Tesla automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Tesla automobili

Post od Floyd »

Nije uopste za potcenjivanje sto jedna limuzina od 5m moze da te zalepi za sediste isto kao super sportski auto od 300k evra. Nebitno je za koliko stize do 300, koje vreme joj treba na ringu ili na 402m.

Ja ne razumem zasto neko uopste hejtuje ovaj auto. Ni ja ga ne bih kupio ali skidam kapu za projekat.

Zanimljivo je da u Norveskoj, zahvaljujuci subvencijama, model P85D kosta manje nego 530d :)
Poslednja izmena od Floyd u 26 Jul 2015, 20:28, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Niko ga ne hejtuje, samo mu se ne divim kao neki jer mi tu nista nije toliko fascinantno.

Vidis da i studenti iz zahebancije mogu da naprave elektromobil koji ide ispod 2s do 100s.
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2013, 20:46

Post od Nemanja987 »

Laki021 napisao:Nesto mi pade na pamet kad smo pre poredili potrosnje, interesantno kako SUS kolima svi dodaju 50-100% na fabricku a Tesli svi veruju... Pa Heroj bi joj verovatno ispraznio baterije za 200-250km :)
Potrošnja koju sam izneo za teslu je bila takoreći random tema sa tmc foruma, neki član je napisao koliko je kwh potrošio na period od neke dve godine. Dakle iz prakse. Ima i većih i manjih potrošnji od toga.

Bezveze mi je to relativizovanje jedne ili druge strane pri raspravi na ovu temu, kao i ove trke na četvrt milje, meni je to potpuno besmisleno. Bitno je samo kako se automobil ponaša u realnoj vožnji, realnom korišćenju.
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Laki021 napisao:Niko ga ne hejtuje, samo mu se ne divim kao neki jer mi tu nista nije toliko fascinantno.

Vidis da i studenti iz zahebancije mogu da naprave elektromobil koji ide ispod 2s do 100s.
I evo, opet radiš isto.
Porediš električnu limuzinu proizvedenu u 100 hiljada jedinica sa nekim projektom sa faksa (bacih pogled, pa to je veličine kade za kupanje, dometa verovatno minimalnog zbog manje mase). I onda još kao, može to svako eto iz zezanja da napravi.

Kontam da su uvek kroz istoriju ljudi imali otpor ka promenama i ti se sada isto tako ponašaš.

Činjenica je da je ovo sledeća generacija drumskog transporta a i činjenica je da si ti za razliku od mene tehnički obrazovana osoba. Zato je moje čuđenje tvojim ponašanjem još veće.

Edit: nema svrhe dalje raspravljati, vreme će pokazati ko je u pravu i ko će morati da prizna da je imao neverovatno usko gledanje na ovu problematiku.
Poslednja izmena od Nemanja987 u 26 Jul 2015, 20:45, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa ne znam sta nije jasno, opet iznosim cinjenicu. Lako je napraviti brz elektromobil, daleko lakse od SUS. Jedino je pitanje smisla a jos vise trenutka.
Da li su elektromobili buducnost? Sigurno, bez ikakve sumnje.
Ja samo hocu da budem realan a ne da mi padne vilica do poda kad vidim da Tesla ubrza do 100 za 3s i kazem to je to, SUS automobili su sr, Tesla je savrsena drugi su glupi sto jos ne prave samo elektromobile.
Za 20-50god 90%+ automobila ce biti elektricni, nema ih razloga pozurivati.
Dakle ne sporim da ce oni postati dominantni, samo odbijam da se divim jednoj kompaniji na izmisljanju tople vode... Rekoh vec da se nadam da kada trenutak prevlasti elektromobila dodje, Tesla nece biti medju vodecim proizvodjacima (cisto moja licna preferencija).
Pravljenje vrhunskog SUS auta je umetnost i to jako cenim, to je vrhunski inzenjering, te zato mrzim kad na ovakvim snimcima se proizvodjaci obicnih automobila predstavljaju kao retardirani jer eto Tesla ih ubi u prvih 200m...

P.S.
Cisto zbog realnijeg porednjenja, pored potrosnje opet podsecam na oko 20% gubitaka pri punjenju. Dakle Tesla vam iz uticnice vuce 20% vise od njene potrosnje, kao kad bi pri sipanju goriva u rezervoar prosipali 20% goriva. Nije ovo nista strasno, al nije ni za zaboraviti.
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Ne mora drag trka da te zadivi. Ustvari svako koga to zadivi jeste plitke pameti.
Video sam postavio eto iz dosade, kao evo nešto novo na yt. A ne da obaram vilice i izazivam hipersalivaciju.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Pa u tome i jeste stvar. Kad ljudi ne bi toliko na tome insistirali ni ja ne bih toliko kontrirao.
Koliko vidim 90% clipova sa Teslom su ovakvi i uvek se 0-100 povlaci kao glavni argument kad se diskutuje o Tesli, pominju se njene neverovatne performanse, trpa u isti kos sa Aventadorom i sl...

