Work & Travel

Razne teme, pitanja, iskustva
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Work & Travel

Post od dragvorl »

Scuderia napisao:I takodje velika prednost je usavrsavanje jezika. Reci mi za tu 'egzotiku' od poslova (sto je Bane pomenuo na Aljasci), koliko se tesko nalazi i kako to funkcionise posto verovatno to nije dostupno u agencijama? Vidim sve sto nude su uglavnom 8-12$ sat, konobar, cuvar na bazenu, raznosac namestaja itd...
Nudi se i to po agencijama, ali je bas od caletovog drugara cerka otisla tamo i nisu se bas lepo proveli. Ne znam detalje, ali to je ono sto sam ti rekao, treba malo pronjuskati, zavisi i od agencije i od poslodavaca kako ce proci cela prica. A samo da kazem i jos nesto oko para, a to je da treba biti realan, jer ljudi hoce da pricaju svasta. Ne kazem da nema ljudi koji enormno dobro prodju, ali ja kao zaradu racunam ono sto ti ostane kada se odbiju svi troskovi, karta za avion, troskovi agencije (ako se dobro secam i to je vise od soma dolara), levo desno, pa kad se odbiju troskovi zivota i sve to, onda sta ostane je zarada. I ja sam zaradio ne znam koliko para, ali kada se sve poodbija, bude to dosta manje. U pravu si za jezik, ako znas ok znaces ga mnogo bolje ukoliko ga koristis u USA, zato treba sto manje pricati po naskom tamo, jer onda si dzabe isao iz te perspektive.

@ Floyd
Kad sam ja bio postojale su neke fore sa upisivanjem kojekakvih kurseva, ali to je sve samo ne lipsi magarce do zelene trave, tj. samo odlaze ono sto ce doci ukoliko se osoba ne uda/ozeni, sto je najsigurniji put do papira, ali ne i garant, naravno. Moze se u teoriji zaposliti ukoliko je tvoja struka na listi deficitarnih, ali mos misliti koja je sansa za to u zemlji sa 300+ miliona stanovnika.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
igorche20
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:34

Post od igorche20 »

Ja sam bio 2008 u San Diegu i Los Angelesu, vozio sam riksu, tj pedicab, tj bicikl taxi :D Isao sam self arrange , tj nisam platio agenciji posao nego sam sam nasao. Vucarao sam se po hostelima nekih 20tak dana dok nisam nasao gajbu koju sam iznajmio sa 4 zemljaka.

Posao fizicki naporan u prvo vreme ako nisi u nekoj formi, nekad i psiholoski naporan ali i zanimljiv. Moze fina kinta da se zaradi ako si uporan. Dobra stvar je sto si sam svoj gazda, rentiras riksu na nedeljnom ili mesecnom nivou, niko te nista ne smara, radis kad hoces ... Uzmes week off tj slobodnu nedelju bez ikakve frke.

San Diego je prelep grad, klima je vrhunska, a i Tijuana je jako blizu :djavo: . U LA se radi jedan mesec pa nazad u San Diego.

Mrzi me da pisem romane, ako te nesto zanima pitaj...

Firma za koju sam radio
http://www.ballparkpedicabs.com/
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Aaaa da, riksa, vidjao sam to u NY, dosta je popularno :mrgreen: . Ma nema sta Kalifornija je za mene stvarno vrhunska destinacija sto se klime tice. Jos kad nije u samoj dolini LA nego malo severnije gde pirka vetric, stvarno je vrh.
Da dodam samo apropo ostajanja tamo da neke drzave daju vozacku na 5 godina, i to je popularno meju nasim studentima tamo. Ja sam hteo da polazem u Kaliforniji, ali oni su davali samo dok traje viza, a meni je kad sam otisao da raspitam ostalo tek nesto vise od 2 meseca.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Evo Scuderia, pišem ovde.

Tu vrsta poslova, koji su vezani za Aljasku nije teško pronaći, ali problem je u citiraću "kvalitetu sezone". Odn može da se desi da sezona i ulov bude loš, i da naprosto nema posla. Znači, sediš u stanu i smaraš se dok te ne pozovu. Kako su oni meni objasnili sezona traje 2 do 2 i po meseca, onda je mesec dana zatišje, i opet 2 do 2 i po meseca je sezona lova, kada brodovi stižu sa ulovom.

Radili su teške fizičke poslove.

Kada su išli prve godine 2008, posla je manje više bilo. Desilo im se nekoliko puta da posla nije bilo po 4-5 dana, i tada nisu znali šta da rade. Kada posla ima, prekovremeni rad NIKADA nisu odbijali, pogotovo jer su tada radili SAMO za trakom na kojoj se određuje kvalitet ribe, i prema kvalitetu sortira. Za njih je to putovanje bilo uspešno.

