Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Biciklizam

Post od BAJKER »

Pa kada se setis da zene vole da nose helanke samo ih podseti da su u biciklizmu iste preko 40 godina, a da su u modi kod zena nekih 30 i kusur :kezo:
Ustvari zena kada te vidi u njima zavidi ti na dobrim nogama i vitkoj guzi :loool:
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

:doubleup: :kezo: :kezo: :kezo:
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nije mi problem da potrošim pare ako znam za šta je. Garderobu sam uzeo jer sam imao objektivan problem - oznojim se a onda me vetar produva. Taj problem je rešen sa adekvatnom garderobom i stvarno mi je povećao uživanje u biciklizmu.

Vidim da mi vi mangupi otkrivate druge probleme za koje nisam ni znao da ih imam, a ono što sledi je put bez povratka. A kad se skroz navučem onda ću verovatno i ja kao i Paja kačiti slike "pre i posle"

:rofl:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Meni se čini da sam video i "obične" šorceve sa tim uloškom za sedalni deo. Tako da ne moraš uzimati stiskavac :)

A što se tiče trnjenja stopala, to mogu da potvrdim, jer mi se dešava u 100% slučajeva, kada ideo iole dužu rutu. Kao i trnjenje bulje, pa bukvalno moram zbog toga da stajem. Npr. napravio sam neku šemu da na svakih 10-15km prošetam 500m, onda mi se taman ti trnci raziđu i kada počnem da vozim kao i da ih nije bilo. Dok ne kupim neke bolje patike za biciklo, sa krućim đonom.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Nećeš to rešiti patikom, nego lečenjem kičme. To je suviše mala kilometraža da ti trnu stopala. Nažalost, kod tebe je problem ozbiljniji i skoro sigurno ne bi smeo da voziš bicikl dok ne središ leđa, a i posle toga jako umereno i postepeno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa primetio sam da kada promenim obuću da mi manje trne, odnosno treba duže da mi utrnu stopala, odnosno prsti, samo što mi je ta patika sva poderana, pa je manje nosim :)
I čim siđem sa bicikla posle malo šetnje prolazi. Čak i ako ne pedalim, nego samo sedim da mi noge stoje oslonjene na petama, da me polako prolazi trnjenje. Tako da mislim da nije do kičme.
Pisao sam u drugoj temi da mi je utrnuo palac i samo on. Več oko nedelju dana je utrnut, nekad manje, kao da je prošlo, nekad više. Koliko vidim, to je L4-L5, a ako su mali i do njega prst, onda L5-S1.
Ukoliko ti celo stopalo trne, to je već ozbiljnije, jer disk udara u snop živaca, ne samo jedan, mada i takve stvari sam video da rešavaju terapijama i vežbama. Prva stvar koju ti doktor kaže da uradiš kod njega u ordinaciji, je da hodaš na prstima i patama, ukoliko imaš problema sa tim, onda ima i malo ozbiljniji problem sa diskovima, odnosno kičmom.

Ne znam da li ima karpalni tunel i na nozi? Pošto imam ja problema i sa šakama. Meni i šake na biciklu utrnu. Ali ne samo na biciklu, nego i kada nešto lopatam i slično. Bitno je samo da držim nešto u ruci duže vreme i da mi uveče utrnu šake, nekad se celu noć budim zbog toga. Koliko mi je poznato to je problem karpalnog tunela, ali nikako da odem kod lekara, to je rutinska operacija, ne znam da li ima neka druga metoda.

To trnjenje mi se dešava recimo kada idem na ture od 60-100km npr. Kao preventivu pravim pauze na 15ak km (možda sam preterao sa malom km) ili na 25km, ne sećam se sad. Recimo do Novog Sada pravim jednu pauzu kod Gložana, to je pola puta, a ruta ima oko 44km. A ako idem FG i partizanskim putem, onda ne računajući granice, skoro da i ne pravim pauze, jer ima dosta i nizbrdica, na kojima se opustim.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Moje iskustvo sa trnjenjem je da je moguće da prsti na stopalima trnu i na kraćim kilometražama ako se konstantno vozi jakim tempom jer su tada prsti konstantno povijeni i zgrčeni. Druga stvar je da nikada nisam imao potrebu da silazim sa bicikla zbog trnjenja. Dovoljno je da smanjim tempo i razmrdam prste i trnjenje je prolazilo. U biciklističkim patikama mi prsti naravno, ne trnu.