Mene vise zanimaju (ali ozbiljno, ako mozes potrazi), neki rezultati nekih krugova sa neke staze, to bi mnogo vise znacilo po pitanju karakteristika auta i realnije je rangiralo sa drugim automobilima.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Na stazi je kao golf gtd ili 530d.

http://fastestlaps.com/tracks/autozeitu ... track.html

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ali opet mi nije jasno zasto je bitan podatak o vremenu na nekoj stazi. Tesla nije auto koji se vozi na stazi ili 45 minuta 260 km/h. Moze lepo da ubrza i to je to. Ima ona druge prednosti.

Po ovom sajtu je 530d brzi od 535i koji ima 60 ks vise. Sad treba da zakljucimo da su benzinci sranje?
Laki021 napisao:Pravljenje vrhunskog SUS auta je umetnost i to jako cenim, to je vrhunski inzenjering,
Sa ovim se slazem.
te zato mrzim kad na ovakvim snimcima se proizvodjaci obicnih automobila predstavljaju kao retardirani jer eto Tesla ih ubi u prvih 200m...
Ne predstavljaju se kao retardirani nego se istice prednost Tesle. Na svim tim klipovima se vidi da Tesla kasnije gubi... nije montirano tako da ispada dominantna :)
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Cini mi se da se vozi kao stari muscle automobili tj. Da se dosta lose ponasa u krivinama.

Послато са GT-N7100
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Tesla ili F10?
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:

Post od Ivan »

Pa tesla cim je na stazi toliko losija, tj. Cim Jedva parira daleko slabijim konfekcijskim dizel limuzinama na stazi, a dere ih na ubrzanju znaci problem je u krivini.

Послато са GT-N7100
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Laki021 napisao: P.S.
Cisto zbog realnijeg porednjenja, pored potrosnje opet podsecam na oko 20% gubitaka pri punjenju. Dakle Tesla vam iz uticnice vuce 20% vise od njene potrosnje, kao kad bi pri sipanju goriva u rezervoar prosipali 20% goriva. Nije ovo nista strasno, al nije ni za zaboraviti.
A koliko benzina kog sipaš zapravo potera auto kad voziš?
20% gubitaka pri punjenju naspram 20-25% energije koja se prenese na put :) mi zapravo vozimo grejna tela koja mogu da se kreću :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ivan napisao:Pa tesla cim je na stazi toliko losija, tj. Cim Jedva parira daleko slabijim konfekcijskim dizel limuzinama na stazi, a dere ih na ubrzanju znaci problem je u krivini.

Послато са GT-N7100
Verujem da je očajna ma stazi jer nije projektovana za takvu upotrebu. Tu je i težina od skoro 2.5 tone.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Ivan napisao:Na stazi je kao golf gtd ili 530d.

http://fastestlaps.com/tracks/autozeitu ... track.html

Послато са GT-N7100
To me je zanimalo, hvala.
Znaci auto moze da ubrza ko lud, a onda kad naidje krivina, sta cemo onda?
Sve je to ok, ali to je dosta ozbiljna mana koju nisam primetio da je iko izneo.
Ji 4Tze napisao:
Laki021 napisao: P.S.
A koliko benzina kog sipaš zapravo potera auto kad voziš?
20% gubitaka pri punjenju naspram 20-25% energije koja se prenese na put :) mi zapravo vozimo grejna tela koja mogu da se kreću :)
Pa naravno, samo sa bitnom razlikom da svo to gorivo racunamo u potrosnji. Kad kazes auto mi trosi 10l na 100km ti ne kazes trosi mi samo 4 (a pride rasipa 6).

Kod Tesle ti bukvalno baterije vrate 20% manje nego sto "uspes" u njih, te ako ti je kapacitet baterija 400kWh ti iz uticnice (pumpe) povuces oko 500 pa ti se 100 izgubi potpuno iz racunice ako to zanemaris. Onda motor pride ima svoje gubitke (ekvivalentni SUS gubicima), koji su na srecu jako mali jer su elektromotori jako efikasni.
Ako cemo da teramo mak na konac, i kod elektromobila izgubis pride 10% energije (moze da varira znatno) samo dok se struja dopremi od elektrane do uticnice.
Odgovori