Opel Astra H XER 1.6 116 ks mesa vodu i ulje

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Opel Astra H XER 1.6 116 ks mesa vodu i ulje

Post od Bax »

Ne znam, ja kod sebe menjam. Ovde ima cim da se skine zastita izduvne grane.
Kad je teško - Bax !
Arogan
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2019, 18:57

Post od Arogan »

Ako te interesuje orijentaciona cena majstora, meni je naplatio 1.800 din (čitaj 2.000, glupo mi je bilo da tražim kusur).
Pored zamene termostata, zamenio mi je antifriz, isprao čantru u kojoj je bilo tragova ulja od lošeg dihtunga hladnjaka ulja.

Dakle, posle zamena dihtunga hladnjaka ulja, čekao sam nekoliko meseci da budem siguran da nema nove količine tragova ulja u čantri i onda sam tek zamenio antifriz i isprao sistem i taman mi je zamena termostata došla "o istom trošku".,
Mislim da sam to već napisao, ali ajde opet da se pohvalim jer me to mučilo pune dve godine, a i naslov ove teme govori o tome, sada mi je boja antifriza u čantri kao da je auto nov nov nov. :)
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Problem je bas taj termostat sto dize radnu temp oko 110 stepeni, zato i probija sve zivo na motoru, pregrejan je fabricki...
To i radi kad je nov auto, sad kad udju u godine pravi probleme....

Bilo bi bolje da se vent pali na 100 stepeni, a termostat otvara na 90.

Ovako se pali na 115 kod mene ...
Kad je teško - Bax !
Arogan
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2019, 18:57

Post od Arogan »

Da ne grešim dušu za termistat,
Ali mislim da je meni vodu i ulje počeo da meša kada mi se upalila crvena lampica za temperaturu i to zbog manjka antifriza.
Pošto je mešanje upravo ovde tema biću detaljan:
Prvo sam primetio da je počeo da gubi antifriz pa sam ga dolivao pomešanog sa destilovanom vodom.
Nekada izgubi antifriz oko 2 deci L, a nekada ne, nije bilo pravila pa sam promenio čep, ali i dalje je gubio.
I onda jednog dana u gradskoj vožnji sa klimom na 36 stepeni, na semaforu gledsm sat i odjednom mi se upali crvena lampica sa termometrom uz pisak upozorenja. Odmah sam ugasio kola, dao 4 migavca i sačekao 20 minuta i otvorio praznu čantru. Dosuo sam ćak 1,2 L tećnosti da bi došao do mininima. Zatim sam upalio kola i dovukao se tih 5 km do servisa, i dalje je bio na min, nije iscurelo.
Ustanoviki su da je kvar do navoja čantre (pukao po vertilali) i u zavisnosti od pritezanja čepa nekada je izlazila tečnost a nekada ne.
Zamenjena je i čantra i čep i od tada nemam gubitak tečnosti, ali sutradan sam video tragove ulja u boci, zatim da curi malo ulja na dekli poklopca ventila i da bogme mnogu curi oko i ispod filtera.ulja.
Kao poslastica,, kada je sve sanirano za male pare, , dijagnostika je pokazala da ne valja termostat, koji je najakuplji deo od svega nabrojanog.
musuZmaj
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2023, 16:39
Garaža: Opel Astra H
Kontakt:

Post od musuZmaj »

Нажалост прошао сам кроз све ово и коштало ме је као краља Петра кајгана, моја душа зна шта сам прошао током 2024. Године док нисам решио проблем са "дихтингом уљне пумпе", али то је сада иза мене. Међутим имам једно питање, ознака жута кантица уља са таласима испод је ознака за квалитет уља, тј дотрајалости ( читај време за промену ) или ознака за количину. Наиме, кад год будем у опсегу времена за промнеу уља, читај након 5000+ км од последње промене ова глупава лампица ме смара, час се јави, час је нема, час је има кад возим дуже, час се јави након пола сата вожње, некад и раније ако крећем узбрдо и возим одмах јаче од тренутка паљења. Читао сам разне форуме, што стране, што домаће, једни кажу "означава количину", други па "упозорење да је време за замену уља", више нисам паметан, али знам да ме јако смара, и да, фан фект количина уља је на пропосаном новоу сваки пут... :forumas: :pop: :srbin:
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Može da bude stvarno nivo ulja ali da se razgradilo i ne daje više kvalitetan pritisak pa se zato javlja upozorenje. Možeš probati sa nekim kvalitetnijim uljem. Liqui moly, ravenol (ali samo od uvoznika, zbog kopija). Trebalo bi da bude bolja situacija, a i za tih 5000 km koliko imaš voznje u gradu tj koliko radnih sati.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
C=64
Reactions:
Pridružio se: 27 Apr 2020, 11:33

Post od C=64 »

@musuZmaj, evo šta kaže uputstvo Astre H - Nizak nivo motornog ulja! (kad svijetli žuto) :)

Slika
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

sebekkg napisao: 04 Jan 2026, 01:01 Može da bude stvarno nivo ulja ali da se razgradilo i ne daje više kvalitetan pritisak pa se zato javlja upozorenje. Možeš probati sa nekim kvalitetnijim uljem. Liqui moly, ravenol (ali samo od uvoznika, zbog kopija). Trebalo bi da bude bolja situacija, a i za tih 5000 km koliko imaš voznje u gradu tj koliko radnih sati.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Углавном сам возио ван града, отприлике однос је 60:40 у корист отвореног. Користим Wofl уље 5w40 синтетику са ознаком Ц3 због гаса. Планирам да узмем сада ГМ по препоруци опела па ћемо видети.
musuZmaj
Reactions:
Kontakt:

Post od musuZmaj »

C=64 napisao: 04 Jan 2026, 01:48 @musuZmaj, evo šta kaže uputstvo Astre H - Nizak nivo motornog ulja! (kad svijetli žuto) :)

Slika
Prikačeni fajlovi
Screenshot_2026-01-04-00-28-34-435_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2026-01-04-00-28-34-435_com.android.chrome.jpg (2.67 KiB) Pogledano 513 puta
Screenshot_2026-01-04-01-12-32-495_com.google.android.apps.docs-edit.jpg
Screenshot_2026-01-04-01-12-32-495_com.google.android.apps.docs-edit.jpg (5.27 KiB) Pogledano 513 puta
Ово ћу сиптати наредни пут
Ово ћу сиптати наредни пут
Screenshot_2026-01-04-01-14-08-723_com.google.android.apps.docs-edit.jpg (3.69 KiB) Pogledano 513 puta
Odgovori