Nikaragva ti bi definitivno morao da se konsultuješ da doktorom. Sva ta trnjenja koja si doživljavao na biciklu mogu da budu posledica lošeg položaja ili neodgovarajućeg sedišta, ali bi ti ipak morao da se konsultuješ.

Postoje šorcevi koji izgledaju kao obični. Oni su dvoslojni. Prvi sloj su podgaće sa uloškom, a drugi sam šorc. Imam ga i nije preterano praktičan jer spoljni sloj ipak ne uspeva da prati pokrete i pre ili kasnije počne da smeta, naročito jer se koristi leti na velikim vručinama pa se zbog velike količine znoja lako lepi. Helanke ili klasičan biciklistički šorc su definitivno najpraktičniji.

@ Grujicd

Stvar je u tome kako posmatraš bicikl. Ako ti je on prevoz do prodavnice dobar je svaki, a ako ti je sportski rekvizit onda je stvar mnogo komplikovanija i onda sve postaje najbitnije jer su bitni i položaj svakog dela tela i efikasnost i broj obrtaja pedala i puls... Biciklizam se i na amaterskom nivou razvio u nebesa u odnosu na vreme kad smo bili klinci i kada su se bicikli kupovali u RK na Terazijama tako što od pet komada na kojima možeš da dovatiš i pedale i volan izabereš najlepši (BMX naravno :D ).

Druga stvar je što je ulaganje put bez kraja. Tu ćeš biti ili bolesno racionalan ili ćeš naći zadovoljstvo u stalnom čačkanju i ulaganju pa ćeš svako malo razmišljati šta možeš da promeniš, šta time dobijaš i šta to košta.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Nikaragva, deluješ mi jako dobro informisan laik (u smislu osobe koja se ne bavi tim poslom o kome ima informacije i znanje, a ne u smislu neznalice) iz ove oblasti, a to kod ljudi što se tiče oblasti zdravstva predstavlja obično dve vrste ljude: hipohondere, što očigledno nisi jer imaš konkretan problem i one koji bi po svaku cenu da izbegnu ozbiljno suočavanje s problemom i pokušavaju samo da ga dokuče i reše.To je logičan pristup, ali on u medicini obično ne donosi rezultate i svrsihodan je tek kada se klasična medicina pokaže kao neefikasna, pa kreneš alternativnim metodama, a ne da laički pristup bude primarni. Moraš sa se suočiš s problemom.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa iskreno nemam živaca i vremena da se opet vijam po lekarima. Prošli put kada sam išao, lekar opšte prakse mi je dao uput kod fizijatra i čekao sam celih 2 meseca da dođem na red. Neverovatno je koliko ljudi ima problema samo sa kičmom pa plus ostali problemi u opštini od ~60,000 ljudi i ima samo jedan fizijatar. Jednostavno to mi oduzima mnogo vremena, a i živaca. Prošli put kada sam bio dijagnoza je bila, faseti ili početni stadijum diskus hernije. I doktor mi je rekao nije to ništa. Dobio sam neku terapiju ultrazvukom i nekim visokofrekventnim strujama, da li je to imalo nekog efekta, nemam pojma, ali vežbe i istezanja mi mnogo više pomažu.
Planiram već neko vreme da odem na CT ili MR da snimim taj deo leđa, jer jedino tako možeš biti 100% siguran šta je u pitanju. Ali to mi je sad prilično velik trošak, pa se odlaže do daljnjeg.
Kada sam zagrejan i kada nemam konkretne, ili kako doktori to kažu, akutne bolove, mogu volu rep da iščupam.

A što se tiče informacija, ne bi čovek verovao koliko ljudi u okolini ima problema sa leđima dok malo ne zagrebeš po površini. Između ostalih, moj rođeni brat ima dh, snimio je na vma mr, bio tamo kod nekog vrhunskog hirurga, Ljubiša se zove. Koji mu je hteo to operisati. Međutim on je hteo dodatno mišljenje, pa je išao i kod Cigića u Novi Sad, koji je takođe vrhunski stručnjak za neurohirurgiju. On mu je rekao bukvalno, ma kakva operacija, počeo da viče na njega, kada je video u kakvom je stanju fizičkom, pred njim. Radi vežbe i pazi sa teretom i do kraja života nećeš imati problema. Samo što on ne radi vežbe, kaže ne bole ga.
Znam ljude koji su je operisali, nekoliko njih. Jedan mora opet na operaciju, jedan je ok, samo što ga opet ponekad bole leđa, tako da mu je najbolji prijatelj kutija diklofenaka, a treći je skroz u ofsajdu, bukvalno jednom nedeljno dolaze iz hitne da mu daju injekcije protiv bolova.