Drugi put su išli 2011 godine, i tada su se razbijali od posla, i za vreme sezone, i van nje taj jedan mesec jer su svojim radom "zaslužili" i posao u hladnjači gde su non stop prepakivali morske plodove. Te godine su imali u proseku 90 radnih sati nedeljno, a neretko i preko 110, kada je bilo mnogo posla.

Sa tog drugog putovanja su vratili, za 6 meseci posla čistih 19 hiljada dolara.
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

:doubleup:

19 po osobi ili ukupno?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Cekaj, kako su radili na J-1 vizu 6 meseci, koliko znam davali su 4 meseca + 1 gratis.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:

Post od bane valjevo »

Ne znam!!! To sam i napisao u prvom postu, da je to problem. Sećam se otišli su krajem maja i vratili se početkom oktobra... I plus su obojica bili apsolventi!!!

Scuderia, po osobi.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:@ Floyd
Kad sam ja bio postojale su neke fore sa upisivanjem kojekakvih kurseva, ali to je sve samo ne lipsi magarce do zelene trave, tj. samo odlaze ono sto ce doci ukoliko se osoba ne uda/ozeni, sto je najsigurniji put do papira, ali ne i garant, naravno. Moze se u teoriji zaposliti ukoliko je tvoja struka na listi deficitarnih, ali mos misliti koja je sansa za to u zemlji sa 300+ miliona stanovnika.
Pa jel to moze tamo da se odradi ili treba da se napusta amerika pa novi zahtev za novu vizu?
Naravno, ne pitam za mene nego da drugi znaju.
U nekim evropskim zemljama je skoro nemoguce regulistai status na licu mesta pa cak ni brakom.

To sa vozackim dozvolama je neki polulegalni status a ziveti tako u nekoj stranoj zemlji nije bas preporucljivo...pre svega lose je za psihu.
Poznajem ljude koji su u toj situaciji ali u nekim EU zemljama. Dosli na kratko i kao resice se ali godine idu a oni i dalje u mestu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

bane valjevo napisao:Ne znam!!! To sam i napisao u prvom postu, da je to problem. Sećam se otišli su krajem maja i vratili se početkom oktobra... I plus su obojica bili apsolventi!!!

Scuderia, po osobi.
Pazi, da su 5 ostali pa da su radili mesec na crnjaka to je moguce, za ostalo ne znam. Sad sam izracunao, po ovome ako su radili efektivno 4 meseca po ovim satima od prilike prosecna satnica je 12.5 dolara (naravno pod pretpostavkom da nisu tamo spicili neku ozbiljniju sumu), pa je ovakva zarada zamisliva, ali to je tesko otkidanje od posla, ali nije nemoguce.
Inace u periodu kada odu studenti, a to je tamo sept-okt onda bude dosta veca ponuda tih tipova poslova po restoranima itd...

@Floyd
Ne moras napustati USA jer u nase pasose stavljaju vizu (tako je bar bilo) koja ne zahteva vracanje vamo za vadjenje papira, to je crvenim slovima napisano na vizi, nesto not subject to section tralala 2 year rule does not apply. A sto se tih polulegalnih varijanti tice, pa svakako da nije bas na prvi pogled prijatno, ali posle nekog vremena tamo covek zaboravi na to jer zivot ide svojim tokom, ali naravno to bas nije idealno, ali kad muka natera onda verovatno ni kod kuce nije prijatno. Poznavao sam ljude koji su tako ziveli pa su se vratili ovamo u Evropu, vozili kola, radili tamo, itd, godinama, niko ih nije dirao. Ovo pricam za NY koji je Meka za te seme, a ni Kalifornija ne manjka takvih, i to je javna tajna, ne zna se ni tacan broj ilegalaca, ali mislim da sam citao da se nesto procenjuje na 10 miliona, ko ce to i znati. Ugl. gomila i nasih studenata je tako poostajala, tuzno je to sa jedne strane, a sa druge se zna zasto su ostali...Ipak treba razlikovati npr. Nemacku ili Svicu u odnosu na USA sto se tice emigracije i rada na crno. Ja sto sam cuo po DE kako idu racije i legitimisu i onda deportacije, zatvori i sta znam ako nemas ok papire, tako je zaglavio poznanik jedan. Medjutim u USA to nije bas tako, ja nisam verovao dok svojim ocima nisam video razne primere, verovatne i neverovatne :mrgreen: . Brakom npr. iako si ostao duze nego sto ti traje viza mozes da legalizujes status, tako je sigurno bilo, sad ne znam. U nekim drzavama cak pandur nema prava da trazi papire na osnovu kojih si u USA, neverovatno ali istinito.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:

Post od bane valjevo »

Evo tačna informacija. Odleteli su 19. maja, i vratili se 17. oktobra. Grad Ekuk.

