Znači ne treba ti 5G ni za šta, bačena para.Gaginh0 napisao: 03 Dec 2025, 22:14 Ovde za treći krajnik (u većini slučajeva) ide sprej za nos, ne operišu jer se vode time da se isti povuče do 7.-8. godine.
Mobilne telekomunikacije
Re: Mobilne telekomunikacije
Имам једно потпитање...
Jel 5g traži nove sim kartice ili radi i sa postojećim starim? Pretpostavljam da ga samo ima u većim gradovima?
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Radi i sa starim karticama. Meni se samo pojavilo 5G. Ovde u Novom Sadu.
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk
Kod mene se ne tako davno pojavio 4g+, 5g će biti verovatno dogodine.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ja sam dobio pre 3 meseca novu karticu pod izgovorom bržeg interneta, ništa ja tu nisam primetio na lokacijama gde sam i pre imao dobar internet, ali mi se čini da je bolji internet na nekim lokacijama gde je bio slab. Možda se tripujem, ne znam.
Ako ti radi 4g radiće i 5g. Ima ga svuda, nisu samo veći gradovi u pitanju.A170T napisao:Jel 5g traži nove sim kartice ili radi i sa postojećim starim? Pretpostavljam da ga samo ima u većim gradovima?
A1 i Yettel imaju na sajtu mapu pokrivenosti.
To što sam naveo nije nikakva brošura ni teorija nego već više godina u komercijalnoj upotrebi, pre svega u Aziji.ftj napisao: 03 Dec 2025, 20:47
To je možda tako navedeno u nekim marketing brošurama u teoretski zatvorenim 5g mrežama a javna komercijalna upotreba u praksi je nešto drugo.
Realno je da je i dalje ta konekcija neuporediva sa optikom, probah običan ping test i ima bar 1% packet loss na 100 pingova što je neprihvatljivo u profesionalnoj upotrebi al verovatno očekivana stvar na mobilnoj mreži.
Čitave fabrike, roboti, rade preko 5G u realnom vremenu, isto tako i medicina.
Imaš na netu konkretnih primera, samo potraži.
1 posto gubitka paketa na prostom pingu je jako loša mreža, ili oprema.
Toliko loše nema ni na 4G, pa ni 3G odavno.
Očekivani paket loss na mobilnoj je 1 ppm i manje, 1 paket na milion pingova. (dok si stacionaran, dakle ne u pokretu i/ ili u promenljivim uslovima proapagacija tipa kroz tunele, u brzim vozovima i slično gde stalno i brzo šetaš kroz bazne stanice).
5G nije izmišljen zbog brzine, radi sasvim drugačije kodiranje u odnosu na prethodne mreže upravo zbog stabilnosti i pouzdanosti za potrebe koje sam naveo.
Optika naravno nije za poredjenje, paket loss ne sme ni da postoji.
5g uses, google, nije teško saznati o upotrebi.
https://www.ibm.com/think/topics/5g-use-casesError rates: 5G’s adaptive Modulation and Coding Scheme (MCS), a schematic that wifi devices use to transmit data, is more powerful than ones in 3G and 4G networks. This makes 5G’s Block Error Rate (BER)—a metric of error frequency—much lower.
Poslednja izmena od ljubitelj u 04 Dec 2025, 09:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Ja sam totalni laik za sve to što pričate, pa me zanima samo šta nam tačno donosi 5g na mobilnoj mreži, osim bržeg protoka? Na stranu što nemam problem ni sa postojećom brzinom, otvara mi sve dovoljno brzo, ali ajd pričam o Novom Sadu i Beogradu gde najčešće i koristim.
Nama 5G ne donosi praktično ništa, mi nemamo gde da primenimo uglavnom. Tehnologija kod nas je dosta zastarela po fabrikama, gde je i najveća mogučnost primene.
Automatizacija saobraćaja, pametni grad i razen korisne stvari su daleko od naših mogućnosti.
Kod nas je i očitavanje brojila vrhunski "problem" koji se godinama rešava.
