Ne zvuči loše, a nije skupo. Trenutno je članska karta 1800 din.
*prevoz vozila do najblizeg servisa u inostranstvu...
Sta ako je najblizi servis na 5km a ovlasceni na 200km.A auto u garanciji.A kvar u Grckoj turistickoj vukojebini?
Moram se raspitati oko ovog.Isuvise je dvosmisleno.
Bilo je slucajeva gde je ams grcki partner istovario auto u najblizi servis,majstor digao haubu i rekao tezak kvar i zatvorio haubu.
NI passat B5 ni B5.5 me nikad nisu ostavili na putu. Kvarili se jesu, ali nikad tako da ne mogu da stignem kuci. Nisu ni blizu tako. Audi 80 B2 takodje nije, za veliko cudo. Audi 80 B3, dva puta.
A sto se tice pitanja iz teme...Polovan auto. I da imam vise novca nego sto imam, opet bi polovan auto. Novi tesko da bi kupio, sem u jednom slucaju koji cu kasnije napisati u ovom postu. Nikad ne reci nikad, ali...Na novom autu se mnogo vise finansijski gubi u odnosu na polovan. Recimo da kupis novi Audi A4, koji je reda velicine oko 50000 evra, ako ne i vise. I za 5 godina necu moci da ga prodam ni za 25000. Vi koji se bolje razumete i pratite cene ispravljajte, ako gresim. Koliko god da bi imao para, 25000 evra (garsonjera na finom mestu) da izgubim na 5 godina, deluje mi previse. Kako moze da se pokvari polovan, tako moze i nov, jer je jednostavno masina i mora nekad. Na polovnom je svakako materijal vise zamoren, ali uz redovno odrzavanje i zamene delova, taj rizik je maksimalno smanjen. Mnoge su ljude ostavljali na putu i novi automobili, tako da ni tu nema pravila.
Najgore je sto ljudi misle da u ovlascenim servisima rade sve vrhunski profesionalci i doktori za kola. Ja sam se razocarao sto se toga tice kad sam video ko sve tamo radi i kako radi. Sto iz licnog iskustva, sto iz iskustva ljudi sa kojima sam pricao. A deru. Znanje sam uvek spreman da platim i dobar rad. Ali da platim da bi nekome bio ovca za sisanje, pa toliko nisam blesav.
Polovan, dobro ocuvan od prethodnog vlasnika koji je o njemu vodio racuna, uvek star izmedju 5 i 10 godina, ne bi mi trebalo vise, ni bolje, samo da nastavim da ga tako dobro odrzavam. Sto bi sigurno.
Nov auto jedino u slucaju da sam penzioner koji i da hoce ne moze vise toliko kolima da se bavi, pa bi kupio nesto novo i jeftino...pa da imam dok sam ziv da se sluzim, jer se kolima vise ne bi baktao, jer ne bi mogao zbog godina i svega sto bi uz to islo.
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Naravno da svako ovu temu doživljava iz ličnog ugla. Onaj ko kupi auto od 50k evra ne živi u stanu od od 50k niti ga zanimaju garsonjere na periferiji od 25k.
Pa dobro, u pravu je, samo je malo razvukao pisanije.
Parametar ostavljanja na putu je relativno slab argument, jer veoma retko nov auto ili mlađi polovnjak tako nešto mogu da prirede. Ne bih se uopšte fokusirao na to, više na druge aspekte. Mene, lično, ni stariji polovnjaci nisu ostavljali na putu.
Da li nov auto za broj-dva niže klase, ili polovan: da stariji, da sa više ulaganja, ali sa višom klasom dolaze i kvalitetniji sistemi, često veća bezbednost i naravno užitak u vožnji i opremi?
@Floyd je dodao u međuvremenu nešto. Meni se način razmišljanja nije puno promenio sa saldom u banci. Uvek bih veću kintu uložio u gajbu, putovanja i kvalitet života, nego u auto. Srećom ima kola, koja su baš iz razloga što su ljudi nedovoljno informisani i puni predrasuda, veoma dostupna kao polovna, tako da je moguć maksimalni užitak i za manje para.
Ko ima 50k za novi auto ne razmislja mnogo o nekretnini sa 30kvm.
Cak ko ima i mnogo manje novca za nov auto verovatno ima zavrsene osnovne stvari u zivotu.
Posao,stan ili dva.
Moja racunica je da me nov auto kosta 100 evra mesecno.Nije mnogo,nije ni malo.Tolika je rata kredita i kasko.
Posle 6 godina dobicu priblizno isto koliko sam dao za ucesce.Verovatni malo manje,ali da ne sitnicarim.
