Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
-
- Pridružio se: 05 Okt 2024, 11:42
-
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Zamenjeni su kablovi,stavljeni NGK,svecice isto NGK,nove bobine bosch.Boobine sam ja kupio u Inter Hit i sam zamenio a kablove i svecice majstor elektricar?Sumnjam i ja na kvalitet kablova i svecioca jer nisam kupio ja vec majstor doneo iz neke radnje i ugradio.Dodje mi da vratim stare bobine ,marelli i da kupim nove kablove i svecice??Leptir sam pokledao juce i bio je potpuno cist.Arogan napisao: 15 Dec 2024, 12:02 Re: prle.antic@gmail.com
Meni je to počelo da se dešava na nešto pre 120.000 kada su mi treće zamenske svećice bile pri kraju procenjenog trajanja, odn. za zamenu.
Kada stanem na semafor kao da ler gas malo štucne (samo jedan put) i stabilizuje se, ali se na obrtomeru ne primeti trzaj kazaljke.
Nakon zamene istog modela svećica, to je postalo jedva primetno, vrv ne bih ni primećivao da nije bilo ubedljivije pre zamene svećica, pa obraćam pažnju.
Fabričeke kablove sam promenio na 130.000 km, ne zbog nekih manifestacija nego su baš postali kruti, a i vremenski i po kilometraži bi ih trebalo zameniti.
Posle toga nekoliko meseci sve OK, da bi na oko 152.000 ponovo postalo očito, ali štucne samo jednom posle stajanja na semafor, u ler gasu.
To sam prijavio na malom servisu i utvrdili su da ne valjaju zamenski kablovi NGK (priznata mi je garancija 2 god.). Umesto NGK stavili su mi Magneti Mareli (koji su nešto jeftiniji ali deluju mi mekše i savitljivije, vrv su silikonski, šta god to značilo).
Za sada, na na 165.000 km nemam više tih problema.
Tipujem da je kod tebe (počinjem od najeftinijeg kvara): svećice (vrv si ih menjao), kablovi, jedna od bobina, jedan izlaz za bobine na ECU (rešavaju autoelektričati 60-100 evra, urade oba izlaza), usisna grana (pod uslovom da si očistio leptir, ali ono ispod leptira je mnogo složenije i ne preporučujem ti da radiš sam)
Ako budes hteo nove svecice, slobodno uzmi ove u Kit Komercu, Denso xu22epr-u:
https://www.densoproducts.com/denso-317 ... spark-plug
Bile su oko 10evra komplet, i provereno dobro rade, ja ih montiram i kod sebe i na jos par Puntica koje odrzavam prijateljima/ rodbini....
https://www.densoproducts.com/denso-317 ... spark-plug
Bile su oko 10evra komplet, i provereno dobro rade, ja ih montiram i kod sebe i na jos par Puntica koje odrzavam prijateljima/ rodbini....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
-
Idem sutra odmah u Kit Comerc.
-
A kablovi?
To jos nisam menjao na Punticima, skoro svida su im fabricki i dalje, obicno fabricki iscepa 150k
-
Jbg, majstor iscupao kada je menjao, jedan iskidao jer nije mogao da skine sa kapice svecice?
Mora sa spic kljestima da se skida na osecaj, zalepe se...
-
Bax,secam se da smo na onom forumu pricali o ukrasnim lajsnama na vratima.Ti si prvi zalepio i cak postavio slike.Moje pitanje je bilo da li si postavio iznad ruba vrata ili ispod?Pricali smo i o osovinici kvacila koja je stajala neprirodno u odnosu na motor?I tu su bile neke slike.I bilo je jos mnogo vrlo lepih prica.Nesto o instalaciji radija,antene itd.
Tacno se secam prica, tad sam bio pun entuzijazma sa novim auticima. I dalje uzivam u posedovanju Puntica, sad i vise nego pre. Najbolji auto za mene....
-
I za mene.
-
Da,secam se da si napisao i gde i kako postaviti svetlo u gepeku i da se pali na otvaranje gepeka.Jedva sam u ono vreme majstora naterao da odradi svetlo po preporuci.Proslo vreme...idemo dalje.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Kablove možeš slobodno uzeti Magneti Marelli, ja ih imam sada na svom Puntu (već nekoliko godina) i nikakvih problema sa njima, odlični su a nisu skupi.
-
- Eskimko
- Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
- Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Ili bosch,bili su oko 2000din pre par godina. Tesla nikako.