Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Re: Biciklizam

Post od nuk »

njega i cekam :)
bicikla stoji vec par dana na CB a koliko sam primetio sve sto valja sa povoljnom cenom ide u roku "od odma' ", to me malo buni mada, za ove pare bih i rizikovao
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

nuk napisao:nisam bas siguran da razumem reci "hibrid" i "gradski" u ovoj recenici :)
Gradski su oni što se masovno donese iz Holandije i Austrije kao polovni. Veliki (28") točkovi, zadnje glave sa integrisanim trobrzinskim menjačem uglavnom, blatobrani, brdo opreme... a hibridi su mešavina drumskog i brdskog bicikla (Paja, Nikaragva i ja imamo hibride, imaš na kojoj strani ispred).
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

jasno sad.
ja onda trazim hibrida definitivno :D
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Prvi koji si naveo je tipican hibrid dok drugi vise lici na city-bike, ako mislis po N.S. da vozis zavrsi ce ti ovaj KTM posao sa tom velicinom rama. Nije losa cena, mada treba proveriti i uzivo kako izgleda. Ono sto sam vide kada je Paja kupovao, potvrdilo se i kada sam ga uzivo video i probao. Polovno a ispalo je kao novo za solidne pare. Ovaj KTM mi se cini da je vise vozen mada kazem treba ga videti, uz cenu koja je ponudjena moglo bi to i malo nize.
Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

mali savet sta uopste trebam da gledam prilikom kupovine, nemam koga da povedem a da se razume.
kapiram da je raubovan cim ovoliko kosta bitno mi je izbeci skupe popravke, ne znam kako to ide kod brendiranih bicikala
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Prvo pogeldaj zadnje zupcanike koliko su pojedeni, veci se manje koriste pa ih uzmi kao reper kako izgledaju, manji se vise koriste pogotovo drugi, treci i cetvrti od najmanjeg. Pogledaj kako radi viljuska, da li je ram izlupan negde ili ne daj boze da mu nije vrat podbijen. Takodje treba videti da li nema lufta u tockovima kao i prednjem pogonu.
Slika
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

Kako tacno gledam da li je vrat podbijen i kako gledam luft na pogonu?
Ostalo nije problem.
Ne znam da li je moguce videti nesto sa slika prvog linka, na jednoj su samo zupcanici na zadnjem tocku.
Ajde molim te pogledaj ako te ne mrzi, mozda vidis nesto sto sigurno ne bih
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Menjac je udaren na prvom bike-u i moze da ne salta lepo,to valja proveriti na licu mesta,nemoj padati na pricu da samo nije nastelovan,posto ja od kada sam moj bike bacio u zid, nikada vise menjac nije mogao da mi se nasteluje... Mozda je to do kontra hoda mog menjaca,ali bolje proveriti...
Takodje mi deluju malo pojedeni zupcanici na zadnjoj kaseti,pa treba malo vise proveravati koliko je brzo i efikasno menjanje brzina,valja probati pod nekim opterecenjem,vecim nagibom...
Vidim neku crnu izolir traku ili sta vec na ramu,treba proveriti da li je tu samo da drzi buzire ili je mozda varen ram ili nesto slicno,ali na 3. slici vidim da je 99% samo zbog buzira stavljeno...
Viljuska mi deluje cudno,mozda ja tripujem,ali ni ne vidim bas najbolje na slikama,takodje proveriti...
U sustini moze da bude los,ali mi deluje kao bike u prosecnom stanju,sa par ogrebotina,ali dobar...

Ako ima malo lufta pogon,to ne mora da bude skupa popravka,zameni se patrona,koja je oko 20-ak eura,ali je pitanje koliko se isplati ulagati nov deo u polovan bicikl,pogotovo ne skup... Ovakav bicikl i da je u super stanju,ne vredi 200e,a toliko moze da te izadje ako budes imao neka ulaganja...
Takodje razmisli o pedalama,ovo su najgore moguce pedale za bicikl... Malo omasis i ostade kilo mesa na pedali...
Pa ako i u to treba da se ulaze,to moze da kosta oko 10,15e...
Ako se drma cela pedala,a nije u zglobu otisla,ne kupuj bike,posto je otisao navoj na pogonu,sto se meni jednom desilo i mora nov pogon koji je papreno skup,otprilike kao pola ovog bike-a...

Nemoj da te moj post uplasi, vec samo da te osvesti na sta sve da obratis paznju :)
Skupi delovi su ti pogon,ram,sediste,tockovi i ostalo je sve sigurno u redu...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

hvala heroj, odlicne smernice :doubleup:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Takve pedale sa nazubljenim gazištem koristim od prvog MTB-a i nikad nisam imao problem sa njima. Osnovno kod njih je da noga ne može da sklizne sa njih, a i da sklizne, nisu one toliko oštre da nanesu povrede. Tu ne računam padove i neke ekstremne discipline biciklizma gde to može biti bitno zbog čega se koriste "bmx" pedale.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Juce sam se zajebao pa odvrnuo zadnju osovinu, jer sam cuo da nesto melje, na kraju se ispostavilo da ne melje nista tu, nego negde iza kasete, ispod, upalo malo prasine, zemlje, blata, ... I naravno, ispale mi kuglice :D
Nabacao sam tov masti, nagurao kuglice, pritegao matice udario kontru, medjutim nesto mi sad tocak vise grabi ka jednoj pakni, kao da sam ga pomerio na osovini, ili nisam pritegao, ili sam losije pritegao, posto sam samo jednu stranu od one dve kontra matice razdvojio.
Da skidam ponovo to, ili da jednostavno popustim sajlu na kocnici? Ne znam da li se moze stelovati samo jedna strana kocnice, da se odalji ili tako nesto?

Naravoucenije, ne rastavljajte nista, ako sve radi kako treba :D
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Jedino si mogao krivo da pricvrstis tocak na ram...
Rukom proveri da li tocak luftira u odnosu na osovinu.

A kocnicu mozes da stelujes samo ja jedne strane, imas dva mala srafa na V brake, koji sluze da nategnu oprugu ako se pritegnu, i obratno...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Udaljenost pakni na V-kočnicama šteluješ na krstastim šrafićima kod pakni. Pričali smo na kojoj strani ispred o korekciji pakni nakon vraćanja točka, tako da možda je to na tu temu i da nema veze sa tvojim radom na osovini.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Hm, namesticu tako onda. Luft izmedju pakni i felne je bukvalno 1mm, tako da se odmah primeti bilo kakav nedostatak.
Primetio sam da mi tocak malcice baca, nista strasno.
Posle 500km voznje, popasao sam bas dosta rupa po mraku dok sam vozio, plus moja tezina.
Odgovori