Tih 100 evra je cena neke sigurnosti koju sam zeleo sa novim autom.Ne prestiza.
Samo sigurnosti i manje vremena provedenih sa majstorima,vise sa porodicom.Jednostavni vise ne razmisljam o kolima.Energiju preusmerim u druge stvari.
Preporucio bih svakom ko moze da priusti ovakvu kombinaciju.
Naravno sr... se desavaju i sa novim vozilima,ali neuporedivo manje nego sa polovnim.
Ajde sad opet da resetujem diskusiju, pošto ljudi koji voze nova kola izgleda polovna doživljavaju kao dreševe koji se neprekidno kvare.
Da se vratimo u realnost, auto star oko 10 godina, neizakan, već normalno korišćen i vožen do 15-20 hiljada godišnje, može po kupovini da se dovede u stanje da se narednih 5 godina posećuje majstor 1x godišnje, samo u redovnom održavanju.
Auto star oko 3-4 godine, itekako može da se tretira u eksploataciji kao nov. Biće za zamenu pločice, diskovi, veliki servis, možda još neka sitnica, i ostatak igranke će veorvatno ostati tek za sledećeg vlasnika (pasus iznad).
Day Walker napisao:Ti nisi neki ambiciozan lik, koliko shvatam po pisanju
Naravno da jesam. I zato necu da ulazem novac u nešto gde ću brzo i veliku količinu da izgubim. Gubis na svakom autu, sem ako nisi taksista islicno, pa ti auto sluzi da zaradjujes, kao nas drug matori BlackShadow, legenda od čoveka! Svi mi ostali koji auto koristimo da bi olaksali sebi zivot, smo na vecem ili manjem gubitku sa kolima, ali jbg, svako zadovoljstvo, pa i to kosta. Svakoga prema mogucnostima.
nidzo, Floyde,
Naravno stambeno pitanje je prioritet. Prvo to pa sve drugo. Smesno je da vozim Audi A6, a zivim u neomalterisanim zidovima ili jednosobnom stanu. Ja stvarno volim automobile, cak i preterujem sa time. Ali u svemu tome morala bi da postoji neka dola trezvenosti.Zasto da izgubim za 5 godina 25000 evra, ako mogu da ih ulozim u nesto, sto ce posle nekog vremena da bude profitabilno, nekretnitu. Ja opet nisam neki fan putovanja, ali voleo da mogu da odem bez problema na neku destinaciju jednom godisnje 10 dana da nemam nikakve obaveze i opustim se maksimalno. Čoveku je to potrebno. A automobili su sada nikad jeftiniji iz razloga koje je nidza opisao izmedju ostalog.
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
nidza napisao:Auto star oko 3-4 godine, itekako može da se tretira u eksploataciji kao nov. Biće za zamenu pločice, diskovi, veliki servis, možda još neka sitnica, i ostatak igranke će veorvatno ostati tek za sledećeg vlasnika (pasus iznad).
Meni je merilo koliko kosta takav auto od prvog vlasnika na mobile.de, recimo. Ili od prvog vlasnika, kupljen u Srbiji sa urednom istorijom. A, kosta toliko manje od novog da u startu odustajem od dalje potrage. E, sad, sta se prodaje po istoj toj ceni, ali uvezeno i na ime kupca, to je veliko pitanje. Ili je 200k km + ili je krpljeno. Ni to ne mora nuzno biti katastrofa, ali nije za poredjenje sa novim kolima.
dag81 napisao:Novom autu, pa i polovnom, ne bih oprostio ostavljanje na putu. Pa da dodje RR po mene u roku od 30ak min.
Jedno sr**nje na putu i u oglase.
Pasat ti formirao visoke kriterijume, mora da se navikavaš na BMNJ
Ja vozam Caddy, zena od pre 2 meseca Reso. BMNj oso.
Kola se ovde uvoze na veliko, ima i kukolja, ima i odličnih. Mene je Stilo koštao manje od svakog sličnog u oglasu, neverovatno nisko za 3 godine star auto. Iako nikakve mane nije pokazao, ja sam sa strepnjom prešao prvih 10-15 hiljada, dok se na kraju nije sve leglo u mojoj glavi. Naplatila mi je to Alfa posle, mada evo sad se sve to amortizuje, jer nema novih bubica već tri godine, i tako to ide u krug. Sledeći će verovatno biti krajnje izvesna kupovina, tako da neće biti nekog preteranog rizika, a potencijalno velika ušteda.
U svakom slučaju nemam matematiku za nov auto, zasad.