Prodati i kupiti polovnjak ili uložiti u vlastito vozilo?

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Prodati i kupiti polovnjak ili uložiti u vlastito vozilo?

Post od srdjanyo »

Društvo, trebam vaše mišljenje i savet.
Vozim Škodu Fabiju već 4 godine.Motor je 1.9 TDI,74 kW.Auto je karavan,2004.godište.
Do početka 2015. služio je perfektno, ali od početka te godine pretrpela je 2 ozbiljna kvara.Na menjaču i na diznama.
Svojevremeno sam pisao u toku tih kvarova i rešavanja istih,zatim o bezobraznim automehaničarima novosadskim i o tome kako se trude da isisaju i poslednju paru,tobože rešavajući kvarove. Sve se to završilo dobro (po Fabiju,ne po moj novčanik).Auto ponovo radi kako treba. Išlo se i na more,sa rekordno malom potrošnjom. I tako.
Da pređem na stvar. :kezo:
U skorije vreme treba da se desi ogromna promena u životu moje porodice, a to je da konačno izađemo iz podstanarstva. Sve ima svoju cenu,tako i to. Za opremanje stana podićićemo kredit.Računali smo da će nam ostati taman keša da uložimo u ovaj ili da dodamo i kupimo drugi polovnjak (opet Škodu).
Ali,pošto je to relativno mala cifra (oko 2000€),pitam vas da li uložiti u Fabiju ili kupiti (sumnjivi) polovnjak sa 123456km na satu?
Fabia ima već 12 godina i oko 400000 km,pravih,mada piše 185000.
Vidljiva su popuštanja na karoseriji,pojedini kederi propuštaju,sedišta škripe, volan je "oglodan".
Motor ne pije ulje, prešao sam na Castrol,troši oko litre na 10000. Mada ja jako malo prelazim sa njom tokom godine.
Farovi su matirali,potrebno je proveriti instalacije. Trapovi su im boljka i to se redovno održava zamenom ishabanih delova.

Mogu do sutra ovako, uglavnom shvatate poentu.Šta uraditi?
Ako treba da priložio slike,to mogu sutra.
Hvala,nadam se konstruktivnim predlozima.

Sony Xperia Z3
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Re: Prodati i kupiti polovnjak ili uložiti u vlastito vozilo

Post od mića »

Lista prioriteta je jasna, kroz svoj post si manje vise sam sebi dao odgovor na pitanje. To sta si racunao za opremanje gajbe racunaj da ce uvek biti vise. Ako je mehanicki auto dobar i problem je estetika, ja bi to vozio jos. Realno, škodi sada ne pada cena rapidno tako da u njoj cuvas neke pare, kada ti se stvore uslovi da kupis bas ono sta hoces dizi kredit.

Послато са SM-G360F уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ja bih rizikovao i zamenio ga. Polovnjaci nikad jeftiniji i nikad veći izbor. Iz tvog posta vidim da ti se taj auto već malo i smučio (ili bar dosadio). Koliko god da još uložiš u njega nećeš ga podmladiti ili mu povećati vrednost (što bi rekli "nikad od babe devojka"). :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Opremanje gajbe je kikiriki u odnosu na skroman polovan auto.

Tapatalk
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

400kkm bem ti lebac, jel moguce?
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Treba da znaš, da poseduješ najbolji model škode u njenoj istoriji. Sledeći model je bižuterija, a ova trojka, po menije najsličnija Daciji. Dacija je OK, ali ova Fabija ili Rapid u nekom nižem paketu je baš ravna Sanderu - Loganu.
Ako nađeš zdrav primerak nebitno od modela, star do 5 godina, imaš račun i neku opštu dobit. Ako uzmeš problematičan automobil, vidim da znaš šta te čeka.
Dizel star 5 godina računaj da je NAJMANJE prešao 5x50 000=250 000. Vidim da ti je i to jasno.
Najbolje ako hoćeš Skodu, obilazi češće Kola, posebno u Čačku, pogodi se model dobar, sa pravom istorijom kupljen u Srbiji.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Da li će tih 2000 Evra biti dovoljno da se "saniraju" svi nedostaci,da bi mogao da koristim vozilo još 5 do 7 godina?
Korisnikov avatar
mića
Reactions:

