stefanan napisao:Zar nisu samo zadnje maglenke zabranjene kad je dobra vidljivost ?
Svetla za maglu obuhvatatju i one napred i one pozadi, i zabranjene su pri dobroj vidljivosti jer ometaju vozace. Nije to pitanje estetike vec utice na bezbednost. Svetla za maglu su namerno pravljena da imaju pojacanu prodornost svetla drugacijim fokusiranjem snopa. Ja kroz dugogodisnje vozacko iskustvo sam se uverio da tehnjicki propisi na papiru nisu napisani tek reda radi, imaju zaista opravdanje u praksi.
Ima varijanti da se bitno priguse svetla za maglu tako da im se obori napon pa onda skilje kao zamenu za DRL, teznja da se ustedi mada nema smisla jer DRL treba da stoje visoko a maglenke nisko u smislu rasporeda po visini. Onda obicnp kao i svaki kompromis gde je glavno usteda niti jedno niti drugo svetlo ne vrsi funkciju optimalno kao kada je razdvojeno.
Druga varijanta je da se oboreno svetlo prigusi na isti nacin cime se dobija efekat DRL mada je to opet kompromis jer oboreno svetlo nije na samim coskovima vozila kao sto je pozicijal pravog DRL.
Videti i biti vidjen je dosta vazno u saobracaju i sa time se nije igrati van precizno odredjenih pravila.
Srecem situaciju u saobracaju da mi nailazi vozilo otpozadi i odjednom je cela kabina osvetljena a retrovizori postaju potpuno neupotrebljivi, jer je neko umislio da je konstruktor vozila pa je prepravio svetla i napravio daleko losiju vidljivost time sto emituje rasprsenu a pojacanu svetlost i time zaslepljuje sve oko sebe.
Ja takvo vozilo koje nekontrolisano sija vise ne mogu da pratim jer ga bukvalno ne vidim u retrovizroima usled zaslepljenosti, cak i kada bi dao zmigavac kao najavu namere da promeni putanju to ne bi bilo vidljivo jer se gubi u opstoj zaslepljenosti.
Kod nas uopste nikoga od nadleznih ne interesuje pitanje zloupotrebe ili lose podesenih svetala pa se problem sa svetlima i ne pojavljuje kao uzrocnim saobracajnih nezgoda kada neko nije video nesto sto bi inace u normalnim okolonostim video, kao skretanje u suprotnu traku puta ili naletanje na pesaka a zbog toga sto je vozac bio zaslepljen.
Kako ti uzroci postoje u Engleskoj, Nemackoj ili Svedskoj nemoguce je da kod nas ne postoji pa je kod nas brzina prakticno jedini uzrok u izvestajima svih mogucih nesreca.
Isto se odnosi i na zloupotrebu svetala vozila pod pratnjom u odredjenim okolnostima na putu.