Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Re: Biciklizam

Post od Paja »

Uroš S. napisao: ali planiram postepeni apgrejd cele opreme na bajsu, jer je ovo sve neki low end Shimano, ako je uopšte bilo šta osim derailera Šimano.
Ako planiraš da menjaš pogonski sistem onda odmah odjavi te šiftere i spremaj pare za devetofaz komplet. Besmisleno je menjati sedmofazne menjače sedmofaznim.

Bajkeru i Zu paše li devetofazna kaseta na mesto sedmofazne? Mislim da da, al bolje da proverim jer ako ne paše onda je to ozbiljna prepreka.

Urke slikaj taj nosaš telefona pre vožnje da ga vidimo, a u vožnji budi jako oprezan s njim. Još nisam kod nas video nosač koji valja.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Od kad ja takve stvari kupujem kod nas :D

To mi je palo na pamet, ali ne znam da li mogu odmah finansijski, zapravo mogu samo da zamenim zadnju kasetu na 9-faznu i da uzmem 3x9 šiftere jel tako? To i nije skupo sve odjednom...

Da li mora onda nabla da se menja? Pri prelasku sa 7F na 9F.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Prvo pitanje je da li moraš da menjaš nablu. Mislim da ne, al nisam siguran. Takođe je pitanje i da li imaš kasetu koja se navija ili se učvršćuje maticom.

Ako je nabla ok i ne mora da se menja onda je pitanje kojim redom ići.

Predpostavljam da bi se šifteri dali naštelovati na postojeće menjače za prvu pomoć ograničavanjem hoda.

Ali svakako pre ili kasnije moraš u paketu zameniti oba menjača, pogon, kasetu i lanac.

Nije jeftina igranka i pitanje je ispaltivosti, ali ako već hoćeš da ulažeš onda to radi smisleno. Kupovina novih sedmofaznih menjača je besmislena rabota.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Svakako je najbolje da poseti cika Bajkera, malo je nategnuta igrarija 9 zupcanika na 7 fazno telo... Manji broj zupcanika na vece telo moze sa spejserima bez problema, ali za ovo bas nisam siguran.

Prvo i osnovno, treba poci da li je zadnja viljuska dovoljno siroka da primi sve preko 7 faza. Mislim da je sirina zadnje viljuske do 7 faza bila 126mm, i onda se tu lomi standard na 130mm.

Ima odgovore kod Sheldon Browna, ali i to treba oprezno citati jer su njima dostupni neki distanceri koji se kod nas ne mogu napraviti (ili mogu ali je besmisleno)

http://sheldonbrown.com/k7.html#897

Ovo je skupa zahebancija.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Apsolutno se slažem da bi Bajker trebalo da pogleda pre bilo kakvih ulaganja.

EDIT Ček bre malo, trekkeri bi rebalo da koriste MTB standard što znači 135mm širina zadnje viljuške. 130 je drumski.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Jbt., imas 7600 postova! Forum bi propao bez tebe.

Nisam gledao sta vozi Uros, za mene postoji samo jedna vrsta bicikla i kad neko kaze "bicikl" ja mislim samo na drumski :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Izvukao si se ovaj put. :kezo:

Odo da perem Focusa. Prašnjav je ko da sam išao kroz Saharu.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Upravo se provozao sa ćerkom vrtoglavih 11km za sat vremena :kezo:

Nije ni loše s obzirom da ima 7 godina. Već vidim da ću imati društvo i za ozbiljnije ture kad još malo poraste.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Dali neko konkretno može da objasni razliku između sedmofaznog i devetofaznog zupčanika, a da ne kaže da ima dve faze više, šta se konkretno dobija i vredili zamene?

TT
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Biciklizam

Post od Floyd »

Bas volem sto je dan duzi pa moze da se vozi i posle posla :D
Upravo odradjena tura od 20km za sat vremena i neki minut preko :)

Pajo, cime peres bajs? Jel treba da se uzmu ona sredstva ili je puskiranje na pumpi dovoljno? :zbunjen:
zuzazu napisao:Nisam gledao sta vozi Uros, za mene postoji samo jedna vrsta bicikla i kad neko kaze "bicikl" ja mislim samo na drumski :mrgreen:
Drumaski bicikl a odeca za MTB :D

Inace se slazem, drumaski je zakon... ganjacu ovaj treking dok ne udjem u kondiciju a posle jurimo neki plastikaner :mrgreen:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Zajebi puškiranje. Nisi ti Sky i nemaš kompresor da isteraš vodu iz svih mesta gde ne bi trebalo da je bude.

Ja koristim ili vlažnu krpu ili baštensko crevo.

@ Šaranče Dobija se 3x2 brzine. :kezo:

Ne dobija se ništa revolucionarno. Stvar je u tome što ne postoje 7F i 8F menjači i pogoni ranga Deore i bolji. Jednostavno ih nema na tržištu.
9F je najjeftinija grupa gde je moguće naći mehaniku navedenog kvaliteta. Bilo polovnu bilo novu.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Biciklizam

Post od Floyd »

Nista, onda je najbolje kod mene u garazi. Tu mi je i slavina i crevo a imam i odvod za vodu :)
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Ja sam prelaskom sa 3x7 na 3x9 dobio vecu maksimalnu brzinu. Sa sedmofazom sam jedva dostizao ~50km/h a sada sa devetofazom ide opusteno preko toga, cak stavise nisam ni dogurao do one faze kada skoro pa vrtim u prazno pedale.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

@ Floyd
Najbolje definitivno. Pazi da ne prskaš pod jakim mlazom mesta kao što su nable i sl koja po prirodi stvari treba da su podmazana.

@ Kuzmanović
To si verovatno mogao da postigneš i drugačijim odnosom lančanika i kasete. Jurcali su ljudi i sa 7F.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

@ floyd - Bolje preskoči to pranje vodom, sem ako si vozio žešći ofroad po blatu. Magična krpa, malo vlažna ili čak suva ti je sasvim dovoljna, a ne razmišljaš gde je sve voda ušla.

@ kuzmanoviću, tebe će radar da na'vata :kezo:
Odgovori