Moje razmisljanje je bilo da idem na zapad, ali ne po svaku cenu, jer nam je i u SRB bilo relativno dobro, posao, kuca i sve to.
Gledao sam redovno sta ima za moj fah, i na kraju nasao nesto sto mi i profesionalno i privatno odgovara. Zahvaljujuci tome, poslodavci su mi platili i put, i preseljenje stvari, i konsultante za papire, i skolu jezika, tako da nam je bilo jednostavno, kljuc u ruke uglavnom.
Da sam morao sve sam od pocetka, bolelo bi dosta vise.
Moje vidjenje je da je najlakse otici ljudima koji su visoko obrazovani (inzenjerija, medicina,..itd), kao i vozacima, majstorima, fizikalcima..itd
Jer ce svi oni naci posao u svojoj struci i bice im bolji uslovi rada, plata, okruzenje.
Svi mi koji smo zavrsili neke ekonomske, pravne, menadzmente i ostalo, mozemo tamo samo na losije da odemo, jer mozemo da startujemo tamo samo kao neki sljakeri.
Poslednja izmena od Darko u 25 Okt 2017, 13:20, izmenjeno 1 put ukupno.
Moje mišljenje je da pravila nema. Kako i ovde tako i tamo, treba malo sreće. No najbitnije je da čovek preseče i onda nema nazad nego guraš pa polako.
Kragujevac je jako kontradiktoran, kad opisuje zivot i troskove, onda je to po mojoj definiciji nemanje leba da se jede, a onda nedelju dana dodje pa oplete kako Srb nista ne valja, Nemacka zakon, sve strava.
Meni je u Ch super, stvarno je jako mala lista stvari na koje mogu da se zalim. Dobro bi mi bilo i u Srb, i jos uvek ne znam da li cemo za 5god biti u Srb ili Ch, ima prednosti i mana na obe strane (naravno vecina mana vazi vise za poredjenje zemlje u kojoj si rodjen i odrastao i bilo koje druge strane zemlje).
Ma sta vi pricali, sada je realno da se Srbija jako brzo i dobro razvija u ovom trenutku. Mnoge stvari su dosta dovedene u red, postala je zemlja u koju se strane kompanije vise ne plase da investiraju i stvari se dalje odvijaju prirodnim tokom. Ogromnu stvar je odradila tehnoloska revolucija prethodnih godina i sada srpski IT igra ogromnu ulogu u ekonomiji zemlje, a tek ce u buducnosti igrati jos vecu jer komplet istocna Evropa ima fantastican know how u toj oblasti koja sve vise vredi.
U pravu je Vladaptr kad kaze da je Delija preplacen, jeste po srpskim standardima ali nije po svetskim. Dobra stvar je da je IT globalno igraliste i plate se sve vise odredjuju na globalnom nivou. Trenutno u Srb postoji disbalans jer ostale plate jos uvek ne prate plate u IT.
Dakle da delija vise ne bi bio preplacen ili njemu mora da se smanji plata ili da se drugima poveca. Posto cenim da se deliji ne bi svidelo da mu kresu platu, onda to znaci da ce morati drugima da idu na gore. I opet ce IT i inzenjering biti zamajci, vec to vidite naveliko u gradjevisnoj industriji, nicu exluzivne zgrade na sve strane, sta cenite ko ce tu da zivi? Od gradnje tih zgrada zivi swemir, koji ce biti u stanju svoj rad sve vise da naplacuje jer vise nije prioritet izgraditi samo sto jeftinije sa smesnom zaradom. Pa ce isto taj delija i njegovi drugari da odu da se sisaju kod frizera za koga ih nece biti briga da li je najjeftiniji u gradu, te ce i frizer biti u situaciji da se luksuzira i omugci drugima da i na njemu zarade. Kako nezaposlenost pada (a pada, manite me prica kako je to propaganda vlasti) tako je i plate idu gore jer poslodavci vise nemaju luksuz da zahebavaju radnike, popravljaju se uslovi rada svima...
Sve je ovo neki prirodan proces koji se trenutno dosta brzo desava, steta sto mnogi ljudi to odlucuju da potpuno ignorisu, vec je interesantnije samo pljuvati i biti negativan. Ne mogu se tako velike promene odigrati preko noci, ali se ide u dobrom pravcu.
Svako ima svoju priču, nekim odgovara jedno, drugima drugo. Nekome je dobro ovde, neko mora da ide. Glupo je ubeđivati ljude da je njima dobro ili loše. To više zvuči kao vapaj da i oni isto misle kao i vi jer ste vi nesigurni u svoje mišljenje pa vam je potrebna podrška...kao i kada nagovarate ljude da vole i voze ista kola kao i vi. Možemo samo da nekome pojedinačno pomognemo da sagleda objektivno svoju situaciju. Mnogo ljudi iz moje generacije je otišlo i neki od njih su me, između ostalih, pitali za mišljenje o tome šta da čine. Nekima sam dao podršku da idu, a nekima sam rekao da ostanu jer su situacije bile različite.
