Uroš S. napisao: ali planiram postepeni apgrejd cele opreme na bajsu, jer je ovo sve neki low end Shimano, ako je uopšte bilo šta osim derailera Šimano.
Ako planiraš da menjaš pogonski sistem onda odmah odjavi te šiftere i spremaj pare za devetofaz komplet. Besmisleno je menjati sedmofazne menjače sedmofaznim.
Bajkeru i Zu paše li devetofazna kaseta na mesto sedmofazne? Mislim da da, al bolje da proverim jer ako ne paše onda je to ozbiljna prepreka.
Urke slikaj taj nosaš telefona pre vožnje da ga vidimo, a u vožnji budi jako oprezan s njim. Još nisam kod nas video nosač koji valja.
To mi je palo na pamet, ali ne znam da li mogu odmah finansijski, zapravo mogu samo da zamenim zadnju kasetu na 9-faznu i da uzmem 3x9 šiftere jel tako? To i nije skupo sve odjednom...
Da li mora onda nabla da se menja? Pri prelasku sa 7F na 9F.
Prvo pitanje je da li moraš da menjaš nablu. Mislim da ne, al nisam siguran. Takođe je pitanje i da li imaš kasetu koja se navija ili se učvršćuje maticom.
Ako je nabla ok i ne mora da se menja onda je pitanje kojim redom ići.
Predpostavljam da bi se šifteri dali naštelovati na postojeće menjače za prvu pomoć ograničavanjem hoda.
Ali svakako pre ili kasnije moraš u paketu zameniti oba menjača, pogon, kasetu i lanac.
Nije jeftina igranka i pitanje je ispaltivosti, ali ako već hoćeš da ulažeš onda to radi smisleno. Kupovina novih sedmofaznih menjača je besmislena rabota.
Svakako je najbolje da poseti cika Bajkera, malo je nategnuta igrarija 9 zupcanika na 7 fazno telo... Manji broj zupcanika na vece telo moze sa spejserima bez problema, ali za ovo bas nisam siguran.
Prvo i osnovno, treba poci da li je zadnja viljuska dovoljno siroka da primi sve preko 7 faza. Mislim da je sirina zadnje viljuske do 7 faza bila 126mm, i onda se tu lomi standard na 130mm.
Ima odgovore kod Sheldon Browna, ali i to treba oprezno citati jer su njima dostupni neki distanceri koji se kod nas ne mogu napraviti (ili mogu ali je besmisleno)
Dali neko konkretno može da objasni razliku između sedmofaznog i devetofaznog zupčanika, a da ne kaže da ima dve faze više, šta se konkretno dobija i vredili zamene?
Zajebi puškiranje. Nisi ti Sky i nemaš kompresor da isteraš vodu iz svih mesta gde ne bi trebalo da je bude.
Ja koristim ili vlažnu krpu ili baštensko crevo.
@ Šaranče Dobija se 3x2 brzine.
Ne dobija se ništa revolucionarno. Stvar je u tome što ne postoje 7F i 8F menjači i pogoni ranga Deore i bolji. Jednostavno ih nema na tržištu.
9F je najjeftinija grupa gde je moguće naći mehaniku navedenog kvaliteta. Bilo polovnu bilo novu.
Ja sam prelaskom sa 3x7 na 3x9 dobio vecu maksimalnu brzinu. Sa sedmofazom sam jedva dostizao ~50km/h a sada sa devetofazom ide opusteno preko toga, cak stavise nisam ni dogurao do one faze kada skoro pa vrtim u prazno pedale.
@ floyd - Bolje preskoči to pranje vodom, sem ako si vozio žešći ofroad po blatu. Magična krpa, malo vlažna ili čak suva ti je sasvim dovoljna, a ne razmišljaš gde je sve voda ušla.