Kaže da su u Americi ostavili samo 100nak dolara jer su jeli kao sumanuti kada su došli do Enkoridža pri povratku nazad u Evropu. Osim toga, nikakvog ekstra troška nije bilo...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

E, pa to ti je 5 meseci ukupno, tako sam i ja bio prvi put.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:

Post od bane valjevo »

To je to onda, ja se izvinjavam na dezinformaciji.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Zato mi je bilo cudno, znam da su svi dobijali te iste vize, moze jedino da se skrati, da se produzi tesko. :)
SlikaSlika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

dragvorl napisao:@Floyd
Ne moras napustati USA jer u nase pasose stavljaju vizu (tako je bar bilo) koja ne zahteva vracanje vamo za vadjenje papira, to je crvenim slovima napisano na vizi, nesto not subject to section tralala 2 year rule does not apply. A sto se tih polulegalnih varijanti tice, pa svakako da nije bas na prvi pogled prijatno, ali posle nekog vremena tamo covek zaboravi na to jer zivot ide svojim tokom, ali naravno to bas nije idealno, ali kad muka natera onda verovatno ni kod kuce nije prijatno. Poznavao sam ljude koji su tako ziveli pa su se vratili ovamo u Evropu, vozili kola, radili tamo, itd, godinama, niko ih nije dirao. Ovo pricam za NY koji je Meka za te seme, a ni Kalifornija ne manjka takvih, i to je javna tajna, ne zna se ni tacan broj ilegalaca, ali mislim da sam citao da se nesto procenjuje na 10 miliona, ko ce to i znati. Ugl. gomila i nasih studenata je tako poostajala, tuzno je to sa jedne strane, a sa druge se zna zasto su ostali...Ipak treba razlikovati npr. Nemacku ili Svicu u odnosu na USA sto se tice emigracije i rada na crno. Ja sto sam cuo po DE kako idu racije i legitimisu i onda deportacije, zatvori i sta znam ako nemas ok papire, tako je zaglavio poznanik jedan. Medjutim u USA to nije bas tako, ja nisam verovao dok svojim ocima nisam video razne primere, verovatne i neverovatne :mrgreen: . Brakom npr. iako si ostao duze nego sto ti traje viza mozes da legalizujes status, tako je sigurno bilo, sad ne znam. U nekim drzavama cak pandur nema prava da trazi papire na osnovu kojih si u USA, neverovatno ali istinito.
Nema racija u Svici, bar ne bez ikakvog razloga i ima i tu ljudi koji rade na crno, cesto kod nasih "gazda" za bednu platu.
Znam zenu koja je 5 godina ovde radila na crno ali kad se vencala trebala je da napusti CH i tamo podnese zahtev za familijarnu vizu koju su joj odobrili ali je proces (slucajno ili namerno) trajao 3x duze nego obicno.
Za FR i IT je ista situacija (to znam). Mozes godinama da zivis i radis, niko te nece cimati bez razloga a 90% njih "padne" na gluposti, tipa saobracajna kontrola, provera i eto ti karte u jednom pravcu.

Problem ilegalnog zivota i rada na crno je sto nemas nikakvu sigurnost...gazda moze da te ispali za lovu, nemas pravo za nadoknadu kao nezaposlen, nemas pravo na zdravstveno (negde ima ali retke su te zemlje), ne ide ti staz, ne mozes da iznajmis dobar stan nego si prinudjen na "daj sta das", nemas pravo na kredite kroz koje bi sacuvao deo svoje zarade npr. kupovina stana, osudjen si da placas vece osiguranje za auto (ako uopste neko hoce da te osigura) itd.

Kao neko prelazno resenje je ok ali na duze staze veoma zahebano...znam iz primera dobrih prijatelja.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Stoji to sve, ali od prilike mnogi ljudi u Srbiji koji su drzavljani su u istoj situaciji, pa je krajnje jasno iz kog razloga ljudi pribegavaju toj prici. Verovatno ni ti ne bi napustao svoju drzavu da je sve bajno i sjajno ovde. A to da li je vredno ili nije-svako ima pravo na svoje misljenje, ali to ipak i nije tema za ovde. I ja se ponekad zamislim sta bi bilo da sam ostao tamo i sta je sad ovako kad sam se vratio ovamo.
SlikaSlika
Odgovori