako dalje.Hrvate sam samo naveo kao primer,a mogu tako da pricam i o Turcima,Nemcima i ostalima koji su nam pravili stetu.I sad posle svega toga,treba da se nadje neko ko ce me zbog takvog stava proglasiti nacionalistom ili ekstremistom koji mrzi sve zivo i objasniti mi kako su nam neki narodi veliki prijatelji,samo sto sam ja slep kod ociju ili glup pa eto ne mogu to da uocim.Ja NECU takvo prijateljstvo i tacka.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Upravo tako, nazalost danas su Srpske zrtve poslednja rupa na svirali.....
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Onaj ko ne zna ili ne postuje svoju istoriju,osudjen je na to da mu se ona ponavlja.Mi upravo sada prolazimo kroz tu fazu.

Mi smo stvorili Albaniju ciji nas je narod zive klao pre desetak godina,mi smo stvorili Makedoniju koja nam danas zabija noz u ledja uvek kad stigne,nas kralj Aleksandar je stvorio Kraljevinu Srba,Hrvata i Slovenaca,kasnije Jugoslaviju od koje su svi narodi profitirali,drzave su dobili oni koji je nikad nisu imali,a Srbi izgubili sve ono sto su vekovima stvarali i zbog cega su podneli enormne zrtve.Sta drugo da pricam.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

:plusone:

I sto je jos veci problem, za sad nema ni jednog ozbiljnog lidera koji bi se ozbiljno pozabavio tim problemom...dnevnopoliticke izjave (da ne kazem nesto drugo) ne racunam.
Odgovori