Te igrarije poput skidanja fajlova, streaming muzike, filmova ili gejming je tako sporedna namena 5G.
Automatizacija saobraćaja, pametni grad i razen korisne stvari su daleko od naših mogućnosti.
Kod nas je i očitavanje brojila vrhunski "problem" koji se godinama rešava.
Te igrarije poput skidanja fajlova, streaming muzike, filmova ili gejming je tako sporedna namena 5G.
Tebi kao krajnjem korisniku, pored veće brzine, trebao bi da donese i rasterećenje mreže i da imaš upotrebljiv internet na velikim skupovima na malom prostoru (utakmice, koncerti itd).Momčilo napisao:Ja sam totalni laik za sve to što pričate, pa me zanima samo šta nam tačno donosi 5g na mobilnoj mreži, osim bržeg protoka? Na stranu što nemam problem ni sa postojećom brzinom, otvara mi sve dovoljno brzo, ali ajd pričam o Novom Sadu i Beogradu gde najčešće i koristim.
Za ovo što piše ljubitelj treba drugačija arhitektura mreže da bude, da mreža bude stand alone i onda će biti i manji gubici.
Moje iskustvo sa 5G do sada a koristim ga lokalno (NL) i u romingu vec skoro 2 godine:
- Bateriju trosi 30% vise (Samsung s22+)
- Subjektivno nikakve prednosti
- Cesto na 4G radi mnogo bolje nego na 5G (Hrvatska, Italija)
Ukratko za moje koriscenje prednosti 0
- Bateriju trosi 30% vise (Samsung s22+)
- Subjektivno nikakve prednosti
- Cesto na 4G radi mnogo bolje nego na 5G (Hrvatska, Italija)
Ukratko za moje koriscenje prednosti 0
Nebvudim , kao laik, neku bitnu prednost 5G nad 4G
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Prednost je jer možeš ovde da staviš rezultate sa speedtesta, što ti je veći to je bolje.

Ne videsmo gde je to normalno da se vrše operacije uz pomoć 5g i po čemu je naša implementacija mreže lošija nego negde drugde(ne kažem da nije, nemam te informacije). da li je recimo u holandiji ping zaista <8 ms, to bi bilo lepo da znamo i tako te neke praktične primere a ne da slušamo apstraktne hvalospeve o azijatima.
Kažeš nije brošura i bukvalno staviš link reklamne brošureljubitelj napisao:
To što sam naveo nije nikakva brošura ni teorija nego već više godina u komercijalnoj upotrebi, pre svega u Aziji.
Čitave fabrike, roboti, rade preko 5G u realnom vremenu, isto tako i medicina.
Imaš na netu konkretnih primera, samo potraži.
Ne videsmo gde je to normalno da se vrše operacije uz pomoć 5g i po čemu je naša implementacija mreže lošija nego negde drugde(ne kažem da nije, nemam te informacije). da li je recimo u holandiji ping zaista <8 ms, to bi bilo lepo da znamo i tako te neke praktične primere a ne da slušamo apstraktne hvalospeve o azijatima.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema
Tako je, potpuno je drugačiji koncept mreže počevši od rasporeda baznih stanica koje su višestruko gušće rasporedjene, tj veliki broj na malom prostoru u odnosu na ranije 2/3/4G mreže. Time i kapacitet jednovremenog prenosa po površini visestruko uvećan pa ne treba da se očeku zagušenje na skupovima većeg broja ljudi-Skipper napisao: 04 Dec 2025, 11:20
Za ovo što piše ljubitelj treba drugačija arhitektura mreže da bude, da mreža bude stand alone i onda će biti i manji gubici.
Zatim takodje drugačija modulacija sa automatskom korekcijom u cilju zadržavanja BER u zahtevanim granicama po cenu smanjena bitske brzine.
To da je odvojena i ima zasebne optičke linkove (nema radio linkova izmedju koji unose kašnjenje) se podrazumeva, one prve eksperimentalne 5G su imale deljene resurse sa prethodnom 4G infrastrukturom.