Ono što je jako loše je što ovde vlada mantra da je normalno i prirodno da se ode i da je ludak onaj koji želi da se ostane ili vrati i da uopšte ne treba razmotriti mogućnost da se ovde uspe. Prirodno je da čovek želi da živi tamo gde je odrastao i da želi da skonča tamo gde je počeo. To što u mnogim slučajevima to nije moguće ili što je glupo, to je druga stvar. Ali, taj poriv i osećaj je prirodan i tragično je što se ovde to smatra nenormalnim i što se želi ubiti taj osećaj. To nema veze sa tim što ovde sam sistem radi mnogo toga da bi oterao ljude odavde, pa čak i oterao ljude koji su se vratili, pa se opekli. Radio je i ranije sistem tkao nakaradno, pa su ljudi drugačije nego sada gledali na to.
Dzaba sve to sto Laki rece ako se kolektivni mentalitet ne poboljsa, nebitno ko je na vlasti, verujem da nece biti mnogo bolje.
A nezaposlenost pada, otvaraju se nova radna mesta, puno naroda sada moze da radi za 200 eur platu, pa da ima cime da potplati doktore, razne druge organe kada im treba nesto...i da trpi izivljavanja nadredjenih.
Mozda bude bolje drugoj generaciji od danas, iskljucujuci IT.
Zato je lakse istoj grupi ljudi ziveti u postavljenom sistemu nego dole.
kragujevac napisao: 25 Okt 2017, 11:38
... Koliko je meni poznato, u Srbiji se takodje plaća porez a veliki deo onoga što treba da bude finansirano iz njega gradjanstvo opet plaća. ...
Al u Srbiji porez nije 50%.
Laki,
Blizu: 44% grubo izračunato.
Znači od bruto plate, ja na ruke dobijem 56% a 44% odlazi državi (razni porezi i doprinosi).
Znam ja tačno kako i koliko, jer sam po profesiji-školi knjigovođa (14 god. sam vodio 5 doo preduzeća, kao privatni knjigovođa, a onda sam to batalio jer je to "crnački" posao).
Hteo sam samo da Lakiju kažem koliko je prosto rečeno, u mom slučaju: [bruto], [neto] i [por.+dop.], izraženi u % (sa srednjom sturčnom spremom, zaposlenog u državnom sektoru).
Ovo što je Laki napisao će da bude u Srbiji za možda 100 godina(realna procena) ili možda za 50ak (optimistički gledano). Sve to što je napisano čita se kao predizborni pamflet jedne od poznatih nam stranaka u Srbiji iliti zvuči kao da baš on gleda redovno RTS i sve uzima zdravo za gotovo.
Laki, očigledno da nisi čitao moje postove , eventualno si ih samo "realno procenio" na osnovu par reči. A to gde ćeš da budeš za 5 godina? Ne poznajem te, ali je veoma lako moguće da ćeš i za 5 godina da budeš u istoj državi u kojoj si sada, eventualno sa promenjenim dokumentima, tj. pasošem te iste države. Osim ako se u Srbiji ne desi čudo koje si procenio u svom dugačkom postu gore. A ko još danas veruje u čuda?
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
maxer napisao:
Znam ja tačno kako i koliko, jer sam po profesiji-školi knjigovođa (14 god. sam vodio 5 doo preduzeća, kao privatni knjigovođa, a onda sam to batalio jer je to "crnački" posao).
Hteo sam samo da Lakiju kažem koliko je prosto rečeno, u mom slučaju: [bruto], [neto] i [por.+dop.], izraženi u % (sa srednjom sturčnom spremom, zaposlenog u državnom sektoru).
Po ovom kalkulatoru tvoje cifre mi ne stimaju - uz napomenu da za moju platu sve savrseno racuna vec par godina unazad (osnovice se minimalno razlikuju od meseca do meseca).
Najveci procenat od ukupne sume koji mogu da budu troskovi za platu (ne racunajuci godisnji porez) je 40%. Ne mogu nikako da budu 44%, ma koja suma da je u pitanju.
Moze pojasnjenje?
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Laki021 napisao: 25 Okt 2017, 13:24
Kragujevac je jako kontradiktoran, kad opisuje zivot i troskove, onda je to po mojoj definiciji nemanje leba da se jede, a onda nedelju dana dodje pa oplete kako Srb nista ne valja, Nemacka zakon, sve strava.
Meni je u Ch super, stvarno je jako mala lista stvari na koje mogu da se zalim. Dobro bi mi bilo i u Srb, i jos uvek ne znam da li cemo za 5god biti u Srb ili Ch, ima prednosti i mana na obe strane (naravno vecina mana vazi vise za poredjenje zemlje u kojoj si rodjen i odrastao i bilo koje druge strane zemlje).
