Potopljeni Punto - povratak u život

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Potopljeni Punto - povratak u život

Post od trojanac »

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Geza napisao:Nađite negde u oglasima ovakvog Punta i počupajte mu svu instalaciju.
http://www.polovniautomobili.com/oglas4 ... iat_punto/
Besplatno niko ne daje, novca nema radi eksperimenta a inace instalacija nije nigde (za sada da je primeceno) ostecena.
Ono sto moze zahtevati dodatni posao je ozbilljnije ciscenje kutije osiguraca sto nije zahtevan posao samo je pipav, obiman vremenski.

Slazem se sa Baxom, ne treba ostaviti razne elektro motorre u mirovanju duze vremena. Svi oni se mogu pokrenuti i samostalno direktnim povezivanjem na aku zaobilazenjem kablovske instalacije.

Potrebno je elektricna shema, najbolje odstampana na A3 formatu pa u 3-4 primeraka da moze da obelezava na njoj sta je konstatovano, sta je ispravno i radi, sta je za zamenu, sta treba dodatno ispitati.
Narocito je potreban deo sheme sa ozicenjem kutije osiguraca i rasporedom za sta sluzi koji osigurac.

U pitanju je Punto klasik 1.3 dizel motor, i za njega treba shema. Godiste ne znam, verovatno nema mnogo razlike pa bilo koje iz zadnjih 5 godina modela moze posluziti.

edit: ok, nema ABS jedan problem manje.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

^^Strašno. :kuku:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Onaj motor iz astre sam drzao u formi, da ne zapekne, tako sto sam periodicno ga vrtio kljucem. Okrenem par krugova. Pre toga linem malo ulja, i to je to. Nije zapekao ni mm jednog, a stajao je tako ~2 godine.
Korisnikov avatar
Johnny Steam
Reactions:
Pridružio se: 21 Apr 2012, 00:02

Post od Johnny Steam »

Ljudi, nisam bio u gradu par dana, pa nisam u toku sa radovima...
NexT napisao:Za pocetak, sedista dobro isperite Karcherom, i ostavite negde napolju, na suncu. Ovakva ne mogu ni da se rasture.
Sto se ovog predloga tice, ako mozete doterajte ta sedista kod mene u perionicu, da ih operem, tj. sto kaze NexT ispuskiram, usisam tu vodu i onda lepo operem dubinski i osusim, to je najbolja opcija ;)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Šema i uputstvo su na prethodnoj strani.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Odlicno, imamo elektro shemu , Hvala Geza.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Radovi su počeli danas. :D

Što se tiče auta i salvage operacije, ako motor nije moguće pokrenuti bez nekih značajnijih troškova, nema svrhe ići dalje. Enterijer će se oprati lako, instrumet tabla košta 40-50e polovna, to je sve sića u poređenju sa npr milion džekova i konektora, senzora koji mogu da zezaju. Sedišta će se vratiti u pređašnje stanje lagano. Mada verujem u ljubiteljevu procenu, ali će sve zahtevati mnogo mnogo man hours-a.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Par reči i od mene.

Pre svega, nisam imao vremena da ostanem ceo dan, pa se izvinjavam što ima ovako malo slika. :pardon:

Drugo, zahvaljujem se redom Paji, Heroju, Baxu, Urošu, Rakhilu i Ljubitelju, što su izdvojili vreme i došli da pomognu. Posla ima zaista puno, kao što možete i sami da vidite. Ja sam manje pomagao jer nisam baš ni vešt sa rasturanjem, a morao je neko i da zabeleži sve.

U svakom slučaju, prvi korak je napravljen i mislim da bi trebalo sad konsultovati i malo veće stručnjake, pogotovo one sa ovakvim iskustvom, da ne krenemo pogrešnim redosledom ili da nešto ne preskočimo.

Prvo bi bilo dobro da se vidi kad možemo opet da se nađemo tamo, a u međuvremenu da se napravi plan po kome će se raditi.
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ima se i srece. Merenjem akumulator sadrzi energije samo da pokrene skazaljku do jedva 3V. Nagli upad vode u celije akumulatora je doveo do razredjivanja kiseline pa je aku ubrzo po potapanju auta prestao da isporucuje struju. To je mozda spasilo elektroniku koja je bila pod stalnim naponom.
Otuda moj optimizam uz neostecenu instalaciju da su vrlo solidne sanse za uspesnu akciju.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ludi ajde da napravimo neki plan.

Heroju bi trebalo da prikolica bude dostupna u utorak, pa ako on bude mogao trebalo bi odmah prebaciti enterijer Džoniju. Ajde neko ko ne radi da mu pomogne da to utovari.

Bax i Ljubitelj nek se dogovore kada su obojca slobodni za nastavak radova. Predpostavljam da je realan sledeći vikend, pa bi bilo super ako je moguće da bude subota pre podne da bi uhvatili rodavnice kad nešto zatreba, a sigurno će trebati neki osigurači....

Bax da kupi filter za ulje (ne u Delti nego nek najjeftinij), podlošku za čep ulja ako se ona menja pri promeni i ulje za menjač. Znam da ima neko ulje u šteku pa nek napiše koje je jer imam i ja nešto što je ostalo od Punta. Ako ima dovoljno da ne kupujemo za prvu promenu.

Realno je da sledeći put rasturimo enterijer do kraja i operemo ga tako da to bude gotovo. Bax nek da smernice za skidanje table, pa nek se on i Ljubitelj posvete struji i motoru.

U suštini posle sledećeg puta bi mogli da znamo na čemu smo.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Svaka vam cast! :bravo:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Prvo ulje ce biti neko najdzabe, nema svrhe da stavljamo Seleniu 5w40, ionako ce biti samo malo da se pokrene motor, i vrlo brzo ce napolje, uzecu neku polusisntetiku, i filter za ulje, kao i tecnost za diferencijal, i kocnice (mada mi se cine da kocnice nisu popile nista, pa nisu kriticne, svakako ce i to da leti, prvom prilikom.).

Uglavnom nabavicu ja to vrlo brzo, verovatno vec sutra. Nek mi posalje neko broj sasije na pp, ako bude trebalo za filtere.

PS. Obezbedjen je filter vazduha i klime, za testiranje.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Znate li možda koliko je bio visok nivo vode u kojoj se nalazio? Sudeći po fotkama rekao bih da nije bila preko krova, odnosno da je bila recimo do 1/3 vetrobrana (gledano od haube)? Vidim da niste skidali "nebo" - nije bilo potrebe ili niste stigli?
Odgovori