Post od mića »

Za sve ono sta si naveo kapiram da bi mogao, šabac otpadi pa ga renoviras i za duplo manje, trebalo bi. Ajd ti pre finalne odluke napravi spisak, izvrti telefone pa stavi na papir. svaki polovnjak koji kupis imaces bar soma ulaganje. Npr, veliki, mali servis, gume....tako da po mojoj matematici trebaju ti 3000€ a ne dve, dve su doplata za auto + hiljadu za sve drugo.

Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Odmah da se izvinim Srđanu na kvarenju teme, samo da pitam Eru stručnjaka.
Era napisao:Treba da znaš, da poseduješ najbolji model škode u njenoj istoriji. Sledeći model je bižuterija, a ova trojka, po menije najsličnija Daciji.
Na osnovu čega pišeš ovo, koji model 1,2,3 si posedovao, sa kojim motorom, koliko si prešao sa njima, koje kvarove si imao?
Ako može samo činjenice da mi izneseš, ne filozofiranje i ne velike rečenice, precizno i kratko.
Hvala.

Izvinjavam se autoru teme još jednom :pivo: .
Era
Reactions:

Post od Era »

Captain Slow
Čim sam ostavio takav komentar, verovatno da posedujem potrebne informacije, jel da?

srdjanyo
Ako imaš 2000 evra na raspolaganju, kupuj drugi auto. Polako traži i biraj. Tvoj vredi nešto više od 2000, za 4500, već ima da se nađe nešto vredno, ali imaj na umu da te i na tome autu čeka servis i koješta + prevod i sl. A zašto u taj postojeći auto da uložiš 2000 ? Vozi to i održavaj tekuće neophodštine,
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Lepo sam te zamolio da napišeš kratko i jasno, a ti nećeš, ok, razumeo sam da pišeš napamet.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Saša napisao:Ja bih rizikovao i zamenio ga. Polovnjaci nikad jeftiniji i nikad veći izbor. Iz tvog posta vidim da ti se taj auto već malo i smučio (ili bar dosadio). Koliko god da još uložiš u njega nećeš ga podmladiti ili mu povećati vrednost (što bi rekli "nikad od babe devojka"). :)
Pa i nisu polovnjaci nesto posebno jeftiniji. Mi smo pre 3 godine uzeli auto, sad bih ga mogao prodati za isto ili minimalno manje para.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
mića
Reactions:

Post od mića »

Ero, pa hoce čovek da ulozi u auto da nista ne skripi, krcka, da ne dodiruje pohaban volan....i da bude miran 5-6 god. Jbga, cifra 4500€ je nit smrdi nit mirise, nije malo para ali plasim se da ne bude ko ne plati na mostu platice na cupriji. Ovako dok se ne skupi dovoljna kinta za nesto valjano drz se onoga, bolje djavo koga znam nego koga ne znam.
Ne mogu da komentarisem koji model škode je bolji jer se ne razumem.

Era
Reactions:

Post od Era »

Mislim da je najgora varijanta neko detaljno sređivanje tog postojećeg auta. I to kad uloži, on će da vredi više maksimum par stotina evra.
Pretresu se trapovi i kočnice, i nešto što je neophodno i to je to.
Netreba biti isključiv. Iskočiće mu neki povoljan auto, a do tada vozi ovaj sa minimalnim ulaganjima. Znači, od danas polako traži auto. A prvo gde će da pogleda je Auto Čačak u Čačku, ako želi sigurnu škodu.

Captain Slow
Ne bi da se "mešam" u tvoje zaključke. :kezo:
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ako ima stvarno 400.000km menjaj to nemoj ulagati vise. 300.000 je puno ali 400.000 je previse i za visu klasu a ne Fabiu.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
Odgovori