Ma sta vi pricali, sada je realno da se Srbija jako brzo i dobro razvija u ovom trenutku. Mnoge stvari su dosta dovedene u red, postala je zemlja u koju se strane kompanije vise ne plase da investiraju i stvari se dalje odvijaju prirodnim tokom. Ogromnu stvar je odradila tehnoloska revolucija prethodnih godina i sada srpski IT igra ogromnu ulogu u ekonomiji zemlje, a tek ce u buducnosti igrati jos vecu jer komplet istocna Evropa ima fantastican know how u toj oblasti koja sve vise vredi.
U pravu je Vladaptr kad kaze da je Delija preplacen, jeste po srpskim standardima ali nije po svetskim. Dobra stvar je da je IT globalno igraliste i plate se sve vise odredjuju na globalnom nivou. Trenutno u Srb postoji disbalans jer ostale plate jos uvek ne prate plate u IT.
Dakle da delija vise ne bi bio preplacen ili njemu mora da se smanji plata ili da se drugima poveca. Posto cenim da se deliji ne bi svidelo da mu kresu platu, onda to znaci da ce morati drugima da idu na gore. I opet ce IT i inzenjering biti zamajci, vec to vidite naveliko u gradjevisnoj industriji, nicu exluzivne zgrade na sve strane, sta cenite ko ce tu da zivi? Od gradnje tih zgrada zivi swemir, koji ce biti u stanju svoj rad sve vise da naplacuje jer vise nije prioritet izgraditi samo sto jeftinije sa smesnom zaradom. Pa ce isto taj delija i njegovi drugari da odu da se sisaju kod frizera za koga ih nece biti briga da li je najjeftiniji u gradu, te ce i frizer biti u situaciji da se luksuzira i omugci drugima da i na njemu zarade. Kako nezaposlenost pada (a pada, manite me prica kako je to propaganda vlasti) tako je i plate idu gore jer poslodavci vise nemaju luksuz da zahebavaju radnike, popravljaju se uslovi rada svima...
Sve je ovo neki prirodan proces koji se trenutno dosta brzo desava, steta sto mnogi ljudi to odlucuju da potpuno ignorisu, vec je interesantnije samo pljuvati i biti negativan. Ne mogu se tako velike promene odigrati preko noci, ali se ide u dobrom pravcu.
Uglavnom ne komentarisem ovakve teme jer se ne razumem previse u "zivot preko grane",ali "prijatelju" ostani tamo gde si sada,privrednu,biznis ili kako god da je nazovemo situaciju ne poznajes dovoljno u Srbiji.
Dal previse gledas domace vesti preko kablovske citas zutu stampu ne znam,ali sve ovo sto si napisao nema veze sa realnoscu u Srbiji.Realnoscu u kojoj JA zivim i jos jedno 7 miliona.
Vrati se ovamo pa kad zaradis par hiljada evra mesecno na legalan nacin onda mozemo da pricamo o nekom biznisu.
Ovde je biznis "dodjem ti" i "al sam ga zavrnuo" i "drzavna nepovratna subvencija".
Smanjenje nezaposlenosti------> ode svaki mesec hiljade mladih u ekonomski azil.
Ne bih vise o tome,jednostavno ti si iz nekog drugo sveta,van zbivanja u Srbiji....
Daleko od toga da je u Srbiji sve idealno ali kako neki opisuju, ispada da je u rangu sa Somalijom, što nema veze sa životom.
Normalno je da se ljudi kreću i da svako ide gde mu je bolje... tako je i unutar EU ali bez mnogo patetike tipa, meni je loše, ja odoh i nastaje potop.
Svako ima svoj razlog za emigraciju... nekom je bitna mogućnost za napredovanje u karijeri, nekom izbor poslova u određenoj branši (jug - turizam, mašinska industrija - Nemačka, finansije - UK, umetnost - Pariz, Rim itd.), neko jednostavno hoće da živi u svetskoj metropoli, neko juri klimu, neko otvorenije društvo a oni malo manje ambiciozni - države sa jakim socijalnim sistemom.
Koga zabole što je neko otišao? Ima ljudi koji dole lepo žive. Uložili su u sebe i sad imaju bolji standard nego bilo koji šljaker i većina obrazovanih u Nemačkoj.
Zanimljivo mi je isto da dole svi znaju kako je u Nemačkoj a ne trude se da naprave Nemačku u svom dvorištu. Za početak da ne bacaju đubre kroz prozor...
Pretvorićete temu u politiku, a onda prekid sledi čini mi se
Ma šta će nam inostranstvo, BG je najbliže inostranstvo za srpsku raju. Prave se tržni centri na svakom ćošku, dobra kola svi voze, ruše se šupe niču zgradetine gde im i nije mesto, ali niču jer se ljudi doseljavaju ili jer dobro rade pa će da kupe stan. Posla kakvog hoćeš koliko hoćeš, možeš i hustle malo. Ima svega.