Pobornik sam toga da čovek ako ima imalo volje i petlje, može mnogo da nauči o svom telu, isto kao i o autu, nije to nikakav bauk. Kada dođeš kod majstora, njemu mnogo više znači kada mu kažeš očisti mi EGR ventil, nego da mu kažeš auto ne ide dobro, a tebi evo 2h pa ustanovi šta ne valja. Ali sve u svojim granicama, ne može svako sve znati.
Ove tri vrste trnjenja koje sam opisao na biciklu dok vozim, mogu da osetim razliku između njih. Između ostalog i bulja mi trne posle duže vožnje i to je za sada faktor broj jedan koji me sprečava da u cugu vozim više od 30ak km :D

Izvinjavam se zbog offtopica :)
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Izgleda da jedino ja ovde koristim klipsere (imam one plastične, od 200 din). :) Kaiševe sam pritezao par puta radi probe, i zaista je odlično kada je noga fiksirana i može i da gura i da vuče. Posle sam ih skinuo, i koristim same klipsere bez kaiševa (noga je prilično fiksirana, ali ne može da vuče) - jednostavno se ne osećam dovoljno bezbedno sa kaiševima u gradskoj vožnji.

SPD pedale gledam već 6-7 godina i hteo sam u par navrata da kupim baš ove koje ima Paja (imaju platformu s jedne strane). Ali sam u međuvremenu vozio sve manje i manje, pa ulaganje u bicikl nije imalo baš mnogo smisla. Iskreno se nadam da ću ove godine konačno imati više vremena za biciklizam, pa možda ponovo razmotrim kupovinu SPD pedala. Naravno, treba kupiti i odgovarajuće patike. Da li je teško podesiti ceo sistem? Šta su one "pločice" koje idu između pedale i patike? Da li se njima nešto podešava, tj. da li je moguće koristiti različite pločice sa istim pedalama/patikama?
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

@Nikaragva
Upoznajte svoje telo da bi ste ga vise voleli :D
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Montaža SPD-a je jednostavna. Pedale se ušrafe u kurble i to je to što se tiče bicikla.
Na patikama se skine deo đona na mestu gde treba postaviti pločice (to je naravno predviđeno na samim patikama i đon je već prosečen, ali nije skinut na tom delu) i tu se ušrafe pločice. Podešavanje položaja pločica na patikama je moguće i svodi se na blaga pomeranja levo-desno, napred-nazad u cilju pronalaležanja idealne pozicije. Kad se pločice postave posao je zavšen.
Ostaje samo da se na pedalama odvrtanjem ili zavrtanjem jednog imbusa našteluje koliko je potrebno zapeti da se noga iskopča. Ja sam to stavio blizu minimuma.

SPD je shimano sistem za MTB i treba voditi računa da SPD koristi pločice koje se fiksiraju sa dva šrafa, dok drumski sistemi koriste pločice sa tri šrafa i mislim da patike nisu kompatibilne.

Ako se odlučiš javi da te uputim gde je najjeftinije. Računaj da su nove pedale sa pločicama i platformama 37€ i da nema mnogo rezona kupovati ih polovne jer je ušteda minimalna, a pedale mogu da budu zrele za servis koji je problematičan zbog plastičnih delova na pedalama i nije ga moguće uraditi u kućnoj režiji bez oštećenja pedala. Patike računaj da su od 6000 dinara pa na više.
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

Pitanjce???

Pošto je dečiji bicikl proveo zimu na terasi (natkrivenoj, nije bicikl pokisao) pojavili su se sitne tačkice korozije na osovini felne. Pokušao sam da ih uklonim sa WD-40, ali ne ide. :x
Sa kojim sredstvom da uklonim koroziju?
Evo i fotografije da se ima bolji uvid u stanje.

Slika

Slika
Never Say Never Again
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Funkcionalnu tu se nece nista desiti ni 10 godina, e sad jedino ako te nervira vizuelno pa da se bakcete...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori